Sony Xperia XZ1 teszt

2017. november 10.
52.2511
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
murzil profilja, adatai
murzil
Amíg a többi nagy telefongyártó dupla kamerás, keret nélküli telefonokkal érkezik, addig a Sony nem hajlandó letérni az általa szabott biztonságosnak hitt útról, kockáztatva a többi zászlóshajó elleni bukás lehetőségét. Persze, van akinek pont ez a kissé konzervatív szemlélet teszi megbízhatóvá a gyártót. Nézzük, az Xperia XZ1 esetében mire elég ez a biztonsági játék.
Advertisement


Kinézet

Az Xperia XZ1 határozottan jól néz ki, már ha megelégszünk az évek óta változatlan téglatest formával. Van akinek ez bejön, van akinek nem. Nekem tetszett, bár nem éreztem semmi izgalmat kicsomagolás után. A 148 x 73,4 x 7,4 mm-es, 155 gramm téglába egy 5,2 hüvelykes kijelzőt tettek. A bal oldalon a nano simnek és a micros SD kártyának helyt adó tálca, alul az USB-C töltőaljzat, jobb oldalon a hangerő és nagyítás gomb, a bekapcsológomb valamint a kameragomb helyezkedik el, felül a headset 3,5 jack csatlakozója található.

Kézben tartva és több telefont egymás mellé téve azért érződik az unalom, hiszen össze sem hasonlítható a többi gyártó izgalmas formaterveivel. Az XZ1-es gyártási minősége azonban kétségtelenül csúcs. Robusztus, tartós, ujjlenyomat taszító, köszönhetően a tiszta fém háznak. A gombok nem lötyögnek, a csatlakozók biztosan állnak a helyükön. Kézben tartva talán kicsit kényelmetlennek tűnik. A telefon IP65/68-as vízállóságot kapott, így az Xperia XZ1-et legfeljebb 30 percig, 1,5 m-es mélységig lehet biztonságosan víz alatt tartani. A képernyő védelméről a Gorilla Glass 5-ös számú megoldása gondoskodik.


Kijelző

A legfrissebb Androidot kapjuk - szokás szerint szinte stock

A legfrissebb Androidot kapjuk - szokás szerint szinte stock


Általánosságban jónak mondható az összhatás. A feketék nem olyan mélyek, mintha OLED kijelző lenne, de a Sony Triluminos technológiája és az okostelefon panelje ahogyan eddig, most sem okozott csalódást. A kijelző mérete 5,2 hüvelyk 1920x1080-as felbontással, 424 ppi-s pontsűrűséggel, HDR10 minősítéssel. A színek visszaadása kellemes, a fényerő erős napsugárzásban is megfelelő, az automatikus fényerő természetes ebben az eszközben is helyet kapott.

Állítható a fehéregyensúly valamint három különböző beállítási lehetőség van a képernyő színtartományának és kontrasztjának a beállítására. Ezek a professzionális, szabványos és szuper élénk lehetőségek. A professzionális beállításnál a normál sRGB színskálát kapjuk, ami valójában profi, de mindennapi használatkor színtelen és lapos a kinézet. A szabványos a telefon alapbeállítása, itt élesebb a kép és a Sony Triluminos színskála kap helyet. A szuper élénk számomra használhatatlan volt annyira túlvezérelt volt mind a színek, mind a kontraszt tekintetében. Talán a Samsung S2, S3 színei jutottak az eszembe róla.


Teljesítmény, hardver

A formára ráférne már némi faragás...

A formára ráférne már némi faragás...


A multitaszkos feladatok és az erősebb vasat kívánó játékok sem fogtak ki a készüléken. Minden zökkenőmentesen működött, köszönhetően a "csak full HD" felbontás mellett működő Qualcomm Snapdragon 835-ös rendszerchipjének, az Adreno 540-es grafikus megoldásának és a 4 GB rendszermemóriának. A belső tároló 64 GB (ebből körülbelül 52 GB-ot használhatunk), ha véletlen keveselnénk marad még a maximum 256 GB microSD bővítési lehetőség. A geekbench 1800 körüli single core és 6500-as multi core pontjai is ezt mutatják.

Az USB-C-n keresztül 3.1-es adatátvitel lehetséges, van NFC, giroszkóp, gyorsulásmérő, barométer és orientációs szenzor (ez a gyorsulás és mágneses érzékelők adatait felhasználva képes meghatározni a telefon helyzetét). A GPS, GLONASS és BeiDou hálózatokat tudja helymeghatározáshoz használni az eszköz, sajnos az európai Galileo nincs támogatva. A WiFi 802.11a/b/g/n/ac szabványú, kétcsatornás, direct, hotspot és Miracast támogatással ellátott, nagyon jó érzékenységgel.

