Navitel R600 autós szélvédőkamera teszt

2017. október 04.
54.3111
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Az orosz illetőségű Navitel idén nyáron kezdte el hazánkban is hivatalosan termékeinek bevezetését, az Androgeeken pedig nem sokkal a T700 tabletes navigáció tesztje után itt a gyártó következő termékének bemutatása, ami a szélvédőkamerák sorát bővíti, ráadásul olcsón, kiváló funkciókkal! Nézzük is mit tud a Navitel R600!
Advertisement


Nem csak azért terjedtek el itthon is a szélvédőre szerelhető kamerák, mert sok esetben nincs egyszerűbb módja egy baleset vagy veszélyes szituáció tisztázásának mint megnézni az eseményről készült felvételt, hanem azért is mert nagyszerű élmények örökíthetők meg általa. Érthető okokból mi csak ez utóbbi verzióban teszteltünk, csattanást nem örökítettünk meg, illetve szerencsére a ParkingMonitor funkciót (később még beszélünk róla) sem sikerült érdemben kipróbálni.

A fedélzeti kamerák és a szélvédőkamerák legnagyobb különbsége hogy míg előbbi általában a kasztniba vagy a tükörbe építve jön alapfelszereltségben vagy horror árú kiegészítőként az autónkba, addig a szélvédőkamera utólag egy egyszerű tapadókoronggal vagy ragasztással kerül a járműbe és egy kis kijelzőn tudjuk kezelni. Ez utóbbi nagy előnye még hogy mozgatható, máshová, akár más autóba is helyezthető.

Ahogy bedugjuk a csatlakozót, azonnal dolgozni kezd az R600

Ahogy bedugjuk a csatlakozót, azonnal dolgozni kezd az R600


Főleg ha olyan figyelmes a gyártó, mint a Navitel, akik rögtön két tapadót is csomagoltak az R600 mellé, ezzel pedig rögtön megoldották hogy egyszerre többen is használhassák a kamerát - persze nem egyidőben. A ragaszttófelülettel ellátott tartó egyébként nagyon erős, mielőtt feltesszük, tényleg tervezzük meg a helyét, mert a 3M nem viccel, nem lesz könnyű művelet lekaparni utólag. A jó hír hogy eltávolítás után viszont nem marad ragasztó a szélvédőn.

Ahogy a szivargyújtóhoz csatlakoztatjuk az eszközt, vagy ha már be van kötve és gyújtást adunk, az azonnal felvételbe kezd és onnantól folyamatosan rögzít, amíg le nem állítjuk. A felvétel hossza nagyjából hétszer három perc lehet egy 2Gb-os kártyával, sd kártya nélkül nincs felvételi lehetőség. A videó indítása, leállítása természetesen működhet manuálisan is, illetve fotók is készíthetők az R600 segítségével.

Szolidan megbújik a visszapillantó mögött

Szolidan megbújik a visszapillantó mögött


A Navitel R600 30 fps-ben rögzít 1080p-s (FullHD) felvételeket, a kamera látószöge pedig 170 fok, ami elég széles belátható területet jelent, jobbra és balra is bőven belátható az út szélén túli terület. Az R600 egy 12 megapixeles SONY Exmor R szenzort kapott, ez pedig határozottan minőségi felvételeket készít, már persze ha valaki nem egy stúdiókamerát vesz alapul. A felvétel minősége egy jobb mobiltelefonéval nagyjából azonos.

Természetesen a felvétel készítése teljesen testre szabható, a videó minősége lehet 720p és 1080p, a kép minősége még több lépcsőben is állítható, úgy mint VGA / 2Mp / 5Mp / 8Mp / 12Mp, sőt még a frekvencia is lehet 50Hz és 60Hz. Meghatározhatjuk hogy legyen-e hangfelvétel is, valamint az is rajtunk áll, hogy a loop recording milyen hosszú legyen.

Ezzel határozzuk meg hogy ha az adott felvételünk elér a beállított ideig, akkor kezdje letörölni annak az elejét és vegye rá az új anyagot. Ez egy, három és öt perc lehet, valamint ki is kapcsolható - ekkor a memória kártya méretétől, illetve a mi indítás, leállításunktól függ a felvétel hossza.

Ilyen felvételeket készít a Navitel R600 - tesztvideo:



Az egyik leghasznosabb funkció - a személyes kedvencem -, a koccanásfigyelés (a ki/be kapcsolható ParkingMonitor), ami a sunyi autónknak tolatók majd lelépők, vagy épp az azt lökdösők, rongálók elleni hathatós védelem egyik nagyszerű ellenszere, pontosabban az utólagos felelősségrevonás módja. Az R600-ban van giroszkóp (vagy valami külön érzékelő talán), ami semmi mást nem csinál, mint a mozgást figyeli.

