Asus Zenfone 3 teszt

2016. október 29.
48.2491
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
dfp profilja, adatai
dfp
A tajvani ASUS-t évekkel ezelőtt még csak egy tipikus számítógépes hardvergyártónak tartották a felhasználók, aztán 2014-ben a CES alkalmával lerántották a leplet az első ZenFone szériáról, amivel sokakat megleptek. Akkoriban külsőre még jóval nagyobb különbségek voltak a mobilok között, az ASUS pedig kialakított egy saját formavilágot, a belsőt pedig visszafogott hardverek és egyedi szoftveres felület jellemezte. Jelenleg a harmadik szériánál járunk, a kínálat pedig talán mostanra vált olyanná, mint ahogy azt az első generációnál tervezték. Nagyjából egységes külső, többféle méret, néhol egyedi funkciók, versenyképes hardver és még mindig egyedi külső jellemzi a legújabb generációt.


Nálunk talán az egyik legjobban eltalált kombináció vendégeskedett, hiszen tesztalanyunk egy 5,5 hüvelykes zafírfekete ZenFone 3, melynek bizony rengeteg riválisa van a piacon, amit nem feltétlenül a belepakolt hardvereknek köszönhet. Amikor az első ZenFone család kijött, még nem igazán voltak "Flagship Killer" telefonok, mára azonban a tesztalany árát és tudását elnézve már óriási a verseny, de ennyire azért ne szaladjunk előre.


Külső és csomagolás

Manapság a gyártók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a körítésre, hiszen ezzel is meg tudják magukat különböztetni a többiektől. Az ASUS azonban nem variálta túl a dolgot, egy igényes fekete dobozba zárta a készüléket, melyben a leírás alatt már csak a töltőt, a hozzá tartozó kábelt és a headsetet találjuk meg. Mondjuk egy átlátszó tok költséghatékony, ám örömteli ajándék lett volna a részükről, amivel egy szintet simán ugrottak volna a "körítés versenyében".

A tok kapcsán nem véletlenül említettem az átlátszó megoldást. A készülék ugyanis kimondottan jól néz ki, prémium érzetet kelt és büszkén mutogatnánk másoknak. Volt szerencsém előző ZenFone modellekhez is, melyek után a ZenFone 3 egyértelműen egy magasabb szintet képvisel a minőség terén. Recsegésnek és ropogásnak nyoma sincs, masszív, jó arányokkal megáldott készülékről beszélhetünk, melynél az üveg és a fém párosa szinte összeolvad.

Se nem túl nagy, se nem túl kicsi az 5,5 colos Zenfone 3

Se nem túl nagy, se nem túl kicsi az 5,5 colos Zenfone 3


Az antennacsíkokat sikerült a felső és az alsó keretre korlátozni, ahol még talán jól is mutatnak, a gombok terén pedig nem variálták túl a dolgot. A készülék bal oldalán csak a két SIM fogadására alkalmas rekeszt találjuk meg, vele szemben pedig a ki/be kapcsolásért és a képernyő lezárásáért felelős gombot, illetve a hangerőszabályzót találjuk meg. Az alsó részen elhelyezkedő multifunkciós USB Type-C konnektor alkalmazása örömteli, a jack-csatlakozó pedig megmaradt és a készülék felső részén kapott helyet.

Az USB csatlakozó mellett találjuk a hangszórót is, mely csak az egyik oldalon található meg, tehát semmiképpen sem sztereó, viszont a készülék belsejében állítólag komoly hangtechnika kapott helyet. A külső kapcsán még megjegyezendő, hogy ha nem vigyázunk, akkor viszonylag könnyen kicsúszhat a kezünkből a készülék, így tényleg érdemes legalább egy átlátszó, gumis tokot rátenni.

Itthon Zafírfekete (Sapphire Black), Holdvilágfehér (Moonlight White) és Csillogó arany (Shimmer Gold) színekben találkozhatunk a készülékkel, melyek közül egyértelműen a tesztalanyunk a legférfiasabb, viszont mindhárom modellnél sikerült eltalálni a prémium érzést és a fém/üveg összhangot.


