Huawei Watch 3 Pro teszt - így mutogatja az időt a HarmonyOS

2021. július 09.
109.8431
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Az elmúlt évek keményen tépázták a Huaweit sok fronton az amerikai megszorítások miatt, de a gyártó nem adta fel a legnehezebb időkben sem: gőzerővel kalapálja saját Android forkját, a HarmonyOS-t, hardveresen egyre combosabb telefonokat gyárt, és ami a legfontosabb, megregulázta az okoseszközök, viselhető eszközök portfólióját, aminek itt a legújabb képviselője, a Huawei Watch 3 széria képében. Nagyjából két hete hordom a Huawei legújabb okoskütyüjét a csuklómon, és ha a gyártó specifikációit vesszük alapul, akkor még most is kell lennie benne töltésnek, hiszen nagyjából három hetes rendelkezésre állási időt ígérnek. Hogy ez az adat megfelel-e a valóságnak, vagy csak egyszerű marketing bullshit, a teszt végére mindenképpen kiderül!


A Huawei Watch széria már-már eltűnni látszott, mióta a GT verzió megjelent, és magamban már temettem is a szériát, de a tavaly kiválóan szerepelt - nálunk is 80%-os értékelést kapott Huawei Watch GT 2 széria után - a cég idén ismét sima, GT elnevezés nélküli verziót villantott, ráadásul nem is akárhogy, hiszen hazánkban például ez az első hivatalosan is kapható eszköz, ami a HarmonyOS-t futtatja. Nálunk a Pro verzió járt teszten, az alábbiakban erről a készülékről szerzett tapasztalatainkat találjátok.

Az egyszerű doboz kibontása után azonnal feltűnik a méretes óraszámlap, amelyről tolómérő nélkül is megállapítható, hogy megtermett darab, amit aztán a számok is alátámasztanak, a Huawei Watch 3 Pro 48x49,6x14 milliméter, a normál pedig 46,2x 46,2x12,15 milliméter méretekkel rendelkezik. Az utolsó szám a számlap és a hátlap közti magasság, tehát ilyen vaskos maga az óra. Ha valaki folyamatosan inget hord, annak bizony néha bele fog akadni, az már biztos, de én pólós figura lévén nem tapasztaltam problémát ezzel kapcsolatban. Súlyban a normál 54 grammot, a Pro 63 grammot nyom a mérlegen, természetesen szíj nélkül.

A Huawei Watch 3 Pro leginkább férficsuklóra való, de a normál verzió sem igazán nőies méret

A Huawei Watch 3 Pro leginkább férficsuklóra való, de a normál verzió sem igazán nőies méret


Szíjban itthon nem teljes a választék, mert bár létezik egy rozsdamentes acél szíjas típus is, hazánkban a fluorelasztomer (egyfajta nagy ellenállású polimer) szíjas Active Edition és a bőr szíjas Classic Edition kapható, a Pro esetében csak az utóbbi. A bőr egy színű - barna - lehet, a műanyag pedig fekete színben érhető el.

Mindkét típus azonos felbontású (466x466pi, 326 PPI) és típusú (AMOLED) kijelzővel büszkélkedhet, amiről már most el lehet mondani, hogy kiváló képminőséget produkál. Anyaghasználatban a normál és a Pro közötti különbség hogy előbbi rozsdamentes acél, utóbbi pedig titán házat kapott, hátlapján mindkettő kerámia bevonattal.

A kerek óraházon két gombot találunk, a felső egy forgatható korona, az alsó pedig egy nyomható gomb. Szenzorok tekintetében igencsak el vagyunk kényeztetve, természetesen az alapfunkciókon (lépésszámlálás, véroxigénszint-mérés, alváskövetés, stb.) felül. A felsorolás a gyorsulásmérés, giroszkóp, barométer, geomágneses érzékelő, optikai pulzusérzékelő és környezeti fényérzékelő mellett a hőmérséklet szenzort is tartalmazza, amivel bármikor megmérhető a bőr (illetve ezáltal a test) hőmérséklete, mellyel egyértelműen a pandémiás időszakban kialakult helyzetre reagál a gyártó.

