Bemutatjuk a macOS High Sierra újdonságait

2017. október 01.
46.6131
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
murzil profilja, adatai
murzil
A WWDC-n (az Apple fejlesztői konferenciáján) bejelentett - immáron tizennegyedik - legújabb Mac operációs rendszer letölthetővé vált. Bár első ránézésre nem sok változás látszik, valójában rengeteg újdonságot hozott nekünk az Apple, ami várhatólag, de nem feltétlen láthatólag megalapozza egy későbbi nagyobb és látványosabb frissítés alapját. Ebben a cikkben összeszedjük az újdonságokat, miért is frissíts rá, ha még nem tetted meg.
Advertisement


Az egyik legnagyobb változás a motorháztető alatt: az Apple fájlrendszer (APFS)

A csak SSD flash tárolós Mac-eken elérhető Apple-fájlrendszer fokozza a biztonságot, és még dinamikusabbá teszi a rendszert. Nagyon gyors és biztonságos. Egyes területeken sokkal kevesebb helyet foglalnak a dolgaink.

Az Apple által kiadott dokumentum szerint:

Fejlett. A napjaink flash technológiájához tervezett új 64 bites architektúra a jövő adattárolási lehetőségeire is felkészült. Szélsebes. Egy pillanat alatt végrehajtja az olyan mindennapi feladatokat, mint a fájlok megkettőzése vagy egy mappa méretének meghatározása.

Minden tekintetben biztonságos. A beépített titkosítás, a lefagyás védelem és az egyszerűbb menet közbeni biztonsági mentés révén még nagyobb biztonságban tudhatod az adataidat.


Eddig az Apple az alapértelmezett macOS meghajtók formátumára támaszkodott ami a HFS+ volt. Az APFS egy teljesen új architektúrára épül, amely a fájlok gyorsabb elérését teszi lehetővé. A gyorsaság valóban szembetűnő a mindennapi használatkor, akár a boot időben, akár fájlok mozgatásakor. Már csak emiatt is érdemes frissíteni.


Helytakarékos HEVC és HEIF médiafájlformátumok támogatása

Megérkezett a 4k tartalomkezelés

Megérkezett a 4k tartalomkezelés


A 4K-s videók növekvő népszerűségével párhuzamosan egy új iparági szabvány is megérkezik a Macre - a H.265 néven is ismert HEVC (High Efficiency Video Coding). A jelenleg népszerú H.264-hez képest azonos képminőség mellett akár 40%-kal nagyobb tömörítést érhetünk el.

Az iPhone 8, az iPhone X, az iPhone 7, az iPhone 7 Plus és az iPad Pro 2017 a fotókat és videókat HEIF-ben és a HEVC-ben rögzíti (ha ezt a funkciót használjuk), így a Macintosh-okat a High Sierra-ra kell frissíteni ha a legjobb keresztplatform élményt szeretnénk elérni.


Metal 2: Új grafikus technológia

A Metal 2 a macOS beépített technológiája, amellyel az alkalmazások a legtöbbet tudják kihozni a grafikus processzorból. Támogat külső videókártyákat, gépi tanulást és VR lehetőségeket biztosít.


VR a Macen

A 2017 végéig forgalomba kerülő iMac Prokon, az új 5K-s Retina kijelzős iMacen, vagy egyéb külső GPU-val párosítható Macen létrejött a Valve SteamVR és a HTC Vive VR szemüvegek optimalizált támogatása.


A fontosabb változások az alkalmazásokban

Safari

AutoPlay blokkolás (blokkolja a váratlan és kéretlen hangos videók automatikus lejátszását)
Webhelyszintű beállítás, azaz minden webhelyre ki és bekapcsolható funkciók (pl. az automatikus lejátszás, szövegméret, helymeghatározás, stb.) Automatikus olvasónézet az azt engedélyező weboldalaknál.

