M1 Ultra, Mac Studio, új iPad Air - íme minden, amit az Apple ma bejelentett!

2022. március 08.
95.2371
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Nagy várakozás előzte meg a mai Apple eventet, mely kapcsán már nagyon sok mindent szivárogtattak az iparági bennfentesek, valamint nagyon sok elvárásunk is lehetett a legfrissebb lineup kapcsán. Ennek ellenére túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a meglévő elvárásokat is szépen túlszárnyalta a cupertinói gigavállalat. Lássuk, mi mindent lepleztek ma le!


Az Apple bejelentette, hogy az MLB-meccseket az Apple TV+-ra is elhozza a Friday Night Baseball segítségével. Ezzel a megállapodással az Apple minden héten hoz néhány mérkőzést, így az Apple TV+ előfizetők élvezhetik a Major League Baseball előnyeit. Az Egyesült Államokban élőben élvezhetik majd a rajongók az "MLB Big Inning"-et is, amely az alapszakasz alatt minden hétköznap este sugárzott, kiemelt és visszanézős műsor. Nyilván ez a magyarokat nem érinti, de üzleti szempontból borzasztóan fontos húzás.

Ezután az iPhone 13 és az iPhone 13 Mini számára egy új, sötét, erdei típusú zöldet, az iPhone 13 Pro és az iPhone 13 Pro Max számára pedig egy világosabb alpesi zöld küllemet hozott létre. Az alpesi zöld színű iPhone 13 Pro (6,1 colos kijelzővel) 424 990 forintért kapható, míg az iPhone 13 Pro Max (6,7 colos kijelzővel) 464 990 forintért kapható.

Nézd nagyban ezt a videót!




Ezután a cupertinói óriás az iPhone SE-t leplezte le, amely kompakt és tartós kialakítású, és az iOS 15-tel együtt zökkenőmentes felhasználói élményt nyújt. Az új iPhone SE klönböző fejlesztéseket tartalmaz, köztük az A15 Bionic teljesítményét, amely a fejlett kamerafunkciókat hajtja, és szinte minden élményt jobbá tesz, a fotószerkesztéstől kezdve az olyan energiaigényes műveletekig, mint a játék és a kiterjesztett valóság.

Az egyik legizgalmasabb adalék: van Home gomb! Emellett 6-magos CPU van benne, 1,8x gyorsabb, mint az iPhone 8, valamint a 4-magos GPU 2,2x gyorsabb sebességet biztosít, mint az iPhone 8. A 16 magos Neural Engine, amely a gépi tanulási feladatokra és másodpercenként 15,8 billió műveletre irányul. 26-szor gyorsabb, mint az iPhone 8. 194 990 forintos kezdőárral jön, de egészen 254 990 forintig mehetünk a nagyobb háttértárral.



Az Apple bejelentette az iPad Air frissítését másfél évvel azután, hogy iPad Pro-stílusú újratervezést adott a tabletnek. Az újratervezés nagy része megmaradt, de az új iPad Air modellt egy gyorsabb M1 processzorral frissítették, amelyet először az Apple Macjeiben láthattunk. Támogatja az 5G-t is, az USB-C port pedig akár kétszer olyan gyors, 10 Gbps adatátviteli sebességgel.

Az Apple szerint az iPad Air M1 processzora, amely a legújabb iPad Próban is helyet kapott, 8-magos CPU-val rendelkezik, amely akár 60 százalékkal gyorsabb, mint az előző generációs modellben található A14 Bionic processzor. A 8-magos GPU kétszer akkora grafikus teljesítményt nyújt, mint elődje.



A csak Wi-Fi-vel rendelkező modell 249 990 forinttól lesz kapható, a Cellularos verzió pedig 309 990 forintra emelkedik. 64 GB vagy 256 GB tárhellyel érkezik majd, értelemszerűen a nagyobb háttértárral az ár is növekszik. Az előrendelések most pénteken, március 11-én nyílnak meg, a tablet pedig március 18-án kerül forgalomba.

Az Apple egy új taggal bővíti a processzor-családot, méghozzá az M1 Ultrával. Az M1 Ultra lényegében két M1 Max lapka együtt, így még inkább alkalmas az olyan intenzív kreatív alkalmazásokhoz, mint a videoszerkesztés és a 3D renderelés.

A mai bemutató eseményen az Apple elárulta, hogy az M1 Max chipek egy titkos funkciót rejtenek: egy "UltraFusion" nevű összeköttetést, amely lehetővé teszi több chip összekapcsolását. Koncepcionálisan ez hasonló az AMD Infinity Fabric-hez, amely gyors kommunikációt biztosít a CPU, a GPU és más komponensek között.



