OnePlus 3 teszt

2016. szeptember 27.
45.8671
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
strogg profilja, adatai
strogg
Kissé rendhagyó teszt következik a OnePlus 3 készülékről, mivel jelen cikk szemlélete elsősorban az ár / érték arányt veszi alapul, teszi mindezt a hagyományos okostelefontesztek hagyományait követve. Így természetesen sorra vesszük a csomagolást és a hardverkiépítést is, de megvizsgáljuk azt is, ténylegesen mennyibe kerül nekünk egy elméletileg 125 ezer forintos készülék. Ennek megfelelően leginkább abból az aspektusból vizsgálódunk, hogy az eszköz megfelel-e az igényeknek, és mégis mennyiért felel meg.



Egy kis mobilpiac

A OnePlus új keletű gyártó, feltörekvő keleti brand, akár csak a huawei, ZTE, Xiaomi, és társai. Úgy tűnik keleten megtanultak eszközt alkotni, nem csak másolni, mint pár évvel ezelőtt. És az a helyzet, hogy a feltörekvő keletiek megmutatták a nyugatnak, hogy nem csak borsos árrésű, túlárazott eszközök időszakának lesz lassan totálisan vége, hanem technikai értelemben is alaposan fel kell kötniük azt a bizonyos nadrágot.

A OnePlus erre nagyon jó példa. Emberi áron készít remek eszközt, ami még a kissé kockább beállítottságú felhasználóknak is bőven megfelelő. A hatás nem is maradt el, az érdeklődés olyan mértékű az új siker termékükre, hogy pillanatnyilag 23 országban függesztették fel a rendelések fogadását, mivel nem tudnak eleget gyártani és szállítani belőle. Tömören: viszik mint a cukrot, épp ezért a megrendelés utáni kiszállítás hetekben mérhető.


Szállítás, csomagolás, külső

Az eszköz a lehetőségekhez mérten gyorsan érkezik meg, nagyjából 3-4 hét mire házhoz ér a megrendelt készülék, minden esetben valamelyik nagy futárszolgálattal. Ennek megfelelően sms-értesítést kapunk az érkezésről.

A csomagban egy újrahasznosított papírból készült kemény doboz található, ez rejti a készülék dobozát, mellette a hozzá rendelt képernyővédő üveg csomagját is. A doboz a "kevesebb több" szemlélettel készült, szép, letisztult fehér tároló, piros alsó résszel. Ebben rejlik a készülék, a töltő, a leírások, és a SIM kiemelő tű.

A prémium minőségű dobozban minden földi jó

A prémium minőségű dobozban minden földi jó


A doboz belseje gumírozott tapíntású piros tálcán kínálta az eszközt. Még a csomagolás is full prémium minőség - vagy legalábbis annak érzi az ember. A készülék nem volt bezacskózva, a tető leemelésekor rögtön előtűnt, ám a zacskó nem is hiányzott, ellenben kellemes figyelmesség, hogy alapból képernyővédő fóliával érkezett, méghozzá felrakva a telefonra.

Bár ez nagyon szubjektív dolog, számomra a készülék első látásra szerelem, a OnePlus 3 egyszerűen gyönyörű. A ház alumínium lézer gravírozott logót kapott, ami markánssá teszi azt, a vékony, kecses kidolgozás igazán felső kategóriás prémium minőség érzetét kelti. Egyetlen problémába ütközünk a külsővel kapcsolatban: a kidomborodó kameralencse elképesztően zavaró.


Hardver

A nagyobbik baj azonban, hogy a ház csúszik mint a fene. Az első pár megfogáskor állandóan el akartam ejteni. A mindennapi használatot ez sokaknak körülményessé fogja tenni, és ezt még tetézi hogy ha az asztalra teszi az ember, akkor billeg a kamerán az egész telefon. Nem is kérdés, hogy idővel agyon fog karcolódni a kamerafedő.

Akkumulátorból 3000 mAh kapunk, ez elég is neki, azonban nem kellett volna ennyire elvékonyítani, hogy a kamera kiálljon. Nem lenne rossz húzás, ha rendelhető lenne teljesen átlátszó szilikon "bugyi", ez ugyanis engedi láttatni a gyönyörű külsőt, védi a készüléket, kisíkolja a kamerát, és nem lesz kiugró szappan tapintása.

Ez tehát fekete pont. A gyártói tokok és hátlapok jók - és jól is néznek ki-, de messze nem annyira, mint a fém ház adta látvány.

Csúcskategóriával hempergőzve

Csúcskategóriával hempergőzve


A telefon jobb szélén található a bekapcsoló gomb, bal szélén a három állású értesítés korlátozó csúszka (semmi értesítés / fontosak / minden értesítés) alatta a hangerő gombok. Jobb oldalt a bekapcsoló felett található a SIM tálca, két nano sim hellyel. Memória kártyát nem fogad, a telefon 64Gb háttértára tehát nem bővíthető.

Akkumulátor szintén nem kivehető. Tehát a ház nem nyitható meg, unibody. Na most itt jön a következő probléma. A bekapcsoló, és hangerő gombok átellenes volta azt jelenti egy ekkora tepsi telefon esetében (főleg csúszós házzal) hogy akárhogy is fogod meg, vagy kifogod kapcsolni, vagy leveszed a hangot, esetleg a kettő együtt. A gombok nyomáspontja ráadásul nagyon lágy. Ha zárható mágneses fedeles öv tokot használ valaki, esélyes hogy ki is kapcsolja a telefont ahogy mozog. Ergonómiailag tehát egyáltalán nincsen a csúcson a OnePlus 3.

A készülék alján van a töltő nyílás, a Type-C csatlakozó, ebbe csatlakozik a Dash charge technológiát támogató töltő. Erről két fontos dolgot kell tudni: ha eddig nem Type-C-vel éltél, be kell szerezned egy kazal kábelt, vagy átalakítót a mikro usb-s eszközeidhez. Tipikus ilyen lehet a power bank, vagy az usb-s szivagyújtó-töltő.

Fontos megjegyezni, hogy a gyors töltést kizárólag a saját töltője (európai töltőt adnak, nem amerikait - átalakítóval) tudja, vagy esetleg a tőlük külön megrendelt power bank, és autós töltő jöhet még szóba. Minden más esetben a kocsiban pontosan úgy lehet tölteni, mint bármely gyorstöltés nélküli okostelefont, a Dash charge-hoz képest tehát kínkeservesen.

Nagyjából 30 perc alatt tölti fel a készüléket 60%-ra. Egy óra alatt meg gyakorlatilag teljesen.

Valaha phablet lett volna, manapság pont jó az ekkora méret

Valaha phablet lett volna, manapság pont jó az ekkora méret


A 6Gb RAM jelenleg még túlzásnak tűnhet, de ismerve az Androidot, el fog jönni az az idő amikor kelleni fog. Értékállóság szempontjából jó ha van, érdemes a sok rammal elláttott mobilba fektetni. Az ujjlenyomat olvasó remekül és gyorsan működik. Célszerű 4-5 ujjat is megadni, nehogy gond legyen, ha elvágja valaki az azonosításhoz használt ujjat.

Ismert jelenség, hogy megveszi az egyszeri felhasználó a mobilt, örül az LTE-nek, majd kiteszi a lábát a városból, és örül ha van edge. Ez nem feltétlenül lefedettségi probléma, lehet a mobilban a támogatott sávok listájának a karcsúsága is. Nos, a OnePlus 3 esetében nincs gond, amit lehet azt támogat.

A képernyő képe szép, viszonylag jól látható napos időben is, és habár nem QHD, VR-hoz is megteszi.


Kamera, multimédia

A kamera kép-stabilizátorral van ellátva, és kategóriájához mérten igen kellemes képeket lő. Este, vaku nélkül, rosszul megvilágított helyen is használható, azonban ekkor már látható, hogy kissé zajos a kép. A hátulsó kamera 16MP, a selfie kamera 8MP.

A külső hangszóró minősége teljesen átlagos, szól, de ne legyenek nagy elvárásaink. A fülesen viszont szépen, nagyon szépen, és tisztán szól. Jómagam nem vagyok vájtfülű, egy hangmérnök tuti bele tudna kötni, az átlagos fül számára a zene kristálytiszta, és egy 5-7 ezer forintos "agybadugós" noname fülesen is hozza az elvárható szintet.

Erős napfényben azért kűzd az elemekkel a OnePlus 3 is

Erős napfényben azért kűzd az elemekkel a OnePlus 3 is


A 64Gb tárhely kellemes, de a sokat fotózók kössék fel a gatyát mert a fotók sokat foglalnak a 16MP felbontás miatt. Viszont manapság, a felhőtárolásnál ez nem okkozhat különösebb problémát.

Számítógépre kötve megjelenik egy virtuális CD meghajtó 18Mb méretben, azon pedig ott vannak a windows-os driverek. A drivereket telepítve elérjük a telefon belső tárhelyét, az USB Type-C-nek köszönhetően pillanatok alatt lehet másolni ide-oda, bár az USB3 ereje mintha nem lenne minden esetben kihasználva...


Kompatibilitás

Mivel az eszköz minimálisan reszelt, az is GUI szinten (Oxygen felület), tehát gyakorlatilag pure Android, így nem vártam tőle kompatibilitiási gondokat. De mivel láttunk már karón varjút, azért pár dolgot megnéztem "játszásiból". A wifim eddig atom stabilan működött mindenféle routerrel, legyen az gyorskajálda elérése, szállodai wifi, itthoni net, saját routerrel. A BT simán, és gyakorlatilag a headset (Nokia BH-105) kereső módjának bekapcsolása után azonnal megtalálta magát, és 2mp alatt párosodtak is.

A smanrttv-t szintén megtalálta a helyi hálózaton keresztül ha kerestem, így a képek kiküldése TV-re nem lehet gond. A power bankom is töltötte, normál töltési módon (tehát a nem gyors töltéssel), ehhez más nem lévén a saját usb-s kábelét használtam. Tehát azt elmondhatom, hogy amivel eddig próbálkoztam összelőni a telefont azzal gond nélkül sikerült is, igaz nem noname eszközökről beszélünk.

Gomb gomb hátán - ez fog még problémát okozni!

Gomb gomb hátán - ez fog még problémát okozni!


Az eszköz ráarádul könnyen hekkelhető, a gyártó nem védi tűzzel-vassal, és legjobb tudomásom szerint a CM13 is feltehető rá, ráadásul mindezt garancia vesztés nélkül (javítson ki valaki ha tévedek). Szoftveres oldalról jól támogatott, folyamatosan fejlesztett eszközről beszélünk, remélhetőleg lesz hozzá Android 7 build is, stabil hivatalos frissítésként.


Azért van fekete leves is

A baráti ár csak a készülékre vonatkozik. A készülék, töltő, leírás, az kerül nagyjából 125 ezer forintba. A hátlap, a plusz védő üveg, gyorsabb szállítás, 1 vagy 2 év garancia szintén plusz költség. Ezekkel a kiegészítésekkel a végösszeg könnyen felszalad 150-160 ezer forint környékére.

A másik nagy negatívum, hogy nincsen hazai, vagy a környező országokban leledző szervíz, így minden garanciális / nem garanciális ügyben a készülék hetekre, hónapokra elszállításra kerül, és jó esetben vissza, javítva / cserélve. Éppen ezért talán nem is érdemes garanciát vásárolni rá, gond esetén megjavítja majd egy helyi telefonos.


Összegzés

A OnePlus 3-at sokan flagship killernek is szokták tituálni. Az is, és nem is az. Semmiképpen sem az ha azt nézem, hogy milyen hardverek vannak benne. A kamera nem csúcstechnológia, nem vízálló, a képernyő sem a 2016-ban legfejlettebb, és lehetne sorolni. A RAM méretben a legtöbbet adó, és a sebesség tesztekben is ott lohol, sőt nem egyszer kicsit előzi is a Samsung S7-et, de a többi hardver rész legalább egy lépcsőfokkal mögötte foglal helyet. Technológiai értelemben tehát nem veri meg a zászlóshajóknak kikiáltott telefonokat.

Le kéne nyírnom a füvet...

Le kéne nyírnom a füvet...


A másik oldalról mégis flagship killer, mert lehet hogy nem a 2016-os csúcs, viszont ez is messze sokkal többet ad mint amivel egy átlagos okostelefon vásárló elégedett lenne, de teszi mindenzt nagyon baráti áron. Ár/érték arányban viszont messze elveri az összes piacon kapható felső kategóriás készüléket: a OnePlus 3 hiába a felső kategória belépője, jóindulattal a kategória közepén foglal helyet míg az S7 a tetején, ha mindezt fél áron teszi az asztalodra.

Technikailag tehát nem flagship killer, ár/érték arányban viszont abszolút az!
 

      %
      16 hozzászólás

      strogg

      8 éve, 2 hónapja és 17 napja

      Van olyan szervíz (magán) amelyik kínai telefonok javításával fogllkozik itthon, többek között ezt is. De ettől ez még nem hivatalos szervíz, és szupport, nyílván pénzes ha hozzájuk viszed, és ez itt nem a reklám helye a cikkben mosolygó smiley (de gugli a barátunk röhögő smiley )

      válasz erre

      Fikarc

      8 éve, 2 hónapja és 17 napja

      Nagyon nem merem bevállalni a kínai telókat pontosan amiatt amit írsz is: nulla support.

      Nem tudom nélkülözni a telefont hosszú hetekig, itthon is azért veszek szolgáltatónál mert hiba esetén adnak cseretelefont.

      Egyébként nagyon szép, tetszik és a hardver is nagyon impresszív!

      válasz erre

      PixelHero

      8 éve, 2 hónapja és 17 napja

      Két napon belül érkezik az enyém is mosolygó smiley mosolygó smiley

      válasz erre

      VDemon

      8 éve, 2 hónapja és 17 napja

      De igényes kinézete van! meglepett smiley Nagyon tetszik, szerintem még a 150-160 ezer sem sok érte. 6Gb RAM!!! meglepett smiley

      válasz erre
      12a(z) 2 -ből