LaCie Porsche Design Desktop Drive 4 TB teszt - négy terrányi alumínium tégla

2018. április 08.
43.2741
murzil profilja, adatai
murzil
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen fontos az adataink mentése - ezzel az állítással főlegazok értenek egyet, akiknek az adatai munkához kapcsolódnak. A LaCie pont ennek a célcsoportnak gyárt elsősorban termékeket, a gyártó honlapja szerint tesztünk alanyát profi fotósoknak illetve videó- és hangstúdióknak szánja, ott talán még hatványozottabban igaz a fenti állítás. A nálunk járt asztali meghajtó azon túl, hogy remekül néz ki, éppen alkalmas minden adat biztonsági mentéséhez.


A LaCie, a Seagate technológia látványtervezőkkel kifejlesztett prémium márkája, amelyet főként power usereknek szánnak. A tesztben szereplő darab a LaCie Porsche Design Desktop Drive 4 TB-os kivitelű eszköz - de létezik még 6 és 8 TB-os verzió is. Mint a nevéből kiderül ez egy asztali meghajtó, ami azonban használható laptop töltőként is max 30W-ig.

Kinézet

Semmi csicsa, csak gyönyörű formák

Semmi csicsa, csak gyönyörű formák


A csomagoláson nem érződik a prémium belbecs. Egy teljesen hagyományos termékkép elöl / specifikációk hátul dobozt kapunk, amelyet kibontva viszont oda kerül a termék, ahová a gyártó azt pozícionálja. Egy full elegáns alumínium téglatest a Porsche Design laboratóriumából, ami azt kell mondjam nálam nagyon betalált.

Polírozott élek, lekerekített sarkok és homokfúvott felület jellemzi a meghajtót. A tetején a Porsche Design, oldalt pedig a LaCie logója található. Négy apró gumibak tartja a helyén az eszközt. Aki szereti a nem túlcicomázott, letisztult formákat, annak valószínű olyan retina orgazmust okoz, mint nekem.

A ház 3,5"-os asztali meghajtót tartalmaz, ezért külső tápegységre van szüksége. A tápegység csatlakozója a ház hátulján az USB C típusú csatlakozó mellett található. A két I/O port mellett egy miniatűr aktivitás LED helyezkedik el, ezt talán lehetett volna a másik oldalra pakolni. Külön ki- és bekapcsoló nincs az eszközön.

A Time Machine azonnal feldobja hogy nagyszerű kis mentési eszközt talált

A Time Machine azonnal feldobja hogy nagyszerű kis mentési eszközt talált


A csomag tartalma:

LaCie Porsche Design Desktop Drive 4 TB
Tápegység
USB-C kábel
USB-C - USB átalakító kábel
Gyors üzembe helyezési tájékoztató

Csatlakozási lehetőség

Az USB 3.1 type C-nek köszönhetően a LaCie asztali meghajtója bármilyen számítógéppel működik, amellyel ráadásul akár 5 Gb/s-os sebesség is elérhető. A teszt során egy Macbook Pro-val került közelebbi ismeretségbe. A kompatibilitás, a FAT/FAT32/exFAT fájlrendszerre vonatkozik, ezeket minden fontosabb operációs rendszer támogatja. Ha nem fontos az átjárhatóság, akkor Windows alatt az NTFS, MacOS X alatt a HFS+ fájlrendszert javaslom. A rendszerkövetelmények: OS X 10.5 vagy újabb, Windows 7 vagy újabb.

Működés és használat

Hátul is elegánsan puritán - de mit keres itt a led? :O

Hátul is elegánsan puritán - de mit keres itt a led? :O


A gyártó oldaláról és a termék dobozáról is hiányoznak a technikai részletek, a fordulatszám és a lemezek száma is. A LaCie sosem adja meg, hogy melyik fajta merevlemezt használják a meghajtóikban, de a referenciaértékek azt mutatják, hogy ez egy eléggé gyors eszköz. Méréseink során 174 MB/s-os írási és 177 MB/s-os olvasási sebességet mértünk átlagban a Blackmagic Disk Speed Test programjával. Ez az adat változhat annak függvényében például, hogy a lemez melyik részére írunk és attól is, hogy mekkora a mozgatandó adat és mennyi fájlból áll.

A LaCie Setup Assistant segítségével tudjuk beüzemelni a háttértárunkat, itt lehet beállítani a lemez felosztását, így például az is megoldható, hogy az egyik rész HFS+, a másik FAT32 legyen. A particionálás után telepíthetjük a Desktop Manager programot és az Intego Backup Assistant-ot. A Desktop Manager kicsit nagyképű elnevezés, mert csak a macOS lemezkezelőjét indítja el illetve itt tudjuk bekapcsolni az ECO módot (ez gyakorlatilag alvó módba helyezi a merevlemezt, amikor lehetséges).

Masszív alumíniumtégla a LaCie Porsche Design Desktop Drive

Masszív alumíniumtégla a LaCie Porsche Design Desktop Drive


Az Intego Backup viszont egy teljes értékű és remek biztonsági mentő segédprogram, amely segítségével a belső meghajtót a LaCie meghajtóra menthetjük, valamint akár több gépen szinkronizálhatjuk a kiválasztott mappákat. A programnak sokkal több lehetősége van, mint az Apple Time Machine alkalmazásának. Rendszeres mentést állíthatunk be, külön fájlokhoz, mappákhoz is. A teljes inkrementális biztonsági mentéseket a Finderből elérhetjük, mint a Time Machine-nál.

Konklúzió

Ez a gadget valóban asztali, ennek megfelelően nem könnyű, így nem feltétlen sorolnám a hordozható kategóriába. Valahová a 2,5"-os hordozható eszközök és a hálózati meghajtók (NAS) közé helyezném. Feltétlenül fontos kiemelni hogy nagyon tetszett a szép megjelenés, az USB Type-C, a jó teljesítmény, a mellékelt backup szoftver és hogy az eszköz laptop töltőként is funkcionál.

Nem annyira pozitív azonban a relatíve magas ár, hordozhatóság szempontjából nagy és nehéz és az aktivitás led elhelyezését nem tudjuk feldolgozni.

Tulajdonképpen minden környezetben nagyszerűen fest

Tulajdonképpen minden környezetben nagyszerűen fest


A külső tárolók között a Porsche Design asztali meghajtó nem olcsó, azonban ez egy prémium termék, saját kategóriájába helyezve pedig már sokkal versenyképesebb az ár. Tulajdonképpen akinek megfelel a körülbelül 45.000 forintos árazás az a gyönyörű külsőn kívül egy jó átviteli teljesítményű, laptop tápellátási lehetőséggel rendelkező eszközt kap.
 
 • Teljesítmény
  8
 • Ár/érték
  8
 • Dizájn
  9
 • Használhatóság
  7

Megvételre ajánlott

80%
13 hozzászólás

techiii

1 éve, 12 napja

Stílusos nagyon.

válasz erre
12a(z) 2 -ből

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink