Apple WWDC17 beszámoló

2017. június 06.
46.2521
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Tegnap este 7 órás indulással megkezdődött az Apple idei, kifejezetten fejlesztőknek szánt konferenciája, a WWDC 17. Noha ez a rendezvény főleg a programozóknak szól, illetve itt szokták bemutatni a különféle operációs rendszerek új főverzióját is, ettől függetlenül előzetesen már lehetett hallani olyan pletykákat, hogy bizony néhány termékcsalád frissülni fog, ami végül be is következett. Temérdek infó, csillagászati árak és egy meglehetősen jókedvű Tim Cook következik a hajtás után.


Lokációnak ezúttal a San Jose Convention Center-t választották, ismételten, ami akár jelenthetett is valamit, hiszen maga a WWDC is innen indult, így majd 15 évnyi kihagyás után visszatértek a gyökerekhez. Pici késés után egy szándékosan túltolt videóval indítottak, ahol bemutatják, mennyire fontos számukra az, hogy ennyien fejlesztenek az App Store-ba. Érkezik természetesen a vállalat CEO-ja, Tim Cook, aki nyilvánvalóan számháborúval kezd.

Jelenleg 16 millió regisztrált fejlesztőjük van világszerte, akik közül 5300-an személyesen lehetnek itt, 75 országból érkezvén. A show-t picit ellopja egy 10 éves kissrác, akinek már 5 alkalmazás fűződik a nevéhez, de már veteránnak számít, hiszen 6 éves kora óta fejleszt. Bemutatják az ellenpólust is, egy 83 éves hölgyet, aki idén prezentálta első saját applikációját. Miután a közönség (kicsit irigykedve) kitombolta magát, máris előkerült a kalapból egy újabb bűvös szám, a hat, mivel ennyi új bejelentés várható a hétfői napon.


tvOS

A sort szerencsétlen tvOS-sel kezdik, ami ugye az Apple TV operációs rendszere. Olyan túl nagy energiákat nem öltek bele, mindössze annyi történt, hogy leszerződtek az Amazon-nal, így a Prime szolgáltatás is elérhető lesz a későbbiek folyamán. Aki új hardvert várt annak csalódnia kellett, ilyen ugyanis nem érkezik most.


watchOS 4

A watchOS 4 szinte mindenben változik - megkapja minden óra

A watchOS 4 szinte mindenben változik - megkapja minden óra


Ennél jóval érdekesebb a watchOS 4. Cook szerint a kereslet találkozik a kínálattal, tehát nyilván az almás cég órája a piacvezető mind a számok, mind pedig a felhasználói értékelések tekintetében.

A legfontosabb frissítés az három teljesen új számlap lesz. Ebből az egyik kaleidoszkóp-szerűen változó, amire szemmel láthatóan teljesen rágerjedtek a fejlesztők. Sokkal érdekesebb a Siri integráció, így már óránkon is elérhetjük személyi asszisztensünket, aki az úgynevezett machine learning segítségével listázza ki azokat a dogokat, ami minket érdekel. Az utolsó új felületen pedig a Toy Story hősei animálnak Mickey és Minnie Mouse-hoz hasonlóan.

Alaposan felújítják a beépített edzés alkalmazást (személyes tapasztalatból mondom, hogy rá is fért), így külön dedikált aloldala lesz az úszásnak, ahol például érzékeli azt a rendszer, ha egy fordulónál megállunk egy kicsit pihenni, ilyenkor automatikusan szünetelteti a tevékenységet. Leszerződtek a nagyobb fitness eszköz gyártókkal is, így óránk képes lesz automatikusan szinkronizálni mondjuk egy futópaddal, hogy a lehető legpontosabb értékeket kapjuk sportolás közben.

Egymástól függetlenül is el tudunk indítani több mérést különféle típusú edzésekhez, sokkal jobban személyre szabva az egész tevékenységet. A watchOS 4 valamikor az ősz folyamán érkezik, de a tegnapi naptól kezdve már le lehetett tölteni a zárt fejlesztői változatot belőle (a nyilvános beta pár hét múlva lesz elérhető), de ami még ennél is sokkal örömtelibb, hogy minden óratípusra elérhetővé teszik.


macOS - High Sierra

A macOS High Sierra leginkább a motorház alatt változik - de ott sokat!

