Asus ZenBook Duo 14 teszt - egy gép, két kép, felturbózva

2021. június 07.
123.7841
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A Zenbook Duo széria alapvető vállalása, miszerint egy kijelzőként is funkcionáló touchbart tesz a vásárlók asztalára, bár nem feltétlenül forradalmi, de az egyik legötletesebb továbbgondolás, amit az utóbbi években láthattunk. Az Asus igyekszik időről időre vérfrissítéssel erősíteni a sorozatot, mindig valami kis finomhangolás révén próbálják meg felturbózni, modernizálni az élményt, és ez történt idén is az UX482 verziószámú modell képében.


Az idei, megújított variáns nem kevés órát töltött áram alatt, míg a szerkesztőségünkben volt, igyekeztünk a lehető legtöbb szempontot megvizsgálni, és arra a kérdésre kerestük leginkább a választ, hogy vajon van-e relevanciája az aktuális upgradenek, és hozza-e azt a bizonyos "kötelezőt", amit sokan várunk egy ilyen újításnál. Lássuk a tapasztalatokat!

A kicsomagolást követően gyakorlatilag azonnal szembesülünk vele, hogy milyen légies, könnyűsúlyú a hardver (viszonylag legalábbis, a maga 1,57 kilogrammjával), annak ellenére, hogy a belső erőmű relatíve izmosra sikeredett. Kapásból odavonzza a szemet a második képernyő, avagy az úgynevezett ScreenPad Plus, ami kapcsán érdekesség, hogy első blikkre egy laikus talán észre sem venné, hogy az ott egy második képernyő.

Nemes egyszerűség jellemzi az Asus ZenBook Duo 14-et. Amíg nincs kinyitva

Nemes egyszerűség jellemzi az Asus ZenBook Duo 14-et. Amíg nincs kinyitva


Annyira organikusan illeszkedik a letisztult dizájnba, hogy egyáltalán nem kirívó. Fontos már a teszt elején megjegyezni, a kavarodást elkerülendő, hogy jelen tesztalanyunk abszolút a munkagépek sorát hivatott erősíteni. Aki a gaming szcénában keres ScreenPades megoldást, az a ROG Zephyrus Duo szériában keresgéljen, itt azonban masszívan az irodai felhasználás lett megcélozva - ez érződik már az említett dizájnban is.

A gépház maradt az előző iterációhoz hasonlóain kissé dundi, hátrafelé némileg emelkedő, kinyitáskor pedig a ScreenPad Plus is kiemelkedik a billentyűzet síkjából, ahogy azt a cég a Duo széria gamer vonalánál már ezt megelőőzen bevezette.

Két USB-C porttal találkozunk a ZenBook Duo 14 (UX482) esetében, egy HDMI csatlakozóval, egy 3,5 mm-es audio jackkel, egy USB-A porttal, valamint egy microSD kártyafoglalattal. A ScreenPad Plus egy 12,65 colos dög, amely 1920x515-ös felbontással fut, illetve akad stylus toll támogatás is, csak éppenséggel az alapkiszerelés nem tartalmaz stylus tollat.

A szériára jellemző billentyűzet - touchpad elrendezést szokni kell, főleg balkezeseknek...

A szériára jellemző billentyűzet - touchpad elrendezést szokni kell, főleg balkezeseknek...


A kijelző vibráló, élénk színekkel dolgozik, azonban ami az idei verzióban nagy előrelépés a korábbiakhoz képest, hogy ugyanez tetten érhető a ScreenPad Plus esetében is. Bámulatos látvány prezentál a "kistesó". Elhelyezésében természetesen most is a főkijelző és a billentyűzet között találjuk az extra elemet.

Maradva kissé a dizájn és funkcionalitás területén, amit rögtön meg kell említenünk: ahogy minden esetben a ZenBook Duók esetében, most is azt az elrendezést kapjuk, hogy bal oldalra került a billentyűzet, jobb oldalra pedig a touchpad, így sajnálatos módon a billentyűzet alsó részén nincs egy kis szabad tér, hogy legyen mire támasztanunk a csuklónkat gépelés közben. A gépelés kicsit kényelmesebb lett a rövidebb billentyűútnak köszönhetően, és apróbb változtatások történtek a billentyűzeten, amivel egyébként eddig sem volt különösebben gond.

Nyilván ez megszokható - és mondjuk egy külső billentyűzet esetén sincs ez másképp - , ráadásul összességében így jóval kompaktabb a gép. Meg lehet szokni, viszont tény, ami tény, nem bántuk volna, ha egy nagyobb kialakítás hoz egy kis plusz felületet és nem feltétlenül a ScreenPadnek kéne ekkorának lennie. A dolog szubjektív, kinek ez tetszik, kinek az, mi megszoktuk pár nap alatt.

Ami viszont már most borítékolható, hogy a balkezeseknek sokat kell gyakorolniuk, mire megszokják ezt a kialakítást.

Direkt fényben is kiválóan olvasható a képernyő - itt épp reflektorral bombázzuk

Direkt fényben is kiválóan olvasható a képernyő - itt épp reflektorral bombázzuk


A ScreenPad Plus természetesen most is azt a célt szolgálja, mint az előző iterációknál: pakolhatunk ide applikációkat, ablakokat nyithatunk meg rajta, vezérlőként használhatjuk - igazából ténylegesen olyan, mint egy második kijelző, csak kompakt formában, ami ráadásul még érintőképernyős is. Aki egyszer kipróbálta, nehezen válik meg tőle.

Maga a főképernyő egyébiránt egy 14 colos, IPS kijelző, ami történetesen érintőképernyős is. 93%-os kijelző-képernyőaránnyal dolgozik a masinéria, ami vékony kávákat eredményez, így igazából kijelenthetjük, hogy az Asus mindent megtett annak érdekében, hogy minél kisebb és kompaktabb legyen a termék ebben az elemében is.

A hangokért továbbra is a harman / kardon a felelős, ami azt eredményezi, hogy valóban kellemes élményben van része a füleinknek zenehallgatás, vagy filmnézés közben. A mély talán még egy kicsit sok is (ki gondolta volna hogy leírunk valaha ilyet egy laptop esetében), de természetesen ezt lehet finomhangolni.

A ZenBook Duóra jellemző zsanérozás természetesen mit sem változott

A ZenBook Duóra jellemző zsanérozás természetesen mit sem változott


Térjünk át arra, hogy mi lapul a vas mélyén, avagy hogy pontosan milyen specifikációkkal kell számolnunk. Egy 11. generációs Intel Core processzort választhatunk, ami lehet akár egy i7-1165G vagy egy i5-1135G7 - attól függ, mennyit szeretnénk költeni. A tesztgépben ezenfelül a videokártya szerepét egy Intel Iris X VGA töltötte be. Opció még az Nvidia GeForce MX450-es GPU-val szerelt verzió, olyannyira hogy itthon csak ez utóbbi lesz kapható.

A Thunderbolt 4 támogatás is jelen van, RAM tekintetében pedig akár 32GB-nyi (alapkiépítésben 16GB) LPDDR4X memóriára kell számítanunk. 1 vagy 2 TB-nyi SSD áll rendelkezésre, valamint a Wi-Fi 6 szabvány dübörög a rendszerben, a stabil és megfelelő vezeték nélküli internetkapcsolat érdekében. Ezenfelül egy 720p-s HD webkamera is található a gépen. Utóbbi kapcsán ne számítsatok nagy csodára, ahogyan általában a laptopos webkamerák esetében az várható, ami kiemelendő, hogy sötétben is egész jól "lát".

A ScreenXpert Control Center (ScreenXpert 2.0) szoftver rengeteget fejlődött, a segítségével még jobban kihasználhatjuk a plusz kijelzőt, azokra elemeket dokkolhatunk, áthelyezhetünk, cserélgethetjük azokat. Az egész dokk sokkal jobban néz ki, már amennyire egy ilyen elem jól tud kinézni. Sötétebb, dizájnosabb, illeszkedik a géphez. Készült egy új, Control Panel elnevezésű szoftver is, amellyel egyfajta vezérlőpulttá alakítható a plusz kijelző. Hasonló a MacBookokon található touchbarhoz, viszont értelemszerűen sokkal nagyobb és több lehetőség fér ki rá.

"Nagy képernyővé" is alakítható a dupla kijelző, de elég furán mutat

"Nagy képernyővé" is alakítható a dupla kijelző, de elég furán mutat


Mi alapvetően a teljesítménnyel, amit az UX482 szolgáltat, abszolút elégedettek vagyunk. Még mindig a multitasking koronázatlan királyáról van szó laptopok tekintetében, ami egyértelműen a ScreenPad Plus jelenlétének köszönhető.

Egész egyszerűen egy élmény úgy Photoshoppolni, videót vágni, dolgozni ezen a masinán, hogy jelen van egy felhasználóbarát touch bar a kijelző alatt, mellyel lényegében a számítógépeknél található második kijelzős opciót pótolják egy kompakt, kreatív módon.

Ezenfelül jelentős third party támogatással büszkélkedhet a ScreenPad Plus, arról meg már nem is beszélve, hogy megannyi módon személyre szabhatjuk a kis kijelző által prezentált élményt. Ahogyan azt már korábban is több ízben elhintettük, itt nem szimplán egy jópofa kis feature-ről van szó, hanem egy olyan funkcióról, ami azzá teszi a Zenbook Duo-t, ami miatt kiemelkedik.

Sokat és jól fejlődtek a ScreenPad Plus alkalmazások

Sokat és jól fejlődtek a ScreenPad Plus alkalmazások


Akkumulátoridő tekintetében sem kell szerencsére szégyenkeznie a gépnek. Kisebb kompromisszumokkal (pl. nem teljes fényerőn használjuk, nincs megnyitva felesleges app), de kihozható belőle a 9-11 órás időtartam, ergo akár egy komplett munkanapot lenyomhatunk vele az irodában.

Igaz, ha nagyon leterheljük a rendszert, akkor ez a szám alaposan megcsappan az 5-6 órás, vagy még kevesebb időtartamra, de többségben nekünk tartotta az átlag 8-9 órás működést - ha nem használtuk aktívan a plusz kijelzőt, akkor mindenképp. A ScreenPad Plus kikapcsolásával egyébként nagyjából 30-40%-kal tudjuk növelni az aksiidőt, ami bár jelentős, de majdnem hogy felesleges, hiszen az már 12-14 órát jelent. Ne dolgozzunk együltő helyünkben ennyit.

Aki viszont játékra szeretné használni a gépet... nos, végeredményben megoldható, megpróbáltunk futtatni mi is pár modern címet rajta, de maradjunk annyiban, hogy nem véletlen, hogy külön brand van a ROG termékcsalád égisze alatt a játékosoknak címezve. Nyilván a pár évvel ezelőtti játékok elszöszmögnek, fut pár frissebb indie cím is, de csodát semmiképpen ne várjunk.

Igazi munkagép lett az Asus ZenBook Duo 14 (UX482), de nem mindenkinek lesz a kedvence

Igazi munkagép lett az Asus ZenBook Duo 14 (UX482), de nem mindenkinek lesz a kedvence


Szóval kiknek lehetne a leginkább ajánlani az idei modellt, és mi a válasz a kérdésre, amit a cikk elején feltettünk, hogy van-e relevanciája az aktuális vérfrissítésnek? Utóbbira a válasz: egyértelműen van. Korszerűsített specifikációk, a 2021-es trendeknek megfelelő hardver, fejlődés az elődökhöz képest.

Ajánlani pedig egyértelműen azoknak tudjuk, akik fejlesztők, tartalomgyártók, vagy csak egyszerűen akiknek a munkája miatt rendszeresen nyitva kell legyen több, akár nagy hardverigényű applikáció, szükségük van az átláthatóságra, valamint igényként merül fel, hogy egy korszerű hardver dübörögjön az asztalon. Ezeket egytől egyig szállítja az UX482 modell.

Magyarországon csak az Nvidia GeForce MX450-es verziók érkeznek (nálunk a gyengébb Intel Iris X VGA verzió járt), ebből az egy terrás verzió 680 ezer, a 2 terrás verzió 740 ezer forintos ár környékén mocorog. Bővebb információkért érdemes az Asus ZenBook Duo 14 (UX482) saját oldalára ellátogatni.
 
  • Extrák
    9
  • Ár/érték
    8
  • Dizájn
    9
  • Hardver
    8

Megvételre ajánlott

85%
6 hozzászólás

technomancer

3 éve, 16 napja

Határozottan szép gép, meg kell hagyni. Én az elrendezést is meg tudnám szokni. Csak nem vagyok benne biztos hogy egy Linux rendesen le tudja kezelni a kijelzőket. Ha működne, érdekelne is.

válasz erre

Porthos

3 éve, 17 napja

Rohadt jól néz ki - mint a széria összes tagja - , azt kell mondjam! Viszont túlárazottnak érzem kissé ilyen hardverrel.

válasz erre

CharlieFirpo

3 éve, 17 napja

Kinézetre nálam nr1, de funkcionalitásban nehéz lehet azt a billentyűzet - touchbar kombót kezelni...

válasz erre

Kisfaludy82

3 éve, 17 napja

Icipicit túlárazottnak érzem, főleg a proci miatt.

válasz erre

zender

3 éve, 17 napja

Nagyon jó megoldásnak találom ezt a két képernyős dolgot. Szívesen kipróbálnám.

válasz erre

TEchie

3 éve, 17 napja

Brutál ez a dupla kijelzős cucc. meglepett smiley

válasz erre