Bollywoodi álmodozóból Hollywood csillaga - Irrfan Khan élettörténete és karrierje

2020. május 03.
72.3551
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Manapság egyre kevésbé ritka, hogy nem amerikai színészek reflektorfénybe kerülnek Hollywoodban, vagy rengeteget alkalmazzák az USA filmtermésében. Irrfan Khan egyértelműen utóbbi kategóriába tartozott, hiszen az indiai színész 53 életéve alatt 151 mozgóképben szerepelt valamilyen formában, legyen az film, sorozat, videojáték, ezeknek pedig a jelentős része amerikai produkció volt. Csodálatos életutat járt be, szembement az indiai alkotókkal szemben támasztott elvárásoknak, ő pedig megcsinálta a "nagy amerikai álmot" - avagy esetében a nagy indiai álmot. Sajnálatos módon a hetekben hunyt el Khan, mindössze 53 évesen, az ő tiszteletére és emlékére pedig úgy éreztük, kötelességünk írni róla bővebben.


A kezdetek kezdetén viszont nem volt minden fenékig tejfel számára: fiatalon az unokatestvére hatására elkapta a színészet világa, drámatagozaton folytatta tanulmányait. Közben légkondik javításával foglalatoskodott, mint munka. Jelentős mérföldkőként jellemezte Khan azt a momentumot, amikor találkozott Rajesh Khannával.

1984-et írunk, ekkoriban Khanna számított a legnagyobb indiai sztárnak, és egyben Irrfan Khan példaképe is volt, úgyhogy amikor az ő házába látogatott el munkája révén, nem kicsit érte sokként a találkozás. 1986-ban jött el a karrierje fordulópontja, ugyanis az iskolájában Mira Nair rendező színészeket keresett új projektjéhez, a Salaam Bombay!-hez.

Khan közel 180 centiméteres magassága, valamint a szemmel látható "jóllakottsága" nemigen segített hozzá a tényhez, hogy egyébként alultáplált gyereket kellett volna játszania. A rendező mégis becastingolta a filmjébe, csakhogy aztán később kivágta Khan jeleneteit (szinte az összeset), aki ennek hallatán sírva is fakadt, viszont érezte, hogy ezek után bármire készen áll.

A kezdet nehéz volt, de nem adta fel az álmait

A kezdet nehéz volt, de nem adta fel az álmait


És igaza is volt, hiszen innentől sorra jöttek jobbról-balról a szerepek, egyre több és több bollywoodi produkcióba küzdötte be magát, tévésorozatokban, filmekben is feltűnt, bár még továbbra is csak roppant marginális szerepekben. A nagy áttörést aztán a 2001-es A harcos című film jelentette, melyben már főszereplőként tűnt fel.

Pozitív kritikák lepték el a művet, ráadásképp még egy BAFTA-díj jelölést is bezsebelt az alkotás. Nagyot tarolt a nemzetközi filmfesztiválokon A harcos, ráadásul alig egy-két évvel rá jött ki a Road to Ladakh című rövidfilm, ami megint nagyot ment a fesztiválokon. Igaz, itt már Khan nem volt főszereplő, de mivel mellékszerepelt, így megint csak a nevéhez tudtak kötni egy sikeres filmet.

Még ugyanebben az évben, 2003-ban jött ki a Maqbool, amely egy indiai feldolgozása Shakespeare Macbeth-jének, majd újabb mérföldkövet jelentette élete során 2005-ben a Rog, amiben megint főszereplő volt. Ekkor már Khan alakítását is egyre több kritika dicsérte, ezen felbuzdulva pedig főgonoszként is többet és többet tűnt fel a vásznakon.

Mindenféle filmben, mindenféle szerepben feltűnt Khan - igazi Jolly Joker volt!

Mindenféle filmben, mindenféle szerepben feltűnt Khan - igazi Jolly Joker volt!


Hogy a nemzetközi siker mikor jött el? 2008, Gettómilliomos. Talán senkinek nem kell bemutatnunk Danny Boyle gigafilmjét, ami akkora Oscar-siker lett, hogy a mai napig hivatkozási pontként emlegetik a díjátadó történelmében. Khan életében is fordulópont volt ez, hiszen mégiscsak egy nyolc Oscar-díjat bezsebelt filmben játszott szerepet, még ha "csak" egy rendőrnyomozót is.

Ezek után jött az a korszak, amikor már sokan úgy kezdték emlegetni őt, mint az a színész, aki mindenben benne van, a nevét mégis kevesen tudják. Egyre több hollywoodi produkcióban kapott szerepet, egyre többet alkalmazták őt az amerikai filmkészítők, és szépen lassan elnyerte azt a státuszt, ami miatt ma méltán emlegetik: a bollywoodi színész, aki nagy lett Hollywoodban is.

Ritka az ilyen, hiszen a bollywoodi filmkultúra teljesen más, mint a tengerentúlon, és nagyon keveseknek sikerül az a bravúr, hogy Hollywoodban is ismert, szeretett arcok legyenek. Aki kapásból eszünkbe jut, hogy sikerült megcsinálnia ezt a fajta csodát, az maga Dev Patel volt, aki többek között a Gettómilliomos főszerepét is játszotta.