A HarmonyOS folyamatosan kapja a frissítéseket, rá is fér

A HarmonyOS folyamatosan kapja a frissítéseket, rá is fér


A kapcsolatokat más eszközökkel és a külvilággal a Wifi (2,4 GHz), GPS, NFC és a 2,4 GHz-es BT5.2 és a BR + BLE támogatott bluetooth jelenti. Az óra természetesen nem csak a HarmonyOS-t futtató készülékekkel kompatibilis, kiválóan működik együtt Android és iOS rendszerekkel is. Mostanra már többször frissítették az órán futó rendszert, így nem is tapasztalunk párosítási vagy kapcsolódási problémát, pár hete ez még nem volt így.

Bár igazi erejét nyilván az ökoszisztémaként összehangolt HarmonyOS alatt mutatná meg, de ilyen rendszert futtató telefon híján ezt nem volt lehetőségünk kipróbálni. A mindennapokban egy iPhone 12 Pro Max mellé volt csatlakozva a Watch 3 Pro, Android fronton egy Huawei Mate 20 Próval próbáltuk ki az órát.

A telefon egyébként tulajdonképpen nem is kell feltétlenül - maximum a beállítgatásokhoz, szinkronizáláshoz - , az eSim ugyanis ebben a készülékben is helyet kapott, ami lehetővé teszi hogy hívásokat bonyolítsunk, vagy zenét streameljünk (ez egyelőre kimerül a Huawei Music-ban) akkor is, ha nincs nálunk a mobilunk - sőt még az AppGallery is elérhető közvetlenül az appok letöltéséhez.

Van némi probléma a vérnyomásommal

Van némi probléma a vérnyomásommal


Mondanom sem kell, sportolásnál, vagy épp strandon ez milyen nagyszerű lehetőség. Ha már strandolás, fontos megemlíteni, hogy a készülék 5 ATM tanúsítványt kapott, ami azt jelenti, hogy nem csak a víz tetején lubickolásra használható, nyugodtan lejjebb merészkedhetünk benne kicsit, bírni fogja. Persze ehhez az óra mellé csomagolt bőrszíj nem megfelelő választás, ezért ebben a formában félkarú óriás képében tetszeleg a Watch 3.

Nagy para azonban nincs, szabványos óraszíj is csatolható hozzá, ami kiváló lehetőségeket rejt magában, ha szíj fetisizmusunk van és minden helyzetre másban akarunk megjelenni.

Más gyártó okosórájához (Apple Watch) viszonyítva érdekesség többek között, hogy bár tud SMS-t fogadni az óra, arra válaszolni semmilyen formában nem lehet. De az árat látva megdöbbentő lehet az is, hogy sem EKG mérésre, sem pedig vérnyomás mérésre nem tudjuk használni a kütyüt. Ha már bőrhőmérséklet-mérés van, ennek a kihagyása egész egyszerűen érthetetlen.

Belsőleg a HarmonyOS, külsőleg a tekerhető korona a legnagyobb újítás

Belsőleg a HarmonyOS, külsőleg a tekerhető korona a legnagyobb újítás


A viselete egyébként férfi kézen kényelmes, nőknek egy kissé nagy lehet még a normál típus is, de a mai trendeknél ez nem lesz annyira frusztráló a hölgyeknek, hiszen úgyis ez dívik. Talán már említettem, hogy a kijelző minősége kiváló, verőfényes napsütésben is viszonylag jól látható, köszönhető az akár 1000nitnek, amit ki tud sajtolni magából a készülék.

Az órán futó HarmonyOS rendszerről pár szóban elég annyi, hogy még nem száz százalékos, de azt előre le kell szögezni, hogy gőzerővel dolgoznak rajta. Az első hetekben még gondom adódott a telefonhoz csatlakozással - mostanára ez javulni látszik - , és a szinkronizálás sem az igazi még, akadnak kisebb-nagyobb bugok bőséggel.

