Asus Strix Tactic Pro teszt

2016. február 12.
7.2731
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a cikk a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Kipróbáltam, hogy mit tud az Asus Strix Tactic Pro mechanikus gamer billentyűzete. Külsőre igen csábító eszköz, mást is rejteget a kopogó gombok mögött.


A Strix Tactic Pro billentyűzet első kézbevétele után azonnal feltűnik, hogy milyen rohadt nehéz. Igen, így obszcén szóval, mert elképesztő súlya van egy perifériához képest. Érződik rajta, hogy ezt bizony összerakták és a minőségi anyagokkal sem fukarkodtak. Természetesen mechanikus megoldásról van szó, (ahogy a bevezetőben is utaltam rá) ami a Cherry MX mikrokapcsolói közül a gamereknek szánt feketével és vörössel, illetve az inkább gépelésre való kékkel és barnával is kapható. Több neves konkurensével ellentétben nem csak a fő gombsorok, hanem a funkcióbillentyűk felső sora és a balra két oszlopba rendezett tíz makró gomb is mechanikus, mindegyiknek külön világítása van. Egyszerűbb megoldást csak a szóköz alatt lévő három további makró és a numerikus rész fölött lévő multimédiás gomboknál alkalmaztak.



Mivel a mechanikus gombok extra helyet igényelnek, a billentyűzet alapja elég vastag, a gombok jó magasan kezdődnek, így aztán a kényelmes gépelés valami csuklótámaszt igényelne. Sajnos ilyet nem találtunk a dobozában, sőt a klaviatúra alján semmiféle hasonló megoldásnak nem csináltak felfogatót, tehát önállóan kell majd ezt a problémát megoldanunk. Apropó gépelés: Nem, hogy nehéz, de szinte lehetetlen. A Caps Lock elképesztően rosszul van elhelyezve, mert az ember állandóan benyomja az A betű helyett. A mechanikus kialakításnak köszönhetően a gombok nagyon magasan kezdődnek, aminek az eredménye, hogy összeakadnak az ujjaink gépelés közben. Mivel számítottam arra, hogy a felhasználók megtámadnak majd azzal, hogy :" Meg kell szokni" , így 3 hónapja használom nap mint nap. Nem, nem tudtam megszokni, pedig pár gamer billentyűzet már nyugdíjba ment a kezeim alatt.



De ezt nem negatívumként hoznám fel, hiszen az MSI, Razer billentyűzetével sem lehet normálisan írni. De, ha még meg is szokjuk az írást rajta, a billentyűk hangját biztosan nem. Egyszeri lenyomásnál hallani a rugók hangját az eszközben. Gyors gépelésnél, pedig olyan hangzavart csap, mint annak idején a régi 486-os gépekhez járt klaviatúrák.

A tíz plusz három makró gomb mellett az első nyolc funkcióbillentyű is makróként használható, így összesen 21 extra funkciót oszthatunk ki, ráadásul három profil áll rendelkezésünkre, tehát nem kevesebb mint 63 lehetőségünk van. Sőt a makrók menet közben rögzíthetőek a jobb Alt gombbal előhívható makrózó révén. Emellett van még game mód, ami letiltja a Windows billentyűt, a numerikus részen pedig négyfokozatú, sárga színű háttérvilágítást aktiválhatunk, ami a bal felső sarkot díszítő Strix emblémát is megvilágítja. Szintén sárga az a négy billentyűkupak, amit a WASD gombokra tehetünk.



A Strix szoftver könnyen beállítható és kezelhető. Nem igényel különösebb tapasztalatot. A mérnökök leegyszerűsítették a faék szintjére, hogy senkinek se jelentsen gondot az alkalmazása. Nagyszerű lett:



A vaskos és meglehetősen széles ASUS Strix Tactic Pro klasszikus, kiváló minőségű, mechnaikus billentyűzetnek bizonyult. A Cherry MX Black kapcsolóknak köszönhetően ugyanolyan nyomáserőt igényel, mint a legjobb Razer vagy SteelSeries megoldások. Természetesen az NKRO funkciót is támogatja, tehát egyidejűleg bármennyi gomb lenyomását tudja kezelni. Ez a funkció megzavarhatja egyes számítógépek vagy azok BIOS-ának működését, ilyenkor 6KRO módba válthatunk, mert a párhuzamosan érzékelt 6 gomb is elég a legtöbb játéknak.



A billentyűzetet régóta használom és kiváló segítség pl: World of Warcraft-ban. Itt ugyanis a kényelmi makró gombok, sok felesleges gombnyomástól megkímélik az embert. Viszont az írásra teljesen lehetetlen gombokat egyszerűen nem tudom megszokni. Rengeteg hibát vét vele az ember és az a fránya caps lock is mindig benyomódik. Persze mivel a klaviatúra nem 1500 forint így az ember tovább erősködik, hogy megszokja.

A Tactic Pro a cikk írásakor 34.000 Forintól kezdődően beszerezhető.
 

      %
      nincs még hozzászólás