A legtöbben talán a Gettómilliomosból ismerhetik az arcát többek között

A legtöbben talán a Gettómilliomosból ismerhetik az arcát többek között


No és hogy miféle produktumokban láthattuk még Khant az évei során? Feltűnt A csodálatos Pókemberben, láthattuk 2015-ben a Jurassic Worldben, sőt, utóbbi LEGO-s játékadaptációjában ő maga szinkronizálta karakterét, Simon Masranit. Egy évre rá a Tom Hanks nevével fémjelzett Infernóban volt jelen, de talán a Gettómilliomos mellett a másik legnagyobb szerepe, az a Pi életében volt.

Utóbbiban Pi Patel felnőtt változatát játszotta meg, úgyhogy ez már hollywoodi berkeken belül is igen nagy reflektorfénynek is minősült. Halála bekövetkezte előtt a legutolsó filmje az Angrezi Medium volt idén, ami egy indiai dramedy - ha nagyon fennkölten akarnánk fogalmazni, akkor akár mondhatnánk azt is, hogy a színház és a filmművészet két alapelemével búcsúzott a világtól: nevetéssel és könnyekkel.

Kétségtelen, hogy halála tragikus hirtelenségűnek tekinthető, hiszen 53 életévről beszélünk. 2018 márciusában tweetelt róla először, hogy neuroendokrin daganata van, majd egy éven keresztül az Egyesült Királyságban kapott kezelést ennek kapcsán. Végül 2019 februárjában hazatért Indiába.

Hatalmas karrier állt még előtte...

Hatalmas karrier állt még előtte...


Mégsem ez volt az, ami elvitte Khant, ugyanis idén, április 28-an vitték kórházba vastagbél fertőzéssel, ahol el is kezdte kapni a kezelést, de sajnos egy napra rá már életét vesztette. Sajnálatos módon a családját nem kímélte a sors, hiszen mindössze négy nappal előtte hunyt el az édesanyja, Saeda Begum, 93 évesen.

Sőt, a sors gonosz fintora, hogy a D-Day című filmben, aki Khan mellett a másik főszereplő volt, Rishi Kapoor, Khan halála után pár órával szintén elhunyt, csak ő éppenséggel leukémiában. Két fiúgyermeket hagyott hátra, Babil és Ayan Khant, akiket Sutapa Sikdar hozott világra, Irrfan egykori iskolatársa.

Szerénységét bizonyítja az is továbbá, hogy 2012-ben elhagyta egy időre a Khan nevet, mindössze csak Irrfanként hivatkoztak rá mindenhol, ugyanis szerette volna, hogy ne a vérvonala alapján határozzák meg, hanem a munkája beszéljen helyette. A Khan vérvonal ugyebár Genghis Khanhoz kötődik, ami egy elég rangos jelzés Indiában.

Ünnepeljük azt, aki éltében volt, hiszen történetével megannyi álmodozót inspirál!

Ünnepeljük azt, aki éltében volt, hiszen történetével megannyi álmodozót inspirál!


Az is igen érdekes, hogy élete korai szakaszában, még gyerekként rájött, hogy sötétebb bőre miatt nem biztos, hogy profi filmes körökben nagyon foglalkoztatnák őt, viszont ennek ellenére is követte az álmait. Sőt, családja nemigen nézett sok filmet, úgyhogy titokban dolgozott a céljai megvalósításán.

Tagadhatatlan, hogy szörnyen korán hagyta el az élők sorát, viszont mint minden jóravaló embertársunk esetében, aki életét veszti, érdemes azt az elvet követni, hogy a gyászolás mellett ünnepeljük az életét is. Irrfan Khan inspiráló története pedig mintapélda lehet sokak számára, hogy igenis követni kell az álmainkat, ez pedig abszolút ünneplésre méltó.

Ki tudja, hogy mi várt volna még rá, ha nem ragadja el őt ilyen korán a halál, viszont most már ez nem is fontos. Köszönjük, hogy életével, munkásságával generációkat motivált, valamint mindig nagy becsben fogja a közönség tartani azért, mert megvalósította azt, amit kevesen: bollywoodi feltörekvő fiatalból egy hollywoodi színész lett.
7 hozzászólás

technomancer

4 éve, 2 hónapja és 22 napja

Nyugodjon békében. Nagyon szomorú hogy ilyen tehetség ilyen fiatalon megy el... szomorú smiley

válasz erre

Mordorer

4 éve, 2 hónapja és 24 napja

POnt ma láttam aJurassic Worldben... szomorú smiley RIP. Szörnyű, ilyen fiatalon.

válasz erre

Kisfaludy82

4 éve, 2 hónapja és 25 napja

Basszus, de szomorú ezt így olvasni. Nagyon bírtam, humora is volt, karakteres volt. Nyugodjék békében!

válasz erre

Fikarc

4 éve, 2 hónapja és 25 napja

Kiváló írás, nagyszerű megemlékezés!

RIP.

válasz erre

Ronalddo

4 éve, 2 hónapja és 25 napja

De jó cikk. mosolygó smiley Tipikusan az az ember volt, akit nem ismertem névről, de nagyion szerettem minden szerepében. És ilyen fiatalon... szomorú smiley Nyugodjon békében!

válasz erre

inkognito

4 éve, 2 hónapja és 25 napja

Infernoban nagyon jó volt. Bírtam.

válasz erre

techiii

4 éve, 2 hónapja és 25 napja

De durva. Nagyon sajnálom h meghalt. Jó színész volt.

válasz erre