Samsung Galaxy Tab S3 teszt

2017. május 05.
48.6291
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
dfp profilja, adatai
dfp
A táblagépek piaca mostanság egy igencsak szürke területté vált, pedig néhány éve még azoktól a jóslatoktól volt hangos az internet, melyek a klasszikus hordozható számítógépeket temették és a tabletekben látták a kategória jövőjét.
 


Azóta eltelt már pár év és jelenleg ott tartunk, hogy a táblagépek piaca egy meglehetősen unalmas terület, az eladások nem szárnyalnak, innovációra csak ritkán bukkanunk és ami a jövőt illetően további problémákat szülhet az az, hogy a felhasználók mellett a gyártókat sem igazán érdekli már ez a terület. Legalábbis ezt szűrhetjük le abból, hogy híre sincs az okostelefonos piachoz hasonló versengésnek és egymás püfölésének.

Néhány nevesebb gyártó olykor kiad valamit, kicsit frissíti a hardvert, növeli a kijelző felbontását és titkon reménykedik benne, hogy az eladások még profitot is hoznak majd. Ez a körkép persze főként az androidos (és Windows-os) mezőnyre igaz, hiszen az Apple itt is külön utakon jár. Persze az említett negatívumok egy része náluk is jelen van, hiszen az iPad család sem úszik évente a nagyon új modellekben, sőt, a legfrissebb termékük sokak szerint már-már visszalépés, de ők legalább az árral kompenzálták ezt.

Csak látszólag profi

Csak látszólag profi


A Samsung és az Apple híresen nagy csatát vív a mobil fronton és azt kell mondjam, hogy a táblagépek terén sem igazán akad a Samsungon kívül sok komoly kihívója az amerikai óriásnak. A Galaxy család már jó néhány táblagépen túl van, a kínálatukban gyengécske és olcsó modellek is szerepelnek, illetve a felsőkategória is itt tanyázik, mely hosszú idő után frissült. Egészen pontosan nagyjából 2 évet kellett várnunk arra, hogy a Galaxy Tab S2 megkapja az utódját, mely egyébként az új mobiloktól hangos MWC 2017-en debütált, ahová tavaly még sokan az S8-at várták.

Az kifejezetten örömteli, hogy nem sokkal a bemutató után már piacra is került a termék és hozzánk is eljutott. Nyugodtan mondhatom, hogy ki voltam már éhezve egy komoly androidos táblagépre, hiszen mégiscsak hasznos eszközökről beszélünk, ráadásul a Samsung idén komolyabbra vette a dolgokat és nem csak egy erős tabletet készített. A Galaxy Tab S3 ugyanis az Apple iPad Pro családja ellen megy harcba és nem a hagyományos, "olcsó" iPad ellen. Ez bizony egy nagyon fontos tényező, mely egyben áldás és átok is a Samsung számára, de ezt majd az összegzésnél fejtem ki bővebben.

Külső

A formatervezés kapcsán a dél-koreai óriás nagyon sokat fejlődött az elmúlt 3 évben, az S6-tal érkező nagy irányváltás rendkívül jót tett nekik és nagyjából mindenki szemének, akik ránéznek egy modern Samsung okostelefonra agy akár erre a táblagépre. A Tab S3 bizony nyugodtan nevezhető egy nyújtózkodó S7-nek, ami bizony rögtön egy óriási pozitívum. Ez a táblagép gyönyörű, a fém és az üveg párosa a már bevált formavilággal ötvözve konkrétan a piac legszebb termékévé emelte az újdonságot. Pofásnak tartom az iPad modelleket, de ezen a dizájn terén most a Samsung-nál az előny és ez egyhamar nem is fog változni, hiszen nemrég futott be az új iPad, mely ezen a téren nagyon távol áll a Tab S3-tól, a célba vett Pro széria pedig nem tudni, hogy mikor frissül és azt sem, hogy a dizájn terén mennyit változtat az Apple.

Böngészésre kiváló

Böngészésre kiváló


A fekete szín nagyon jól áll a gépnek, egy komoly belsőhöz komoly látszat társul ezáltal. Az előlapon a Samsung logó és az előlapi kamera, valamint az ujjlenyomat-olvasó és a kapacitív gombok fogják közre 9,7 hüvelykes kijelzőt, alul-felül két-két, az AKG által hangolt hangszórót kapunk, a töltést és adatátvitelt az USB-C csatlakozóval oldhatjuk meg, míg a hagyományos jack-csatlakozó sem maradt le. Oldalt viszont van meglepi, hiszen az egyik felén a szokásos ki/be kapcsoló és képernyőzárként is funkcionáló gombot, valamint a hangerőszabályzót találjuk meg, míg a másik oldalt az opcionálisan elérhető billentyűzet csatlakozója virít.

Hardver

A táblagépek piaca sosem volt igazán az a terület, ahol a gyártók a legújabb fejlesztéseiket vagy a partnereik legújabb fejlesztéseit vonultatták fel, de természetesen a felsőkategóriában muszáj felsőkategóriás hardvert kínálni. A tabletek kapcsán a kijelző különösen fontos, hiszen az okostelefonoknál nagyobb méretben látjuk nap mint nap és a tartalomfogyasztási élményeket is nagyban befolyásolja. Szerencsére a Samsung ebben nagyon jó és ezt a Tab S3 kapcsán is láthatjuk, hiszen a 4:3 arányú 9,7 hüvelykes Super AMOLED kijelzőn megjelenő 2048 × 1536 pixel nagyon kellemes látványt nyújt és ráadásul a HDR tartalmakat is támogatja.

Ez egyelőre még csak marketingnek tűnik

Ez egyelőre még csak marketingnek tűnik


Alatta egy Qualcomm Snapdragon 820 és 4GB RAM található, mely még a mai napig is bőven nevezhető felsőkategóriás hardvernek, de azért maradéktalanul nem lehetünk elégedettek. A 4GB jelenleg is több mint elég, de a 820-as chipkészletnél már akad erősebb Qualcomm megoldás vagy akár házon belülről is választhattok volna valamit. A belső tárhely 32GB, de könnyen bővíthető akár 256GB-os kártyával is, ami a mobilokkal ellentétben itt még talán érthető is lenne.

Természetesen most is kétféle verzió közül választhatunk, hiszen a csak WiFi-képes változat mellett egy jóval drágább, de mobilinternetezésre is kiváló modellt is készített a gyártó. Összességében a rendszer sebességére nem lehet panaszunk, az a Snapdragon 820 nem mutat olyan jól az adatlapon, de villámgyors gépről beszélhetünk, jó néhány évig helytáll majd.

Pengevékony és nagyon könnyű

Pengevékony és nagyon könnyű


Multimédia

Táblagéppel továbbra sem javallott fotózni, melynek több oka is van. Egyfelől elég hülyén nézünk ki közben, másfelől pedig akinek egy ilyesmi táblagépre van pénze, annak vélhetően a zsebében sem egy régi Nokia lapul. A mobilok pedig jelenleg messze jobb kamerás képességgel rendelkeznek, mint a táblagépek és ez igaz a mostani modellre is. Pedig nem lett volna nehéz dolga a Samsungnak, hiszen elég lett volna mondjuk a tavalyi csúcsmobilokból átemelni a modult.

A készülék hátulján hivatalosan egy 13 megapixeles, f/1.9-es rekeszértékű lencse található, melyet LED segédfény is segít. Kapunk autófókuszt és igen sokféle filter, beállítási opció érhető el, így erre panaszunk nem lehet. Őszintén szólva nem is igyekeztem fényképezésre használni a tabletet, de az ellőtt pár fotó alapján ezt másnak sem nagyon ajánlanám. Persze jó körülmények között használható képeket lehet vele lőni, de azokra meg ott lenne mondjuk a mobilunk, így összességében a mezőnyt tekintve egy jó kamerával rendelkezik a tablet, de lehetne jobb is.

Tényleg nagyon jó, de drága

Tényleg nagyon jó, de drága


A videózás terén szintén hasonló a helyzet, hiszen egyfelől nem kényelmes egy táblagéppel videózni, másrészről pedig jóval nehezebb mozdulatlanul tartani, mint egy mobilt. Azért a Samsung kitett magáért és 4K videókat is rögzíthetünk a táblagéppel, a fekete előlapba pedig egy 5 megapixeles érzékelő olvad bele, mely a különféle csevegőprogramoknál vagy akár gyors irodai megbeszéléseknél is remekül teszi a dolgát.

Egy táblagép 9-10 hüvelyk körüli képernyőjén azért már jóval kényelmesebb a tartalomfogyasztás, mint egy 4-5 hüvelykes mobilon, a Samsung pedig erre az alapelvre még rátett néhány lapáttal. A kijelző kapcsán már említettem a 4:3-as képarányt, az AMOLED panelt és a magas pixelszámot és ezek mind-mind visszaköszönnek a multimédiás vonalon. A YouTube videók gyönyörűen mutatnak, az Instagram szintén sokkal látványosabb, mint mondjuk egy olcsó tablet fakó és pixeles kijelzőjén, az élesség és szépség pedig az általános böngészés közben is hatalmas előny. A hírekbe simán belenagyíthatunk, tűéles szöveget kapunk, a rendszer gyors, tényleg nem lehet okunk a panaszra.

Munkára fel?

Korábban rengeteg jóslat volt azzal kapcsolatban, hogy a tabletek szépen kiütik a nyeregből a hordozható számítógépeket és szuperkompakt munkaeszközként is használhatjuk majd őket. Ezt egy ideje már több fronton is próbálják elérni a gyártók, elég csak az Apple iPad Pro szériájára vagy a Windows 10-es vonalon szinte hetente érkező új 2 az 1-ben gépekre gondolni. A kezdetleges szoftveres változtatások után a külső kapcsán igyekeztek biztosítani a munkára való alkalmasságot, manapság pedig már ott tartunk, hogy a kiegészítők és a hardver is beszállt ebbe a körbe, vagyis a gyártók mindent bevetnek.

Ez mégsem elég, sokan próbálják kiváltani a hagyományos laptopjukat, de igazán zökkenőmentes és komoly kompromisszumok nélküli felállással nagyon ritkán találkozni. Persze ez nagyban függ attól is, hogy milyen munkát végzünk, sokan pedig azzal jönnek, hogy bizony a Pro modellek és az "üzleti" tabletek is teljesen jók általános felhasználásra. Ez vitathatatlan, de ilyen áron csak kevesen tudják például YouTube nézegetésre megvásárolni az iPad Pro-t. Valami ilyesmi a helyzet a Galaxy Tab S3 esetében is, pedig látszik, hogy a Samsung is megpróbált extra értékeket ingyen adni és opcionálisan kínálni.

Drága játékszer a gyerekeknek

Drága játékszer a gyerekeknek


Ilyen "ingyenes" extra a dobozban található S Pen, mely szerencsére már egyáltalán nem emlékeztet a jó néhány évvel ezelőtti, pontatlan, kényelmetlen és nem igazán hasznos stylus megoldásokra. Nem titkoltan az Apple Pencil dél-koreai megfelelőjével van dolgunk, mely színben és stílusban is igazodik a táblagéphez. A fekete szín és a letisztult, igencsak részletes dizájn biztosítja az eleganciát, míg a technológiai megoldások azért felelnek, hogy az egész koncepció használható is legyen.