Kijelző

Ahogy említettem, nálunk az 5,5 hüvelykes modell járt, melynek Super IPS+ panelje Full HD felbontású, vagyis 1920 x 1080 pixelt jelenít meg. Készítettek belőle egy 5,2 hüvelykes változatot is, mely összességében alig tér el a nagyobb testvértől, így a női felhasználóknak talán az jobb választás lehet.

Rengeteget javult a kamera és a hozzátartozó szoftver

Rengeteget javult a kamera és a hozzátartozó szoftver


Maga a kijelző egyébként nagyon jó minőségű, a színei kellően természetesek, a szövegek kellően élesek és pixelekkel sem találkozunk. A felsőbb szegmensekben is belefuthattunk abba, hogy fényesebb helyeken szinte olvashatatlan a kijelző, ez azonban nem igaz a ZenFone 3-ra. Kint is és bent is széles látószögben kínál éles megjelenítést az újdonság. Érdekesség, hogy a kijelzőt oleofób (olajat, zsiradékot taszító) bevonattal látták el, vagyis a szokványosnál kevésbé érzékeny az ujjlenyomatokra, a kérdésem már csak az lenne, hogy a hátulján miért nem sikerült ezt megoldani?


Hardver

A hardver továbbra is a mobilok egyik legmeghatározóbb pontja, manapság azonban nem áll olyan távol egymástól az alsóbb és a felsőbb szegmens, így a gyártók bátran kísérletezhetnek a középkategóriában. Az ASUS neve sokáig egyet jelentett az Intel Atom processzorokkal szerelt mobilokkal, mely egy érdekes párosítást volt, de jól láthatóan nem működött igazán. Ennek megfelelően a ZenFone 3-as szériánál már a piac többsége által használt Qualcomm chipkészletre építkeztek.

A neves gyártó palettájáról a nyolcmagos, 64-bites Snapdragon 625-re böktek rá, melyhez egy Adreno 506-os grafikus megoldás társul. Ez a chipkészlet erősen középkategóriás, viszont az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően nyugodtan rá lehet bízni egy készüléket, pláne akkor, ha mellé 4GB rendszermemória társul. Érdemes megjegyezni, hogy a kisebb, 5,2 hüvelykes modellben is ez a chipkészlet dolgozik, de ott 3GB RAM támogatja. A tárhely kapcsán is van némi különbség a két modell között, hiszen esetünkben 64GB-os háttértárról beszélhetünk, míg a kisebb modell "csak" 32GB-ot tud felmutatni. Szerencsére mindkét modellre igaz, hogy microSD-vel 2TB-ig bővíthetjük.

A 4G/3G támogatás, a GPS, a WiFi/Bluetooth páros és az FM rádió sem számít manapság extrának, sőt utóbbi kivételével inkább a minimumról beszélhetünk. A készülékház alatt a nagyobb modellben egy 3,000 mAh-es nem eltávolítható akkumulátor kapott helyet, mely a hatékony chipkészletnek köszönhetően bőven elegendőnek tűnik, a kisebb változatban pedig egy 2650 mAh-es egység dolgozik.

Az üzemidő terén tehát általános felhasználás mellett bőven megkapjuk az egy napot, viszont ha a munkánk során is sokszor kerül elő, sokat kell böngészni, telefonálni vagy levelezni, akkor könnyen lehet, hogy otthon már hamar a töltőre kell tennünk és nem érünk rá csak éjszaka tölteni.

Mindenhol a tipikus zen motívumok: a hátlapon...

Mindenhol a tipikus zen motívumok: a hátlapon...


