Honor 6X teszt

2017. április 05.
51.1741
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
dfp profilja, adatai
dfp
A Honor már több készülékkel is bizonyította, hogy még az anyacég készülékei számára is képes nagyon komoly fenyegetést jelenteni és remek ár/érték arányukkal bizony tökéletesen beleillenek a mostani piaci trendekbe. Manapság ugyanis a középkategória már messze nem azt jelenti, hogy elviselhető a rendszer gyorsasága és a kamera is tökéletes arra, hogy egy 5-6 éves digitális fényképezőgépet leváltson.


Az elmúlt években a mobilok nagyon sokat erősödtek, és végre a középkategória sincs annyira lemaradva a legfelsőbb szegmenstől, mint láthattuk azt jó néhány évvel ezelőtt. Persze itt az alapvető elemekre kell gondolni és nem az írisz-szkennerre meg a saroktól-sarokig érő 2K-s OLED panelekre. Ami viszont tényleg fontos, az szerencsére már a középkategória egy részében is a legtöbb igényt kielégítően működik, ezt pedig mai tesztalanyunk is remekül példázza.

Nemrég ugyanis egy Honor 6X járt nálunk, mely egészen kalandos úton került végül itthon is forgalomba. A készülék ugyanis nem egy friss modell, hiszen tavaly ősszel Kínában mutatták be a készüléket és akkor még nem igazán lehetett tudni, hogy mi is a céljuk vele. A kínai gyártókra ugyanis jellemző, hogy néhány modellt megtartanak az anyaország számára, de vélhetően ők is látták, hogy a 6X bizony jól sikerült és akár tőlük távol, Európában is lehet keresnivalója. A döntés viszonylag hamar megszületett, nemrég pedig nálunk is piacra került a készülék, így nem volt kérdés, hogy tesztelni szeretnénk.

Essünk is túl a legfontosabb dolgon: van jack dugó. :D

Essünk is túl a legfontosabb dolgon: van jack dugó. :D


A remek ár/értékű készülékek ugyanis nagyon kelendőek itthon, hiszen a felsőkategória eszement árait csak kevesen tudják megfizetni. Tavaly a Honor 8 nagyon tetszett nekünk, így viszonylag magas elvárásokkal készültünk a tesztre. Az alábbiakban néhány fontosabb ponton végigmenve nézzük meg, hogy sikerült e a Honor 6X-nek megfelelni az előzetesen támasztott elvárásoknak.

Kiegészítő információk a teszthez:

A készülék ráragasztott üvegfóliával érkezett, amit nem akartunk eltávolítani, ez látható a fotókon. Ez azonban imádja gyűjteni a port, ami ellen nem sokat tehettünk.

A telefonnal készített fotókat sajnos nem tudjuk megosztani, mert A-ból B-be költözés során elvitte a cica. Szó szerint, a szájában.

Külső

Korábban a középkategóriában csupa műanyaggal találkozhatunk, az elmúlt évek egyik nagy fejlődése azonban szerencsére pont ezt a területet érintette. A Honor 8 kapcsán a dizájnt nagyon dicsértük, egyszerűen gyönyörű lett az a készülék, a 6X esetében azonban ilyen örömünk nem volt. Ez persze nem jelent feltétlenül rosszat, hiszen alapjában véve panaszunk nem lehet a Honor 6X külsejére. Igazából egy tisztes iparosnak hívhatjuk, hiszen masszív fém burkolatot kapott a készülék, amit csak a hátsó rész alja és teteje, illetve értelemszerűen az előlap szakít meg a műanyaggal.

A tipikus Honor kezdőképernyő vár ránk első indításkor

A tipikus Honor kezdőképernyő vár ránk első indításkor


Az összeszerelési minőségre nem lehet panaszunk, nem recseg, nem ropog a készülék, ugyanakkor a neten van fent pár videó, mely szerint könnyen karcolódik a ház és bizony nem kell nagy erővel hajlítgatni a készüléket ahhoz, hogy a kijelző is meghajoljon, majd pedig a váz középen eldeformálódjon. Értelemszerűen ezt nem próbáltam ki a tesztkészüléken, de alapjáraton szerintem senki sem fogja direkt karcolgatni a telefontját és arra sincsen sok esély, hogy szándékosan két kézzel hajlítgatná valaki.

Szintén a külsőhöz tartoznak a gombok és csatlakozások, melyek közül főként az utóbbival van gondom. A gombok ugyanis meglehetősen masszívak, könnyen elérjük őket, hamar meg lehet tanulni vakon is használni a funkciókat és nem lötyögnek. A csatlakozók terén a hagyományos jack-aljazattal megléte örömteli és egyáltalán nem meglepetés, viszont a microUSB csatlakozás használata már nem tesz túl boldoggá. Jobb lett volna USB Type-C csatlakozóval felszerelni a mobilt, de értelemszerűen ezen tudtak valamennyit spórolni, így ha a készülék egészét nézzük, akkor érthető és abszolút elfogadható a gyártó döntése.

USB Type-C-re már nem futotta, ami ennyiért nem is meglepő

USB Type-C-re már nem futotta, ami ennyiért nem is meglepő


Érdekesség lehet, hogy a készülékbe két nano-SIM kártyát is betehetünk, vagy a megszokottaknak megfelelően az egyiket egy microSD kártyával is helyettesíthetjük, ám erre vélhetően keveseknek lesz szüksége a 32GB-os belső tárhely mellett. A készülék hátulját megnézve akár azt is gondolhatnánk, hogy egy jóval komolyabb modellel van dolgunk, hiszen a szokványos és kényelmes helyen elhelyezett ujjlenyomat-olvasó felett két kameramodult is találunk, melyekre később még visszatérünk.

A körbejárást a kijelzővel és a készülék fogásával zárnám. Az 5,5 hüvelykes kijelzőméret bizony még most phabletnek számít, pláne úgy, hogy a trendekkel ellentétben itt még rendesen körbekerítették műanyaggal. Ennek ellenére a készülék fogása meglehetősen jó, a lekerekített ház kellemes és nem csúszós, a 160 gramm körüli súlya pedig egy testes összképet ad, nem fogjuk elfelejteni, hogy a zsebünkben van.

A kijelző Full HD felbontású, a panel szempontjából pedig egy IPS LCD megoldással van dolgunk, de nem is várhatunk mást ebben az árszegmensben. A színekre nem lehet sok panaszunk, bár oldalról már nem olyan szép a kijelző és egy csúcsmodell után használva egyenesen furcsának hathat. A fényerő elegendő ahhoz, hogy naposabb időben is tudjuk használni, az ár/érték arány tehát ezen a téren is nagyon rendben van.

Belső


A ház nem csak unibody hanem unisex is

A ház nem csak unibody hanem unisex is


Korábban még nagyon komoly téma volt egy-egy készülék hardveres ereje és a felhasznált komponensek is nagyon fontosak voltak, manapság azonban ha le akarjuk egyszerűsíteni a dolgot és egy teljesen átlagos felhasználó szemével nézzük a piacot, akkor a középkategória is abszolút megfelelő sebességet kínál. Ez még csak az elmúlt 1-2 évben vált szinte kötelezővé ebben a szegmensben, viszont ha komolyabban bele akarunk menni a dolgokba, akkor egyre nehezebb dolgunk van. Egyre több gyártó ugyanis már házon belüli megoldásokra építi már a mobiljait és ez alól a Huawei sem kivétel. Mivel a Honor hozzájuk tartozik, teljesen kézenfekvő, hogy a Kirin családból válogathatnak.

A Honor 6X-ben egy nyolcmagos HiSilicon Kirin 655-ös lapka dolgozik, ami tulajdonképpen egy tisztes középkategóriás chipkészlet. A Honor 8-ban is nyolcmagos processzort kaptunk, de ott egy Kirin 950-es modellt, ami azért jelentősen jobb teljesítményre képes. Titkon mi nagyon szerettük volna, ha itt is ezt a chipkészletet kapjuk, de érthető volt, hogy picit mindenhol faragni kell az árból. Persze Mali-T830-as grafikus gyorsítóval megtámogatott négy 2,1 és négy 1,7GHz-es processzormag szépen teszi a dolgát és ahogy korábban írtam, a felhasználói élményekkel nem igazán lehet gondunk.

A két sim-kártya kezelése nem gond

A két sim-kártya kezelése nem gond


Nálunk a "gyengébb" modell járt, ami azt jelenti, hogy az említett Kirin 655 mellé 3GB RAM és 32GB belső tárhely került, de létezik belőle egy 4GB RAM + 64GB belső tárhelyes modell is. Sebességben nagy különbség tehát nem lehet a két modell között, igazából a 3GB RAM kapcsán is mindig volt legalább 1GB szabad memóriánk, de inkább másfél. Ezek néhány éve még felsőkategóriás számok voltak, jól mutatják tehát, hogy mennyire örülhetnek azok, akik szeretnének tisztes készüléket, de akár jelentősen 100 000 Ft alatti áron.

A rendszer szerepét egy Android 6-ra épülő EMUI kezelőfelület tölti be, ami igen messze áll a gyári Androidtól, de egy átlagfelhasználót ez nem igazán érdekel. Az ikonok egyébként meglehetősen szépek, akár letisztultnak is nevezhetjük a rendszert, melyet helyenként testre is lehet szabni. Állítólag érkezik rá a legfrissebb, 7-es Android és egy kissé átdolgozott EMUI felület, ami bizony nagy öröm lenne.

A felhasználói élményekről összességében annyit lehetne mondani, hogy a mindennapok során nem fog az őrületbe kergetni, az applikációk gyorsan megnyílnak, a szoftveres gombok érzékenysége megfelelő és panaszunk maximum tényleg egy háromszor ennyibe kerülő készülék utáni használat során lehet.

Van olyan napsütés aminél már kevésbé olvasható a képernyő

Van olyan napsütés aminél már kevésbé olvasható a képernyő


A hátsó ujjlenyomat-olvasóra is kitérnék egy kicsit, hiszen remekül teszi a dolgát. Öt ujjunkat regisztrálhatjuk be, villámgyors beléptetést kínál a rendszerbe, de használhatjuk például fontosabb információk védelmére is. Arról sem kell megfeledkeznünk, hogy extra funkciókat is adhatunk neki, amit talán kevesen fognak használni, de ezért olykor hasznos lehet. Ilyen például a hívásfogadás vagy a némítás. Előre telepített szoftverekből sincs hiány, találkozhatunk például a Facebook vagy az Instagram kliensével, de kapunk Opera böngészőt is, illetve a Google megoldásai már egy mappába gyűjtve várnak minket.

Kamera

A Honor kínálatában nem ez az első két hátlapi kamerával rendelkező mobil, hiszen a Honor 8 is ezzel tudott kitűnni a szépsége mellett. Elsőként azonban tudjuk le az előlapi, 8 megapixeles kamerát, mely f/2-es fényerejével egy kicsit átlag feletti minőséget produkál. Szelfikhez és videótelefonáláshoz bőven elegendő, pláne ha utána vagy közben mindenféle effektekkel szórjuk tele. A hátlapon már érdekesebb a felállás, hiszen a fő modul 12 megapixeles, de kisegíti egy 2 megapixeles második lencse. A fő kamera f/2.2-es rekeszértékkel bír, ami nem tűnik valami jónak a mai mezőnyben, azonban a második lencsével kiegészítve rögtön f/0,95 és f/16 között találjuk magunkat.

Ami kiemeli a kategóriából: dupla kamera és ujjlenyomat-olvasó

Ami kiemeli a kategóriából: dupla kamera és ujjlenyomat-olvasó


Ez azt jelenti, hogy a felvétel közben vagy akár utólag is módosíthatunk a mélységen, élességen. Ez a gyakorlatban egészen könnyen is jól működik, de ne számítsunk arra, hogy a háromszor, négyszer annyiba kerülő iPhone 7 Plus vagy a Galaxy S8 képminőségét kapjuk.

Ettől függetlenül a családi alkalmak megörökítésére és a kreativitásunk kiélésére is teljesen megfelelő, ráadásul a szoftver manuális módban igen sok beállítást kínál, tehát tényleg az igényeinknek megfelelően készülhet el a csodás képünk. Természetesen van panoráma mód és HDR fotókat is lőhetünk, a videózás terén pedig Full HD-val kell beérnünk. Talán a kezdő videósok számára nem ez lesz a legjobb választás, de átlagos usereknek azért még ez a rész is rendben van.

Ami néhányak számára fontos lehet, hogy van FM rádió, illetve érdekesség lehet még a 4K videók lejátszása, ami mondjuk Full HD kijelzőn és 32GB tárhellyel nem biztos, hogy mindennapi feladat, de azért látszik, hogy mégiscsak van erő a burkolat alatt.

A GPS egészen gyorsan talál jelet, az NFC megléte örömteli és ami nagyon fontos, az árazás is rendben van. A készülék hivatalos ajánlott ára 89 990 Ft, ami alapjában véve sem lenne sok érte, de ennél jelentősen olcsóbban is hozzá lehet már jutni.

Összegzés


A ráragasztott üvegfólia imádja a port - és a por is őt

A ráragasztott üvegfólia imádja a port - és a por is őt


Az tény, hogy az egyik legolcsóbb kétkamerás mobillal van dolgunk, mely korrekt sebességet és minőségi kialakítást kínál sokak számára elérhető áron. Ár / érték arányát tekintve határozottan ajánlott készülék a Honor 6X.

Azoknak azonban csalódniuk kell, akik a Honor 8 utódját várták, vélhetően az majd az év második felében érkezik. Így akik egy kimondottan csinos, szintén dupla kamerás és néhány évig kitartó erővel rendelkező, jó áron kapható készülékre vágynak, azok jobban járnak a Honor 8-cal, de azért a két készülék között érezhető az árkülönbség, így mindkét modellnek van itthon piaca.

A Huawei és a Honor közösen halad egy nagyon jó irány felé, mindkét márkanév alatt remek készülékeket kaptunk tavaly és ez eddig idén is nagyon rendben van.
 

   %
   10 hozzászólás

   VDemon

   3 éve, 10 hónapja

   Jó úton jár a Honor! Ez a készülék is kiemelkedik az ár / érték aránnyal. Hátulról nem egy gyönyörűség, de elöl szépen meg van csinálva. Jó telónak tűnik!

   válasz erre

   Kileah

   3 éve, 10 hónapja és 3 napja

   Nagyon szép formája van, és milyen jól áll női kézben is!

   válasz erre

   Hentes

   3 éve, 10 hónapja és 6 napja

   A Honor 8 Pro inkább, de ennyiért ez valóban nagyon komoly készülék!

   válasz erre

   CharlieFirpo

   3 éve, 10 hónapja és 7 napja

   Tipikus Honor, nagyszerű ár érték aránnyal. Akinek elég a középkategória annak biztos kiváló vétel!

   válasz erre

   Fikarc

   3 éve, 10 hónapja és 7 napja

   Szép, letisztult telefon. De az a fólia nagyon elcsúfítja, azonnal levenném ha rajta van gyárilag.

   válasz erre

   Levi87

   3 éve, 10 hónapja és 8 napja

   Komoly kis készülék lett, vártam már róla a tesztet. Kár hogy a képek megsemmisültek , megnéztem volna egyet.

   válasz erre

   technomancer

   3 éve, 10 hónapja és 8 napja

   De csúnya rajta az a fólia Vajon rajta van gyárilag mint a oneplus telefonokon?

   válasz erre

   Kisfaludy82

   3 éve, 10 hónapja és 8 napja

   Azt hiszem erre mondjuk azt hogy tisztes iparosmunka!

   válasz erre

   TEchie

   3 éve, 10 hónapja és 8 napja

   Kinézetre nekem nem annyira jön be, bár követi a középkategóriás Honor vonalat (mint 5C). Viszont tudását tekintve, nagyon megéri az árát!

   válasz erre

   Porthos

   3 éve, 10 hónapja és 8 napja

   Valami ilyesmi konklúzióra számítottam! Ennyiért ez nagyon jó ajánlat, tény és való.

   válasz erre

   új kommentek

   legutóbbi hozzászólások
    

   Közösségi felületeink