Oppo Find X5 Pro teszt - nem tudunk belekötni

2022. június 28.
100.3361
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Az Oppo tavaly érkezett meg több európai piaccal egyetemben Magyarországra is, óriási tervekkel, amiket egyelőre az eladások igazolni látszanak, szépen fejlődik felénk is a kínai cég vásárlói bázisa. Oldalainkon egész idáig azonban nem jelent meg teszt a gyártó termékeiből, egészen mostanáig - és nem is kis hallal kezdünk, az Oppo Find X5 Pro ugyanis a cég termékeinek felső szegmensében helyezkedik el. Mostani tesztünk alanya az Oppo legutóbbi néhány zászlóshajójának finomítása, ami méltán veheti fel a versenyt az olyan felsőkategóriás mainstream Android-telefonokkal, mint a Samsung Galaxy S22 Ultra vagy a Google Pixel 6 Pro. Nézzük is, mit kínál az Oppo Find X5 Pro!


Kezdjük is a külsőségekkel és a kijelzővel! A dobozt kinyitva rögtön a szemünkbe ötlik, hogy sokmindennek nevezhető, de apróságnak semmiképpen az Oppo Find X5 Pro, hiszen a szinte széltől-peremig 6,7 hüvelykes LPTO2 AMOLED kijelzővel rendelkező készülék 1440 x 3216 px (525 képpont hüvelykenként) felbontásban fut, maximálisan 120 Hz-es frissítési frekvenciával. Az Oppo gyönyörű kijelzőt épített a Find X5 Pro készülékbe, a képernyő frissítése pedig dinamikus, ami azt jelenti, hogy ha szükséges, azonnal 1 Hz-re is csökkenhet.

Persze ezt csak akkor teszi meg, ha az energiatakarékosság érdekében megkívánja a telefon, ez előfordul minden olyan esetben, amikor nem használjuk, nem nyomkodjuk, nem lépünk kapcsolatba semmivel. A képernyő tipikus használat mellett 500 nites fényerővel rendelkezik, de szükség esetén 800 nites (vagy még magasabb), nagy fényerejű üzemmódba is át tud ugrani.

Egyébként alapértelmezés szerint a legmagasabb, 120Hz-es frissítési frekvenciát használja a készülék, de van egy 60Hz-es mód is, ha le akarnánk lassítani vagy az akkumulátor élettartamát akarjuk kímélni.

A microSD kártyákat el lehet felejteni, a bővítés nem lehetséges

A microSD kártyákat el lehet felejteni, a bővítés nem lehetséges


Dizájn szempontjából a készülék körös-körül sima, lekerekített oldalakkal, az előlapi kamera számára kivágott lyukkal és a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasóval rendelkezik. A hátoldalon a kamerák kifelé emeltek, de egy szép, finoman ívelt dudorral védi azt a gyártó. A Glaze Black vagy Ceramic White (mi ezt teszteltük) színben kapható, a hátsó test fényes, ónix-szerűre csiszolt, mindent tükröző, fényes felületű. Az ujjlenyomatokat is szereti.

A képernyő Gorilla Glass Victus üveggel készült, ami biztosítja, hogy nagy eséllyel élje túl a hirtelen esést, valamint a telefon IP por- és vízálló, ami azt jelenti, hogy akár 1,5 méteres vízben is kibírja, akár fél órán keresztül. Sok más 2022-es zászlóshajó telefonnal ellentétben az Oppo Find X5 Pro továbbra is tartalmaz töltőt a dobozban. Minden, ami a vállalat legjobb töltési sebességéhez szükséges - erről bővebben az akkumulátor élettartamánál írunk alább - a dobozban található.

A telefon hátlapján egy 50 megapixeles elsődleges kamera található f/1,7-es rekeszértékkel. Nappali fényben ez a kamera fantasztikus képeket tud készíteni, és éjjel is rendre helyt áll. A Find X5 Pro egy sor funkcionális kamera beállítással rendelkezik, de ezek nem olyan sokoldalúak, mint a konkurencia néhány tagja.

A rendszer a ColorOS12, természetesen alatta ott az Android 12

A rendszer a ColorOS12, természetesen alatta ott az Android 12


Azonban van néhány dolog, ami kiemeli a Find X5 Pro képalkotási képességeit, ebben a készülékben kapott helyet először az Oppo saját új Marisilicon X chipje - ez egy neurális processzoregység - avagy NPU - saját memóriával, amely egy különleges feldolgozást alkalmaz a fotók és videók javítására. A chip ugyanis több millió mintából tanult információk felhasználásával olyan dolgokra is képes következtetni, amelyek nem feltétlenül érzékelhetők a képen. Ezáltal feltűnően ügyesen képes a zaj csökkentésére, a színvisszaadás javítására, a részletesség, vagy épp a dinamikatartomány növelésére.

A zoomos fényképezéshez - ami jelenleg a zászlóshajó telefonok egyik fontos gócpontja - egy 13 megapixeles, f/2,4-es telefotó kamerát találunk a készüléken. Ez viszont meglepő módon csak 2x-es optikai zoomot kínál, azonban a digitális zoom segítségével nagyobb teljesítményre, akár 20-szorosra is képes. A 2x-es optikai zoomtól felfelé természetesen érezhetően csökken a teljesítmény, így ha ez létfontosságú funkció, akkor inkább más teleobjektíves készülékek felé kell kacsintgatni.

Technológiai oldalról közelítve, beépített HDR10+ funkcióval, valamint 1300 nites csúcsfényerővel rendelkezik - ez jóval az átlag felett van, talán csak a Samsung S22 Ultra múlja felül a maga 1750 nites teljesítményével. A csúcstechnológiás Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 processzorral a fedélzetén talán nem meglepő, hogy a Find X5 Pro teljesítményére nem lehet panaszunk, mindez a 12 GB RAM-mal kombinálva a multitasking és a játék olyan esetén is olyan sima, mint a vaj.

Igen komoly kamerarendszer lapul az  Oppo Find X5 Próban

Igen komoly kamerarendszer lapul az Oppo Find X5 Próban


A játékosok valószínűleg jelentős javulást tapasztalhatnak a tavalyi modellhez képest, mivel a grafikus teljesítmény ebben a generációban egészen a piacvezető Apple közelébe érkezett meg. A Find X5 Pro Android 12 szoftverrel érkezik, de az Oppo ColorOS 12 szoftvere fut felette. Ez valójában egy erősen testre szabott kinézetű Android 12, ami nem csak azt jelenti, hogy nem úgy néz ki, ahogyan a Google eredetileg tervezte, hanem azt is, hogy a gyártó mindenben a maga által elképzelt megjelenésre optimalizálta..

Valószínűleg a nagy többséget nem különösebben fogja zavarba ejteni a ColorOS, azonban a használata némi megszokást igényel, nem biztos hogy mindenkinek elsőre bejön, viszont ha megtanuljuk a geszttusokat, akkor panasz nem lesz rá. Tesztalanyunk 256 GB tárhellyel és 12 GB RAM-mal érkezett, de van egy olcsóbb változat, amely 8 GB RAM-ot kínál ugyanezzel a tárhellyel, valamint van egy 512 GB-os változat, amely szintén 12 GB RAM-ot kínál.

A telefonon meghajtottunk több nagy hardverigényű játékot, így nem csak a COD Mobile, de az Apex Legends Mobile, a Free Fire vagy épp a Diablo Immortal is ultra beállításokon pörgött, mindenféle röccenés nélkül, ami előrevetíti, hogy egy két évig biztos nem lesz különösebb gondunk a játékok futtatásával.

Korrekt aksiidő és elképesztően gyors töltés jellemzi a készüléket

Korrekt aksiidő és elképesztően gyors töltés jellemzi a készüléket


Az Oppo Find X5 Pro nem kapott microSD bővítési lehetőséget, így ezt is érdemes megfontolni a 256 GB-os modell megvásárlása előtt. A készülék akár 80W-os töltésre is képes egy saját fejlesztésű technológiával, amelyet az Oppo VOOC Warp Chargingnak nevezett el, a megfelelő töltő - ahogy már fentebb említettük - tulajdonképpen a dobozban található. A technológia nem kispályás, akár tizenöt perc alatt nulláról 50%-ra is fel lehet tölteni vele a készüléket.

Alternatívaként egyébként megtalálható a vezeték nélküli töltés is, nem meglepő módon az AirVOOC szintén támogatott, ez akár 50W-os teljesítménnyel képes pumpálni a szuflát, az ehhez szükséges töltőpad - szintén nem meglepő módon - azonban nincs a csomagban. Az Oppo azt állítja, hogy az új akkumulátortechnológiájuk 1600 töltési ciklust fog kibírni, mielőtt az 5000 mAh kapacitású akkumulátor maximális teljesítménye 80%-ra csökkenne - értelemszerűen ezt nem tudjuk a tesztekkel igazolni.

Ez egyébként jóval felülmutat az iparági átlag 500-800 ciklusánál, így a készülék teljes élettartamának jelentősen kitolódhat az megszokott flagshipekhez képest is.

A 256/12 verzió a legjobb választás, itthon ez fut

A 256/12 verzió a legjobb választás, itthon ez fut


Összességében a két hetes tesztidőszak alatt nem futottunk bele olyan problémába, amit külön ki kéne emelnünk, a készülék nem csak a mindennapi életben, de a szórakoztatási faktorban is maximálisan és kiválóan helyt állt. Nem nagyon lehet rá semmi rosszat mondani, a kijelző elképesztő, a kamera jól végzi a dolgát, a töltés és az aksiidő több és jobb mint amit várhatunk, szóval igazi hű társra talál, aki Androidos fronton keresgél a csúcskategóriában.

A Find X5 Próban tehát minden megvan, ami egy okostelefont nagyszerűvé tesz, de ennek meg is kérik az árát. Az Oppo Find X5 Pro 12/256 GB DualSIM ára valahol 480 ezer forint környékén mozog hazánkban.
 
  • Funkciók
    9
  • Ár/érték
    8
  • Dizájn
    9
  • Hardver
    9

Megvételre ajánlott

88%
8 hozzászólás

Levi87

1 éve, 10 hónapja és 22 napja

Kevés Androidos telefon tetszik, de ez igényes lett.

válasz erre

Porthos

1 éve, 10 hónapja és 22 napja

Végre egy értelmes, nem ocsmány kameradudor.

válasz erre

marco

1 éve, 10 hónapja és 22 napja

betyár írta:
Ár-értékben én azért kevesebbet adtam volna, 480e egy oppoért? Azért ne már!
A hardver predesztinálja ide az árat, ez az Oppo már nem az az Oppo amit szürkeimportban be lehetett szerezni még annak idején occsóba. kacsintó smiley Rendes support, rendes Android...

válasz erre

Mordorer

1 éve, 10 hónapja és 23 napja

Elég dög ez a kávamentesség, de a hátulja olyan bazárinak tűnik..

válasz erre

zender

1 éve, 10 hónapja és 23 napja

Nagyon korrekt készülék lett azt meg kell hagyni, de ennyit biztos nem adnék érte.

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 10 hónapja és 23 napja

Ejjj de szépen be lett árazva ez is! meglepett smiley

válasz erre

betyár

1 éve, 10 hónapja és 23 napja

Ár-értékben én azért kevesebbet adtam volna, 480e egy oppoért? Azért ne már!

válasz erre

TEchie

1 éve, 10 hónapja és 23 napja

Rég olvastam ennyire pozitív tesztet! meglepett smiley

válasz erre