ASUS Vivobook Pro 14X OLED rövid teszt

Szponzorált tartalom
2021. december 20.
92.2191
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
A laptopok kapcsán az ASUS idei éve egyértelműen az OLED kijelzők köré épült és ezzel most már nem csak a legfelsőbb szegmensben keresgélők jártak jól, hanem mindenki, de tényleg mindenki. Szó nincs már arról, hogy 1 millió forint körüli összeget kell letenni az asztalra akkor, ha egy innovatív és a piac többségénél jóval fejlettebb megoldást szeretnénk magunknak.
 


Az ASUS OLED kijelzős laptopja nagyjából 300 000 Ft körül indulnak és a tajvani mérnökök szinte minden felhasználáshoz készítettek legalább egyféle OLED technológiát használó laptopot. A Vivobook Pro 14X OLED talán a leginkább hazai piacra szánt termék, ha azt nézzük, hogy mit kapunk a pénzünkért. Messze nem a legolcsóbb modell a palettán, de az egyik legjobb ár/érték arányú megoldás akkor, ha a gyönyörű kijelző mellett erőre is szükség van a kreatív feladatok elvégzéséhez.

A Vivobook Pro 14X OLED nevéből adódóan egy 14 hüvelykes panelt kapott, de elérhető nagyobb változatban is, hiszen a Vivobook Pro 16X OLED már 16 hüvelykes méretben kínálja ezt a szuper látványvilágot. A 14 hüvelyk egyébként az elmúlt években nagyon hasít, hiszen valamivel többet mutat, mint a méreteket tekintve legtöbb helyen belépőnek számító 13 col, de a laptopok mérete sokszor egyáltalán nem lett nagyobb.

A 14 hüvelykes panel 2,8K felbontású OLED kijelzője körül ugyan látványos a kávák mérete, de összességében 86 százalékos képernyő/készülékház arányról beszélhetünk. Azoknak, akik grafikai feladatokat is végeznek vagy videót vágnának, fontos lehet, hogy 100% DCI-P3 színskála lefedettségről és Pantone hitelesítésről is beszélhetünk.

ASUS Vivobook Pro 14X OLED rövid teszt - 2. kép

A remek képminőség mellett pedig az OLED másik fontos előnye az LCD kijelzőknél jóval kisebb káros kékfény kibocsátás, tehát hosszú órák után is kisebb az esély arra, hogy szemünket irritálja. A mindennapi felhasználás és a játékidő alatt pedig a 90Hz-es képfrissítésnek is hasznát vehetjük.

Persze a komolyabb munkákat illetően hiába szép a kijelző, ha a hardver nem bírja, de szerencsére erről itt szó sincs. Ha csak a kijelző miatt vennénk OLED-es ASUS laptopot, akkor vannak olcsóbb Zenbook modellek, illetve a dedikált grafikus kártya nélküli Vivobook Pro modellek is kaphatóak. A Pro 14X OLED azonban 11. generációs, H-szériás Intel processzort kínál, ami jelen esetben egy Intel® Core™ i7-11370H, mellé pedig egy NVIDIA GeForce RTX 3050 került.

Ha ezt kiegészítjük a 16GB rendszermemóriával és olyan praktikus funkciókkal, mint például a Thunderbolt 4-es csatlakozó, akkor már egyértelmű, hogy miért került a "Pro" szó a gép nevébe.

ASUS Vivobook Pro 14X OLED rövid teszt - 3. kép

Ezt a hardveres felhozatalt jó pár középkategóriás gamer laptop is megirigyelhetné, de persze nem ez a legerősebb gép a kreatív szegmensben. Viszont a modern és egyébként kellően erős hardver pontosan elég arra, amire és akiknek ez a gép való. Képszerkesztés, amatőr vagy félprofi videóvágás, tartalommenedzsment és masszív dokumentumok szerkesztése, ezekre mind kiváló ez a hardver. Ha pedig a munka után játszani támadni kedvünk, akkor a legnépszerűbb eSport címek mellett azért az újabb játékok is szépen elfutnak rajta moderált beállítások mellett.

Mivel Vivobook modellről van szó, ezért a mérnökök nem is törekedtek a lehető legvékonyabb kialakításra, ez pedig szerencsére elég helye biztosított egy masszív hűtésnek. A két hűtőcsővel és két ventilátorral operáló hűtés elég masszív, miközben a gép továbbra is kompakt a maga másfél kilós súlyával 1,8 centiméteres vastagságával. A legfelsőbb szegmensben már megszokhattuk, hogy az ASUS némi extrát is pakol a gépekbe és ez itt sem maradt el, ráadásul ezúttal kimondottan a kreatív munkát segítenék a saját fejlesztésű különleges megoldással.

Az ASUS DialPad-ről van szó, mely tulajdonképpen egy touchpad-be épített extra vezérlő. A virtuális tárcsát a touchpad felső sarkában aktiválhatjuk majd LED-világítással megjelenik és úgy használhatjuk, mint egy fizikai tekerőgombot. A Proart Creator Hub nevezetű alkalmazásban személye lehet szabni a funkcióját, mely alapvetően a fényerő és hangerő állítását jelenti.

ASUS Vivobook Pro 14X OLED rövid teszt - 4. kép

Viszont az Adobe termékcsalád kreatív alkalmazásaiban már olyan hasznos feladatokhoz használhatjuk, mint például a színezés, effektezés vagy az idővonalon való navigáció, esetleg nagyítás és kicsinyítés. Az biztos, hogy a használatát szokni kell és az új Studiobook modellek fizikai tárcsáját nem lehet tökéletesen virtuálisra cserélni, de alapvetően nincs a felhasználókra erőltetve és a programozhatóság által bárkinek hasznos lehet akár egy dedikált feladathoz.

A másik kellemes extra a fizikai webkamera-takaró, melyet leginkább csak a komoly üzleti gépekben találunk meg manapság. Persze szoftveresen minden kikapcsolható és több gyártónál LED jelzőfényt is kapunk, de azért mégiscsak a fizikai takaró jelenti a biztos megoldást. A Thunderbolt 4-es csatlakozót már említettük, ennek nyilván rengeteg előnye van a különféle kiegészítőket tekintve. A billentyűzet természetesen magyar nyelvű és háttérvilágítással is rendelkezik, az extra motívumokból és színekből pedig arra következtethetünk, hogy a tervezők főként a fiatal kreatívokat célozták meg ezzel a modellel.

A Vivobook Pro modellek konfigurációtól és a képernyő méretétől függően 350 és 600 000 Ft között mozognak. Mindegyikről elmondható, hogy a jelenlegi hardvergeneráció friss megoldásait használják, a kijelző gyönyörű és ár/érték arányban nem sok riválisuk akad.

Ez a cikk egy szponzorált tartalom / PR cikk, amely nem feltétlenül az Androgeek szerkesztősége által készített tartalom.