Sencor SLE 4K UHD Smart tévé teszt - kategóriájában ár-érték arányban verhetetlen

2021. január 17.
88.3051
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Pár éve már előszeretettel dobálózik a köznép azzal a "frázissal", hogy mára már gyakorlatilag apró pénzért dobálják az ember után a Full HD tévéket, ami nem is annyira frázis, mint azt elsőre hinnénk. Tényleg brutálisan megzuhantak ezen készülékek árcédulái, ami rengeteg mindennek köszönhető, és a 4K-s tévék kerültek abba a szerepkörbe, hogy drágábban tudunk hozzáférni. Vagyis biztos, hogy drágábban? Kinek mi a drága ugyebár, viszont ha a komplett piacot nézzük, akkor a Sencor gyártmánya, az alant olvasható tesztalany abszolút olcsónak tekinthető.


Nem másról van szó, mint a Sencor SLE szériáról, ami a gyártó 4K-s tévéit gyűjti egy csokorba. Nálunk a legkisebb, az 43US601TCS típus járt, ez a 109 cm képátmérővel rendelkező verziót takarja, de van még 123 és 139 cm képátlóval rendelkező verzió is.

Sencor. Hogy micsoda? Nem cseng ismerősen ez a cég? Ne aggódj, nem nálad van rosszul bekötve valami, hiszen egy Magyarországon ebben a szegmensben még kevésbé ismert vállalatról van szó, legalábbis technológiai vonalon. A háziasszonyok számára már nyilván azonnal beazonosítható a név, lévén a hazai felhasználóknak elsősorban a konyhai robotgépekről és az egyéb kiegészítőkről lehet ismert a márka.

De mit is tud a szóban forgó okostévé? Nos, alapjáraton egy 43 colos darabról van szó (D-LED alapú), azaz 109 centiméteres átmérőt tud a kijelző, ami azért is érdekes, mert ennek a termékcsaládnak a legkisebb modelljéről van szó, és ahogyan azt a mellékelt ábra mutatja, még ez sem tekinthető éppenséggel kicsinek, sőt. Súlyra 7,1 kilós a "kicsike", és a kibontást követően máris elénk tárulnak a talpazatok és a csavarok, amiket pár perc alatt össze is szerelhetünk.

A Sencor SLE okostévé család 109-123-139 átmérővel kínál mindenhová termékeket

A Sencor SLE okostévé család 109-123-139 átmérővel kínál mindenhová termékeket


Kibontás előtt előítéletesen azt gondoltuk, a kép lesz a gyenge pont, hiszen valamin csak meg kell húzni a nadrágszíjat az alacsony ár miett, azonban kellemesen csalódtunk. A szóban forgó UHD tévé ugyanis 178 fokos betekintési szöggel bír, a fényerő 240 cd/m2-re tehető, míg a válaszidő egy teljesen sztenderd értékben merül ki, mégpedig 9,5 ms-ben. Simán lehet tolni a PS5 játékokat is rajta.

Az okostévés interfész által olyan applikációk is elérhetőek a rendszeren, mint a YouTube, a Netflix és társaik. A tévé saját alkalmazásbolttal is rendelkezik, igaz, nem hemzseg a kínálattól, de többféle hír-app, streaming lehetőség, rádió és tévé elérhető. Természetesen a lényeg a fent említett Netflix és Youtube, amik dedikált gombot is kaptak a távirányítón.

A képminőséggel nem lesz gond, a 4K valóban 4K, a legsikeresebb film streaming platform applikációja gyorsan, zökkenés mentesen működik és nem is néz ki rosszul. A Youtube appal sincs különösebb probléma, nem villámgyors, de megy. Egyébként általánosan elmondható, hogy bár a tévés rész kiválóan működik, az appok hajlamosak lassan reagálni a gombnyomásokra. Itt lett tehát megspórólva a költségen amit meg kellett, processzorból nem túl izmos került a készülékbe.

Dedikált Netflix és Youtube gombok a Sencor távirányítóján

Dedikált Netflix és Youtube gombok a Sencor távirányítóján


Na de mi a helyzet portok tekintetében? Van három darab HDMI csatlakozónk, feszít rajta egy optikai kimenet, két darab USB 2.0 csati, valamint a fülhallgatónak is találhatunk egy kimenetet. Na és a lényeg: van egy Mini AV bemenetünk, ami azért volt különösen nagy öröm számunkra, mert akár a húsz éves SNES konzolunkat is rá tudjuk kötni a saját kábelével! Ez manapság kuriózum.

