QNAP TS-228 NAS teszt

2016. október 06.
44.5461
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
dfp profilja, adatai
dfp
Manapság egyre több fájlt birtokolunk, hiszen előszeretettel vásároljuk meg digitális formában a kedvenc együttesünk új albumát, egyre több családi fotót, videót készítünk, esetleg a könyveket is online vásároljuk meg, arról nem is beszélve, hogy számos munkához használunk digitális fájlokat.


Mindezt nagy általánosságban a felhasználók egy merevlemezen vagy SSD-meghajtón tárolják, az adatmozgatást pedig különféle módokon oldják meg. A legtöbben még mindig bíznak a pendrive-okban, melyek ugyan próbálnak lépést tartani a korral, de a nagy méreten és az USB 3.0 sebességén kívül sok extrán nem tudnak kínálni. A külső SSD-k még nagyon drágák, az okostelefonokkal pedig a fizikai adatmozgatás nem egy kényelmes feladat.

Ilyenkor jöhet képbe a manapság már sokat ismert "felhő" fogalma. Rengeteg hardveres cég kínál felhő-alapú szolgáltatást a termékei mellé. Elég csak az Apple iCloud-ra vagy a Google Drive-ra gondolni, de jelen van még ezen a piacon a Microsoft és az Amazon is. Vannak olyan technológiai cégek, akik az online tárhelyre építettek fel magukat, mint például a Box és a Dropbox, melyek ingyenes csomagot is kínálnak, de a teljes igényeket csak a fizetős változatot tudják kielégíteni.

A technológia jelen állása szerint ma már mi magunk is építhetünk egy saját felhőt magunknak és családunknak, vagy éppen a vállalkozásunknak. Sokan azt gondolnák, hogy ez egy vagyonba kerül, pedig a szakma krémjeinél is találunk "pénztárcabarát" megoldást. A QNAP az átlagfelhasználók számára elsőre lehet, hogy egy teljesen ismeretlen vállalat, ugyanakkora hálózati adattárolás területén az egyik élenjáró cégről beszélünk, akik az egyszerűbb megoldások mellett professzionális felhasználásra szánt termékeket is fejlesztenek.

Nemrég a vállalat belépőszintű NAS szervere járt nálunk, a kissé fura elnevezéstől pedig nem szabad megijedni. Tulajdonképpen a NAS (Network Attached Storage) egy hálózatra kötött adattároló, mely amellett, hogy tárolja a fájljainkat, a távolból is elérhetővé teszi őket. Az internet szabadságát kihasználva tulajdonképpen a bolygó másik feléből is elérjük ugyanazt a fájlt, amit a munkatársunk vagy családtagunk a NAS melletti szobából nyit meg. Mondani sem kell, ez szinte minden háztartásban és irodában egy rendkívül hasznos dolog, az átlagemberek és kisvállalati vezetők pedig nem is tudják, hogy ehhez nem kell sok százezer forintot elkölteni.

Bizony, a nappaliban is!

Bizony, a nappaliban is!


A viszonylag hosszas bevezető után térjünk is rá a konkrét tesztalanyunkra, a QNAP TS-228-ra, mely a vállalat belépőszintű hálózati adattárolója. Ez a belépőszint igazából csak a gyártó kínálatát tekintve kategorizálja be a terméket, nem mondhatjuk rá, hogy felsőkategóriás termék, ha a QNAP műhelyéből gördült már több funkcióval rendelkező, drágább és erősebb NAS. Az átlagfelhasználók számára azonban szó sincs arról, amiről sok más kategóriában, vagyis jelen esetben a belépőszint is kellő tudást biztosít a NAS előnyeinek kiaknázásához.

A hálózati termékek csak az utóbbi néhány évben kezdtek el valahogy ki is nézni, de a divatosabb és vagányabb külső még mindig inkább a felsőbb szegmensekre jellemző. A QNAP TS-228 azonban egy viszonylag modern, egyszerű darab, mely egyáltalán nem hívja fel magára a figyelmet, viszont el sem csúfítja az asztalunkat, irodánkat vagy akár nappalinkat. A fehér dobozon alig vesszük észre a gombokat, elől csak egy praktikus USB csatlakozó tűnhet fel messzebbről a kék színe miatt, minden más, ami elcsúfíthatná, hátulra került.

Persze hátul sem vagyunk eleresztve csatlakozókkal, hiszen a tápkábel felett a hálózatot (gigabites Ethernet) és egy USB-s eszközt csatlakoztathatunk a géphez, illetve a modemekről és routerekről ismert RESET lehetőség is itt kapott helyet. Elől az USB 3.0 csatlakozó mellett az állapotjelző LED-fényeket és egy kártyaolvasót is találunk, ami kellemes extra. A gép belsejébe a készülék alján keresztül jutunk be, hiszen a számomra kissé gyengécske gumitalpak mellett itt bújik meg a fedél nyitásához vezető út.

Az eszközbe két HDD-t helyezhetünk el, mely lehet 3,5 vagy 2,5 colos, ebből adódóan pedig felmerülhetnek az SSD-meghajtók is. Jelen esetben azonban nem sok értelme lenne beruházni mondjuk két 1TB-os SSD-re, mert egyfelől az nagyon megdobná a csomag árát, másrészről kevesebb tárhelyünk lenne, harmadrészt pedig a maga a NAS nem tudja kihozni belőlük a maximumot.

Bár úgy tűnik nem vagyunk elhalmozva, azért akadnak bemenetek

Bár úgy tűnik nem vagyunk elhalmozva, azért akadnak bemenetek


A külföldi, hosszabb tapasztalatokat böngészve egy 5400RPM-es HDD bőven elég bele, a 7200RPM-es megoldások annyival nem gyorsabbak, hogy a nagyobb zajt elfeledtessék. Maga a NAS is kapott hűtést, ami egyáltalán nem zavaró, nagyjából másfél méter után már nem is hallani, de a jó öreg HDD-k hangjára gondolom mindenki emlékszik, sőt még a drágább konfigurációk többségében is a mai napig vannak HDD-k a nagy tárhely okán. A merevlemezek beszerelése gyorsan megoldható, nem kell hozzá zseninek lenni, telepítgetni pedig szerencsére nem kell, hiszen a NAS hardverét már behangolta számunkra a QNAP.

Ennek ellenére érdemes elmondani, hogy egy kétmagos ARM chip és 1 GB rendszermemória adja a gép lelkét, a 4 GB ROM pedig tárhelyként szolgál az egyedi rendszernek. Az első indításkor természetesen érdemes a legfrissebb elérhető változatot telepíteni, hiszen az apró javítások sokat érhetnek egy hálózati eszköz esetében. Internetet csak vezetékes módon varázsolhatunk az eszközre, ami többek között a pénztárcakímélés egyik legfájóbb pontja lehet, de igazából még mindig a vezetékes megoldás a legstabilabb, sok helyet pedig nem foglal a modem mellett.

A QNAP számos szoftveres kiegészítőt biztosít a termékeikhez, melyek közül a QNAP Qfinder PRO telepítése mindenképpen ajánlott. A kis kiegészítő egyfelől elárulja a NAS IP címét, másfelől pedig néhány alapvető beállítást is elvégezhetünk vele, valamint jelzi, ha új rendszerfrissítés érhető el.

A beállítás nem egy ördöngösség, de azért kínál olyat extrákat, amiről egy átlagfelhasználó lehet, hogy lemarad, hiszen nem tudja mit is jelent az adott pont, ezért inkább kihagyja és nem állítja be. Ha tehetjük, akkor szóljunk egy hozzáértőbb ismerősnek, hiszen ha már megvettünk valamit, akkor érdemes annak minden előnyét kihasználni.

Ilyen lehet például a merevlemezek RAID-ben való használata, mely ugye csak akkor opció, ha mindkét helyet kihasználjuk. Azt még a beállítások kapcsán fontos megjegyezni, hogy az eszközt Windows, Mac, Linus és mobil rendszerekről is elérhetjük, tehát a felhasználásban nem találkozunk korlátokkal.

Feszít a kis Terminator

Feszít a kis Terminator


A NAS kezelőfelületét a böngészőben ajánlott elérni, ez a legegyszerűbb és legkényelmesebb módja. Az egész egy korlátozott operációs rendszerre hasonlít, az ikonokról és elnevezésekről pedig rögtön tudni fogjuk, melyik funkció hol bújik meg. Ezen a felületen menedzselhetjük a fájljainkat, akár felhasználói szinten korlátozva a számukra kijelölt tárhely méretét, beállíthatjuk, hogy mikor kapcsoljon és be a NAS vagy éppen biztonsági mentést is készíthetünk és megfigyelhetjük a hálózati forgalmat. Az USB-csatlakozásokra a sima adattárolók mellett akár nyomtatót is köthetünk, ami szintén egy kellemes kiegészítő.

A vállalat külön oldalt tart fent a mobilos kiegészítőkhöz, de magán a NAS rendszerén belül is találunk egy saját alkalmazásboltot. A vásárlás és üzembe helyezés után érdemes rögtön kiépíteni a saját kis otthoni rendszerünket, telepíteni a gépekre, tabletekre és mobilokra a kiegészítő szoftvereket, hiszen az egész lényege a saját "birodalom" kiépítése.

Csak úgy lesz teljes az élmény és úgy aknázhatjuk ki a NAS lehetőségeit, ha a kezdetektől fogva magabiztosan és kényelmesen használjuk, így érdemes az elején rászánni pár extra percet a készülékek szinkronizálására, az applikációk telepítésére és a legfontosabb funkciók tesztelésére. Ha van DLNA-képes televízió a környékén azt is be lehet "építeni" a rendszerbe, akár egy vállalati környezetben, például tárgyalóteremben, akár otthoni multimédiás tartalmak fogyasztására.

A készülék adatait más, tisztán felhő-alapú szolgáltatásokkal is szinkronizálhatjuk, ami a legtöbb esetben extra költségekkel jár és ezek a szolgáltatások a NAS-t is kiválthatnák, így ennek csak bizonyos körökben van értelme. Manapság az adatbiztonság egy égetően fontos kérdés, így nem mehetünk el szó nélkül a biztonsági funkciók mellett.

Kapunk például dedikált antivirus opciót, de manapság nem a vírusok okozzák a legnagyobb gondot, hanem az illetéktelen hozzáférések. Blokkolhatunk IP-címeket, mappánként állíthatjuk a hozzáférési jogokat, illetve titkosított hozzáférésre is van lehetőség.

Kis zöld ledek jelzik a működést, bár halljuk is ahogy búg...

Kis zöld ledek jelzik a működést, bár halljuk is ahogy búg...


Azt azért tudni kell, hogy nem ez a legbiztonságosabb hálózati eszköz a piacon, de egy átlagfelhasználónak nagy félnivalója nincs. A legérzékenyebb adatokat továbbra sem érdemes internetközelbe engedni, ilyen esetekre használjunk inkább egy külső SSD-t vagy HDD-t. Alapvető üzleti dokumentumok tárolására és világszintű mobil elérésre vagy családi felhő felállítására azonban kiváló eszköz a QNAP TS-228.

Említettem, hogy belépőszintű modellről van szó, a magyar viszonyokat tekintve azonban nem egy olcsó termékről beszélünk. Maga a NAS 60 000 Ft környékén szerezhető be, amihez nagyjából 15-20 000 Ft-ot még muszáj költeni egy 1-2 TB-os merevlemezre. Ha igazán nagy tárhelyet akarunk, esetleg üzleti felhasználásra, akkor nem kizárt, hogy 100 000 Ft alatt nem ússzuk meg a csomagot.

Ennek ellenére a piac egyik legmegbízhatóbb megoldásáról van szó, melynek előnyeire addig csak gúnyosan legyintünk, míg ki nem használjuk. Vannak olcsóbb megoldások is a piacon, az is elképzelhető, hogy a TS-228 már egy következő szint legyen valakinél, így érdemes körüljárni a QNAP teljes kínálatát, hiszen minden NAS iránt érdeklődőnek ajánlani tudjuk a márkát.
 

   %
   7 hozzászólás

   Kisfaludy82

   3 éve, 9 hónapja és 26 napja

   Karácsonyra megleptem magam vele. Egyelőre egy HDD-s, de lehet hogy marad is, mert még elég. Zúgás picit zavart így eldugtam egy szekrénybe , remélem nem adja meg magát a kicsi szellőzés miatt.

   válasz erre

   Fikarc

   4 éve, 26 napja

   Na akkor én ezt most beszerzem. Nagyon szimpatikus a cucc, és régóta vadászok egy jó NAS-ra!

   Köszi a tesztet, nagyon örülök neki!!!

   válasz erre

   Eltohn

   4 éve, 1 hónapja és 2 napja

   Az a bajom vele így első olvasatra, hogy számomra ismeretlen a márka, és ahhoz képest nagyon drágán kezd. Főleg ha azt nézzük, hogy a D-Link már 30 ezer környékén kínál két HDD-s NAS-t, igaz szolgáltatásban biztos nem ugyanez...

   A zúgás mennyire erős egyébként? Mert sok NAS-nál barommi nagy hang tud lenni.

   válasz erre

   marco

   4 éve, 1 hónapja és 3 napja

   Santonio írta:
   De jól jönne egy ilyen itthonra! Egyébként ha jól értem bárhonnan elérem az itt tárolt cuccaimat, akár külföldről is?
   Igen, pontosan így van. Ha van neted, mindent elérsz rajta, bárhonnan.

   válasz erre

   Harder

   4 éve, 1 hónapja és 3 napja

   Bitang jól néz ki ez a cucc!

   válasz erre

   Santonio

   4 éve, 1 hónapja és 4 napja

   De jól jönne egy ilyen itthonra! Egyébként ha jól értem bárhonnan elérem az itt tárolt cuccaimat, akár külföldről is?

   válasz erre

   Levi87

   4 éve, 1 hónapja és 4 napja

   Kimerítő teszt volt, köszönjük! A NAS-okkal pont az a bajom ami itt is látszik: nagyon drágák. Ez belépőszint és úgy kerül ennyibe.

   Persze érte hogy mennyire sokrétű, ezt alá is írom, de elég kevés embernek van szüksége ilyenre otthon, azt gondolom.

   válasz erre