Ha benne hagyjuk az autóban a kamerát, nyilván kikapcsolt állapotban, de valaki nekikoccan a járműnek, az R600 bekapcsol és rögzíti az eseményt! A felvételt külön meg is jelöli, ezzel biztosítva, nehogy felülírjuk véletlenül a képanyagot.

A G-Sensor érzékenysége egyébként külön állítható, Off / Low / Medium / High fokozatokban.

Nincs túlbonyolítva a kezelés sem a bal oldalon...

Nincs túlbonyolítva a kezelés sem a bal oldalon...


Az apró, tenyérnyi eszközbe mi egy 2Gb-os kártyát tetünk, de akár 256Gb-ossal is megbírkózik, amin több hónapnyi anyag is elférhet, de pár hét biztosan. A felületen stabilan megtapad a dokkoló, ebbe becsúsztatni a kamerát egy egyszerű mozdulat. Ott aztán rögzíthetjük is egy kapcsoló segítségével, de enélkül is abszolút a helyén marad.

A felhelyezett kamera forgatható szinte szabadon, fel-le, jobbra-balra, nagyszerűen beállítható a felvenni kívánt látvány. A beépített akkumulátor elég gyorsan merül, mert nagyon pici, de nem is arra van tervezve hogy tartósan használjuk tápellátás nélkül. A csomagban mellékelt szivargyújtó töltős vezeték nagyon hosszú, egy átlagos autóban nyom nélkül elvezethetjük a kárpit alatt.

...sem a jobb oldalon

...sem a jobb oldalon


Nagyon hasznos funkció még, és szintén a G-Sensor figyeli, a hirtelen mozdulatra bekapcsolás. Ez hasonlü a koccanásfigyeléshez, az egyetlen és óriási különbség, hogy ez menet közben figyel. Ha hirtelen fékezést, netalán ütközést, koccanást érzékel, azonnal bekapcsol és a rögzít mindent. A rögzítés végén a felvételt lockolja, azaz egy külön helyre menti és lezárja hogy ne lehessen véletlenül törölni.

Szót kell ejtenünk az automatikusan elinduló felvételről kissé negatívabb hangvételben is, amit sajnos a saját bőrünkön kellett megtapasztalni. Arról már volt szó hogy amint delejt kap a kötyü, azonnal elindul, viszont sajnos ezt akkor is megteszi ha éppen egy laptopra dugjuk rá, lementendő a felvételeket. Hét különböző felvételt készítettünk nagyszerű beállításokkal, gyönyörű helyszíneken, viszont amint a gépre dugtuk az R600-at, hogy ezeket exportáljuk, szép lazán elkezdte ezeket felülírni.

Mire észrevettük, 12 percet (négy teljes felvételt) felülírt, törölve az eredetileg videoanyaghoz készített munkáinkat. Nyilván emberi mulasztásról is beszélhetünk, de valahogy nem volt számunkra egyértelmű hogy egy usb-s csatlakozást ugyanúgy értékel az eszköz, mint egy szivargyujtós töltést.

A több mint 3 méteres kábel könnyedén el is vezethető a kárpit mögött

A több mint 3 méteres kábel könnyedén el is vezethető a kárpit mögött


Ennek okán sajnos a felvételeink közel 80%-a megsemmisült, szerencsére azért maradt pár percre elegendő, hogy megmutassuk a képminőséget, de például a nappali felvételen látszik hogy nincs még rögzítve az R600, ott még éppen próbálgattuk, hol lesz a legjobb helye.

A másik ide kapcsolódó probléma hogy USB-csatlakozáson keresztül nem sikerült lementenünk sehogyan sem az adatokat, pedig Windowson, Linuxon és macOS-en is próbáltuk. Nincs más megoldás mint a kártyát kivenni és egy kártyaolvasóval beolvasni a tartalmát. Kicsit kényelmetlen és érthetetlen megoldás, hiszen USB minden gépen van, a kártyaolvasó viszont nem szériatartozék.

Utóbbi két "negatívumot" maximum egyszer tapasztalja meg a felhasználó, és annak ellenére hogy mi eléggé megjártuk, nem fordul elő többször, mert már tudunk róla és figyelünk rá. Egyábként pedig ha a felvételeket lezártuk volna (a lehetőség adott), ez a helyzet elő sem fordul.

Állítható a felvételek hossza is

Állítható a felvételek hossza is


Összességében az R600 mindent tud, amit egy ilyen kamerától elvárhatunk, a felvételek minősége kiváló, a beállítási lehetőségek tárháza pedig kellően széles. A csomagban található kiegészítőkkel nagyszerű társunk lesz nem csak veszély vagy baleset esetén, de akkor is ha reggelre ütődés vagy karc látható az autónkon és szeretnénk megtudni valamit a tettesről.

