MWC 2017: Mit várunk?

2017. február 22.
45.1911
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
dfp profilja, adatai
dfp
A technológiai szektor egyik nagy előnye, hogy bizony hónapokra vagy akár évekre is előre terveznek a gyártók, ezáltal pedig a rajongók és követők is nagyjából be tudják határolni, hogy az év mely szakaszában mire lehet számítani.


Az elmúlt jó néhány évben például az okostelefonok piacán is kialakult egy trend, mely szerint a januári Consumer Electronics Show (CES) alkalmával néhány új készüléket kapunk, de óriási áttöréseket nem igazán (ez alól idén kivételt jelentetettek az ASUS új mobiljai). A januárt követően nem sokáig maradunk mobilos újdonságok nélkül, hiszen rendre a tél és a tavasz találkozásánál, február végén rendezik meg a Mobile World Congress aktuális állomását Barcelona városában. Az elmúlt években ez az androidos csúscmobilok és kiegészítők fellegvára volt, illetve akik valamilyen innovációval kívántak előállni az adott évre, azok is főként az MWC-t választották a debütálásra, hiszen a megjelenésük olcsóbb, mint a CES-en és az egész a mobilokról szól, tehát nagyobb figyelmet kaphatnak ők is.

A tavasz és a nyár egy viszonylag lazább időszak, az őszt pedig általában az Apple uralja az aktuális iPhone generáció bejelentésével, illetve néhányan az év második felét is meghúzzák pár újdonsággal. Az időszakok tehát már kialakultak, most épp afelé tartunk, hogy egy-egy gyártó az üresjáratokat igyekszik kihasználni, hiszen a nagy versenyben a külön figyelem sokat érhet. Ezt láttuk a HTC-től és az ASUS-tól is, idén pedig a Samsung is beáll a sorba.

Ettől függetlenül az izgalmak a 2017-es Mobile World Congress-t sem kerülik majd el, hiszen rengeteg újdonságra számíthatunk. A megszokott csúcsmobilok mellett nagy visszatérőkkel, érdekes kiegészítőkkel és innovatív technológiákkal is találkozhatunk majd, az alábbiakban pedig összeszedtük nektek, hogy mi mire számítunk, mely gyártók és mely készülékek kaphatják a legnagyobb figyelmet mit jelenthetnek ezek a piac számára. A sorrend teljesen szubjektív, igyekszünk a legtöbb gyártóra külön kitérni.

LG

Kezdjük rögtön az MWC 2017 egyik főszereplőjével és mi azt is megelőlegezzük a dél-koreai gyártónak, hogy egyenes a show egyik sztárjáról van szó. Tavaly az LG G5 is nagy figyelmet kapott, hiszen moduláris kialakításával és dupla hátsó kamerájával egyáltalán nem vegyült el a mezőnyben. A figyelem és érdeklődés azonban az első tesztek után átcsapott egy negatív hullámba, hiszen az elképzelés jó volt, de a megvalósítás egyáltalán nem felhasználóbarát. A G5 nyugodtan nevezhető bukásnak, miközben a nagy rivális Samsung a Galaxy S7 szériával továbbvitte azt, amit az S6-tal elkezdtek.

MWC 2017: Mit várunk? - 2. kép

Idén nagyon más lehet a helyzet, hiszen amit eddig tudunk az LG G6-ról az nagyon ígéretes. Az első képek alapján remek összeszerelési minőségre, masszív és minőségi kialakításra számíthatunk, ami nagyon messze áll a G5-nél tapasztalt silány összhatástól. Ez kezdésnek rögtön egy nagyon fontos változás, ami egyben magával hozhatja a vízállóságot is, ami 2017-ben már szinte kötelező elem a legfelsőbb szegmensben. Szintén a G6 erényei közé tartozhat a 18:9-es képarányú QHD+ kijelző, ami állítólag 5,7 hüvelykes lesz. Ez ugyan még nem a 4K világa, amelynek eljövetelét sokan 2017-re várták, de azért a kijelzők terén eddig sem nagyon panaszkodhattunk.

