Huawei MateBook X Pro teszt - itt a Windowsos mezőny MacBookja

2019. január 25.
69.1421
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Néhány hónapja még nem sokan számítottunk arra, hogy így 2019-ben egy olyan Huawei készülékről értekezhetünk, ami nem táblagép vagy okostelefon, hanem egy ízig-vérig a hardcore rétegnek szóló laptop, ráadásul egy olyan masináról beszélhetünk, ami - elméletben legalábbis - megpróbálja felvenni a versenyt az almás cég MacBook Pro-jával: bemutatkozik a Huawei MateBook X Pro.


Az idei évben megkezdte a Huawei itthon is a laptopok forgalmazását, így várhatóan nem mostani tesztünk alanya az egyetlen a gyártó felhozatalából, viszont mindenképpen az első fecske. Nem is apróztuk el, a jelenleg kapható legerősebb konfigurációt fektettük a tesztasztalra, nézzük hát mivel lépett be a magyar laptop piacra a kínai vállalat.

Zongorázzuk le első körben a pontos konfigurációt, hiszen ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a későbbiekben megértsük, miért is sikeredett ennyire izmosra a kérdéses laptop. Mi egy nyolcadik generációs i7-es processzorral (Core i7-8550U) felvértezett példányt teszteltünk, 16 GB RAM-mal, a merevlemez pedig körülbelül 450 GB helyet biztosít fájljainknak.

Elegáns külső rejti a nem túl egyedi belsőt

Elegáns külső rejti a nem túl egyedi belsőt


A grafikus kártya szerepét az nVidia GeForce MX150 tölti be, amely dedikált 2 GB GDDR5 memóriát kapott. Azért tartjuk fontosnak ezt kiemelni, mert i5-ös processzorral is kiadtak egy verziót, ebben viszont a memória is feleennyi, illetve ez esetben csak egy 256 GB-os SSD-t kapunk, míg tesztalanyuknál 512 GB vár ránk.

Egy ilyen összetétel mellett talán senki nem lepődik meg azon, ha azt mondjuk, hogy a MateBook X Pro akár több, a memóriából komoly szeletet harapó alkalmazást is képes futtatni egy időben, sőt akár még játékra is alkalmas lehet, igaz, alacsony- és közepes grafikától feljebb nem igazán fogunk tudni menni, ellenben nem kevés mai darabot is képes mindenféle nehézség nélkül elfuttatni. De ne szaladjunk ennyire előre!

Már a beüzemelés előtt szembeötlik az a letisztult dizájn, amit megálmodtak a MateBook X Pro-hoz, pontosabban amit egy az egyben próbáltak lemásolni az Apple termékeiről. Nem is elsősorban a külső az amiben feltűnik a másolás, sokkal inkább amikor kinyitjuk a készüléket. A billentyűzet, a touchpad gyakorlatilag egy az egyben ugyanaz, mint amit a MacBookokban láthatunk, de még a hangszórórács is szinte furatról furatra ugyanaz.

Jobb felső sarokban a bekapcsológomb, ami egyben ujjlenyomat olvasó is

Jobb felső sarokban a bekapcsológomb, ami egyben ujjlenyomat olvasó is


Mivel az almás cég termékei híresek kiváló dizájnjukról, ezért nem meglepő ha azt mondjuk: a Huawei laptopja kifejezetten ízléses - már ha éppen nincs mellette egy MacBook. A lekerekített élekkel operáló külső finoman megmunkált, alumíniumból készült házat takar, kézbe véve jó tapintású készüléket kapunk. A Windowsos laptopok között a prémium kisugárzású ultrabookok közé pozicionálja magát a Matebook X Pro.

Sok mindennek nevezhető a Huawei újdonsága, ellenben nehézsúlyú darabnak semmiképpen. Bár a piac legkönnyebb darabjaitól igen messze van, a maga 1.33 kilogrammjával bármikor bele lehet csúsztatni a táskánkba, lehúzni nem fogja azt. Méreteit tekintve is a középmezőnyben versenyez az ultrabookok között, hiszen a 14.6 mm-es vastagságnál vannak kecsesebb versenyzők is.

A kijelzőre sem lehet sok panasz, a közel 14 colos méretet sikerült egy átlagos 13 colos méretbe belepasszírozni, a 35 centiméter képátlójú kijelző meglehetősen vékony keretet kapott. Látványban pazar összkép tárul elénk, akárhányszor csak kihajtjuk a MateBook X Pro-t. A 3K-s, 3000x2000 pixel, 260 PPI felbontású képet Gorilla Glass bevonattal látta el a gyártó, ami ráadásul érintőképernyő, az egyetlen negatívum talán hogy elképesztően tükröződik - ezt azonban ellensúlyozza valamelyest a nagyszerű, 400 nites fényerő.