A zenehallgatás és filmnézés ismét élmény, ahogyan azt a Sonytól már megszokhattuk. Iplementáltak egy "SmartAmp" nevű megoldást, melynek köszönhetően mintegy 50%-kal nőtt a hang nyomásértéke torzulás nélkül. Filmnézésnél elég jó élményt kapunk, hála a remek sztereó hangzásnak (és a Netflix által támogatott HDR10-nek).

USB Type-C

USB Type-C


Bár a hangerő mintha kicsit kisebb lenne maxon, mint az eddig nálam lévő telefonok. Szerencsére gyakrabban használom fül/fej- hallgatóval, ott viszont kiemelkedőt nyújt az Xperia XZ1. A hangtechnika számos Hi-Res audio kodeket támogat, ilyen például LPCM, FLAC, ALAC és DSD.

A veszteséges hangformátumok mint az ogg, mp3, m4a, stb. javítására a Sony DSEE HX technológiáját használja, amely valamelyest közelebb hozza őket a Hi-Res hanghoz. Az LDAC vezeték nélküli kapcsolatot szintén támogatja ennek köszönhetően nagy felbontáshoz közeli hangzást tudunk továbbítani vezeték nélküli hangsugárzókra, fejhallgatókra, hangprojektorokra és komponens hangrendszerekre. Az XZ1 fedélzetén található még AptX HD audió és a Bluetooth 5 támogatás is.

Az AptX HD audió jelentése dióhéjban egy olyan bluetooth támogatást jelent, amely képes kezelni a 24 bites, vezeték nélküli Hi-Res Audio zenei fájlokat. Tehát az aptX chippel ellátott termékek olyan Bluetooth eszközök, mint egy hordozható hangszóró vagy egy fülhallgató csak éppen Hi-Res felbontást is képesek továbbítani.


Kamera

A betekintési szögre egyáltalán nem lehet panasz

A betekintési szögre egyáltalán nem lehet panasz


Mint a bevezetőben is írtam, a Sony nem szállt fel a két (vagy több) kamerás hype vonatra, így nem kínál bokeh módot vagy bármilyen más videó felvételi trükköket, de van azért pár nagyon érdekes dolog, amit még nem láttunk más okostelefonoknál. Maga a kamera egy 19 megapixeles Exmor RS érzékelő, 5-tengelyes giroszkópos képstabilizátorral (sajnos az optikai kimaradt), 4K videofelvétellel és lassított videóval 960 képkocka/másodperc alatt.

A Motion Eye-nak keresztelt kamera a váratlan bemozdulás elleni védelmet is tudja és automatikusan el is végzi amikor mozgást érzékel. Három (plusz egy) fénykép lesz, amelyek közül kiválaszthatjuk a legjobban sikerültet. Állóképeknél 19 megapixeles felbontást kapunk 4:3-as képarány mellett, amíg a 16:9-es képaránynál 17 megapixeles lesz a felbontásunk. Ezen kívül prediktív hibrid autofókusz, fehéregyensúly-szenzor és egy eléggé fényes, ledes villanó segít a remek fotók elkészítésében.

Szépen elvezetett antenna

Szépen elvezetett antenna


Nappal tényleg igazán jó fotókat tudunk készíteni az automatika teszi a dolgát, sajnos a kisebb fényviszonyok ennél a készüléknél is ellenséggé lépnek elő. A videókat is a Sony SteadyShot beépülő stabilizálja, de legfeljebb 1080p-ig és 30 fps-ig, a rögzítési formátum H.264 vagy H.265 lehet, a felbontást 4K-ig fel lehet tolni.

Az XZ1 fényképezőgépének legnagyobb újdonsága a 3D Creator alkalmazás, amely lehetővé teszi az emberek arcainak, kajáknak és egyéb tárgyaknak 3D-s leképzését. Nekem speciel csak egy jó kis ötletnek tűnik nem másnak, de a 3D-s szkennelési képességek egy mobiltelefonban valahogyan mégiscsak lenyűgözőek. A Sony nagyon ráfeküdt a technológiára, hogy sokféle felhasználási területet biztosítson a saját 3D-s GIF-ek és matricák létrehozásán túl.

Az ujjlenyomat-olvasó villámgyors

Az ujjlenyomat-olvasó villámgyors


Maga a szkennelés meglehetősen egyszerű. Ki kell választanunk, hogy arcot, kaját vagy egyéb tárgyat karunk-e 3D-be beolvasni és ennyi. Nagyon fontos hogy jó nagy fényben tegyük, mert amúgy nem bírkózik meg a háttér és maga a 3D tárgy közötti átmenettel.


Szoftver

A Google Android 8.0 Oreo mobil operációs rendszerrel telepített telefonon a kezelőfelület nem nagyon változott az elődökhöz képest, a már megszokott Sonys végtelen egyszerű és szinte minden extrát nélkülöző dolgokkal. Alkalmazásokban viszont kapunk bőven extrát.

Rögtön ott az Xperia Lounge, ami a a Sony saját alkalmazásboltja, az Amazon alkalmazásboltja és a Kindle app, a PlayStation alkalmazás, ami kellemes volt PS4 mellett, a LifeLog egészségügyi, míg a Rajz és a Movie Creator kreatív applikációk. Korlátolt ideig az AVG Protection Pro gondoskodik a biztonságunkról ezt természetesen lecserélhetjük a kedvenc mobilvédelmi megoldásunkra.


Akkumulátor

Üzleties és fiatalos egyszerre. Csak az az unalmas forma...

Üzleties és fiatalos egyszerre. Csak az az unalmas forma...


Az akkumulátor nem csak papíron tűnik kicsinek. A 2700 mAh-s akksi bár a tipikus felhasználáskor elég, több játékidő és mondjuk a 3D Creator használatakor drasztikusan lecsökkenő üzemidővel számolhatunk. Pozitívum, hogy a Qualcomm QuickCharge 3.0-mal igen gyors a töltési idő.

Amennyiben elengedjük az érzést, hogy valami új formát szeretnénk mindenképpen ajánlom ezt a remek hardverrel szerelt, ám kissé unalmas telefont. Sony rajongóknak kötelező darab, mindenki más pedig döntsön akár ezen teszt alapján.

Az Xperia XZ1 semmi extra, csak egy újabb Sony.
 
  • Hardver
    9
  • Egyéb
    7
  • Dizájn
    7
  • Kamera
    7

Közelít az ajánlotthoz

75%
7 hozzászólás

Porthos

6 éve, 10 hónapja és 20 napja

Ezen a káván nagyon kéne reszelni mert ez már egyszerűen túl nagy. Én szeretem ha van káva, de ez orbitális. A másik a kamera. Egy csomó telefonban van Sony kamera és mégis sokkal jobb képeket csinálnak mint ez a telefon. Megnéztem, mert a teszt után kíváncsi lettem rá, ha jó árban lenne be is neveztem volna rá.

De ahhoz képest hogy milyen kinézete van, túl drága. A hardver még nem is gond, de haladjunk már, 2017 vége van kedves Sony!

válasz erre

technomancer

6 éve, 10 hónapja és 21 napja

Óriási nagy ez a telefon a mostani átlag felhozatalhoz képest. Ekkora káva egy S8, G6 vagy X mellett elég viccesnek tűnik, főleg hogy hasonló árkategóriában versenyez.

válasz erre

Harder

6 éve, 10 hónapja és 23 napja

Nekem az egyik legmegbízhatóbb márka, ár értékben pedig különösen jó. Ezt a szériát kihagyom most, de a következőre benevezek jövő év elején.

válasz erre

TEchie

6 éve, 10 hónapja és 23 napja

Évről évre fejlesztik a hardvert, de tulajdonképpen semmi merész módosítást nem csinálnak. Kár szerintem.

válasz erre

Direktor

6 éve, 10 hónapja és 24 napja

A Sony telefonnak van egy egyedi hangulata, nekem nagyon tetszenek. Ezért határozottan odavagyok! röhögő smiley

válasz erre

Kisfaludy82

6 éve, 10 hónapja és 24 napja

Nem csodálom hogy nem mer lelépni a Sony erről a dizájnútról. Ez legalább bevált nekik. Nekem meg úgy néz ki mintha 6-7 éves telefon lenne. Hiába a bika hardver.

válasz erre

Fikarc

6 éve, 10 hónapja és 24 napja

Nekem határozottan tetszik a forma, viszont tény hogy nagyon unalmas. Ezért nincs a Z3 óta Xperia mobilom.

válasz erre