Például egy ASUS külső akkumulátor ilyenkor mindig remek társ lehet, illetve a Qualcomm chipkészletnek hála a készülék támogatja a gyorstöltést. A Qualcomm kapcsán ezt Quick Charge-nak nevezzük, az ASUS pedig Fast Charging-nak hívja. A hardveres részhez sorolnám még a hátsó ujjlenyomat-olvasót, mely sok riválistól eltérően nem kerek, de így is jól használható. Gyors megoldásról van szó, melyet szinte minden tulajdonos örömmel használ majd. Azon lehet vitatkozni, hogy az előlapon vagy a hátlapon kényelmesebb e egy ilyen egység, mindkettőre van példa a piacon, az ASUS pedig egy ideje az utóbbi híve.


Rendszer és használat

A hardveres elemzésnél említettem, hogy erősen középkategóriás megoldásról beszélhetünk, de manapság ez már egyáltalán nem probléma. Az első bekapcsolás után gördülékeny és gyors rendszer fogad minket, mely az Android 6.0.1-re épül. A hírek szerint az összes ZenFone 3-as modell megkapja majd az Android 7.0 Nougat rendszert, illetve a ZenFone 2-es modellek közül is kiválasztanak majd néhányat a frissítésre, ami örömteli és akár a vásárlást meghatározó szempont is lehet, hiszen manapság talán ez az Android rendszer legnagyobb hibája.

A másik tipikus androidos hiba pedig nem más, mint a gyártók saját felülete. Ahány gyártó, annyiféle felület. Persze a mechanizmus minden esetben hasonló és különösebben egyik sem megtanulhatatlan, viszont kétség kívül jobban megdolgoztatják a hardvert és a felhasználókat is. A ZenFone 3 esetében az ASUS legújabb fejlesztéséről, a ZenUI 3.0-ról beszélhetünk, mely sokat fejlődött a korábbi megoldásokhoz képest, de még mindig nem tartozik a piac legjobbjai közé.

Maga a rendszer és annak funkciói természetesen megszokást igényelnek és onnantól kezdve már minden kézre áll, illetve az Android egyik erőssége a személyre szabhatóság. Az előre telepített applikációk számát szerencsére csökkentették a korábbi modellekhez képest, de még mindig akad néhány fölösleges dolog, ami nem csak az alkalmazásokra hanem a modulok néven futó widgetekre is igaz. Az ikonok egyébként kellően kidolgozottak, a lekerekített sarkok modernebb összhatást keltenek, a beállítások között pedig egyszerűen el tudunk igazodni.


Kamera

...és a gombokon is

...és a gombokon is


Manapság a hardverhez hasonlóan a kamerás képességek is sokat fejlődtek a középkategóriában, melynek minden nagyon örül. A legjobb kamera az, ami éppen nálunk van, egy okostelefon pedig szinte mindig kéznél van. Az ASUS látványos kampányt épített a ZenFone 3 kamerás képességére, annak viszont örülhetünk, hogy minden modellnél figyeltek erre, pedig a kínálatban akad olyan változat, mely kifejezetten erre épít, így ki voltunk téve annak a veszélynek, hogy a többinél nem fektetnek akkora hangsúlyt a fényképezésre.

A 16 megapixeles Sony IMX 298-es szenzort olyan riválisoknál is megtaláljuk, mint például a OnePlus 3 vagy a Xiaomi Mi 5, így jól látszik, hogy minőségi darabról van szó. Ezt igyekeztek az egyedi PixelMaster 3.0 technológiával és a villámgyors lézeres autófókusszal kiegészíteni, mely összességében egy kellemes csomagot kínál.

Normál körülmények között a fókusz valóban nagyon gyors, a képek egészen jó minőségűek, de sokszor nem olyan élesek, mint például a OnePlus 3 esetében. A különbségek vélhetően a feldolgozásnál jönnek elő, de egyáltalán nem vészesek, viszont a OnePlus 3 kapcsán is meg kell jegyezni, hogy a legjobbaktól elmarad, tehát a ZenFone 3 még egy kicsit távolabb áll az élmezőnytől.

A szoftveres támogatással nincsen gond, a manuális használatnál rengeteg mindent személyre szabhatunk. A rosszabb fényviszonyok mellett csodát ne várjunk, nem ez a legjobb esti mobil a piacon. Az optikai képstabilizátor viszont a fényképezésnél és a videózásnál is nagyon sokat segít, a HDR-mód pedig szintén mindkét esetben jól használható. Külön öröm a 4K videofelvétel, mely bizony elérte az erősebb középkategóriát is, jó látni, hogy az ASUS ebben egyáltalán nem maradt le, sőt az élmezőnyben jár.


Egyebek és összegzés

A beépített SonicMaster hangtechnika és a Smart AMP erősítő szintén nagy szerepet kap a ZenFone 3 reklámozásakor. A ZenFone 3 stúdió minőségű 24 bites/192 kHz-es lejátszójával rendelkezik, melyet a gyári fülessel meg se próbáljunk kiaknázni. Egy komolyabb fülessel a készülék valóban jól szól, bár hozzá nem teljesen értő átlagos felhasználóként nem ez alapján fogok készüléket választani, hiszen hangzásbéli gond manapság már csak nagyon kevés készülékkel van, jellemzően a legalsó szegmensben.

Az árakról azonban még érdemes beszélni, hiszen mindenhol, de főként itthon is ez az egyik legfőbb szempont. A kisebb (5,2 hüvelyk, 3GB RAM, 32GB) modell 120 000 Ft környékén vásárolható meg, míg az általunk is tesztelt, nagyobb és erősebb (5,5 hüvelyk, 4GB RAM, 64GB) változat 140 000 Ft-ba kerül.

Férfiként és kütyüimádóként is egyértelműen a nagyobb modellt választanám, de a női felhasználóknak és a kisebb készüléket kedvelőknek kiváló opció lehet a kisebb modell. Az ASUS okosan nyúlt bele a különbségekbe a felszereltséget és a hardvert illetően, így egyik választás esetén sem szenvedünk hátrányt.

A kijelző fényerejére sem lehet panaszunk

A kijelző fényerejére sem lehet panaszunk


Riválisok azonban szép számmal akadnak, méghozzá a veszélyesebb fajtából. Említettem már a Xiaomi Mi 5 és OnePlus 3 párost. Papíron mindkét modell erősebb és jobban felszerelt, a papírokat félredobva pedig szintén ezen a véleményen vagyok. Ami miatt azonban indokolt lehet a valamivel nagyobb árcédula a ZenFone 3-as család esetében, az a valódi prémium érzet, valamint a hazai bázis - ezekkel már közelítünk a "Flagship killer" élményhez.

Akinek a nyers erő és az ár/érték arány számít, annak a Zenfone 3 Deluxe ajánlható, a nálunk járt ZenFone 3 ilyen tekintetben nem jó választás. Aki azonban egy prémiumnak látszó, kellően felszerelt és korrekt készülékre vágyik, nyugodtan válassza a ZenFone 3-at bármely méretben és színben. Ha pedig nő, akkor mindenképp ajánlott készülék!
 

   %
   12 hozzászólás

   L.G.

   4 éve, 13 napja

   Nem esett szó a tesztben a DUAL SIM FOGLALATOKRÓL. Ha valaki tudna pontos leírást adni DUAL SIM FOGLALATRÓL nagyon meg köszönném. Mert az ASUS hivatalos oldalán a ZenFone 3 mid 3 márkáról azt olvastam hogy a MICRO SIM kártyát ne használjuk egyszerre a NANO SIM kártyával. De viszont mobil internetezéshez mindkét SIM kártya aktív lehet egyszerre és minkét foglalat tudja a 4G-t Nem látom át a logikáját az egész SIM kártya rendszernek. 2 db SIM kártyám van különböző szolgáltatótól és szeretném használni mindkét SIM kártyát aktívan egyszerre mint a ZenFone 2 ZE551ML -nél magyarán hívásokat fogadni és kezdeményezni mindkét sim kártyáról. Nagyon tetszik a ZenFone 3 Deluxe ZS570KL de ha csak egy sim kártya lehet aktív akkor le kell mondanom erről a telefonról. Köszi a segítséget.

   válasz erre

   Harder

   4 éve, 1 hónapja és 3 napja

   Nagyon minőségi, igazán prémium hatású. Megnézem majd valahol, mert teszt alapján nekem nagyon bejön.

   válasz erre

   Kisfaludy82

   4 éve, 1 hónapja és 4 napja

   Nagyon szép telefon, ma sikerült kézbe kapnom. Azt hittem csak a fotón ennyire gyönyörű, de nem, életben is az. Nagyon jó a fogása, gyors, éééés duplasimes! Már kellett, jövő hónapban veszem.

   válasz erre

   Kileah

   4 éve, 1 hónapja és 5 napja

   Kinézetre nagyon nagyon tetszik, csak hát az alma az alma...

   válasz erre

   PixelHero

   4 éve, 1 hónapja és 6 napja

   Eltohn írta:
   Nem tudom eldönteni hogy a Honor 8 vagy ez tetszik-e jobban. E kettő között mérlegelek most, mert árban mindkettő nagyon jó, de talán ebből a nagyobb verzió miatt jobb lenne venni, mert két év múlva úgyis az lesz a sztenderd. Nálam meg most addig kb kitart az új telefon majd.

   Tanácsokat tudnátok adni.... ?
   Én a helyedben a Honort választanám.

   válasz erre

   Eltohn

   4 éve, 1 hónapja és 6 napja

   Nem tudom eldönteni hogy a Honor 8 vagy ez tetszik-e jobban. E kettő között mérlegelek most, mert árban mindkettő nagyon jó, de talán ebből a nagyobb verzió miatt jobb lenne venni, mert két év múlva úgyis az lesz a sztenderd. Nálam meg most addig kb kitart az új telefon majd.

   Tanácsokat tudnátok adni.... ?

   válasz erre

   CharlieFirpo

   4 éve, 1 hónapja és 7 napja

   Ránézésre gyönyörű készülék, hardveresen valóban nem az élmezőny, de nem is oda szánják vélhetően. Nekem speciel jobban tetszik mint egy Galaxy S7 vagy akár az edge. Mivel elsősorban az a lényeg hogy amit látok, használok, az milyen esztétikai látványt nyújt (persze azért a megfelelő körítés kell bele), ezért nálam akár kötelező vétel is lehet, ha valahol meg tudom tapogatni.

   válasz erre

   betyár

   4 éve, 1 hónapja és 10 napja

   Elég korrekt készüléknek tűnik. Árban is tök jó és szerintem is felesleges egy Xiaomival vagy egy Oneplussal összehasonlítani. Inkább egy Honorral kellene.

   válasz erre

   Santonio

   4 éve, 1 hónapja és 11 napja

   Kinézetre nagyon bejön, és a ZenUI nekem mindig is tetszett. Azért nem látok realitást a OnePlus és Xiaomi összehasonlításnál mert ez hivatalos itthoni telefon, hivatalos itthoni garival. És ez nagyon nem mindegy.

   Kipróbálom majd valahol és ha a fényképező jó, akkor mindenképp meg fog érni nekem ennyit.

   A teszt egyébként tetszik, mindenre kitértél benne, csak a konklúzióval nem értek egyet - persze ez tök szubjektív dolog.

   válasz erre

   Tommy

   4 éve, 1 hónapja és 11 napja

   Gyönyörű telefon. Nekem a hardver is bejön, ennyiért meg főleg.

   válasz erre

   zender

   4 éve, 1 hónapja és 11 napja

   De komoly telefon lett ebből! Emlékszem még az első Asus telefon próbálkozásokra hát ez azoktól mérföldekre van.

   válasz erre

   Levi87

   4 éve, 1 hónapja és 11 napja

   Szerintem nagyon megéri az árát. Gyönyörű készülék, és hardveresen sem rossz. Persze a Deluxe veri de az kétszer ennyi...

   válasz erre

   új kommentek

   legutóbbi hozzászólások
    

   Közösségi felületeink