Vékony káva öleli körbe a jó minőségű kijelzőt

Vékony káva öleli körbe a jó minőségű kijelzőt


Elképzelhető, hogy sokakat zavarni fog az elődhöz, azaz a MateBook X-hez hasonló megoldás, miszerint 3:2-es képaránnyal operál a kijelző, ez igazából attól függ, hogy ki mire használja a laptopot, például bőven benne van a pakliban, hogy egy grafikusnak vagy egy programozónak sokkal inkább kedvére való lesz ez a fajta megoldás, míg mondjuk filmnézésnél bizony le kell nyelnünk a békát a 16:9-es tartalom esetén fent és lent megjelenő fekete sávok miatt.

Ha már filmnézés: a hangminőség erősen átlagos, e tekintetben kicsit többet vártunk a készüléktől. Igaz, komolyabb panasz nem lehet rá, nem recseg, nem torzít, de nem is nagyon van mit, a hangtér erősen korlátozott, mélyeket ne nagyon várjunk tőle például.

A billentyűzet, ahogy fentebb már kitértünk rá, egy az egyben MacBook copy, ami egy vérbeli Mac-használó számára kellemetlen csalódást fog nyújtani, Windowsos mezőnyben azonban kifejezetten dizájnosnak és nagyon jól használhatónak tekinthető, a megvilágítás pedig három lépésben állítható. A nyomáspont kellemes, nem túlzottan kattogó hanggal működik, egész kellemes rajta a gépelés.

A leglehetetlenebb helyre került a kamera...

A leglehetetlenebb helyre került a kamera...


A touchpad azonban fájdalmasan gyenge, alapvetően zörög a keretében, ha hozzáérünk, lötyög, és ez sajnos egyszerű egerészésnél is feltűnik, állandó kis koppanó hang kíséri minden ujjmozdulatunkat. A billentyűzet jobb felső sarkában található a bekapcsológomb, ami egyben gyors, megbízhatóan működő ujjlenyomat-olvasó is.

A vékony keretbe nem fért bele az 1 megapixeles kamera, így ezt is a billentyűzetnél kell megemlítenünk, ugyanis az az F-gombok között bújik meg. A nyomással kibukkanó kis kamera alapvetően nem rossz ötlet, viszont a mindennapi életben, használat közben elég vicces a működése.

Sokaknál (nálunk például Marco esetében) folyamatosan az ujjak látszanak rajta, mert ha nem csak és kizárólag bámulunk a kamerába beszélgetés közben, hanem pötyögnénk is, akkor bizony nem sokat fog belőlünk látni a másik fél.

...aminek köszönhetően ezt látja a tárgyalópartner. Arc: Marco WTF.

...aminek köszönhetően ezt látja a tárgyalópartner. Arc: Marco WTF.


A másik kellemetlen hatása ennek a megoldásnak, ha esetleg elfelejtjük lecsukni a kamerát, akkor bizony a képernyő fogja annak kárát látni, ugyanis semmi nem húzza vissza azt a helyére, lecsukásnál pedig szépen nyomja a drága kijelzőt a kiemelkedő eszköz. Roppant kínos, ha emiatt lesz karcos a kijelző.

A laptop a jelenlegi trendeknek megfelelően nincs telidobálva csatlakozókkal, az egyik oldalon egy USB 3.1 Type-C, egy Thunderbolt 3, valamint egy 3.5 mm-es audiocsatlakozót, a másik oldalon pedig egy 3.1 Type-A USB-t találunk. A csomagban mellékelnek egy dongle-t is, amin VGA kimenetet (minek?), egy HDMI-t és egy USB-t találunk. A gépben egy PCIe 3.0-ás Toshiba SSD-t találunk, a sebességére egyáltalán nem lehet panasz.

Akinek fontos hogy a gépe csendes legyen, annak van egy jó hírünk, a Huawei MateBook X Pro nem csap hangzavart átlagos használat mellett, a ventillátorok csak megterhelőbb esetekben, grafikai munkák, játék közben búgnak fel, filmnézés, böngészés, kódolás közben szép csendben teszi a dolgát és nem is melegszik fel.

Nincs túlpakolva csatlakozókkal, de ingyen jön egy dongle mellé

Nincs túlpakolva csatlakozókkal, de ingyen jön egy dongle mellé


A processzor viszont hosszabb, folyamatos terhelés alatt hajlamos a throttlingra, ezért talán jobb lenne magasabb fordulaton pörgetni a hűtést. Az akkumulátor nálunk átlagosan 8-9 órát bírt átlagos használat alatt, ami kifejezetten jónak számít, tekintve a Windows energiaéhségét.

A MateBook X Pro a Windows 10 úgynevezett Microsoft Signature Edition kiadásával érkezik, ami túlzottan nem különbözik a hagyományos operációs rendszertől, leszámítva a tényt, hogy ez a verzió tartalmaz egy Huawei PC Manager névre hallgató alkalmazást, miáltal kábelek nélkül tudjuk összepárosítani a Huawei-es telefonunkat a laptoppal. Ennek segítségével tudunk adatokat mozgatni, hasonlóan, mint az Apple ökoszisztémában az AirDrop esetében.

Végezetül, ha már többször hivatkoztunk az árazására, muszáj megemlítenünk, hogy a Huawei MateBook X Pro teljes mértékben a csúcskategóriás masinák közé tartozik, és ezt a 630 ezer forintos címkézés is nyomatékosítja. Bár kétségtelen, hogy a MateBook X Pro megdolgozik az áráért, hiszen egy valóban prémiumérzetű ultrabookot kapunk, vannak nála olcsóbb és drágább lehetőségek is Dell, HP és Asus vonalon is.

A Windowsos mezőny MacBookja

A Windowsos mezőny MacBookja


A verseny ebben a szegmensben nagyon erős, és a konkurencia már eléggé bebetonozta magát a magyar piacon, nincs hát könnyű dolga a Huaweinek. A legnagyobb ütőkártyája talán a kinézete lehet, a Windowsos laptopok között talán az Asus ZenBook szériája lehet ilyen finom dizájnnal megáldva, de az legalább egyedi.

Az értékelésnél kénytelenek voltunk a dizájn esetén figyelembe venni, hogy amit látunk, az nem egy saját tervezésű kinézet, és ez bizony negatívan befolyásolja az ár / érték arányt is, hiszen aki ebben az ársávban keresgél, egyedi megoldásokat szeretne kapni a pénzéért - ráadásul, igaz gyengébb felszereléssel, de ennyiért MacBook Prót is kapunk.

Érdemes hát mérlegelni, kinek milyen funkciók fontosak, melyik hardverkiszerelés ér meg akár több százezer forintos differenciát, viszont egy valami tagadhatatlan: az egyik legstílusosabb Windowsos laptop lett a Huawei MateBoo X Pro, mégha ez a stílus nem is a sajátja, csak egy szemtelenül jól másolt MacBook.
 
  • Extrák
    7
  • Ár/érték
    6
  • Dizájn
    5
  • Hardver
    9

Többet vártunk tőle

68%
10 hozzászólás

zender

5 éve, 8 hónapja és 11 napja

Ez a teszt nagyon tetszett (ismét). Nagyon szép lett szerintem a gép, bár a 3:2-es kijelzőt én nem nagyon tudnám megszokni.

válasz erre

Eltohn

5 éve, 8 hónapja és 11 napja

Annyira kár, hogy a Huawinek nincsenek saját designerei. Telefonja is copy, laptopja is copy. Pedig nem lenne ****, beletesznek mindent és az anyagminőség se rossz.

válasz erre

TEchie

5 éve, 8 hónapja és 12 napja

Végre egy igazi, mindenre kiterjedő és őszinte teszt! Ha vásárlás előtt állnék, nálam nagy befutó lenne, nagyon tetszik!

válasz erre

Fikarc

5 éve, 8 hónapja és 12 napja

"az egyik legstílusosabb Windowsos laptop lett a Huawei MateBoo X Pro"

Ennyi.

válasz erre

muki

5 éve, 8 hónapja és 12 napja

Szép gép pedig és hardveresen se gyenge. Kár hogy copypaste, a lehető legnagyobb baromság amit el lehet követni. Erről már minden komoly piaci szereplő leszokott.

válasz erre

inkognito

5 éve, 8 hónapja és 12 napja

Huawei helyében nem egy ilyen laptoppal léptem volna be a piacra. Túl drága és az emberek még nem ismerik a huawei laptopokat. Középkategóriával kezdtem volna. Én nem venném meg. Inkább egy használt MacBook pró.

válasz erre

Harder

5 éve, 8 hónapja és 12 napja

Pozitív teszt, jó gép ez nagyon. Megértem hogy a dizájnban miért kapott ennyit és teljesen őszintén mondom, nem is érdemel többet. A Huawei pofátlanul lop, pedig nem lenne rossz amit csinálnak egyébként.

Ennyiért biztosan nem ezt venném.

válasz erre

Kisfaludy82

5 éve, 8 hónapja és 12 napja

Szigorú és abszolút érthető értékelés. Maximálisan egyetértek.

válasz erre

Levi87

5 éve, 8 hónapja és 12 napja

Egyetlen Huawei termék sem ér meg 630 ezer forintot. Hát hol élünk??? röhögő smiley A feléért van Xiaomi Mi Air vagy mi a tököm - ha már mindenképp MacBook másolatot akar az ember magának.

válasz erre

Porthos

5 éve, 8 hónapja és 12 napja

Végre végre végre (!!!!!) valaki kimondja az igazságot! Csomó helyen istenítik, és rohadtul nem értem miért!

válasz erre