Akik azonban keresik azt a bizonyos szálkát, hamar rátalálnak a dél-koreai újdonsággal kapcsolatos egyetlen negatív hírre, a Qualcomm Snapdragon 835-ös chipkészlet hiányára. Nagyon úgy fest, hogy a Samsung konkrétan kisajátította az első adag 835-ös megoldásokat, így az LG-nek jobb vagy legalább saját fejlesztés híján be kell érnie a Snapdragon 821-es megoldással. Nem azt mondjuk, hogy a 821 nem elég erős, mert kifejezetten brutális chipről van szó, de nem irigyeljük azokat a marketinges kollégákat, akiknek a készülék erejével kapcsolatos anyagokat kell összeállítaniuk. Mi is savanyú szájízzel tekintünk erre a hírre, mert egyszerűen olyan érzést kelt bennünk, mintha a G6-nak inkább a G5 helyett és nem után kellett volna érkeznie. A pozitív zárást a megnövelt akkumulátor biztosítja, mely ugyan nem oldja meg a naponta, maximum kétnaponta való töltögetést, de néhány extra óra mindig jól jön.

Samsung

MWC 2017: Mit várunk? - 3. kép

Azt biztosra vehetjük, hogy a Galaxy S8 nem lesz ott az MWC 2017-en, illetve talán ott lesz, de inkább csak valami teaser formájában. Talán azt megtudjuk, hogy pontosan mikor jelentik be és mikor kerül majd piacra, ezzel kapcsolatban a március vége, április első fele az eddigi legpontosabb információ. Sokan azt gondolhatják, hogy ezek után a Samsung-ra már nem is figyel majd senki Barcelonában, de azért a Galaxy Tab S3 is képes lehet magára irányítani a figyelmet.

A felsőkategóriás androidos táblagép szinte biztos, hogy megkapja az S Pen stylus-t és a kezdeti gyenge hardverről szóló hírek is megfordulni látszanak, tehát erőből sem hisszük, hogy hiány lesz majd. Az innováció azonban egyelőre hiányzik a táblagépek piacáról, ezt pedig könnyen lehet, hogy a hajlított kijelzővel próbálja meg orvosolni a gyártó. Az ötlet egyébként nem rossz, a technológiájuk megvan hozzá, így mi reménykedünk abban, hogy az alapváltozat mellett kapunk egy mindkét oldalán hajlított kijelzős változatot is. A Windows 10-es gépek mezőnyében is erősíthet a vállalat, méghozzá a Galaxy TabPro S2-vel, mely minőségi kialakítást, kompakt formát és elérhető árat hozhat magával.

Nokia

Rég volt már olyan MWC, aminél a Nokia nevet igazán érdemben emlegethettük volna. Idén azonban ők is nagy eséllyel pályáznak a 2017-es király címére, hiszen mindenki arra számít, hogy az egykori uralkodó fényes pompában tér vissza. Jóval korábbi hírek szerint akár 5 mobillal is jelen lehetnek a kiállításon, ami nem egy gyenge debütálás lenne. A kínálatukkal egyből lefednék az alsókategóriát, a középkategóriát és a felsőbb szegmenst is, ami nem rossz taktika, hiszen így mindenkihez eljuthatna a Nokia visszatérésének híre. Kínában már bemutatkozott a Nokia 6, mely óriási sikernek mondható, a gyártó nem győzi pótolni a készleteket. Szerencsére a jól árazott, középkategóriás készülék az MWC 2017-en is fontos szerephez juthat, hiszen itt jelenthetik be az európai debütálást, méghozzá 249 eurós áron.

MWC 2017: Mit várunk? - 4. kép

Az elmúlt napok egyik szenzációja is a finnektől érkezett, hiszen a hírek szerint visszatér a Nokia 3310, melyet 59 eurós áron dobhatnak piacra. Reméljük, hogy azért számos ponton változtatnak majd a 100 milliós eladást is átlépő készüléken, vékonyabb és könnyebb megoldásra számítunk természetesen színes kijelzővel kiegészítve, de aztán az is lehet, hogy pont a retro miatt szinte alig változtatnak valamin. Mindezek mellett a Viki nevű személyi asszisztens is figyelemfelkeltő lehet. A Google, az Apple, az Amazon és a Microsoft is jelen van már a piacon, a következő nagy belépő a Samsung lehet, a Nokia pedig saját megoldásával még így is olyan neveket utasíthat maga mögé, mint például a Sony vagy az LG.

Mi még a Nokia 8-ra vagy talán P1-re is nagyon kíváncsiak vagyunk, hiszen állítólag ezek a nevek takarják a 2017-es finn zászlóshajót. Talán az MWC 2017-en még nem kapjuk meg, hiszen nekik is maximum a Snapdragon 820-821 jutna és lehet, hogy ők nem kockáztatják meg a visszatérés sikerét egy idősebb hardverrel. Kivétel ez alól egy "flagship killer" szerű koncepció lenne, de az eddigi hírek alapján inkább megvárják a Snapdragon 835-öt és nyár környékén leplezik le a csúcsmobilt.

Motorola

A Motorola az elmúlt évek egyik legkalandosabb cége, de most úgy tűnik, hogy a Lenovo kezei között biztos otthonra leltek. Az MWC 2017-en állítólag a középkategóriát erősítik, melyben a G-széria eddig is a legjobbak között volt és egyben a flagship killer szegmens egyik első élharcosáról is beszélhetünk. Valószínűleg megkapjuk tőlük a Motorola G5 és G5 Plus párost, melyek kiváló ár/érték arányt hozhatnak magukkal. Utóbbiról egészen részletes hírek érkeztek, jó kis készüléknek tűnik. A felsőkategóriás Z modellt egyelőre nem frissítik, vélhetően az év második felében kerül majd erre sor, reméljük ott folytatják az egyetlen jól használható moduláris irányt.

BlackBerry

MWC 2017: Mit várunk? - 5. kép

A BlackBerry név alatt sajnos már nem a kanadai óriást érthetjük, hanem egy licencelt nevet, viszont az eddigi újdonságok alapján annyira azért nem lehet okunk a panaszra. Az Android rendszerre való váltás már a kanadaiak utolsó óráiban is létszükséglet volt, hiszen a BB10 szinte eltűnt a térképről. Valószínűleg egy készülék képviseli majd az ikonikus nevet, ez pedig a CES 2017 alatt már felbukkanó Mercury (DTEK 70) lesz. A qwerty billentyűzet és az ígéretes kamera mellett egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen hardver hajtja majd az Android 7-es rendszert, mi reménykedünk benne, hogy a kamerás hírek igazak lesznek és legalább egy Snapdragon 821, valamint 4GB RAM kerül majd a mobilba. Ja, és az árazásra is nagyon figyelni kéne, ha az rendben lesz, akkor akár apró fellendülés is várható a házuk táján.

Lenovo

A Lenovo jó néhány újdonságot jelentett már be idén és tavaly is kaptunk remek készülékeket. Az MWC 2017-tel kapcsolatban azonban viszonylag kevés hír érkezett a kínai óriás felől. A 8 hüvelykes Full HD kijelzővel érkező Tab3 8 Plus nem tűnik elég érdekesnek ahhoz, hogy magukra irányítsák a figyelmet, így titkon mi bízunk néhány meglepetésben is, bár könnyen lehet, hogy inkább a Motorola név erősítése lesz a spanyol expedíció célja.

Sony

A Sony az a gyártó, akinek a "fejébe" sokan szívesen belenéznének. Egyszerűen nem lehet kiismeri a japánokat. 4K-s kijelző, remek hardver, egészen jó dizájn és valahogy mégsem működik az egész. Valószínűleg nagy változtatásokra lenne szükség, de semmi jel nem utal arra, hogy kívül-belül megújuló palettával érkeznének Spanyolországba. Talán bemutatnak egy újabb 4K-s mobilt, de állítólag azt is későbbre halasztották, így maximum a középkategóriás újdonságokkal hívhatják fel magukra a figyelmet.

Huawei

A Huawei több fronton is komoly előrelépéseket ért el az elmúlt néhány évben, az idei MWC pedig részükről is izgalmas lehet. Egyfelől érkezik a P10 és P10 Plus páros, melyek minden téren a legjobbak között lehetnek. Erőből egyáltalán nem lesz hiány, az utóbbi időszakban a dizájn és minőség is nagyon rendben van a kínaiaknál és a kamerák terén is a bátrabbak közé tartoznak. Másrészről pedig az eddigi egyik legjobb androidos okosóra, a Huawei Watch is megkaphatja a következő generációt, mely már akkor is sikeres lenne, ha csak az elődben frissítenék a rendszert és átneveznék. Az LG nagyon elbaltázta az Android Wear 2.0 rajtját, a Huawei lehet az első, aki igazán kihasználhatja a Google hátszelét. Még jobb üzemidő, vékonyabb, tökéletesített dizájn és "elérhető" árazás jellemezheti az új modellt.

MWC 2017: Mit várunk? - 6. képHonor

A Honor hamar az egyik kedvencünké vált, hiszen a Honor 8 egy kiváló készülék lett, mely minden téren felveszi a versenyt a nevesebb riválisok hasonló kategóriában versenyző termékeivel. Az MWC 2017 kapcsán a Honor V9 generálhat nagy feltűnést, hiszen Honor 8 Pro néven állítólag Európába is megérkezik. A készülék hardveresen nagyon rendben van, a dupla kamera és a nem túl egyedi, de legalább minőségi és szép dizájn is pozitívum, így már csak arra várunk, hogy a hír igaz legyen és megkapjuk tesztelésre.

ASUS

Az ASUS szinte minden rendezvényen bemutat valamilyen okostelefont, hiszen az aktuális ZenFone széria mindig arról híres, hogy rengeteg modellel fedi le szinte az összes piaci igényt. Az idei MWC kapcsán a ZenFone 3 Go neve merült fel eddig, mely egy alsó-középkategóriás készülék lenne, ami a mai igényeknek megfelelően azért jól néz ki, a Snapdragon 410 és 2GB RAM pedig a megfelelő rendszersebességet is garantálná.


MWC 2017: Mit várunk? - 7. kép

Egyebek

Ahogy lenni szokott, a kiállítás előtt és első napján a legtöbb nagy gyártó saját kis rendezvényt tart, a következő napok pedig a kisebbekről és az új technológiákról szólnak. A hajlítható mobilok egyre közelebb vannak a piaci debütáláshoz, de vélhetően nem az MWC 2017-en történik majd ez meg, viszont koncepciókat és új fejlesztéseket talán látunk majd. A mobil VR szintén tovább fejlődhet, egyelőre ez a legelérhetőbb és legelterjedtebb módja a virtuális valóságnak. Szoftveresen is egyre erősebb a támogatást, így újabb hardverekre és játékokra, applikációkra is számítunk.

Összességében tehát ismét izgalmas napjaink lesznek és reméljük, hogy jó néhány bemutatott újdonság hamar eljut majd hozzánk is. Természetesen a legfontosabb bejelentésekről beszámolunk majd nektek, így semmiről sem maradhattok le. Tartsatok velünk a mobilos tavasz kezdetén!
7 hozzászólás

Porthos

2 éve, 11 hónapja és 7 napja

Most így hogy már volt a Sony, azt mondom ők leptek meg a legjobban. Ez a projektoros dolog nagyon durva!

válasz erre

Porthos

2 éve, 11 hónapja és 13 napja

Nagyszerű kedvcsináló lett! Én majd a végső beszámolóra leszek még kíváncsi!

Én az LG visszatérésére és a BB-re vagyok leginkább kíváncsi, na és a Nokia 3310-re!

válasz erre

Harder

2 éve, 11 hónapja és 13 napja

Új BlackBerryre nagyon rá vagyok gerjedve, rettenetesen várom a bemutatót és az árat!

válasz erre

Levi87

2 éve, 11 hónapja és 13 napja

S8-ra nagyon kíváncsi vagyok, de a Nokia szereplésére még jobban!

válasz erre

Gólem

2 éve, 11 hónapja és 13 napja

Egyértelműen a 3310-et várom legjobban!

válasz erre

Kisfaludy82

2 éve, 11 hónapja és 13 napja

Lesznek meglepetések az biztos, de azért sok minden kiderült már. Én személy szerint a Nokiát várom nagyon. Támadjanak fel ismét!

válasz erre

betyár

2 éve, 11 hónapja és 13 napja

Idén nagyon izgalmas lesz az mwc. Már nagyon várom az újdonságokat, főleg nokia és samsung részről.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink