Honor Magic4 Lite 5G teszt - lesz akit elvarázsol

2022. június 02.
99.0631
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Amióta a Honor visszarobbant a globális piacra, nem hagyja nyugton ücsörögni a tech újságírókat, folyamatosan jönnek elő az újabb és újabb eszközökkel, hírekkel, újításokkal. A napokban két új telefon is a megjelenés köszöbén áll hazánkban, a középkategória csúcsára érkező Honor X8-ról hamarosan érkezik tesztünk, jelenlegi cikkünkben azonban egy másik ifjú titánt, a Honor Magic4 Lite-ot vesszük górcső alá.


A Honor Magic4 Lite már nevében is jelzi, hogy nem a nehézsúlyú bajnokok közé érkezik, azonban ennek ellenére igen sok meglepetést tartogat. A 6,81 hüvelykes 1080 x 2388-as képernyője 120 Hz-es frissítési frekvenciával rendelkezik, ami alapvetően nagy kijelzőt takar, tekintélyes felbontással és körülbelül a legmagasabb frissítési frekvenciával, amit a játéktelefonokon kívül találni lehet.

Ez azonban nem OLED, hanem LCD képernyő, ami azt jelenti, hogy a színek és különösen a feketék nem olyan erőteljesek, mint a magasabb kategóriás panelek esetében, de mint tudjuk, ebben a kategóriában, finom árazást mellett azt jelenti, hogy általában kompromisszumokat kell kötnünk, és ennek egyik sarkalatos pontja a kijelzőtechnológia.

A Honor Magic4 Lite 5G sem nélkülözi a Google szolgáltatásokat

A Honor Magic4 Lite 5G sem nélkülözi a Google szolgáltatásokat


A Honor Magic4 Lite kinézetében igencsak hasonlít a Honor Magic4 Próhoz - hasonlóan fényes, ívelt hátlapja van, rajta egy nagy, kör alakú kameraházzal. Azonban a hátlap itt inkább műanyagnak tűnik, mint üvegnek, és a képernyő alatti keret is nagyobb némileg. Továbbra is az a helyzet, hogy az ilyen jellegű kompromisszumok nem problémásak ezen az áron. És ha már hátlap: kiemelkedően ujjlenyomat gyűjtő, bármit is csinálunk, állandóan csúnya lesz.

Maga a készülék 8 mm vastagságú, és bár az alsó keret nagyobb, mint a Pro modellnél, a többi keret nagyon kicsi, egészen vékony körben. Az érthetően olcsóbb anyagoktól eltekintve a Honor Magic4 Lite felépítésével kapcsolatban a fő negatívum, hogy hiányzik belőle mindenféle vízállóság. Azonban fontos kiemelni, hogy ez a versenytársaknál sincs másként, szóval nem lóg ki vele a sorból.

A készülékben egy Snapdragon 695 5G chipset dorombol, ami egy meglehetősen jól teljesítő elem, az 5G pedig külön kiemelendő, főleg a valamikori anyacég, a Huawei készülékeivel összehasonlítva, ahol az amerikai szankciók miatt ez jelenleg a csúcskészülékekben sem megoldott. A telefonban dolgozó hardver stabil, általában zökkenőmentes teljesítményt nyújt, amit a 6 GB RAM is segít.

Középkategóriás chipset, üdvözlendő 5G-vel

Középkategóriás chipset, üdvözlendő 5G-vel


Elérkeztünk a kamerához, ami finoman szólva nem a legerősebb kés a fiókban. A Magic4 Lite egyik gyenge pontja ez ugyanis, mivel bár háromlencsés hátsó kamerával rendelkezik, ezek közül csak az egyik lencse különösebben értékes. Van egy 48MP-es f/1.8-as fő (széles) kamera, egy 2MP-es f/2.4-es makró és egy 2MP-es f/2.4-es mélységi kamera. Ultraszéles látószögűkamerát nem kapunk.

A Honor 4 Magic4 Lite-tal készített tesztfotókat hamarosan megosztjuk.

Még a fő 48MP-es érzékelőtől is inkább megfelelőek az eredmények, mint kifejezetten jók. Hogy ezt később szoftveresen javítják-e, vagy hardveres limitáció az oka, azt egyelőre nem tudjuk, jelen állapotában azonban tény, hogy ez határozottan nem a lelkes mobilfotósoknak - vagy videósoknak- készült készülék - a videofelvétel legfeljebb 1080p felbontással és 30fps sebességgel operál. A 16 megapixeles szelfikamera ezért a pénzért rendben van, de ismét semmi kivételes.

A mobilfotózás megszállottjai nem a Magic4 Lite-ban találják meg a szent grált

A mobilfotózás megszállottjai nem a Magic4 Lite-ban találják meg a szent grált


A képek kissé "lágyak", hiányzik belőlük a dinamikatartomány és a részletgazdagság, a színek pedig ritkán megfelelőek. Az alapértelmezett kamera alkalmazás a szokásos módon működik, a kereső alatti választó segítségével válthatunk az üzemmódok között, míg a More almenüben további üzemmódok találhatók.

Ahogy a Pro mód is ott található: ez lehetővé teszi az összes alapvető beállítás, például a fókusz, az ISO, a zársebesség, az expozíció és a fehéregyensúly vezérlését. Ami az alapértelmezett Fotó és Videó módokat illeti, azok meglehetősen alapszintűek.

Az előbbi néhány szűrővel és egy AI kapcsolóval rendelkezik, míg a Video módban a Dual-view kapcsoló található. Ez lehetővé teszi, hogy a hátlapi fő kamerával és a szelfikamerával egyszerre készítsen felvételeket.

NFC, Bluetooth 5.1 van, SD kártya bővítés viszont nincs

NFC, Bluetooth 5.1 van, SD kártya bővítés viszont nincs


A Honor Magic4 Lite 5G Android 11-et futtat, amelyen a Honor saját Magic UI-ja fut. Ez azt jelenti, hogy technikailag az új telefonon nem a legújabb operációs rendszer fut, azonban a Honor elkötelezte magát az Android 12 bevezetése mellett, de hohgy ez mikor érkezik, még nem tudjuk. Fontos azonban hogy a Magic UI már 6.0 verziónál tart az Android 12-höz, így lehet hogy hamarabb érkezik a rendszerfrissítés mint gondolnánk.

A Magic UI 4.2, amellyel a Magic4 Lite 5G-t szállítják, egyáltalán nem rossz, sőt. Jól néz ki, intuitív gesztusokkal rendelkezik - mint például a Google Assistant alulról történő hívása - , és sokkal kevesebb problémát tartalmaz, mint más középkategóriás készülékek, gyakorlatilag nálunk zökkenőmentesen futott a teszt két hetében.

A telefon egy 4800mAh-s akkumulátorral rendelkezik, ami ésszerű, de nem hatalmas méret. Érdekes módon azonban valójában valamivel nagyobb, mint a Honor Magic4 Pro-ban lévő 4600mAh-s akkumulátor - pedig az a telefon közel négyszer annyiba kerül és több energiát is fogyaszt egységnyi idő alatt. Az ujjlenyomat olvasó a bekapcsológombban kapott helyet.

Ujjlenyomat-gyűjtő kézikészülék

Ujjlenyomat-gyűjtő kézikészülék


A mindennapi használatban a Magic4 Lite élettartama valójában sokkal jobb, mint amire a teszt kezdetén számítottunk, egy napot könnyedén kibír, sőt ha takarékosan bánunk vele, akár két napos használat sem jelent neki akadályt.

Még jobb, hogy a dobozban található Honor SuperCharge adapter 66 W-os teljesítményű, ez bőven elegendő a 4800mAh kapacitású akkumulátor gyors feltöltéséhez, a felhasználók mindössze 15 perc alatt 44%-os, fél óra elteltével pedig 77%-os töltöttségre számíthatnak.

Memóriának 128 GB tárhelyet kapunk, és nincs microSD-kártyahely. Ez a legtöbb felhasználó számára elegendő lehet, de ez körülbelül a minimum, amivel mi megelégednénk, különösen a bővítési lehetőségek hiánya miatt. A csatlakozási lehetőségek közé tartozik az 5G - ami bár manapság már gyakori, de nem magától értetődő ezen az áron -, valamint a Bluetooth 5.1 és az NFC.

A kamerasziget brutálul fest, viszont a látszat csal

A kamerasziget brutálul fest, viszont a látszat csal


Végeredményben tehát azt lehet mondani a Honor Magic4 Lite-ról, hogy határozottan jó áron hoz egy igazán korrekt minőséget. Nem fog kiemelkedni, nem ez lesz az a telefon, amely a budget kategóriában villant egy hatalmasat, de azokat tökéletesen ki fogja elégíteni, akik csak szeretnének egy új mobilt, ami teszi a dolgát. Jó áron, persze.

Hazánkban nagyjából 125 ezer forinttól kezdődik a készülék ára, ami valljuk be, nagyon szép keretet ad ennek az egész hardvernek, bár tény hogy illenék még egy kicsit lejjebb csúsznia - talán 110 ezer forint környékén jobban ajánlható lenne. Nem túl erős, de a középkategóriában ahol versenyez, bőven teljesíti az elvárt szintet - kinézetében és összeszerelési minőségében még többet is - , ráadásul itt nincs hiány Google szolgáltatásokban sem...
 
  • Funkciók
    7
  • Ár/érték
    5
  • Dizájn
    9
  • Hardver
    7

Közelít az ajánlotthoz

70%
7 hozzászólás

Ronalddo

1 éve, 11 hónapja és 19 napja

Korrekt készüléknek tűnik, de akkor már inkább a Honor 50...

http://androgeek.hu/cikk/visszateres-becsulettel--honor-50-teszt

válasz erre

Fikarc

1 éve, 11 hónapja és 19 napja

Picit túlárazottnak érzem, de látom ezzel nem vagyok egyedül. mosolygó smiley Amúgy kinézetre nagyon pöpec, a proci meg ebben a szegmensben teljesen jó.

válasz erre

techiii

1 éve, 11 hónapja és 20 napja

Azaz igazság, hogy manapság már az olcsóbb telefonok is ennyibe kerülnek.

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 11 hónapja és 20 napja

100 ezer lenne szerintem a reális ár maximum. De tény hogy ránézésre igen király teló.

válasz erre

inkognito

1 éve, 11 hónapja és 20 napja

Kicsit drága de legalább 5G-s.

válasz erre

petrovicsz

1 éve, 11 hónapja és 20 napja

Egész jól néz ki!

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 11 hónapja és 20 napja

Le fog ennek menni hamar az ára szerintem a normál szintre. Majd akkor behúzza aki vágyik rá.

válasz erre