DJI Tello teszt - apró drón, nagy tudással

2018. augusztus 07.
55.8341
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Rengeteget fejlődött a drón technológia, amióta megjelentek az első privát pilóta nélküli repülők az égen, pedig az csak néhány éve volt. Manapság ott tartunk, hogy egy tenyérben elférő apró eszköz szinte ugyanazt tudja, amit néhány éve még csak egy monstrum tudott, sőt még annál is többet. Az Androgeeknél járt a DJI által felkarolt startup mini drónja, a Tello.


Bár sokan azt gondolják, a Tellot nem a DJI gyártotta, hanem egy kínai startup, a Ryze Technology - azonban a szintén kínai nagytestvér meglátta a potenciált a mini quadkopterben, és szárnyai alá vette az egész történetet. Ennek eredménye nem csak abban mutatkozik meg, hogy a DJI hivatalos eladási láncába került a Tello, de magában a szenzorokban is tettenérhető, a drón érzékelőit ugyanis a DJI szállította.

Manapság a csapból is a mini és a hordozható drónok folynak, rengeteg olcsó és silány megoldás kapható, de a professzionális repülők közül is bőven lehet választani a több százezres és milliós ligában is. A Tello egy egészen különleges helyre pozicionálja magát, hiszen bár az árán ez nem feltétlenül mutatkozik meg, lévén relatíve olcsó, de több olyan megoldás került beépítésre, ami eddig csak a nagyok privilégiuma volt.

Atomstabilan képes egy helyben lebegni - ebben a szegmensben ez durva

Atomstabilan képes egy helyben lebegni - ebben a szegmensben ez durva


A csomagolás felbontása után a dobozból rögtön a kis drón tűnik elő, egy kis rekeszben pedig az akkumulátor, és nyolc plusz propellerlapát bújik meg - nem véletlenül, ezekre bizonyos helyzetekben hamar szükség is lehet. Távirányító és akkumulátortöltő nem került a csomagba, abszolút érthető okokból. A legfontosabb hogy alapvetően a Tello bármilyen - Android vagy iOS - okostelefonnal, tablettel irányítható, de ha valaki igazán hardcore, vásárolhat magának akár gyári Tello távirányítót, akár bármilyen más, bluetooth kapcsolatra képes vezérlőt.

Az aksitöltő pedig azon egyszerű oknál fogva maradt ki, hogy a microUSB csatlakozásnak hála, bármilyen mobilos töltővel rövid idő alatt juttathatunk delejt az eszközbe.

A DJI Tello drónt Magyarország egyetlen DJI ARS üzlete biztosította számunkra, akiknél nem is olyan régen felmértük a hazai DJI drón helyzetet. Köszönjük nekik!

A fentieknek megfelelően az egész repülés telefonról wifi kapcsolat segítségével vezérelhető. Ehhez nem kell mást tenni, mint letölteni egy kifejezetten a Tellohoz készített applikációt, amiből minden egyes működéshez szükséges funkció elérhető. Ha valaki már találkozott a DJI saját appjával, annak ismerős lesz a felület, lévén nagyon hasonló, bár nyilván egy személyre szabott verzió készült ehhez a drónhoz.

Az irányítás nagyon egyszerű, a felület átlátható - és csak egy mobil vagy tablet kell

Az irányítás nagyon egyszerű, a felület átlátható - és csak egy mobil vagy tablet kell


A nagyon könnyű és nagyon apró, a mérlegen mindössze 80 grammot nyomó, 9,8cmX9,2cX4,1cm-es quadkopter gyárilag szerelt propellervédővel érkezik, felkészítve az első falnak, fának repülésre. Ez természetesen levehető, azonban kezdőknek mindenképpen érdemes rajta hagyni, ellenkező esetben hamar el fog fogyni az a nyolc plusz propeller. A kis súlynak ugyanis magától értetődő hátránya, hogy roppant könnyen elfújja a legkisebb szellő is, az apró rotorok pedig nem képesek ellensúlyozni egy pár km/h-s széllökést sem.

Nyilván az apró méret következménye, hogy a nagyobb drónokhoz képest a repülési idő sem túl combos, azonban mint általában mindenben, kategóriájában ebben is köröket ver konkurenciára a Ryze-DJI szerelemgyereke. A gyári leírás szerint 13 perc a maximális repüési idő (itt megjegyzendő, hogy pár éve még a több százezres drónoknál is ez volt a sztenderd), a mi méréseink szerint szélcsendes időben nagyjából 11-12 perc tényleg megvan, kicsit fujdogáló szellőben azonban hamar leesik 8-9 perc környékére.

Nyilván a Tello nem is arra van tervezve, hogy órákig repkedjünk vele, ráadásul az apró akkumulátor hamar feltölthető, na és persze vásárolhatók is hozzá kiegészítő akkumulátorok, amivel máris megnövelhetjük a repidőt akár fél-háromnegyed órára is - vagy éppen bármennyi időre.

A maximális repülési magasság 10 méter, a reptáv 100 méter

A maximális repülési magasság 10 méter, a reptáv 100 méter


Természetesen, mint testvérei, a Tello is rendelkezik kamerával, aminek a képét szintén az applikációban látjuk élőben. Az 5 megapixeles szenzor viszont kiemelkedő abban a ligában, ahol tesztünk alanya versenyez, hiszen egyrészt általában 2 megapixelben szokták limitálni az apró objektíveket, másrészt képstabilizálást is kapott az eszköz - ezt gyártotta hozzá a DJI mellett másik nagy partner, az Intel.

A megoldás szoftveres, ennek értelmében videófelvétel esetén a kamera nem használja ki a teljes felbontását (ilyen szenzorral ez FullHD is lehetne), hogy a széleiből levágva meg tudja oldani a viszonylag stabil képet, aminek eredményeképpen 720p (HD) videók készülhetnek. A kamera fixen szerelt, tehát sem horizontálisan, sem vertikálisan nem mozgatható, ami azt is jelenti egyben, hogy a Telloval nem lehet lefelé nézni, csak előre. Ez egy ilyen jellegű drónnál egyáltalán nem probléma - sőt, ez a megszokott.

Mivel a Tello elsősorban a kezdő drónosok, a témával egyelőre csak ismerkedők játékszerének, vagy épp gyerekeknek készült, ezért többféleképpen vannak limitálva a repülési tulajdonságok, azonban még így is bőven több lehetőségünk van, mint a kategória egyéb eszközeinél. Ennek megfelelően 10 méternél magasabbra és 100 méternél messzebbre nem tudunk vele repülni, ami már csak azért is nagyon jó döntés, mert ilyen távolságban már nem is látható a kis kütyü, GPS hiányában pedig ha elrepül, ember legyen a talpán, aki megtalálja.

A kis led informál mindenről

A kis led informál mindenről


Merthogy ha úgy érzékeli, gond van, bizony leszáll az első értelmes helyre, ami számára akár egy fa teteje is lehet, ezt sajnos a saját bőrünkün tapasztaltuk meg, szó szerint. Az egyik próbarepülésen az udvarban egy kis széllökés felkapta a Tellot, ami gyakorlatilag irányíthatatlanná vált és csak a hang alapján lehetett megállapítani hogy valahol a szomszédban kötött ki. Apró mérete miatt két napba telt, mire megtaláltuk, egy fa tetején, a lehozása pedig több sebből vérző kalanddá tette a tesztet...

Bár a távolság és a magasság is korlátozott, maga az eszköz ügyes trükköket tud. Csakúgy mint az összes többi hasonló kategóriájú drón, ő is képes a lebegésen kívül 360 fokban körbe forogni és videózni, fotózni, ismeri a Bounce módot (fel-le ugrál), de az egyik nagy kedvencünk az általában csak komolyabb drónoknál fellelhető Circle funkció. Ennek segítségével egy kijelölt személyt, autót, tárgyat, épületet körberepülve, a célt végig "szemmel" tartva egész látványos felvételeket lehet készíteni.

Ez a kép a DJI Tello-val készült.

Ez a kép a DJI Tello-val készült.


Jópofa dolog a Throw & Go, amikor kézből eldobva kezd repülni a Tello, valamint a szintén ritka Up & Away, amivel gyakorlatilag bumeráng mozgást tud végezni a drón. Sebességben kétféle fokozat van, akár közel 30 km/h sebességre is képes az eszköz.

Kiválóan lehet vele navigálni belső térben, akár lakásban is, egyedül a felszállás helyét kell megválasztani, ugyanis nagyjából másfél méterre reppen fel, és ha valami homogén felület van alatta, akkor bizony hajlamos kóvályogni jobbra-balra, jobb szereti ha szőnyeg felett lebeg, vagy természetesen inkább a szabad terület kint az udvaron.

A lebegés egyébként atomstabil, nem mászkál semerre, tényleg csak a szél tudja kibillenteni a pozíciójából, illetve ha hófehér vagy valami más egyszínű talajt lát maga alatt, azt nem szereti. Mint minden más szenzor, ez is úgy működik: referenciapontokra van szüksége, mint minden drónnak.

A kamera kiemelkedő ebben a kategóriában, a szenzorok egyedülállóak

A kamera kiemelkedő ebben a kategóriában, a szenzorok egyedülállóak


Az irányítás, ahogy fentebb már említettem, bluetooth alapon működik, ami elég megbízható, azonban nagy interferenciában meg tud bolondulni, jobb ha nem a BIX-ben szállunk fel vele. A közvetített kép érkezik wifin keresztül, amivel a belvárosban szintén óvatosan kell bánni, képes megzavarodni, ha túl sok jel van. Nyilván itt azért a minimum 50-60 méterre reptetett drónnál jöhetnek elő problémák, nyílt területen, vagy 35-40 méteres távolságban (itt látjuk még szabad szemmel) ez sosem fog problémát jelenteni.

A nonplusultra, hogy a Tellonak mi magunk is megtaníthatunk különböző feladatokat, a Scratch nevű vizuális keretrendszerrel és egy olyan applikációval, ami ezt képes kezelni (a legismertebb ilyen a DroneBlocks) percek alatt komplett trükköket tudunk megtanítani a drónnak.

Ha mindez még mindig nem lenne elég, itt egy újabb érv a kipróbálásra: a Tello kompatibilis a megfelelő VR szemüvegekkel, ami azt jelenti hogy a fejünkre téve mondjuk egy DJI Goggles-t máris ugyanazt látjuk a szemüvegben, amit a drón. Ez nem csak egy jó poén, hanem ezzel az FPV lehetőséggel akár versenyeken is indíthatjuk az apróságot.

Egy tenyérnyi drón

Egy tenyérnyi drón


Kinek is ajánlható elsősorban a Tello? A DJI szerint ez egy játékdrón, ami meg is állja a helyét, hiszen nyugodtan rábízhatjuk a gyerekekre is, a szenzoroknak köszönhetően például nem fog rászállni senki fejére, a propellervédők pedig megakadályozzák a sérüléseket. De ugyanezen okoknál fogva a kezdő, a drónozással csak ismerkedő felnőtteknek is nagyon jó induló repülő, hiszen a kezelés alapjait nagyon jól el lehet vele sajátítani, rá lehet érezni az ízére, és a fotózásba is bele lehet jönni.

A Tellohoz többféle borítás és kiegészítő érhető el, így elég komoly kis szettet lehet belőle összeállítani akár gyereknek, akár felnőttnek. Ráadásul nem is drága eszköz, mert az alsóbb szegmensben is tíz-tizenötezer forintba kerülnek a belépő drónok, amik jóval kevesebb tudással rendelkeznek, a Tello pedig a DJI hátterével - és ebbe a szervizelési háttér is beleértendő (!) - nagyjából 34 000 Ft-ért elérhető.

Ha megtetszett a Tello, akkor ráadásul most még olcsóbban, mindössze 30.990 Ft-ért veheted meg a Play 24/7 webshopban, ami lapcsaládunk legmegbízhatóbb partnere.
 
  • Funkciók
    10
  • Ár/érték
    10
  • Használhatóság
    8
  • Funkcionalitás
    8

KIVÁLÓ KÉSZÜLÉK!

90%
12 hozzászólás

CharlieFirpo

5 éve, 8 hónapja és 7 napja

Vettem egyet, holnapra ér ide. Már nagyon várom, jó kis móka lesz! mosolygó smiley

válasz erre

Mordorer

6 éve, 1 hónapja és 12 napja

Remélem lesz több drón teszt, ezt tök jó volt olvasni. Nagyon érdekel a téma, de egy kicsit komolyabb szerkezettel vágnék bele a dologba...

válasz erre

VDemon

6 éve, 1 hónapja és 15 napja

Ez a Scratch nagyon gagyi amúgy, viszont tényleg mindenki tudja kezelni, hülyebiztos. röhögő smiley

Ha jól értem, simán le lehet benne programozni azt is amit csak a nagyok tudnak, hogy autonóm módon lekövessen egy mozgás-sorozatot? meglepett smiley Mert akkor az azért nem gyenge.

válasz erre

zender

6 éve, 1 hónapja és 15 napja

Játéknak tök jó dolog, tényleg bele lehet jönni vele az irányításba pl. Kipróbáltam, sajnos a szelet nagyon nem bírja, így nyílt területen érdemes vele repkedni.

válasz erre

login_password

6 éve, 1 hónapja és 16 napja

Nem gondoltam volna hogy ennyi mindent tud ez a kis eszköz.

válasz erre

Ronalddo

6 éve, 1 hónapja és 16 napja

Nem is tudom, mióta keresek már ilyen cuccot, ami megbízható gyártótól jön, de mégsem megy rá rögtön a gatyám. Meglepem magam, úgy érzem. mosolygó smiley Lesz több drón teszt is, mire számíthatunk?

válasz erre

Fikarc

6 éve, 1 hónapja és 16 napja

Na ez kell nekem! mosolygó smiley Kicsi, igénytelen, olcsó! röhögő smiley Hány propellert törtetek már össze? röhögő smiley

válasz erre

TEchie

6 éve, 1 hónapja és 16 napja

Kellett ez már a DJI-nak, mint egy falat kenyér. Ez lesz a kapudrog. mosolygó smiley

válasz erre

technomancer

6 éve, 1 hónapja és 16 napja

Nagyon korrekt teszt. Nekem Xiaomihoz volt szerencsém, az kínszenvedés volt, és a harmadik napon el is tűnt, mert elfújta a szél. Nem igazán induétam a keresésére. röhögő smiley De ez nagyon királynak tűnik és még jól is néz ki.

válasz erre

Direktor

6 éve, 1 hónapja és 16 napja

Meglepő hogy ilyen kis quadkopterben is van már ilyen minőségi! meglepett smiley

válasz erre

Kisfaludy82

6 éve, 1 hónapja és 17 napja

Egész értékelhető képet csinál! meglepett smiley Nagyon jó kis cuccnak tűnik, nagyon örülök hogy teszteltétek! mosolygó smiley

válasz erre

Harder

6 éve, 1 hónapja és 17 napja

Szerintem ezt nekem találták ki! Leültek az asztalhoz a mérnökök és azt mondták: itt van ez a csóri Harder, drónozna, de nincs elég pénze rá, meg nagyon mazsola is. Nesze a Tello! röhögő smiley

válasz erre