A macOS High Sierra leginkább a motorház alatt változik - de ott sokat!


A színpadon újra Cook állt, aki a cég szívének és lelkének nevezte a Mac termékcsaládot. Újra számokkal hozakodott elő, miszerint a Safari kategóriákkal gyorsabb és biztonságosabb, mit bármilyen másik böngésző, de ez nekik nem volt elég, így az új macOS rendszerben még ezt is tovább fejlesztették. Ennek a neve High Sierra és tulajdonképp sok apró frissítést kap, amik miatt az amúgy sem gyenge felhasználói élmény még tovább erősödik.

Első lépésként a már emlegetett böngésző automatikusan blokkolja az automatikusan elinduló videókat, így elvben nem lesz olyan, hogyha rábökünk egy cikkre, akkor elindul valami más mozgókép vagy reklám a háttérben (a gépek előtt ülő marketingeseken itt szívmasszázst kellett alkalmazni). A mail alkalmazás gyarapodik egy osztott képernyős móddal, illetve sokkal kevesebb helyet foglalnak majd leveleink.

Apróbb újdonság megfigyelhető a fotóknál is, egészen pontosan bővítették a szerkesztési lehetőségeket. Ezeknél kategóriákkal izgalmasabb azonban az új fájl rendszer, az APFS (Apple File System). Ebből a mezei userek csak annyit érzékelnek, hogy az amúgy sem lassú rendszer szélvészgyors lett, még a régebbi típusú gépeken is. Érkezik a HEVC (H.265), ami egy új tömörítési szabvány videók esetében, így a 4K-ban felvett mozgóképek 40%-al kevesebb helyet igényelnek.

Az már csak hab a tortán, hogy a megfelelő hardverrel rendelkező Mac gépek támogatják a különféle VR eszközöket (HTC Vive VR), illetve az ehhez kapcsolódó alkalmazásokat (SteamVR, Epic Unreal Editor 4). A High Sierra is ősszel érkezik, természetesen ingyen, az összes olyan platformra, ami a sima Sierrát is futtatja. Mindenki azt hitte, hogy akkor jön a következő blokk, de itt volt az első igazán nagy meglepetés, ugyanis érkeznek a frissített iMac-ek!


iMac, iMac Pro, MacBook és MacBook Pro

Az új iMac Pro egy megabrutálszörnyállat lesz!

Az új iMac Pro egy megabrutálszörnyállat lesz!


Természetesen durva kijelzőt kapnak, valamint az összes új modell Kaby Lake processzorral lesz szerelve. A 21.5 inches modellben Intel Iris Plus Graphics 640-es kártya lesz 32 GB RAM-mal, ami a méretesebb tesók esetében 64-re módosul. 2 TB SSD, illetve Radeon 570, 575, 580 érhető még el a 27 inches esetében, akár 8 GB VRAM-mal, ami már azért elég a VR tartalom generálásához.

Ezt prezentálván az Industrial Light & Magic csapata demózza is ott helyben egy kis extra Star Wars kontenttel. Gondolom kitaláltátok, hogy nem lesz filléres tétel: a legolcsóbb 419.990 Ft-tól indul egészen 879.990 forintig.

Na, de hogy kapjunk valami igazán ütős darabot is, bizony érkezik az iMac Pro, ami konkrétan egy szörnyszülött lett. 8 magos Xeon processzortól indulunk, de ha ez nem lenne elég, a csúcson kérhetjük a 18 (!) magos verziót is. Ehhez társul egy Radeon Vega grafikus kártya akár 16 GB VRAM-mal, valamint 4 TB SSD-vel, mindezt potom 4999 dolláros ártól.

A MacBook és a MacBook Pro hardverfrissítésének bejelentését nagyon hamar lezavarták, a lényeg hogy a MacBook Pro-k megkapják a Kaby Lake-et (ez 200MHz plusz sebességet jelent), de ami még megdöbbentőbb, hogy az eleve villámgyors SSD kapott egy plusz 50%-os gyorsulást, ami az eddigi brutális teljesítményt még tovább fokozza majd. Érdekesség hogy a nem TouchBar-os 13"-os MacBook Pro mostantól 128Gb-os SSD-vel is vásárolható, de megmaradt a 256Gb-os verzió is.