Gyorsan rá is pattintottuk a ketyeréinket, azaz a szerkesztőségünkben lévő PS5 konzolt, egy PS4 Prót és egy PC-t is, hogy lássuk, miként szuperál a tévé nyomás alatt. Az ezekhez kapcsolódó tapasztalatainkról később, de egy biztos: a váltás közöttük pofon egyszerű, ahogyan azt el is vártuk.

Amennyiben valamiféle adathordozóról kívánunk lejátszani fájlokat, akkor a következő formátumokkal számolhatunk: MKV, AVI, MP4, MOV, XviD. Mindeközben a hangformátumok közül az MP3, az AAC és a WAV támogatott, képben pedig a JPEG és a JPG. Külön öröm volt számunkra, hogy a NAS-t simán felismert wifin, ahonnan elérhetjük filmjeinket, fotóinkat, zenáinkat. Üröm az örömben azonban hogy a NAS-ról nem sikerült lejátszanunk például MKV-t és AVI-t, csak USB-ről. Nagy eséllyel csak mi voltunk a bénák egyébként.

Wifin simán olvassa a NAS tartalmát is, minden modern filmformátumot le is játszik

Wifin simán olvassa a NAS tartalmát is, minden modern filmformátumot le is játszik


Az óra, az időzítő, a teletext és gyakorlatilag minden más hasonló funkció fellelhető a tévében, ami a legtöbb okostévében. Dinamikus zajelnyomással (DNR) és Digitális fésűszűrővel (DCF) is operál a masinéria, a beépített Wi-Fi modul pedig 2,4 GHz-es.

Mint azt említettük, a tesztidőszakunk során több eszközzel is kipróbáltuk a terméket. Mivel a PS4 Pro és a PS5 is tudja alapvetően a 4K-t (inkább felskálázva, mintsem natívan, habár utóbbira is van példa), így természetes volt, hogy a konzolos közegben ehhez a "testvérpárhoz" nyúlunk.

Kifogástalanul kielégítette minden igényünket ezen a téren a Sencor gyártmánya, kiváló képet prezentál a kijelzőjén, és minden egyes eltöltött perccel azt éreztük, hogy ezért az árért ez a fajta érték több mint remek.

A talp természetesen könnyen szerelhető, de falra is simán felfúrható, pillekönnyű a tévé

A talp természetesen könnyen szerelhető, de falra is simán felfúrható, pillekönnyű a tévé


Jelentjük, filmezés terén is imádnivaló a tévé. Bepattinthatsz nyugodtna rajta egy Blu-ray filmet, pöröghetnek a 4K családi mozizások, tökéletes lesz hozzá. A gyári hangszóró természetesen nem nagy durranás, úgyhogy mindenképp érdemes vagy egy hangrendszert hozzákötni, vagy ha egyedül nézzük a tévét, akkor egy fejhallgatót.

USB-n keresztül is rögzíthetjük a tévés tartalmakat, ez természetesen attól függ, hogy mekkora az adathordozó. Mi SSD-vel és pendrive-val teszteltük le a funkciót, mindkettőn jelessel vizsgázott.

Mint azt láthatjátok, tulajdonképpen egy igencsak átlagos 4K tévéről beszélünk. Különösebb extrákkal nem büszkélkedhet a szóban forgó kijelző, a lapostévés megoldások között sem kiemelkedő, teljes mértékben az átlagtévék sorát erősíti.

Csatlakozókkal bőven el van látva a Sencor UHD tévéje

Csatlakozókkal bőven el van látva a Sencor UHD tévéje


Akkor mégis miért tudjuk azt mondani, hogy borzasztóan pozitív szájízzel írjuk ezen sorokat, és a tesztidőszakot is alapvetően pozitív hangnemben tudtuk zárni? Most kapaszkodjatok meg, mert itt jön a Sencor SLE 43US601TCS legnagyobb fegyverténye: az árcédula.