Temérdek Safari újdonság

Temérdek Safari újdonság


Az Intelligent Tracking Prevention (Intelligens követésmegelőzés) segítségével biztonságosabb böngészést biztosít. A gépi tanulás segítségével azonosítja azokat a hirdetőket és webhelyeket, amelyek követik az online tevékenységedet, és eltávolítja az általuk elhelyezett követési adatokat. Emellett sokkal kisebb energiafogyasztás mellett, gyorsabb használatot biztosít.

Mail

Gyorsabb keresési lehetőség a 'Legpontosabb találatok'-kal. A leginkább releváns találatoknál tekintetbe veszi, hogy mely üzeneteket olvastuk el, melyekre válaszoltunk és mit jelöltünk fontosnak. Itt is előkerül a gépi tanulás, minél többet keresünk, annál pontosabb találatokat kapunk.

Jegyzetek

Átreformált Jegyzetek

Átreformált Jegyzetek


Előre tűzhetjük a legfontosabb jegyzeteinket. Táblázatokat is létrehozhatunk, nem kell másik applikáció hozzá. Közvetlen megosztás az iCloud Drive-ról egy rámutató linkkel. Nem kell másolatokat készítenünk, csatolmányokat rendszereznünk.


Továbbfejlesztett szerkesztőeszközök és felhasználói felületek javítása a Fotókban

Nekem a Fotók app évek óta egy káosz volt, most úgy tűnik rendbe rakta ezt az Apple. Egy nagy csomó rendezési elv került bele, így hatékonyabbá vált az egész. Példának okáért kibővült egy mindig látható oldalsávval. Ez teljes mértékben megkönnyíti a régebben nehézkesnek tűnő keresést.

Az importált elemeknél időrendi sorrend is van ez is felhasználóbarátabb kezelést tesz lehetővé. A profi fotósok számára van egy új szerkesztési mód. A beállítások közvetlenül ki vannak téve az oldalsávon, és vannak olyan új kezelőszervek, mint például a görbék és a szelektív szín. Ezek korábban nem voltak elérhetők a Fotókban. A macOS High Sierra egyik legmodernebb funkciója ugyancsak a Fotók alkalmazásban van elrejtve.

Fotók app, végre komoly változások

Fotók app, végre komoly változások


Ezentúl sokkal jobb integrációt kínálnak a harmadik féltől származó fotó szerkesztési alkalmazásokhoz, csak egy kattintás a jobb egérgombbal a képre a "Szerkesztés alkalmazással" (ilyen lehet például az Adobe Photoshop), és a módosítások automatikusan vissza lesznek mentve a Fotók könyvtárába. Régen vártunk már hasonlóra.


Siri és Spotlight fejlesztések

Siri sajnos még most sem fog tudni magyarul, ennek ellenére sok mindenben fejlődött. Tisztábban, sokkal emberibb hangon beszél. Integrálták a decemberben érkező HomePod vezérlő funkcióit is. Siri képes megtanulni zenei szokásainkat, és ajánlatokat tud majd tenni ezek tükrében. A Spotlightban beépíti az online repülési adatokat, így elég lesz beírnunk egy járatszámot, minden információ a rendelkezésünkre áll majd.


Fájlok megosztása ismerőseinkkel az iCloud segítségével

Ezt a funkciót is régen vártuk, a Dropbox vagy Google Drive-hoz hasonlóan, link alapú megosztást hozhatunk létra az iCloud Drive-on. Engedélyezhetjük, hogy szerkeszthető legyen-e a megosztott anyag. Az iCloud Drive-unkat ezentúl megoszthatjuk a Családi megosztás keretein belül maximum 6 emberrel.