Ezen felül azonban egy gyors, könnyen kezelhető, viszonylag jól testre szabható rendszert kapott az óra, ráadásul minden könnyen áttekinthető, ami egy karóránál nem hátrány ugyebár. A megemlített problémák valószínűleg azért állnak fenn, mert nincs HarmonyOS rendszerű készülékünk, de azért ezzel elég sokan vagyunk még így, főleg Magyarországon.

Napfényes időben is jól látható a kijelző tartalma

Napfényes időben is jól látható a kijelző tartalma


A külső egészségügyi appokhoz csatlakozás még nem megoldott, nincs export és nem tudjuk más appokba átvinni az adatainkat, ami jócskán levesz a funkcionalitásból annak, akinek ez fontos - én nem tartozom ezen felhasználók közé, nincs rá igényem, de másnak fontos lehet. Egyelőre más egészségügyi fizikai eszközökkel sem tud kapcsolatot teremteni, de ezzel nincs egyedül a piacon, és ezt én semmiképpen nem is rónám fel negatívumnak, ezt oldja meg a telefonunk.

Elég fontos hiányosság azonban, hogy nem lehet térképet letölteni az órára - pedig ez lenne az egyik legnagyobb lényege a mobilmentességnek -, valamint a túraadatokat sem lehet exportálna, ami sokaknak visszatartó erő lehet. Problémaként meg kell említeni még, hogy a zene szinkronizálása nem akart összejönni, ami szintén az új rendszer problémája lehet, hiszen az előző generáción ezzel semmiféle fennakadás nem volt. Tárhelyből pedig van bőven, 16 gigára pakolhatjuk az adatokat, az óra maga pedig 2Gb memóriával rendelkezik.

Na és mi a helyzet az üzemidővel? Ahogy az elején említettem, nálunk a Huawei Watch 3 Pro járt teszten, ami elméletben 21 napot kihúz csökkentett módban, öt napot pedig akkor is ha minden funkció fel van tekerve rendesen. Nos, összesen két hétig hordtam (nem minden nap aktívan) az órát és ami bizonyos, az öt napos üzemidő nem marketing szöveg, tényleg bír ennyit abszolút normál használat mellett, nekem még többet is bírt.

Szenzorokban nincs hiány, funkciókban azonban még akad

Szenzorokban nincs hiány, funkciókban azonban még akad


A három hetes ultratakarékos üzemmódot idő hiányában értelemszerűen nem tudtam még letesztelni (nagyjából egy hónap múlva kiegészítem a tesztet az eredménnyel), ami viszont tény, hogy három nap alatt (itt tartunk most az ebben az üzemmódban) gyakorlatilag nem látok merülést, ami azt prognosztizálja, hogy ezt a tesztet is meg fogja ugrani. Így ha egy lakatlan szigetre vetődünk, legalább három hétig tényleg tudjuk még hogy mikor van reggeli meg vacsi.

Összességében talán azt tudnám leszűrni, hogy egy kiváló minőségű hardvert vásárol, aki a Huawei Watch 3 Pro mellett teszi le a voksát, azonban azzal sem árt tisztában lenni, hogy az órán futó operációs rendszer még igen komoly hiányosságokkal küzd - ezek felsorolását néhány bekezdéssel fentebb olvashatjátok. Akinek fontos az üzemidő, akár némi áldozatok árán is, annak nem kérdés, hogy jó vétel, azonban az is lényeges tényező, hogy brutálisan erős versenytársak vannak, ahol az oprendszer miatt nincs szívás.

A barna bőrszíj nem igazán való tengerre, pedig az 5 ATM tanúsítvánnyal lehet úszkálni

A barna bőrszíj nem igazán való tengerre, pedig az 5 ATM tanúsítvánnyal lehet úszkálni


Mindemellé jön a rendkívül borsos ár, ami a Pro esetén a maga 164 ezer forintjával pont 4 ezer kemény magyar valutával több, mint a legcombosabb Apple Watch Series 6 esetén, ami finoman szólva is jóval stabilabb. Igaz, az "csak" iOS rendszerekkel működik együtt, de akkor nézhetünk más konkurenciát is, például Androidos fronton, ahol már 10-20 ezer forintos árkülönbségről beszélhetünk.

