Talán ez lesz Az Igazság Ligája megváltása? Minden, amit a Snyder vágásról tudnod kell!

2020. május 24.
68.2581
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A minap rajongók milliói sikoltottak fel, amikor bejelentették: jön Az Igazság Ligája filmből a Zack Snyder-féle vágás. Évek óta a levegőben van a #ReleaseTheSnyderCut néven futó hashtag, ami egy kampány volt annak érdekében, hogy kiadják Snyder vízióját a sokak szemében elbaltázott alkotásból, viszont most, hogy tudjuk, hogy tényleg kijön, itt az ideje tisztázni néhány kérdést: mi az előzménye ennek az egésznek? Mi is valójában az a Snyder Cut? Mit jelent a jövőre nézve? Ezekkel fogunk foglalkozni az alábbiakban.


Az Igazság Ligája film kijövetelét nem kevés háttérzaj kísérte. Snydernek a munkálatok egy pontján vissza kellett lépnie a rendezői teendőitől, ugyanis tragikus módon saját életének véget vetett a lánya, így úgy határozott, hogy otthagyja a projektet. A helyére Joss Whedon jött, hogy befejezze, amit Snyder elkezdett.

Whedon először óriási dicsfényben úszott az évtized elején, amikor is az ő kezei közül került ki a Bosszúállók, ellenben a Bosszúállók: Ultron korát követően ezek a hangok alább hagytak, és egyre többen jelentek meg olyanok, akik Whedon munkáját bírálták. Nem kevés összezördülés volt ott a háttérben a Marvellel, vélhetően a kész produktum sem az a film volt, amit Whedon el szeretett volna készíteni, de a stúdió szava szent volt.

Ettől függetlenül azonban befejezte Az Igazság Ligáját, viszont ez merőben más volt, mint amit Snyder eredetileg eltervezett. Komplett sztoriszálak, karakterek lettek a levegőben hagyva, sok esetben a DC filmes univerzum kohézióját is sutba dobta az alkotás, ergo ami a mozikba került, az sokkal inkább volt a stúdió és Whedon közös látásmódja, mintsem Snyderé.

Merőben más Zack Snyder eredeti víziója, mint ami végül a mozikba került

Merőben más Zack Snyder eredeti víziója, mint ami végül a mozikba került


A Warner szerint erősen ragaszkodtak Snyder elképzeléseihez az utómunka során, mégis kardinális változtatásokat eszközöltek. Az eredeti koncepció élből három és fél órás volt, míg a mozis variáns mindössze két órát tett ki, ami már jól jelzi előre, hogy milyen szintű differenciákról is beszélünk.

Snyder eredeti forgatókönyvében fajsúlyos szerepet kapott volna az úgynevezett "Knightmare", ami nem más, mint a Batman Superman ellenben látott álomjelenet, ahol Superman egy posztapokaliptikus világban gonoszként tetszeleg, valamint Flash visszatér a jövőből, hogy figyelmeztesse Bruce Wayne-t.

Snyder eredetileg trilógiaként álmodta meg Az Igazság Ligáját, melyek mindegyike a Knightmare köré épült volna, a második rész pedig a főhősök vereségével zárult volna. Ezenfelül Darkseidet is beleírták a szkriptbe, aki gonosszá változtatja Supermant, és miatta válik azzá, amit a Batman Superman ellenben láthattunk pár perc erejéig.

Az a híres, neves Knightmare jelenet

Az a híres, neves Knightmare jelenet


Mindezekről az évek során hallhattunk különféle forrásokból. Volt rá precedens, hogy maga Snyder borzolta a kedélyeket, volt, hogy a színészek hintettek el bizalomgerjesztő mondatokat ezzel kapcsolatban, sőt ha visszaemlékeztek, volt egy konkrét időintervallum, amikor a színészek a Twitterükön kampányoltak a #ReleaseTheSnyderCut mozgalom mellett.

Ezentúl viszont nem kell "mi lett volna, ha..." hangnemben beszélnünk, hiszen a minap hivatalossá vált a Snyder vágás megjelenése - amit vicces, hogy maga Zack sem gondolt volna, hogy valaha debütálni fog. Meg volt győződve róla, hogy majd 20 év múlva, amikor valaki dokumentumfilmet készít az esetről, akkor nekik át tudja adni a nála lévő anyagokat, a sztori pedig itt meg is áll.

