DJI Action 2 teszt - ilyen egy akciókamera újragondolva

2021. november 30.
121.8701
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A DJI neve egyáltalán nem új a technológiában. Nagyon sokáig úgy volt híres a vállalat, mint a hobbi drónipar királya, azonban szépen lassan ezen az ágazaton olyan dolgokat engedett meg magának a cég, aminek köszönhetően nehezen lehetne azt mondani rájuk, hogy joggal viselik a koronát. Gondolunk itt az elképesztően elszállt árakról, a cégen belüli hacacárékra, és megannyi másra.


Igen ám, viszont a DJI az évek folyamán kinőtte magát, és már messze nem csak egy szimpla drónos társaságról beszélhetünk, akik pilóta nélküli gépekben utaznak. Rengeteg területen megvetették a lábukat, többek között az akciókamerák színterén is, mi pedig most a legújabb alkotásukkal fogunk ebben a zsánerben foglalkozni. Lássuk, hogyan sült el a DJI Action 2!

A DJI Action 2 ugyebár az eredeti Osmo Action folytatásaként hivatott helyt állni, csak éppenséggel számos változtatást eszközöl az elődhöz mérten. Míg az első iterációnál egy műanyag borítás fogadott minket, addig most már egy teljesen alumínium fedettséggel büszkélkedhet a rendszer, ami kapásból sokkal minőségibbé teszi a kialakítást.

A DJI Action 2 nappali felvételei kifogástalanok

A DJI Action 2 nappali felvételei kifogástalanok


Egyébként egy borzasztóan ötletes moduláris kialakítás fogad minket. Van egy négyzet alakú kameránk, melynek hátán van a kijelző, és mindenféle mágnes segítségével pattinthatóak rá a különböző alkatrészek. Az alapcsomag tartalmazza a már említett kamerát, valamint egy extra aksit - legalábbis ha a Power Combo mellett tesszük le a voksunkat.

Merthogy van egy Dual-Screen Combo csomag is, ami szintén magában foglalja a DJI Action 2-t, mellé pedig egy érintőképernyős modult kapunk, amit szintúgy hozzápattinthatunk a pofon egyszerű mágneses csatlakozás segítségével a szisztémához.

No de mit is tud összességében a kicsike? egy 4K-ban és 2,7K-ban rögzíteni képes kütyüről van szó, amely akár 120 FPS-ben is videóra tudja venni a látottakat. Ha 1080p-ben készítjük a snitteket, akkor a 240p-t is elérhetjük. Ezenfelül 4K esetében négyszeres lassításra is van lehetőségük, míg 1080p-nél 8-szorosra.

A 32GB tárhely 256GB-ig bővíthető

A 32GB tárhely 256GB-ig bővíthető


Alapvetően mindössze 32 GB-nyi tárhelyet kapunk, de szerencsére van microSD kártyafoglalat, ennek értelmében pedig egészen 256 GB-ig bővíthetünk. Aki dolgozott már 4K-s és 8K-s felvételekkel, az pontosan tudja, hogy mennyire zabálni tudja akár már csak egy rövidke jelenet is a tárhelyet, úgyhogy érdemes felkészülni.

12 MP-es a szenzor felbontása, mérete pedig 1/17 colos. A Bluetooth, az USB-C és a Wi-Fi kapcsolódási lehetőség is adott, érintőkijelzője nem túl nagy, mindössze két colos. Értelemszerűen számos környezet, megvilágítás és helyzet között nekiestünk a DJI Action 2-nek.

Azt már most borítékolhatja mindenki, hogy a szóban forgó akciókamera egyenesen tökéletes, ha nappali felvételeket szeretnék készíteni. Gyönyörűen muzsikál természetesen napfény mellett, a lencse szépen teszi a dolgát, viszont abban a pillanatban, hogy gyengébb lenne a megvilágítás, jön a szomorú felismerés, hogy itt-ott azért romlani tud a minőség is.

A FOV 155 és az F/2.8 már kibontáskor árulkodó a várható látványról

A FOV 155 és az F/2.8 már kibontáskor árulkodó a várható látványról


Van még egy nagyon fontos aspektus, amelyből gyönyörűen teljesít a kamera, az pedig a sötét és világos helyek közötti átmenet. Az árnyékokat remekül rajzolja ki a felvételeken, nagyon jó az automata fehéregyensúly, ezenfelül pedig a színeket is csodálatosan tudja kezelni. Persze ebben az árszabásban ez elvárható többnyire - de erről majd később.

Persze azért van bőséggel extra kiegészítő is, amit bezsákolhatunk, legyen szó akármelyik csomagról. Kétféle kameraállvány, egy mágneses rögzítő, egy USB-A-to-C átalakító, valamint egy hordható "nyaklánc-foglalat" is megvehető. Utóbbi arra funkcionál, hogy stabil felvételeket tudjunk gyártani a mellkasunk nézőpontjából.

Vízállóságról mindössze 10 méterig beszélhetünk az alap szett esetében, de ha megszerezzük a vízhatlan tokot, akkor közel 60 méteres mélységig szépen elevickél a masinéria. Van egyébként szelfibot is, amit bluetooth-szal működtethetünk, és még egy sor másik finomság gyűjthető be mellé, melyek szinte egytől egyig mágneses alapon kapcsolhatóak a kamerához.

Az alapszettben kapható elülső kamera biztosítja a kiváló szelfiket

Az alapszettben kapható elülső kamera biztosítja a kiváló szelfiket


Ami az aksi időt illeti... nos mondjuk úgy, hogy korrekt. Már amennyiben az extra aksis modult hozzácsatoljuk, mivelhogy önmagában pár óránál többet nem bír a kamera. Emellett arra is készülni lehet, hogy nagyon gyorsan tud felhevülni magas teljesítmény-igénybevétel mellett a készülék.

Mindössze kettő gombot találunk a házon. Ezekkel kapcsolhatjuk ki-be a kamerát, valamint megállíthatjuk ezekkel a videórögzítést, no meg persze elcsíphetünk egy-egy pillanatképet is. Mondhatni gyorsgombokról van szó, de ebből fakad, hogy minden más funkcióra az érintőképernyő lesz használható.

Igen ám, viszont itt jön egy kis csalafintaság. Korábban ugye említettük, hogy két colos az érintőképernyő, amire nem mondanánk azt, hogy konkrétan kivehetetlen rajta bármi is, de tény, ami tény, hogy sokszor kényelmetlen tud lenni, ha már tapicskálnunk kell rajta. El tudtunk volna viselni egy nagyobb felületet. Ez főleg azoknak fog gondot okozni, akik az átlagostól nagyobb kézzel rendelkeznek.

A DJI Action 2 mágneses megoldása könnyen cserélhetővé teszi a kiegészítőket

A DJI Action 2 mágneses megoldása könnyen cserélhetővé teszi a kiegészítőket


Van ám digitális stabilizáció is, amely technológia a HorizonSteady név alatt fut. Ezzel úgy tudunk 360 fokban felvételeket készíteni, hogy közben egyenesben tartja nekünk a készülék a képet, ami mondanunk sem kell, óriási segítség tud lenni sok esetben.

Ezen a területen viszont van egy kis feketepont, miszerint legfeljebb 2,7K felbontásig használhatjuk csak a HorizonSteady-t, ergo 4K és 8K felvételeknél már ki is húzhatjuk a digitális stabilizációt a lehetőségek listájáról. Emellett egy kicsit le is csíp a képből a HorizonSteady (hiszen kell egy keret amin belül tud levágni a képből itt ott), de mivel 155 fokos betekintési szöggel dolgozik a kamera, így nem fog túl sok vizet zavarni.

No de mennyi az annyi, avagy mennyi jó magyar forintot kóstál a DJI Action 2? Ugyebár mint azt említettük, kétfajta kiszerelésben ruházhattok be rá, az egyik az elülső kijelzőt, a másik pedig az extra akkumulátort tartalmazza. Lássuk az árcédulákat:

DJI Action 2 Power Combo: 159,900 forint
DJI Action 2 Dual-Screen Combo: 209,900 forint

Apró és könnyen használható, de ahogy megy le a nap, romlik a képminőség is

Apró és könnyen használható, de ahogy megy le a nap, romlik a képminőség is


Bár nagyon nem olcsó, mégis egyértelműen egy ajánlható akciókamera lett a DJI Action 2. Igaz, hogy borsos az ár, de a vetélytársakhoz képest már nem annyira, úgy fest, hogy ezen a téren még nem szállt el úgy a kínai vállalat, mint a drónok esetében. Egy könnyű, kompakt masina, remek specifikációkkal, kiváló felvételi lehetőségekkel. A mágneses csatlakozás és a rengeteg kiegészítő (melyekkel az árcédula is szépen duzzad) pedig szintúgy pozitívum.

Viszont a már említett túlhevülési probléma, a kis képernyő, valamint hogy egyes alkatrészekre nem húzható rá a vízálló jelző, egyértelműen problémának tekinthető. Ettől függetlenül egy remek ár/érték arányú gépről van szó, ami egészen biztosan utat mutathat a riválisoknak, és érdekes lesz látni, hogy erre a GoPro miként reagál!
 
  • Funkciók
    8
  • Ár/érték
    8
  • Hardver
    9
  • Használhatóság
    9

Megvételre ajánlott

85%
8 hozzászólás

TEchie

2 éve, 6 hónapja és 7 napja

Régi Osmo nem volt rossz, de ennyiért én kihagyom.

válasz erre

Ronalddo

2 éve, 6 hónapja és 7 napja

Milyen pici! meglepett smiley Nagyon király cucc.

válasz erre

Fikarc

2 éve, 6 hónapja és 8 napja

Ötletes ez a mágneses megoldás, de elég erős?

válasz erre

inkognito

2 éve, 6 hónapja és 8 napja

Én magamnak nem vennék, mert nem használom ki, de biztos sokan szeretik.

válasz erre

Kisfaludy82

2 éve, 6 hónapja és 8 napja

Van ezeknek még létjogosultsága egyáltalán? meglepett smiley Olyan fura hogy valaki ilyet vesz... Mondjuk extrémsportolóknak ok, de másnak...?

válasz erre

Harder

2 éve, 6 hónapja és 8 napja

Dupla kijelző rohadt jó! meglepett smiley

válasz erre

techiii

2 éve, 6 hónapja és 8 napja

Az árcédula elég magas lett de amúgy nem rossz készülék. Tetszik ez a dupla kijelző amit le is lehet venni.

válasz erre

Levi87

2 éve, 6 hónapja és 8 napja

GoPro Hero 10-nek alá van árazva, de gyengébb is annál. Sajnos ezeknek ennyi az ára.

válasz erre