Tönkretette a nyaralásod a karantén? Ez az öt tengerparti film meghozza az üdülőhangulatod!

2020. május 17.
72.0951
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Itt van a nyár, itt van újra (legalábbis nemsokára), a probléma csak az, hogy odakint kóricál egy fránya járvány, ami meggátol minket abban, hogy nyaralni vonuljunk. Mi ilyenkor a megoldás? Remélhetőleg senki nem arra gondol, hogy fittyet hányva a mostani helyzetre mégis elvonulnak fürdőzni és fesztiválozni, sokkal inkább érdemes a jól bevált módszerhez nyúlni - filmek. Reménykedünk benne, hogy a nyár második fele már a miénk lehet, a járványhelyzet csillapodik, viszont addig is készültünk nektek néhány nyaralós, tengerparti filmalkotással, amik kicsit elhozzák az üdülési hangulatot a nappalidba.


Vakáció-filmsorozat

Hát hogy is maradhatna le egy ilyen listáról annak a Vakáció-filmsorozatnak a neve, amelyet Chevy Chase és Beverly D'Angelo nevéhez kötünk főként? Bár nem mindegyik etap képvisel egyenlő minőséget, vannak kiemlkedő és gyengébb darabok is, egy viszont kétségtelen: mindegyik felvonás szállítja a nyári hangulatot, az üdülés élményét.

Emellett remek helyzetkomikumokat is prezentálnak ezek a filmek, egészen kiváló humorral tudnak olykor operálni, arról meg mmár nem is beszélve, hogy hőseink néha olyan őrült helyzetbe tudnak keveredni, amit egész egyszerűen látni kell, máskülönben nem hiszitek el.

A vakációzós filmek megkerülhetetlen darabja a Vakáció-sorozat!

A vakációzós filmek megkerülhetetlen darabja a Vakáció-sorozat!


Összesen négy film készült az eredeti Chase-D'Angelo párossal: három epizódot élt meg a nyolcvanas években, a kilencvenes években visszatért egy negyedik iterációval az eredeti stáb, majd 2015-ben ismét készült egy Vakáció-film, bár ebben már teljesen új stáb volt jelen.

A Másnaposok-mozikból ismeretes Ed Helms, valamint az Egy rém rRendes családban látott Christina Applegate hozza ezúttal a duót, de mellettük olyan nevek is feltűnnek, mint Chris Hemsworth - azt meg már csak halkan súgjuk meg, hogy az eredeti színészek is felbukkannak egy-egy cameo erejéig...

Amerikai pite 2

Egyesek szemében alpári, humortalan, altesti poénokkal teli fércmű, sokaknak viszont a nyaralás bibliája. Ódákat lehetne zengeni arról, hogy az Amerikai pite 2 miként tud egyszerűsége ellenére szinte kifogástalan lenni, hiszen az alapszituáció borzaasztóan egyszerű: a haverok lemennek a partra, hogy egy felejthetetlen nyarat tudhassanak maguk mögött.

Egy igazi bulifilmről van szó, amiben konkrétan bármi megtörténhet, bármelyik pillanatban. Az egyik pillanatban a film főhőse, Jim épp próbál romantikus módon megközelíteni egy lányt, míg a másikban a mára már ikonikussá vált Stifler vezénylésével beosonnak a srácok egy házba, hogy kiderítsék, tényleg leszbikusok-e a házban lakó lányok.

Igazi kötelező darab az Amerikai pite 2

Igazi kötelező darab az Amerikai pite 2


Őrülten jó feelgood cucc az Amerikai pite 2, ami azontúl, hogy elképesztően vicces, úgy tudja kezelni a felnövést, a tinédzserkort és az első szerelmet, ahogyan azt kevés más produktum - legalábbis ilyen egyszerűen, mégis szörnyen precízen, miközben hárompercenként jön valami ordenára humor, amitől nem győzzük a hasunkat fogni nevetés közben.

Nem véletlenül, hogy a sorozat legjobban értékelt filmje ez, a legtöbben ezt is szeretik, ami nagyban köszönhető a tengerparti környezetnek. Nagyon átjön a hangulat, úgyhogy ennél jobb választás kevés lesz a karantén idejére, hogy egy kicsit elhozd a lakásodba az üdülést.

Az első igazi nyár

Az Amerikai Pite totális ellentéte: ezúttal egy szívmelengető, aranyos felnövéstörténet van a terítéken, melynek főszerepében egy 14 éves fiú, Duncan, az ő anyukája, neki a kicsit sem szimpatikus pasija, valamint a "pótapuka" (erős idézőjelekkel) lánya van.

Duncan levonul egy tengerparti városba a kis családdal, annak ellenére, hogy nemigen van ínyére a dolog, de végül ott talál egy biciklit, mellyel elkezdi bejárni a várost, és mondhatni élni kezd, élményeket gyűjteni, barátságok szövődnek - tudjátok, csupa olyan dolog, ami egy nyaralós filmre jellemző szokott lenni.

Felnövéstörténet, vakációs közegben

Felnövéstörténet, vakációs közegben


Az alkotás fénypontja egyértelműen Sam Rockwell. Ő a helyi aquapark vezetője, aki kvázi szárnya alá veszi a fiút, nagyon jó barátok lesznek, viszont olyannyira szimpatikus figurát hoz, hogy egész egyszerűen nem lehet nem szeretni. Minden egyes rezdülése hiteles, autentikus, ő az igazi sztárja Az első igazi nyárnak.

A film sztorijában a szemét mostohafater szerepét Steve Carrell játssza, szinte rémisztően hitelesen, már-már olyannyira, hogy a néző is szurkol, hogy Duncan végül felülkerekedjenn az ő elnyomásán. Súlyosan alulértékelt mozgóképről beszélünk, egy igazi jókedv / szeretetbombáról.

Cápa

Nem éppen a világ legvidámabb filmje, mégis Steven Spielberg Cápája elkerülhetetlen, ha tengerparti, üdülő feelingű mozikról beszélünk. Itt nem éppen a jókedv fog elborítani minket, és hogy de kivonulnánk már vakációzni, hanem parázni fogunk és rettegni - tekintve, hogy ízig vérig horrorfilmről beszélünk.

Nem véletlen, hogy igazi klasszikus a Cápa, ugyanis mesterien bánik a horror eszköztárával, a feszültségen szinte már félelmetesen precízen adagolja, és ami a legjobb az egészben, hogy nemcsak korához képest tekinthető kiemelkedő darabnak, hanem a mai napig stabil lábakon áll.

Nem éppen egy hangulatbomba, de kiváló horror a Cápa

Nem éppen egy hangulatbomba, de kiváló horror a Cápa


Rengeteg mai horrort inspirál a Cápa, ez abszolút megfigyelhető a stílusjegyeibe, viszont egyediségében egyenesen utánozhatatlan film, melyet sosem fognak tudni tűélesen reprodukálni. Külön érdekesség, hogy a forgatás nem éppen tükörsimán ment, hiszen Spielberg kvázi sodródott az árral anno.

A Spielberg című dokumentumfilmben ugyanis elmondja, hogy sok esetben fogalma sem volt, miként fog zajlani az adott forgatási nap, viszont ennek fényében még inkább becsülendő, hogy sikerült egy ilyen pazar alkotást letennie az asztalra. Szegényebb lenne nélküle a filmvilág, az biztos...

Hat nap, hét éjszaka

Nehéz lenne hasonlóan mesteri kivitelezésről beszélni a Hat nap, hét éjszaka esetében, mint a Cápánál, hiszen egy habkonnyű kaland-komédiáról van szó Harrison Forddal és Anne Heche-csel a főszerepben, mely során egy újságíró és egy pilóta egy repülőszerencsétlenség után igyekszik helyt állni.

A markáns ellentét meg van közöttük, azonban mivel egy szigeten rekedtek, így szépen lassan ki kell építeniük valamiféle bizalmat egymás iránt, és ahogyan azt ismerhetjük az egyéb, hasonló komédiákból, egy ponton túl megkedvelik egymást, ahogyan az várható.

Habkönnyű komédia, a jobbik fajtából

Habkönnyű komédia, a jobbik fajtából


Mellékszerepben egyébként a Jóbarátokból ismeretes David Schwimmer is felbukkan, de még Danny Trejót is láthatjuk pár perc erejéig. Másfelől pedig nem más rendezte ezt az 1998-as projektet, mint maga Ivan Reitman, akinek többek között az Egek urát és az eredeti Szellemirtókat köszönhetjük.

Nem kell csodát várni a filmtől, viszont abszolút hangulatos, mókás kis darab, ami nyilván nem a komédia legfelsőbb szintjeit karcolja, viszont teljes mértékben ártatlan film a Hat nap, hét éjszaka. Mi jó szívvel tudjuk bárkinek ajánlani, megbánni garantáltan nem fogjátok.

Ezek lennének hát a mi tengerparti, üdülős/nyaralós filmválasztásaink, azonban ne felejtsétek el velünk megosztani a ti kedvenceiteket, illetve hogy milyen produktumokkal készültök a (remélhetőleg megvalósuló) nyári vakációzásra. Írjátok meg alant, a kommentszekcióban!
9 hozzászólás

Tommy

4 éve, 2 hónapja és 27 napja

Hétvégén végigtolom ezt a listát. mosolygó smiley

válasz erre

zender

4 éve, 3 hónapja és 3 napja

inkognito írta:
Baywatch szerintem jó lett volna, na meg a Számkivetett. Ezeket nagyon bírom. De a listán a Vakáció a legjobb.
Számkivetett nagyon adja, tényleg!

válasz erre

petrovicsz

4 éve, 3 hónapja és 3 napja

Milyen színes a felhozatal! röhögő smiley Mondjuk lehetett volna tízes lista is, rengeteg ilyen film van. Nekem még a Jeti bosszúja és a Jeti visszatér is idevaló, gyerekkorom kemény horrorja volt. röhögő smiley

válasz erre

Levi87

4 éve, 3 hónapja és 4 napja

Szerintem simán ideférne A zátony is. mosolygó smiley

válasz erre

Ronalddo

4 éve, 3 hónapja és 4 napja

Klassz ajánló lett megint! mosolygó smiley

válasz erre

Kisfaludy82

4 éve, 3 hónapja és 4 napja

Vakáció filmeket bírom, de csak a régieket. Ez az új nem annyira jött be.

válasz erre

inkognito

4 éve, 3 hónapja és 4 napja

Baywatch szerintem jó lett volna, na meg a Számkivetett. Ezeket nagyon bírom. De a listán a Vakáció a legjobb.

válasz erre

Direktor

4 éve, 3 hónapja és 4 napja

Az első igazi nyárról soha nem hallottam eddig! meglepett smiley

válasz erre

Fikarc

4 éve, 3 hónapja és 4 napja

Cápa nagyon adja, meg is nézem! röhögő smiley

válasz erre