Nos, használható is. Főként a Samsung saját jegyzetes megoldásánál, a Samsung Notes esetében mutatkozik meg a toll előnye és minősége. A jegyzetelés tényleg olyan, mintha papírra írnánk, de persze rajzolni is lehet és a kijelölés is egészen egyszerű. A Notes alkalmazás egyébkét nagyon jól sikerült, a táblagép egyik leghasznosabb szoftvere lehet, kivéve ha mondjuk egy teljes Office csomagot is használunk a gépen, hiszen a Samsung és a Microsoft jó ideje működik együtt, így a lehetőség adott.

A toll további előnyeit bárhol előhozhatjuk, elég csak a képernyőhöz érinteni, jobb oldalról máris felugrik egy kis menü. Itt elérjük a jegyzeteket, készíthetünk gyors képernyőmentést az általunk kijelölt területről vagy akár a Google megoldására épülő fordítót is előhozhatjuk. Külön megvásárolható opcióként elérhető egy gyári billentyűzet, mely egyben tokként is funkcionál. Ezt sajnos nem küldték el a készülékkel együtt, pedig ha igazán "Pro" csomagot szeretnénk, akkor bizony muszáj hozzá megvásárolni. Persze vannak harmadik féltől való megoldások is, illetve sima Bluetooth-os termékeket is használhatunk, de ennyi pénz után mégiscsak elvárnánk egy jól működő, praktikus gyári megoldást.

Az értékelések alapján nem túl jó a Samsung megoldása, ráadásul jóval 100 dollár fölött van az ára, vagyis kimondottan drága kiegészítő. Komoly munkára tehát továbbra sem jó ez a "csomag", miközben árban már egy normálisabb processzorral szerelt laptopnál tartunk, melyek között szintén akadnak szinte pehelysúlyú, mégis minőségi megoldások.

Jelenleg a legjobb androidos megoldás

Jelenleg a legjobb androidos megoldás


Összegzés

A Samsung Galaxy Tab S3 ellentmondás nem tűrően a legjobb androidos tablet a piacon. Az anyaghasználat, a kijelző és a toll remek, a hardver kellően erős, de a 200 000 Ft-nál induló ár nagyon nagyon nem baráti. Ha pedig tényleg arra akarjuk használni, amire célozgat a gyártó, akkor további tízezreket kell még rá költeni, arról nem is beszélve, hogy az igazán jól használható LTE-képes változat még drágább.

Persze a kisebbik iPad Pro sem olcsó, nem hogy a nagyobbik, de egyébként vészesen nagy különbségnek nincsenek árban, egyedül az Apple Pencil az, ami nincs benne az amerikai csomagban, miközben a Samsung már beleszámolta a gép árába. Az Apple megoldásai sem tökéletesek, munkára még a saját kínálatukban is találkozunk sokkal jobb és a nagyobbik változathoz képest nem is sokkal drágább laptopokkal, de az iOS kapcsán azért már több figyelem szegeződött arra, hogy a Pro modelleket jól lehessen használni.

Ez az Androidnál talán még nincs olyan jól megoldva, ugyanakkor jól látszik, hogy a tabletek nem haltak ki és még jó pár évig tengődnek majd ebben a köztes állapotban, mire vagy átveszik a laptopok helyét, vagy pedig még a mostaninál is jobban rétegtermékké válnak. Aki tehát nem iPad vonalon nézelődik és nem akar bosszankodni az akadozó rendszer és pixeles, gyenge kijelző miatt, annak a Tab S3 egy remek választás, de a Samsung nagyon megkéri az árát.
 
 • Hardver
  8
 • Egyéb
  8
 • Dizájn
  9
 • Munka
  7

Megvételre ajánlott

80%
11 hozzászólás

Rugovicsvalagba

4 éve, 3 hónapja és 7 napja

A Galaxy Note Pro 12,2 után nem durranás. Sőt. Az, hogy a hangszórói jobbak, na bumm. Vagy fülhallgatón hallgatja az ember, vay bluetoothos külső hangszóróval. Az meg egyenesen nevetséges, hogy az S-Pen nem rögzithető rajta vagy benne. Leggyakrabban a tollaikat hagyjak el az emberek.

válasz erre

Harder

4 éve, 7 hónapja és 9 napja

kpal írta:
Hát van ára rendesen ...