Ami viszont mindenképpen egy pluszt ad jelenleg a Huawei Watch 3 Pro esetében, hogy jelenleg előrendelési akcióban egy Huawei Freebuds 4i-t adnak mellé, ami viszont már egész más kontextusba helyezi az árazást, ezért a lehetőségért azonban nem árt igyekezni, mert csak korlátozott ideig elérhető.
 
  • Funkciók
    7
  • Ár/érték
    6
  • Dizájn
    9
  • Használhatóság
    7

Közelít az ajánlotthoz

73%
11 hozzászólás

Ronalddo

2 éve, 10 hónapja és 20 napja

Rohadt jól néz ki ez az óra! meglepett smiley

válasz erre

Mordorer

2 éve, 11 hónapja és 4 napja

Lesz ez olcsóbb is hamarosan. Nagyon jó szerkezetnek tűnik, nekem a vízállósága (5ATM) nagyon jól jön majd. Kivárok vele kicsit és megveszem. mosolygó smiley

válasz erre

zender

2 éve, 11 hónapja és 9 napja

Mondjuk ez a bőrszíj meg úgy általánosságban az anyaghasználat elég magasra emeli a lécet - és ezzel az árat is, ezt azoknak mondom akik szerint drága. Kinézetre, funkcionalitásra nem találni benne hibát, nyilván a felsoroltakon kívül, ed szerintem ezt később frissítéssel megoldják. Meg kéne kérdezni.

Nekem nagyon tetszik az tény, az ajándék fülessel meg különösen.

válasz erre

Direktor

2 éve, 11 hónapja és 11 napja

Igen dög, kinézetre nagyon tetszik, anyaghasználat példás. Az oprendszer engem nem zavarna ha órát akarok venni (az előző Huawei Watchokon is egy LiteOS futott), viszont az ára nagyon meglepett. Ez a GT Watch 2-höz képest azért egy 50%-os drágulás, ami brutális.

válasz erre

Kisfaludy82

2 éve, 11 hónapja és 13 napja

Korrekt teszt, köszönjük! Szerintem az árral nem feltétlenül van baj, ez a kategória már ennyi, sokkal inkább azzal hogy olyan rendszerrel jön, ami még semmi máson nem fut. Ez sokkal több aggodalomra ad okot, éppen ezért viszont tényelg vihetnék lejjebb az árát.

válasz erre

Porthos

2 éve, 11 hónapja és 13 napja

Nagyon dög a cucc, ehhez kétség sem fér. Viszont épp ezért fura hogy kimaradtak olyan funkciók, amik ebben az (ár)kategóriában már kötelezők. Nem lehet hogy szoftverfrissítéssel jönnek ezek később?

válasz erre

CharlieFirpo

2 éve, 11 hónapja és 13 napja

Igazán minőségi eszköznek tűnik, de én várnék a vásárlással mire legalább egy telefon jön mellé.

válasz erre

Fikarc

2 éve, 11 hónapja és 13 napja

Tetszik nagyon, de a harmony-tól kicsit tartok.

válasz erre

Harder

2 éve, 11 hónapja és 13 napja

Nagyon tetszik a formavilág, látszik hogy minőségi is, de sajnos amíg nincs rendes támogatottság (vagy több HarmonyOS készülék), addig csak drukkolni tudok nekik a fennmaradáshoz. Mert ez így önmagában, ilyen brutális áron kevés lesz.

válasz erre

Levi87

2 éve, 11 hónapja és 13 napja

Jól néz ki amúgy, látszik hogy masszív dög!

válasz erre

petrovicsz

2 éve, 11 hónapja és 13 napja

Uhhhhh rendesen megszaladt a cerka az árazásnál!!! meglepett smiley

válasz erre