Természetesen ez is ingyenes frissítésként érkezik a Mac tulajdonosoknak, és kompatibilis minden eszközzel, amely képes futtatni a macOS Sierra 10.12-t:

MacBook: 2009 év végi vagy újabb
MacBook Pro: 2010 vagy újabb
MacBook Air: 2010 vagy újabb
iMac: 2009 év végi vagy újabb
Mac Mini: 2010 vagy újabb
Mac Pro: 2010 vagy újabb

Mindenkinek ajánlott a frissítés

Mindenkinek ajánlott a frissítés


Bár nincsenek forradalmi változások, mégis mindenkit arra buzdítok frissítsen, hiszen ez eddig a legkiforrottabb és leggyorsabb macOS. A frissítéshez lépj be az AppStore-ba, és keresd meg a High Sierra alkalmazást az Appok között. Töltsd le a telepítőt, majd mehet is a móka.

Mint minden frissítéskor itt is erősen ajánlott a biztonsági mentés, mielőtt nekilátunk a folyamatnak. Egyes alkalmazások inkompatibilisek lehetnek a High Sierra-val az APFS migráció miatt, ilyenek egyes lemezklónozó programok például.
9 hozzászólás

murzil

7 éve, 5 napja

VDemon írta:
De kár hogy nem boncolgattad ki kicsit részletesebben mondjuk a VR és a Metal 2 témát, ez nagyon érdekelt volna. Erről jut eszembe egy Linux vs macOS összehasonlítást is szívesen látnék! mosolygó smiley
Még a fejlesztőknél a labda, ha lesznek komolyabb applikációk megpróbálok írni egy összefoglalót.

válasz erre

murzil

7 éve, 5 napja

CharlieFirpo írta:
Nagyon szép ez a rendszer még mindig! Ez a mostani fejlesztés valóban nagyon motorban történt viszont jelentősek. Az SSD fájlrendszer és az újfajta videotömörítés támogatása megint előre dobta a Winhez képest.

A küső GPU kezelés már megy egyébként?
A nyáron kijött az egyelőre fejlesztőknek szánt külső GPU ház, szerintem hamarosan kereskedelmi forgalomba is kerül. Illetve a már meglévő külső VGA házakat is hozzá lehet hegeszteni, de az eléggé nehézkes még. Szerintem karácsony tájékára meglesz.

válasz erre

CharlieFirpo

7 éve, 6 napja

Nagyon szép ez a rendszer még mindig! Ez a mostani fejlesztés valóban nagyon motorban történt viszont jelentősek. Az SSD fájlrendszer és az újfajta videotömörítés támogatása megint előre dobta a Winhez képest.

A küső GPU kezelés már megy egyébként?

válasz erre

VDemon

7 éve, 7 napja

De kár hogy nem boncolgattad ki kicsit részletesebben mondjuk a VR és a Metal 2 témát, ez nagyon érdekelt volna. Erről jut eszembe egy Linux vs macOS összehasonlítást is szívesen látnék! mosolygó smiley

válasz erre

Harder

7 éve, 8 napja

Jó lett volna egy-egy témában kicsit bővebben is olvasni, de azért így is nagyszerű összefoglaló lett! mosolygó smiley

válasz erre

Levi87

7 éve, 8 napja

Annyira gyönyörű ez a rendszer!!!! meglepett smiley Safari újításai meg nagyon kemények! Remélem Chrome is mihamarabb átveszi ezeket.

válasz erre

murzil

7 éve, 8 napja

Kisfaludy82 írta:
Ez az új videoformátum mindennel kompatibilis egyébként? Tehát mondjuk egy Win10 is elboldogul vele?
Igen, ez gyakorlatilag az mpeg4 legújabb formátuma, majd a h264-et fogja váltani. Sokkal jobb a tömörítési aránya, ugyanolyan képminőség mellett. Ez nem az Apple saját szabadalma.

válasz erre

Kisfaludy82

7 éve, 8 napja

Ez az új videoformátum mindennel kompatibilis egyébként? Tehát mondjuk egy Win10 is elboldogul vele?

válasz erre

Kileah

7 éve, 8 napja

Nagyszerű összefoglaló! mosolygó smiley

válasz erre