Aki ilyen eszköz beszerzésén töri a fejét, igazán kellemes ajánlatra lel a nagyjából 25 ezer forintos áron kapható készülékkel.
 
  • Funkciók
    9
  • Ár/érték
    9
  • Hardver
    8
  • Használhatóság
    8

Megvételre ajánlott

85%
T700 tabletes navigáció tesztje után itt a gyártó következő termékének bemutatása, ami a szélvédőkamerák sorát bővíti, ráadásul olcsón, kiváló funkciókkal! Nézzük is mit tud a Navitel R600! '>
T700 tabletes navigáció tesztje után itt a gyártó következő termékének bemutatása, ami a szélvédőkamerák sorát bővíti, ráadásul olcsón, kiváló funkciókkal! Nézzük is mit tud a Navitel R600! '>
9 hozzászólás

Zsolt

6 éve, 9 hónapja és 17 napja

A cikk reszletes leirast ad a kamerarol , koszonet a szerzonek. Megvasaroltam a kamerat , a videofelvetel minosege rendben van viszont akadnak kerdeseim.
Mi a kulonbseg a ket bemenet kozott?
Az automatikus felvetel nalam csak akkor indul el ha a kihuzott csatlakozot bedugom a szivargyujtoba , ha benne hagyom non stop megy a kamera , mert mindig van aram a szivargyujtoba.
Ha beduva hagyom de kikapcsolom nem idul el magatol , bekell kapcsolni. Beallitasokban nem talalok olyan funkciot ami erre vonatkozna. Motorindítast nem veszi eszre.
A parkolo mod aktivalva van , viszont ha megyek az autoval sem kapcsol be , nemhogy arra ha az autot mondjuk lokdosik , inkabb csak a szelvedot ert utest veszi eszre amire rogzitve van. Az erzekenyseg magasra van allitva.
Jo lenne ha tenyleg magatol tenne a dolgat es nem kellene kihuzni vagy kapcsolgatni , esetleg ha lenne valami otlet szivesen fogadnam.

válasz erre

marco

6 éve, 11 hónapja és 17 napja

kiss kiss írta:
Lehet, hogy én voltam figyelmetlen, de egyetlen olvasható rendszámot sem láttam a mellékelt videón. Pedig úgy hitelesebb lett volna a képminőséget dicsérni...
Ez a tömörített video hibája. Az eredeti felvételeken - ha nem is minden pillanatban - teljesen jól láthatók a rendszámok is többek között. Nem írnám, ha nem így lenne. mosolygó smiley

válasz erre

kiss kiss

6 éve, 11 hónapja és 17 napja

Lehet, hogy én voltam figyelmetlen, de egyetlen olvasható rendszámot sem láttam a mellékelt videón. Pedig úgy hitelesebb lett volna a képminőséget dicsérni...

válasz erre

Direktor

7 éve, 3 napja

A saját akksijával meddig bírja? Nekem ez a legnagyobb bajom ezekkel a kamerákkal (meg a navikkal is) hogy ilyen fél órákat bírja... Állandóan ott kell lifegnie a kábelnek.

válasz erre

CharlieFirpo

7 éve, 4 napja

Mennyit gondolkodtam már ilyen kamerán, de tök őszintén: nem találtam olyat aminek van bármilyen elfogadható minősége, vagy legalább valamennyire ismert brand. Ez nekem nagyon tetszik, felvétel is szép tényleg.

válasz erre

Harder

7 éve, 5 napja

Örülök hogy leírtad ezt a felülírásos rögzítést, mert ez sokaknak (például nekem mosolygó smiley ) fog segíteni az első időkben. mosolygó smiley Az USB-s csatlakozásos adatmentést elég nagy hibának látom egyébként, viszont van kártyaolvasóm, így tudok vele élni.

válasz erre

Fikarc

7 éve, 5 napja

Woááááááááá de király helyen teszteltétek! meglepett smiley Éjszakai képen nem igazán tudom kivenni az előző autó rendszámát. A facebook tömörítése miatt veszett el vagy tényleg nem látni?

válasz erre

Kisfaludy82

7 éve, 5 napja

De király képe van! meglepett smiley

válasz erre

Eltohn

7 éve, 5 napja

De rég gondolkodom ilyen kamerán. Amiket néztem azok ilyen 10-15 ezres kategória volt de azok nagyon ****ok. Kezdek örülni ennek a Navitelnek. mosolygó smiley Jó cuccaik vannak.

válasz erre