Én az Ázsiai piacon nézelődők 4GB ramos Win tablet után is meglepően olcsón vannak és sokkal jobban felszereltek mint amik az Eu-ban vannak.
Wines? Merész vagy. Abból én biztos hogy csak nagy márkától vennék.

válasz erre

kpal

4 éve, 7 hónapja és 10 napja

Hát van ára rendesen ...

Én az Ázsiai piacon nézelődők 4GB ramos Win tablet után is meglepően olcsón vannak és sokkal jobban felszereltek mint amik az Eu-ban vannak.

válasz erre

Eltohn

4 éve, 7 hónapja és 11 napja

Ez a tablet mizéria engem eléggé elkerült, kimaradtam belőle. Ahogy látom, nem csak én, másoknak sem nagyon nyújt olyat ami miatt megvenné. Viszont ha döntenem kéne e között és egy iPad Pro között, egyértelműen az utóbbit választanám. Egész egyszerűen azért mert az iOS sokkal tovább támogatja a készülékeit, a Samsung az egy éves telefonokra is fél éves csúszásokkal adja ki a frissítéseket. És ez gáz.

Amúgy nagyon szép készülék, a dizájn nagyon rendben van.

válasz erre

marco

4 éve, 7 hónapja és 12 napja

Harder írta:
De jó hogy teszteltétek! Ez a 80% brutál jó eredmény! Ennek örülök mert tablet vásárlás előtt állok és ez nagyon tetszett eddig is.

Amúgy mióta van ilyen értékelés? Le vagyok maradva.
A Huawei P10 Plus teszt-ben debütált e hét kedden (május 2).

válasz erre

Harder

4 éve, 7 hónapja és 12 napja

De jó hogy teszteltétek! Ez a 80% brutál jó eredmény! Ennek örülök mert tablet vásárlás előtt állok és ez nagyon tetszett eddig is.

Amúgy mióta van ilyen értékelés? Le vagyok maradva.

válasz erre

technomancer

4 éve, 7 hónapja és 12 napja

Nekem S1 van de nem cserélek. Nem használnám ki a pent és a kinézet meg olyan... Nem tudom, túl üveg, kényesnek néz ki nagyon. Az S1-emhez van billentyűzet is, nem is merül nagyon, jól bírja. Egyedül a home gomb ****akodik néha.

De ha cserélnék (vagy cserélni fogok), akkor ez lesz a befutó.

válasz erre

inkognito

4 éve, 7 hónapja és 12 napja

Nagyon lelassult a tabletek piaca, nem sokat fejlődnek mostanság és egyelőre nem látom értelmét lecserélni jelenlegi tabletemet, ami egy samsung s2.
Nem rossz ez, lett az s2 óta pár javítás rajta, de...erre nem cserélek.

válasz erre

Kisfaludy82

4 éve, 7 hónapja és 12 napja

Galaxy Tab első szériája nagyon jó lett, imádtam is, bár a színe (ilyen aranyszínű valami volt) nem tetszett. A Tab S2 igencsak izzadtságszagúra sikeredett, hamar túl is adtam rajta.

Ez legalább már hoz némi újdonságot (pen, kijelző, proci), de várok vele két hónapot mire lejjebb megy az ára 200 alá LTE verzióban. Akkor viszont lecsapok rá.

válasz erre

CharlieFirpo

4 éve, 7 hónapja és 12 napja

Kinézetre nagyon bejön, de túlárazottnak érzem. Nekem mindenképp mobilnetes kell, az meg 230 ezer forint. Ennyit nem ér egy Samsung, bármennyire is szeretné elhitetni magáról.

válasz erre

Porthos

4 éve, 7 hónapja és 12 napja

Rendesen feltornázták az árakat, az első Samsung Tab S 130 ezrek voltak.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink