CES 2017: A legérdekesebb újdonságok

2017. január 09.
46.9341
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
dfp profilja, adatai
dfp
Nemrég zárta kapuit az év egyik legnagyobb technológiai kiállítása, melyen óriási nevek és feltörekvő gyártók prezentálták az idei év és a jövő termékeit, mi pedig összeszedtük nektek a legérdekesebb és leginnovatívabb újdonságokat kategóriákra bontva. Las Vegas ilyenkor megtelik újságírókkal, videósokkal és céges delegáltakkal, a szállodák bemutatótermekké alakulnak, a sivatagban pedig hipermodern autók száguldoznak.


Az alábbi lista teljes mértékben szubjektív, a mi véleményünket tükrözi és természetesen nem fér el benne minden ötletes újdonság, de kategóriánként több terméket is megpróbáltunk megemlíteni.


Televíziók

Rögtön egy olyan kategóriával kezdenénk, mely mindig a CES egyik legmeghatározóbb területe, a gyártók nagyon oda teszik magukat és bizony több évre előre meghatározó fejlesztésekkel készülnek. A Xiaomi új 4K tévéi egyre nagyobb veszélyt jelentenek a piac nagy neveire, akiknek az az óriási mázlijuk, hogy a kínai vállalat nem tervezi globálisan piacra dobni őket, így csak nehezen lehet beszerezni a remek ár/érték arányú készülékeket.

CES 2017: A legérdekesebb újdonságok - 2. kép

A Samsung a QLED technológiára esküszik, ami a kinti képek alapján valóban elkápráztató képminőséggel kecsegtet. Győztest ebben a kategóriában nem nagyon tudunk hirdetni, hiszen a gyártók különböző innovációkkal álltak elő és nem egy vonalon mérkőztek meg. Az LG Nano Cell technológiája az LCD tévék piacán hoz szemmel látható javulást, a Sony pedig elérte azt, hogy a képernyőből szóljon a tévé hangja, amivel további helyet szabadítanak fel.

Győztest tehát itt nem hirdetnénk, de egyértelmű, hogy mire mennek a gyártók. Egyre szebb képminőséget és standard 4K felbontást kaptunk idén. A gyártók igyekeznek még vékonyabb és elegánsabb készülékeket készíteni, illetve a tévéken futó operációs rendszer is egyre több mindenben lehet a tulajdonos szolgálatára.


Okostelefonok

Az okostelefonok egy dedikált nagy rendezvényt, a Mobile World Congress-t is magukénak tudhatják, azonban néhány gyártó jellemzően a CES-re is tartogat újdonságokat. Itt győztest is hirdetnék, az ASUS jól vette észre a rendezvény körüli felhajtást és azt, hogy a legtöbb rivális gőzerővel készül az MWC-re és környékére, hiszen többeknek is villantania kell idén, hogy ne maradjanak le.

CES 2017: A legérdekesebb újdonságok - 3. kép

A gyártó két újdonsága remek kiegészítése a ZenFone szériának, jól tükrözik, hogy a gyártó egyre komolyabban veszi a piacot. A ZenFone 3 Zoom egy szuper dupla kamerás mobil, mely hatalmas akkumulátorával akár 6 órányi 4K videórögzítést is lehetővé tesz. A ZenFone AR pedig a brutális erő mellett Google Tango technológiával érkezik, vagyis a kiterjesztett valóság pályáján is játszik. A Tango egyébként a következő 1-2 év meghatározó újítása lehet, már tudni, hogy a Huawei is dolgozik ilyen mobilon, illetve szoftveresen is egyre nagyobb támogatást kap.

A Honor tavaly nagyot ment, idén pedig tovább folytatják a terjeszkedést, aminek mi is nagyon örülhetünk, hiszen a legfontosabb bejelentésük az volt, hogy a Honor 6X többek között hozzánk is eljut majd. A kétkamerás, korrekt hardveres erővel felvértezett mobilt mi is szívesen tesztelnénk, hiszen tudjuk, hogy a hazai piacon ezek nagyon népszerűek lehetnek.

Nem közvetlen egy mobil, de a Qualcomm Snapdragon 835-ről is itt tudtunk meg mindent, ami nagyon fontos lehet a 2017-es esztendőre nézve, hiszen a legtöbb csúcsmodellben ez a lapka zakatol majd. Erőből nem lesz hiány, ezúttal is az ár, a kisebb extrák és a dizájn dönthet az androidos mobilok piacán.

CES 2017: A legérdekesebb újdonságok - 4. kép

A mobilos részt pedig egy olyan névvel zárnánk, amit bizony sokan még a mai napig temetnek, de a jelek szerint ha nem is visszatérőben, de legalább stabil környezetben van. Ez nem lenne más, mint az új BlackBerry Mercury, mely már a TCL műhelyéből érkezik, de ez szerencsére nem látszik rajta. A qwerty billentyűzet ötvöződik az érintőképernyővel és Android 7.0 rendszerrel, a látogatókat állítólag meggyőzte a mobil, de konkrét hardveres specifikációval még mindig nem szolgáltak.


Laptopok

A hordozható gépek piacán több olyan újdonság is érkezett, mely a maga kategóriájában meghatározó lehet idén. Az ötödik generációs Lenovo X1 Carbon például egy igazi munkagép, mely 14 hüvelykes kijelzőt kínál úgy, hogy méretét tekintve a 13 hüvelykes mezőnyben versenyezhetne. Az írisz-szkenner, az LTE modem és a 15 órás üzemidő minden üzletember figyelmét felkeltheti.

A legszebb gép díját az ASUS ZenBook 3 Deluxe kapná tőlünk, elképesztő elegancia társul a komoly erőhöz. A Gorilla Glass 5-tel védett 14 hüvelykes kijelzővel szemben akár Core i7-es processzor és 16GB DDR4-es memória is zakatolhat, mindezt pedig 1,1 kilogrammos súllyal.

A hordozható gépek közé a Samsung egy igazi különlegességet is delegált, hiszen bemutatták a Samsung Chromebook Pro modellt, mely 12,3 hüvelykes kijelzőjén 2,400 x 1,600 pixelt jelenít meg. A csodás képminőséghez beépített stylus és teljesen elforgatható kijelző társul. A Pro jelző sem véletlen, hiszen a riválisokhoz képest a Intel Core M3-as CPU és a 4GB RAM egészen jónak mondható, ráadásul a rendszer sem eszik ugye olyan sokat.

CES 2017: A legérdekesebb újdonságok - 5. kép



Asztali gépek

A CES alkalmával a PC-s ipar is megmutatja újdonságait, de számukra még rengeteg lehetőség van az évben, így nem minden kártyát teregetnek ki. Az AMD például végre élőben demonstrálta, hogy mit tud majd az új processzor és grafikus kártya párosuk, ami egy nagy visszatérés kezdetének is tekinthető. Piacra sajnos csak később kerülhet a Ryzen processzorcsalád és Vega VGA széria, de az biztos, hogy az Intel és az NVIDIA is felkötheti azt a bizonyos nadrágot.

Az All in One gépek piaca sokat fejlődik mostanság januárra pedig jutott egy-két különlegesebb darab. Az új HP Sprout Pro egyértelműen a legkülönlegesebb AiO, amit kivittek az idei CES-re, hiszen 2D és 3D szkennerével egészen különleges élményt kínál.


Autók

Az autóipar technológiai fejlődésével a CES alkalmával is egyre több ilyen jellegű fejlesztés és partnerség mutatkozik be. Idén számos nagy cég mutatta be, hogy hogyan dolgoznak majd együtt a következő generációs autókon. A téma főként az autók "okosításán" volt, melyben a Microsoft Cortana rendszer, az Amazon Alexa és az NVIDIA is részt fog venni. Olyan nagy autógyártók kötöttek partnerséget, mint az Audi, a BMW vagy éppen a Nissan.

A jövő egyértelműen az elektromos autóké, melyek mindenféle asszisztenssel, segéddel felvértezett rendszert futtatnak majd.


Monitorok

Ide most csak egy terméket hoztunk, mégpedig a Dell újdonságát. A vállalat ugyanis bemutatta az első 32 hüvelykes 8K monitort, melyhez egyelőre tartalmat is nehéz lesz találni. Mindenesetre egyértelműen ez a jövő, a felbontások növekednek, de a 8K elterjedéséhez még jó néhány évre szükség van.


Okosotthon

Az elmúlt évek egyik nagy sztárja az okosotthon és a hozzá kapcsolódó tömérdek kiegészítő. Biztonsági kamerák, robotok, asszisztensek sora volt jelen Las Vegas-ban. A robotok kapcsán az LG egészen nagy palettát mutatott be, melyek között akadt olyan modell is, amit sok segítséget kínáló digitális asszisztenssel vérteztek fel.

Idén az Amazon Alexa és a Microsoft Cortana asszisztensek kapcsán is rengeteg újdonságot kapunk, hiszen több nagy név is bejelentkezett már a partnerségre


Gaming

A játékosok rengeteg új terméknek örülhettek, melyek között igazi különlegességeket és még fejlesztés alatt álló ígéretes megoldások is helyet kaptak. Az egyik legérdekesebb projekt egyértelműen a Razer Project Ariana, mely egy különleges 4K-s projektor. Használhatjuk egyszerű projektorként, de az igazi érdekessége játék közben mutatkozik meg. Képes ugyanis a szoba egész falát egy játéktérré alakítani, mely elképesztő látványvilágot eredményez.

CES 2017: A legérdekesebb újdonságok - 6. kép

A gamer vonal másik érdekes koncepciója szintén a Razer nevéhez fűződik. A Razer Project Valerie ugyanis egy három monitoros laptop, ami egészen új szintre emelné a játékélményt. Természetesen még ez is csak egy koncepció, egyhamar nem dobnak piacra ilyen gépet.

Az Acer azonban nem viccelt, kivitték a CES-re az Acer Predator 21X-et, mely egy brutális szörnyeteg. A 21 hüvelykes hajlított kijelző, a mechanikus billentyűzet és az NVIDIA GeForce GTX 1080-as grafikus kártya egészen elképesztő párosítás, mely egy vagyonba fog kerülni, de legalább tényleg piacra kerül.

Természetesen a perifériák sem maradtak el, a HyperX például új billentyűzetekkel és egérrel bővített, de megtette ezt a Corsair és a Roccat is. A kompakt, VR-képes gamer konfigurációkból is akadt kínálat, az ASUS ás a Gigabyte ráadásul formás külsőt tervezett ezeknek a gépeknek.

Ahogy lenni szokott rengeteg kisebb gyártó is kivitte az újdonságait, a néhány nap pedig messze nem volt elég arra, hogy felkészüljünk az idei év újdonságaira. Számos termék még csak prototípus formájában létezik, de többségük szerencsére még idén piacra kerülhet. Összességében egy remek kiállítást tudhatunk magunk mögött, mely a technológia fejlődésével bizony egyre érdekesebb újításokat hoz magával.
8 hozzászólás

Harder

7 éve, 10 hónapja és 1 napja

Tulajdonképpen egyetértek a ti listátokkal. mosolygó smiley Szerintem is nagyon jó CES volt, pedig nem szoktak érdekesek lenni, de most rengeteg igazi újdonság volt.

válasz erre

muki

7 éve, 10 hónapja és 2 napja

Samsung Chromebook nálam vitt mindent, végre látok benne fantáziát! mosolygó smiley

válasz erre

Tommy

7 éve, 10 hónapja és 3 napja

Ez a chromwbook nagyon bitang.

válasz erre

betyár

7 éve, 10 hónapja és 3 napja

Asus nagyon oda tette magát, tévé fronton nem sok újdonság van. Oké a 4k de mé mindig nincs rá SEMMI!!

válasz erre

Mordorer

7 éve, 10 hónapja és 3 napja

Király összefoglaló! Nekem szinte minden érdekes volt az idei kiállításon, így nem is tudok kiemelni belőle olyat ami a legjobban megfogott...

válasz erre

Fikarc

7 éve, 10 hónapja és 3 napja

ASUS nagyon odatette magát idén, minden területen villantott olyat ami nekem nagyon tetszik, de a Samsung új Chromebook-ja se semmi.

válasz erre

Kisfaludy82

7 éve, 10 hónapja és 3 napja

Szuper cikk, nagyon jó összefoglaló! Nekem az új BlackBerry volt ami a leginkább megdobogtatta a szívem. mosolygó smiley Jó látni új és friss qwerty-s BB-t.

válasz erre

Porthos

7 éve, 10 hónapja és 3 napja

ASUS ZenBook 3 Deluxe gyönyörűűűűűű!!!!

válasz erre