MacBook és MacBook Pro frissítés: kicsit erősebb proci és SSD

MacBook és MacBook Pro frissítés: kicsit erősebb proci és SSD


A kis MacBook az Intel trükkös processzor elnevezéseinek hála mostantól Core i5 és Core i7 processzorokkal is vásárolható, ezek azonban sajnos továbbra is a gyenge "m" processzorok - amik most már "Y" jelöléssel futnak. Emellett megmaradt a Core m3 verzió is - ráadás opcióként már nem csak 8Gb-tal, hanem 16Gb-os verzióban is kapható az apró Mac.

Sem a MacBook, sem a MacBook Pro nem változott (természetesen) külsőre, a frissítés a belső hardvereket érintette. Bár a MacBook Air nem lett megemlítve a színpadon, kapott egy erősebb processzort, amivel meghagyta a belépőszintet az Apple, viszont jobb hardverrel - igaz a sebességnövekedés itt is csak 200Mhz.

A MacBook induló ára 499.990 Ft, a TouchBar nélküli MacBook Pro ugyanennyitől indul, a TouchBar-os verziók viszont 679.990 Ft és 759.990 Ft-tól elérhetők.


iPad Pro

120Hz-es képfrissítéssel jönnek az új iPad Pro-k

120Hz-es képfrissítéssel jönnek az új iPad Pro-k


Érkeznek frissített tabletek is, így elérhető a 10,5 inches és 12,9 inches iPad Pro is, rettenetesen erős hardverrel, új kamerával. A 9,7-es házba sikerült bepréselni a 10,5-ös tabletet, amelynek igen vékony lett így a kávája. Az igazi őrület azonban, hogy az új iPad Pro-k 120 Hz-es frissítést kaptak, ami eddig soha nem létott fluiditást ad az eszköznek. A 600 nites fényerő várhatóan a legerősebb napon is állni fogja a sarat. Vagy a fényt.

A sebesség is nőtt természetesen, az előző verzióhoz képest 30%-os a CPU, és 40%-os a GPU sebesség növekedés. Az új tabletek megkapták az iPhone 7 kameráját, így hátul 12 MP-es, optikai képstabilizátorral ellátott, elöl pedig 7 MP-es kamera kapott helyet.

Jövő héttől már elérhetőek egyébként, 245.990 illetve 294.990 forintos induló ártól.


iOS 11

Újra az ősz hajú CEO bitorolja el a pódiumot, beharangozva a legfrissebb mobil operációs rendszert, az iOS 11-et. Kicsit odaszúr a droidos vállalatnak, mivel a felhasználók 86%-a már az iOS 10-et használja, ami ugye lényegesen durvább, mint robotéknál. Megbocsájtható módon iMessage funkciókkal nyitnak, amiből talán a legérdekesebb, hogy végre azok is szinkronizálódnak az eltérő eszközökön. Meg nyilván kapunk új emojikat. Az Apple Pay sajnos minket továbbra sem érint, akiket azonban igen, azok egy új opciónak köszönhetően tud bármelyik barátjának pénzt küldeni.

iOS 11: a frissítés ami elsőre halovány, jobban belegondolva viszont jelentős

iOS 11: a frissítés ami elsőre halovány, jobban belegondolva viszont jelentős


Siri újfent okosodott, képes például fordítani angolról francia, kínai, olasz, német, spanyol nyelvekre, mindezt két új hangszínnel megtoldván. A Kamera app a már emlegetett HEVC videó formátumot kapta, a fényképek pedig ezen analógia mentén a HEIF-t, ahol szintén javítottak a tömörítésen. Ide köthető, hogy a Live Photo-kat már tudjuk ismételtetni, valamint bővültek a hosszú expozícióval, valamint a megvágással és kulcsfotó kijelöléssel.

A Vezérlőközpont is változott, több oldal helyett mindent egy lapra pakolhatunk saját szánk íze szerint, valamint a 3D Touch lehetőséggel felvértezett készülékeknél több funkció csalogatható majd elő. Csak nem engedi el saját Térkép alkalmazását a cég, most épp plázák és repülőterek részletes alaprajzát rendelték hozzá. Frissült az AirPlay 2 és HomeKit is, utóbbinál hangszórókkal bővült a kategória, meg bele került a multiroom audio támogatás is.

Az igazán menő dolog viszont csak most jön, ugyanis az iPadek nagyon durva új funkciókkal gazdagodtak. Kapunk egy olyan dock-ot, mint a Mack-ek esetében, prediktív ikonokkal, de ami még ennél is jobb az bizony a drag and drop megjelenése. Új távlatok nyílnak így a tableteknél, amint elérhető, természetesen mi is bővebben foglalkozunk vele, mivel így már lassan tényleg vetekszik funkcionalitásában egy laptoppal.

Alapjaiban újul meg az App Store, tematikus tabokra sorolnak mindent. Ajánlókat kapunk, rögtön látjuk majd hogy milyen app mennyi pénzt tud tőlünk behúzni in-app-purchase-ben és a többi. A megjelenés követi a Music appban megkapott kinézetet, amivel botrányosan jól fog kinézni végre az Apps Store is. A játékok és felhasználói appok végre elkülönítve jelennek majd meg. Ha már heti 500 millióan használják a boltot, van is értelme ennek.

Nézd nagyban ezt a videót!




Kapunk egy roppant érdekes, ARKit névre hallgató újdonságot. Maga a megnevezés ismerős lehet (Augmented Reality - Kiterjesztett Valóság), de ilyen formában és minőségben valószínűleg még nem láthattuk. Ennek lényege, hogy a telefon hardverét használva olyan dolgokat jelenít meg a kijelzőn, amik nincsenek ott, nagyjából, mint a Pokémon Go esetében. Jó példa erre az IKEA, akik már fejlesztenek is, így megnézhetjük, hogy a kiszemelt kanapé hogyan festene a nappaliban.

Az AR-t azonban még jobban ki fogják használni várhatóan a játékok, mert a bemutatón demózott anyag egyszerűen sokkoló volt. Repkedő űrhajók, óriási csaták, asztal szélén lepotyogó emberek, minden volt itt ami szem-szájnak ingere.

iOS 11 megjelenős szintén ősszel, viszont ezt már csak a 64 bites architektúrára épülő készülékek kapják meg, így már az iPad 4, valamint az iPhone 5 és 5C már sajnos nem.

Az esemény vége felé közeledvén előkerült a Files nevű alkalmazás, ami megmutatja a tableten/telefonon lévő összes file-t (végre), de elhangzott a klasszikus One more thing is, ami pedig a HomePod nevű hangszóró.


HomePod

A HomePod az új kuka

A HomePod az új kuka


A HomePod az Apple szerint egészen máshogy of működni mint a jelenlegi hangszórók és bár integrálva van a Siri (ami szintén képes tanulni ezen az eszközön keresztül is), mégis a zene kapja az igazi hangsúlyt. A8 chip van benne, automatikusan feltérképezi a szoba nagyságát, ehhez állítja be aztán a hangerőt, meg persze képes a Siri segítségével az Apple Musichoz kapcsolódni.

A HomePod az érzékelők mellett több hangszóróval és egy "mélynyomóval" lesz ellátva, aminek a minőségére tényleg kíváncsiak leszünk, lévén az eszköz nem egészen 20 centiméter magas. Többféle módban tudja majd sugározni felénk a hangot, aszerint hogy mennyien milyen messze vannak az adott helyiségben például.

Az új hangszóró-asszisztens kütyü 349 dollárba fáj, de hozzánk csak jövőre érkezik, első körben az USA, Nagy-Britannia és Ausztrália kap az újdonságból - igaz ők is csak év vége felé.

Ez volt tehát az idei WWDC 17 konferencia. Ti követtétek élőben? Számotokra mi lesz a leghasznosabb új funkció? Egyáltalán, mennyire vagytok elégedettek magával az eseménnyel?
11 hozzászólás

Harder

7 éve, 4 hónapja és 18 napja

iPet írta:
Egyáltalán nem kell ennyit belefeccölnöd elsőre mosolygó smiley De hamarosan érkezik egy cikk pont erről a témáról, hogy mit érdemes beszereznie annak, aki most vágna bele az OS-ek világába és nem szeretné a nadrágját is otthagyni értük.
Na azt én is nagyon kíváncsian várom!

válasz erre

iPet

7 éve, 4 hónapja és 18 napja

Mordorer írta:
Hát... Komolyan mondom, kezdem azt érezni hogy bele kéne kóstolnom ebbe a rendszerbe. Egyszerűen minden tetszik, amit itt olvastam. Viszont az árak uhh... Ha mindenből akarok (telefon, óra, tablet, laptop), akkor másfél millió alatt nem lehet beleugrani. szomorú smiley Márpedig gondolom úgy van igazán értelme nem?
Egyáltalán nem kell ennyit belefeccölnöd elsőre mosolygó smiley De hamarosan érkezik egy cikk pont erről a témáról, hogy mit érdemes beszereznie annak, aki most vágna bele az OS-ek világába és nem szeretné a nadrágját is otthagyni értük.

válasz erre

Mordorer

7 éve, 4 hónapja és 20 napja

Hát... Komolyan mondom, kezdem azt érezni hogy bele kéne kóstolnom ebbe a rendszerbe. Egyszerűen minden tetszik, amit itt olvastam. Viszont az árak uhh... Ha mindenből akarok (telefon, óra, tablet, laptop), akkor másfél millió alatt nem lehet beleugrani. szomorú smiley Márpedig gondolom úgy van igazán értelme nem?

válasz erre

TEchie

7 éve, 4 hónapja és 22 napja

De jó kis lényegretörő összeállítás lett ez! Látom emelgettek kicsit az áron, ami azért meglepő, mert ha az Apple nyilatkozatait nézem, ott pont az van hogy csökkentettek! meglepett smiley

Ezt egyébként hogy kell érteni: "az Intel trükkös processzor elnevezéseinek hála"?

válasz erre

Kileah

7 éve, 4 hónapja és 23 napja

HomePod szerelem első látásra. mosolygó smiley MacBook ára nagxon felment sajnos, pedig gondolkodtam rajta.

válasz erre

Fikarc

7 éve, 4 hónapja és 23 napja

Visszatért az Apple. mosolygó smiley

válasz erre

CharlieFirpo

7 éve, 4 hónapja és 23 napja

watchOS és tvOS felejthető frissítést kap, legalábbis így elsőre. iOS11 meglepően király lesz, a macOS meg tartja a terveket, hogy kétévente kapja a motorház alatti újításokat, a váltó évben pedig a funkciók és a kinézet módosul.

Frankó beszámoló, jó hogy nem néztem a két és fél órás előadást! röhögő smiley

válasz erre

technomancer

7 éve, 4 hónapja és 23 napja

Most nem lehet azt mondani hogy nem tette magát oda az Apple! Nagyon durva lett a felhozatal.

válasz erre

Porthos

7 éve, 4 hónapja és 23 napja

Embertelenül durva ára lesz az iMac Pro-nak, viszont tény hogy ez megint az az Apple, amit mindenki szeret. Merész, nemnormálisan drága röhögő smiley de mindent söpör a piacon.

Macbook prok egyébként annyi frissítést kaptak hogy 0,2 Ghz és gyoresabb ssd ennyi? meglepett smiley

válasz erre

Kisfaludy82

7 éve, 4 hónapja és 23 napja

Dock az ipaden! meglepett smiley Drag and drop, split view! meglepett smiley Durva lesz az új iOS! mosolygó smiley

válasz erre

Harder

7 éve, 4 hónapja és 23 napja

Nagyszerű összefoglaló, benne minden ami lényeg! Az iMac Pro elképesztő, nagyon nagyon odatette magát az Apple, látszik hogy vissza akarják nyerni a Pro felhasználók kegyeit!

Az iPad Pro is durva lett, 120Hz egy tabletben! meglepett smiley

válasz erre