Az Apple szerint az UltraFusion összeköttetés akár 2,5 terabájt/másodperc sávszélességet is képes kezelni, így nem okozhat teljesítménycsökkenést a két M1 Max lapka között. Ahogy az várható volt, a specifikációi alapvetően azt mutatják, ami két M1 Max lapka szendvicselésével történik: az Ultra egy 20 magos CPU-val (16 nagy teljesítményű és 4 nagy hatékonyságú mag), valamint egy 64 magos GPU-val rendelkezik.

A vállalat állítása szerint akár 8-szor gyorsabb grafikát kínál, mint az eredeti M1 chip. Tekintettel arra, hogy az M1 Ultra az Apple új Mac Studio mini asztali számítógépében debütál, a vállalatnak egyáltalán nem kellett aggódnia az akkumulátor üzemideje miatt.

...és ha már Mac Studio: ez egy kis toronyszámítógép, amely egy kicsit úgy néz ki, mint két egymásra helyezett Mac Mini számítógép. Van egy SD-kártyahely és két Thunderbolt 4 port az elején. A belső tér felét a termikus rendszer foglalja el, hogy a rendszert nagy terhelés esetén is hűvösen tartsa. A készülék hátulján további négy Thunderbolt 4 port, egy 10 Gbps-os Ethernet port, két USB Type-A port, egy HDMI port és egy "profi" audio jack port található.



A készülék támogatja a Wi-Fi 6 és a Bluetooth 5 szabványt. A Mac Studio az Apple saját rendszereit tartalmazza egy chipen, beleértve a nemrég bejelentett M1 Ultra-t is. Az M1 Ultra az M1 chip még gyorsabb változata - erősebb, mint az M1, M1 Pro, M1 Max és M1 Ultra. Ez az új chip pedig rengeteg mindent lehetővé tesz. Például akár négy Pro XDR kijelzőt és egy 4K tévét is csatlakoztathatunk.

A 32 GB-os RAM-mal, 512 GB-os SSD-vel, 10 magos CPU-val, 24 magos GPU-val, 16 magos Neural Engine-nel felvértezett variáns 879 990 forintba kerül, míg a 20 magos CPU-val, 48 magos GPU-val, 32 magos Neural Engine-nel, 64 GB RAM-mal, és 1 TB-nyi SSD-vel felruházott kiszerelés 1 679 990 forintért lesz kapható.

A Studio Display monitort is bejelentették, ami egy 27 hüvelykes, 5K felbontású képernyővel rendelkezik, alumínium házba burkolva. A kijelző akár 600 nites fényerőre is képes, és a macOS TrueTone funkciójával is együttműködik. A specifikációk eléggé hasonlítanak a mostanra megszűnt 27 hüvelykes iMac paneléhez, bár a fényerő az iMac esetében alacsonyabb, 500 nitnél volt a csúcs. Az A13 chip dolgozik benne.



A Studio Display képernyője felett egy 12 megapixeles ultraszéles kamera található a videokonferenciákhoz. A Studio Display ára 659 990 forintrólindul, de az Apple szerint opcionálisan matt nano-textúrás üvegfelülettel (799 990 forintért) és különféle állvány- és rögzítési megoldásokkal is kapható lesz.

Végül, de nem utolsó sorban, Tim Cook megszellőztette a Mac Prót, azonban azzal zárta a műsort, hogy erről máskor fognak beszélni.
7 hozzászólás

Kisfaludy82

2 éve, 2 hónapja és 23 napja

Az komoly, nem hittem hogy ilyen lineupot villantanak. meglepett smiley Mac Studioról még pletyka sem volt, igen jól titkolták! mosolygó smiley

válasz erre

Porthos

2 éve, 2 hónapja és 23 napja

Uhh most már félévente jönnek majd az újabb Mac procik? meglepett smiley Az nem lesz valami jó....

válasz erre

inkognito

2 éve, 2 hónapja és 23 napja

Van miből csemegézni.

válasz erre

Harder

2 éve, 2 hónapja és 23 napja

SE reklám ***** jó! röhögő smiley

válasz erre

Fikarc

2 éve, 2 hónapja és 23 napja

Mac Studio nagyon baszó! meglepett smiley

válasz erre

Levi87

2 éve, 2 hónapja és 23 napja

Ezzel az ultrával meg is baszták a sima M1 procit, értéktelenné is vált. röhögő smiley

válasz erre

Tommy

2 éve, 2 hónapja és 23 napja

Papírforma, azokat hozták amiket lehetett tudni.

válasz erre