Mint azt a cikk elején firkantottuk, azért a 4K-s tévék ára még messze nem tart ott, mint a Full HD kategóriában versenyző kijelzőké, azonban mivel a kanyarban vannak a 8K-s tévék (na meg már a 16K-ról is hallani...), a 4K is egyre általánosabbá válik az átlag háztartásban, így megkezdődött az elengedhetetlen árzuhanás.

Messze vagyunk még attól, hogy zsebpénzből fizessünk ki egy 4K-s tévét, és bizony az aktuális tesztalany sem csokipénzért megy, ezt mindenképp el kell ismerni. Ugyanakkor egy sokkalta elérhetőbb ligában játszik, mint a legtöbb vetélytársa, és ez az igazi szexepilje eme kütyünek.

Verhetetlen áron kínál a belépőszint felett 4K-t a Sencor

Verhetetlen áron kínál a belépőszint felett 4K-t a Sencor


Gyakorlatilag már 100 ezer forint alatt beszerezhető a Sencor SLE 43US601TCS, de ha még ennél is pontosabb számot akarunk mondani, akkor leginkább úgy lehetne körbeírni, hogy 95-98 ezer forint között zsákolhatunk be egy példányt. Az ajánlott fogyasztói ár 99 990 forint.

Ebből fakadóan igazi belépőkategóriás (pontosabban valahol felette, a középkategóriát ostromolva) monstrumnak nevezhető a termék, ami bár alapvetően nem rengette meg a nemzetközi sajtót, de mi joggal merjük ajánlani bárki számára. Abszolút erős játékosként tudnánk leírni, ami bár kvalitásait tekintve az átlagot képviseli, árazásában mégis lekörözi legtöbb ellenfelét.

Ha éppen 4K-s tévé vásárlásában gondolkozol, akkor mindenképp fontold meg a Sencor SLE 43US601TCS-t - vagy nagyobb testvéreit - , mint lehetséges opció. Az áráért egy olyan kijelzőt kapunk, ami párját ritkítja - és ismételten, itt nem az alapvető kvalitásaira célzunk, sokkal inkább arra a brutális ár/érték arányra, amit képvisel.
 
  • Funkciók
    8
  • Ár/érték
    9
  • Dizájn
    8
  • Használhatóság
    9

Megvételre ajánlott

85%
9 hozzászólás

marco

3 éve, 5 hónapja és 11 napja

Direktor írta:
VLC nincs rá? meglepett smiley
Nem szükséges, saját maga lejátszik számtalan formátumot és a hálózaton keresztül is lejátszik NAS-ról például.

válasz erre

Direktor

3 éve, 5 hónapja és 11 napja

VLC nincs rá? meglepett smiley

válasz erre

Ronalddo

3 éve, 5 hónapja és 16 napja

Szuper teszt lett! Hálóba épp tévét keresek, szóval a legjobbkor jött. mosolygó smiley

válasz erre

Fikarc

3 éve, 5 hónapja és 17 napja

Nagyon örülök ennek a tesztnek. Nekem teljesen ismeretlen ez a márka, de most körülnéztem és teli vannak jó cuccokkal. Lesz más is tőlük vagy ez ilyen egyszeri alkalom?

A tévé egyébként ennyiért, ilyen tudással, főnyeremény. 9,5 ms nem volt zavaró egyébként játékoknál tényleg?

válasz erre

CharlieFirpo

3 éve, 5 hónapja és 18 napja

Kiváló készüléknek tűnik! Hálóba pont tökéletes lenne nekem.

válasz erre

Levi87

3 éve, 5 hónapja és 18 napja

Nem tűnik rossznak, ennyiért meg nagyon nem! Egész jól is néz ki, ráadásul. meglepett smiley

válasz erre

TEchie

3 éve, 5 hónapja és 18 napja

Ennyiért ez a cucc bitang jó vétel!

válasz erre

muki

3 éve, 5 hónapja és 18 napja

Annyira durva hogy normális tévét kapni ennyiért baszki. meglepett smiley

válasz erre

Tommy

3 éve, 5 hónapja és 18 napja

Ez a tévé már a karácsonyi GC ajánlóban is nagyon tetszett. mosolygó smiley Sajnos nem kaptam (még) meg, de puhítom a delikvenst, jön a Valentin nap is. röhögő smiley

válasz erre