Az HBO Max azonban megváltoztatott mindent. Több okból is telitalálat a friss platform számára a Snyder Cut kiadása, mivelhogy egyrészt ez egy olyan dolog, ami a hossza miatt sosem működhetne moziban (konkrétan vagy 4 órás, vagy egy hatrészes felszeletelésről szól a fáma), míg streaming felületen abszolút helyt áll.

Konkrét sztoriszálak, megannyi tartalom maradt ki a mozis variánsból

Konkrét sztoriszálak, megannyi tartalom maradt ki a mozis variánsból


Másrészt pedig ez egy olyan tényező, amivel brutális mennyiségben nyerhet a stúdió előfizetőket. Joggal merül fel a kérdés, hogy ha most a hetekben fog debütálni az HBO Max (nálunk nem, Magyarország egyelőre kimarad a buliból), akkor mégis miért csak 2021-re ütemezték a Snyder vágás publikálását?

A készítő és a stúdió szavaiból ítélve még épphogy, vagy még el sem kezdték a munkálatokat, ugyanis az utóbbi pár hónap históriája csak, hogy Snydert megnyerte magának ismét a Warner. 25-30 millió dollárt fognak áldozni rá, hogy befejezhesse a direktor azt, amit anno elkezdett, úgy, olyan hosszban, ahogyan ő azt szeretné.

Még nyomósabb ok: a koronavírus. Úgy tűnik, hogy nyáron most már tényleg lecsengenek az ilyen-olyan korlátozások, a mozik ismét megnyitnak, de problémaként fel fog merülni, hogy egy ponton túl nem lesz tartalom a mozikban, hiszen azok a produkciók, amiket most felfüggesztenek, nem az idei évnek, hanem az elkövetkezendő 1-2 évnek fognak betenni.

Az HBO Max nélkül valószínűleg sosem döntött volna úgy a Warner Bros., hogy kiadják a Snyder Cutot

Az HBO Max nélkül valószínűleg sosem döntött volna úgy a Warner Bros., hogy kiadják a Snyder Cutot


Márpedig gyorsan el fogják durrogtatni a stúdiók a nagyágyúikat, amiket idén a korona miatt tolni kellett, hiszen ők sem hülyék, minél előbb pénzt szeretnének látni a Wonder Woman 1984-ből, a Tenetből, a Dűnéből, stb. A Snyder Cut pontosan akkor fog jönni, amikor a legnagyobb hiány lesz kínálat terén.

Vicces kis sztori egyébként, hogy Snyder elsőként Ray Fishert hívta fel a hírrel kapcsolatban, aki Cyborgot formálta meg Az Igazság Ligájában, és mint azt tudjuk... nos, nem volt túlzottan jelentőségteljes a szerepe. Snyder eredeti koncepciójában jóval több helye lett volna az események kulminálásában, így érthető módon a fiatal színész csalódásként élte meg azt a verziót, ami végül a mozikból visszaköszönt rá.

Amikor Snyder közölte vele először a hírt, természetesen azt hitte, bolondozik vele, és azért ez elég sokat elmond. Gondoljunk bele: itt nem egy sima bővített kiadásról lesz szó, hanem egy teljesen új filmről. Már most hallani róla, hogy egy kazal új karakter lesz behozva, friss sztoriszálak és megannyi más finomság.

Remélhetőleg Cyborg borzalmas CGI-kosztümjén is orvosolnak

Remélhetőleg Cyborg borzalmas CGI-kosztümjén is orvosolnak


Ez mindeddig jól hangzik, de akkor most rá kell térjünk arra, hogy milyen következményei lehetnek ennek, és hogy miért módosíthatja akár rossz irányba is ez a döntés a komplett filmipart. A #ReleaseTheSnyderCut mozgalom sok esetben jóindulatú, de csalódott rajongókat számlált, akik szerették volna látni a valódi filmet.

Másrészt viszont toxikus rajongók garmadájaként szolgált, akik hasonlóan jártak el sokszor, mint a Star Wars-hoz kapcsolódó, gusztustalan magaviseletet produkáló fanbase. Hiába verődtek össze ezek a rajongók a mozgalom égisze alatt, hogy jótékonykodjanak különféle szervezetek számára, sajnos sokak szemében beárnyékolta ezt a toxikus közösség.

És bizony nem lehet elmenni amellett szó nélkül, hogy itt tulajdonképpen az történt, hogy egy akkora gigavállalat, mint a Warner engedett ezeknek a hangoknak. Ezen felbuzdulva már megkezdődtek a kampányok, hogy egyéb filmekből is kerüljenek ki a rendezői vágások, de az éllovas ebben az Öngyilkos osztagból az Ayer Cut.

Snyder már be is tease-elte Atomot, avagy az egyik karaktert, aki a Snyder Cutban benne lesz

Snyder már be is tease-elte Atomot, avagy az egyik karaktert, aki a Snyder Cutban benne lesz


Nem feltétlenül beszélhetünk pozitív jövőképről, ha a stúdiók sorra hunyászkodnak meg a rajongók kérései előtt, hiszen mégiscsak egy művészeti ágról beszélünk, melyben óriási, brutális pénzek mozognak. Nem születhet meg minden film a nézői igényekre szabva, lévén ez esetben sablonok mentén készített mozik fognak várni minket a terembe ülni.

Persze az kizárólag a legrosszabb forgatókönyv, ami megvalósulhat ennek nyomán, de egy biztos: a Snyder Cut kiadása, ha önmagában nem indít trendet mind a stúdiók, mind a rajongók között (miszerint ezen felbuzdulva lázadozzanak más filmek egyéb vágásaiért), akkor egy remek dolognak tekinthető, elnézve a film alakulásának helyzetét.

Hogy miként lehetne ebből tényleges sikersztori? Ha a Snyder Cut valóban hatalmasat ütne, és kiderülne, hogy fényévekkel jobb, mint ami a mozikba került. A film megváltaná magát, a rajongók boldogak lennének, Snyder pedig elvarrna egy szálat az életében - de ebből még könnyen lehet borzasztó folytatás, ha a már említett toxicitás a magasba emelkedik, és a filmről is kiderül, hogy nem érte meg rá ennyit várni. Reméljük a legjobbakat!
Zack Snyder-féle vágás. Évek óta a levegőben van a #ReleaseTheSnyderCut néven futó hashtag, ami egy kampány volt annak érdekében, hogy kiadják Snyder vízióját a sokak szemében elbaltázott alkotásból, viszont most, hogy tudjuk, hogy tényleg kijön, itt az ideje tisztázni néhány kérdést: mi az előzménye ennek az egésznek? Mi is valójában az a Snyder Cut? Mit jelent a jövőre nézve? Ezekkel fogunk foglalkozni az alábbiakban. '>
8 hozzászólás

Ronalddo

4 éve, 1 hónapja és 26 napja

Szerintem annak aki rühellte az eredetit, nem fog tetszeni, akármilyen vágást is kap. Akinek viszont tetszett, az lehet hogy ezt utálni fogja. Mindenesetre nagyon kíváncsian várom.

válasz erre

zender

4 éve, 2 hónapja

Én arra leszek kíváncsi, mennyire lesz más, mint az eredeti. Tényleg teljesen más szemszögből lesz megközelítve vajon? Ha igen és bejön, biztos eltűntetik az eredetit szép csendben. röhögő smiley

válasz erre

Tommy

4 éve, 2 hónapja és 2 napja

Nekem is tetszett az eredeti, nem értettem soha, miért kritizálják sokan. De erre még jobban kíváncsi vagyok. Többen írták itt hogy hogyan nézzük meg ha nincs HBO Max. Szerintem ezen nem kell aggódni, mindenképp meg fogják mutatni (ha más nem, moziban), nem hagyják ki ezt a ziccert.

válasz erre

Fikarc

4 éve, 2 hónapja és 2 napja

Nem tudom, lehet-e azoknak normális filmet csinálni ebből akik kritizálták. Mivel nekem az eredeti nagyon tetszik, ezért kíváncsi leszek, mit változtatnak rajta! Csak legyen nálunk is nézhető...

válasz erre

Levi87

4 éve, 2 hónapja és 4 napja

****a kis információhalom lett! A magam részéről nagyon kíváncsi vagyok rá, ha már annyira jónak gondolták akik eddig beszéltek róla, színészek satöbbi. Remélem addigra nálunk is lesz HBO Max...

válasz erre

Direktor

4 éve, 2 hónapja és 4 napja

Nagyon kíváncsi leszek, miben lesz jobb vagy rosszabb vagy csak egész egyszerűen más. Nagyon várom!

válasz erre

petrovicsz

4 éve, 2 hónapja és 4 napja

Nagy a felhajtás most. Én csak arra leszek kiváncsi, hogy nálunk is látható lesz e vagy kénytelenek leszünk ?illegális? módon megnézni.

válasz erre

login_password

4 éve, 2 hónapja és 4 napja

Érdekes, hogy úgy döntöttek kiadják ezt, de azért ezt megoldhatták volna másképp is. Pl plusz tartalomként a Blu-ray esetén.

válasz erre