Esad Ribic, Rob Rodi: Loki - képregény kritika

2018. december 11.
48.0891
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Honnan tudjuk manapság, hogy egy történet kiváló főgonosszal rendelkezik? Persze rengeteg aspektusból meg lehet közelíteni a kérdést, én mégis úgy gondolom, hogy a legfontosabb, hogy átérezhető, megérthető, súlyos motivációval bírjon az adott figura, sőt ha az ő szemszögéből hallanánk a sztorit, akkor ugyanúgy egy érzelmekkel teli, érdekes történet süljön ki belőle. Hiszen az élet nem fekete és fehér, minden éremnek két oldala van, Robert Rodi pedig 2004-ben úgy gondolta, hogy ha a máshonnan nem is, de a Marvel-filmekből ismeretes Thor-Loki páros sztoriját egy új szemszögből mutatja be: a cselszövő, gonosz tréfacsináló Lokiéból.


A négy részből álló képregénysorozat izgalmas és kifejezetten ijesztő felütéssel bír: Loki legyőzte Thort, uralma alá hajtotta Asgardot, és készen áll mindenért bosszút állni, amivel őt élete során megalázták: és van is miért, hiszen Loki fattyúként került Odin oltalma alá, miután az legyőzte a gyermek édesapját, Laufey-t, és az ő népét.

Odin megtagadott minden szeretetet Lokitól, az emberek is nevetve vagy megvetéssel néztek rá, tulajdonképpen kijelenthetjük, hogy környezete formálta őt azzá, amivé végül lett - egy bosszúszomjas cselszövő.

A sztori során tárul elénk a tragikus karakter lelki világa, ahogyan őrlődik saját gondolatai között, megismerjük a környezetében lévő karakterekkel való kapcsolatát, no meg persze Thorral való viszonyát, aki bár egész életében legyőzte mostoha öccsét, mégis tisztelettel tekintett rá, végül pedig Odin szavai mérgezték meg az ő elméjét is, ami által egyre inkább semmibe vette Lokit - legalábbis Loki igy gondolja.

Tovább nem mennék bele a történet kivesézésébe, lévén nem kevés fordulatot és érdekes pillanatot tartogat a könyv az olvasók számára, és ami miatt kifejezetten ajánlható mindenki számára a skandináv mitológiából ismeretes alak története, az az, hogy egy mai napig releváns üzenettel bír, ami kifejezetten komplexnek és érdekesnek nevezhető.

A képregényben ugyanis leginkább az ellentétek egyetemes igazságát taglalják: nincs jó gonosz nélkül, nincs világosság sötétség nélkül, ahogyan Thor sosem lenne ünnepelt hős, ha nincs mellette Loki, az ármánykodás és a cselszövés szimbóluma. Unalomig ismert frázisnak tűnhet, mégis elképesztően releváns üzenet a mai napig, amit akár hosszú órákon keresztül is lehetne elemezni.

Képtelenség letenni az izgalmas kötetet, Loki kalandjai igazán érdekesek

Képtelenség letenni az izgalmas kötetet, Loki kalandjai igazán érdekesek


Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a történet bőven elfért volna még több oldalon is, mivel ez a négy fejezet piszkosul kevésnek érződik egy ennyire súlyos mondanivalóval és sztorival átitatott mű esetében, főleg annak tükrében, hogy komplett történetszálak kerülnek bevezetésre, majd zavarják le őket három oldal alatt - példának okáért az utolsó fejezetben feltűnő, fajsúlyos karakter miért nem kapott több játékidőt?

Ami a rajzokat és a grafikákat illeti, Esad Ribic kiváló munkát tett le az asztalra, kicsit olyan érzése van az embernek, mintha fogta volna az ezeket a figurákat ábrázoló festményeket, majd szorosan ott tartotta volna őket látótérben, hogy ezekből ihletet merítve vesse papírrá a Loki történetéhez kigondolt képkockákat.

A befejezés sajnos összecsapottnak érződik, pontosan a korábban említett problémából kifolyólag: kevés a játékidő, ez pedig a befejezést követően vágja arcon leginkább az olvasót, ugyanis ez inkább egy biztonsági megoldásnak tűnik. Bőven lehetett volna egy ütős csattanóval zárni Loki kálváriáját, bár a végső csavar, és az utolsó képkockák tragikus utóíze bőven megmenti attól, hogy rossz befejezésről beszéljünk.

Ugyanez elmondható a komplett műről is, hiszen a Loki egy tejes mértékben tanulságos, érdekes pszichológiai elemekkel átitatott, szórakoztató képregénysorozat, ami bár rendelkezik hibákkal és hiányosságokkal, de bőven kárpótol az érzés, amikor egyszerűen képtelen vagy letenni a kötetet, mert furdal a kíváncsiság, hogy vajon hová fut ki Loki útja a következő oldalon.

Az Esad Ribic, Rob Rodi: Loki keménytáblás képregényt Magyarországon a Fumax forgalmazza, a tőlük megszokott, magas minőségben.
10 hozzászólás

petrovicsz

11 hónapja,

Ez rohadt jó karácsonyi ajándék lesz. Magamnak.

válasz erre

Gólem

11 hónapja, 2 napja

Végre nálunk is megjelennek ilyen minőségi kiadványok, magyarul!

válasz erre

Fikarc

11 hónapja, 3 napja

Nagyszerű ismertető, várom a többit is! Öröm hogy van ilyen geek téma is a filmek mellett.

válasz erre

Tommy

11 hónapja, 3 napja

De jó hogy most már vannak magyarul is ilyen minőségi képregények!

válasz erre

Mordorer

11 hónapja, 3 napja

De jó kis ajánló, élmény volt olvasni. Nagyon kíváncsi lettem. Ha valaki aki szeret engem és olvassa: jön a Karácsony, csak mondom, köszi.

válasz erre

zender

11 hónapja, 3 napja

Nagyon örülök hogy nekikezdtetek ennek is. GC-n régebben voltak könyvkritikák, azokat is nagyon szerettem, és hiányoznak is. Ilyen képregényeknél meg főleg fontos hogy be legyenek mutatva, mert 4-5 ezer forint egy egy ilyen kötet, amit látatlanban nem annyira jó ötlet megvenni.

Így legalább informálódhatunk előtte.

válasz erre

CharlieFirpo

11 hónapja, 3 napja

Szuper hogy ilyen is lesz mostantól. Köszönjük.

válasz erre

Direktor

11 hónapja, 3 napja

Wow! Ez milyen ****a kis kritika! Jó ötlet, hogy ezt is behoztátok!

válasz erre

WickedSick

11 hónapja, 3 napja

Ronalddo írta:
Ez de jó, srácok! Remélem lesz még ilyen kritika, imádtam!
Lesz bizony! Örülök, ha tetszett.

válasz erre

Ronalddo

11 hónapja, 3 napja

Ez de jó, srácok! Remélem lesz még ilyen kritika, imádtam!

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink