Android Wear 2.0 Ismertető

2017. február 19.
50.0961
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
dfp profilja, adatai
dfp
A technológiai piacon óriási változások történtek az elmúlt 10 évben, rengeteg új termékkategória született, melyek bizony az egész életünkre kihatással voltak, akadtak olyanok, melyek a mai napig meghatározóak és olyanok is, amik eltűntek a süllyesztőben. A rengeteg érdekesség között bukkantak fel az okosórák, melyeket a mai napig nehéz hova sorolni. Óriási sikert nem arattak, de el sem tűntek, inkább egy lassú fejlődés tapasztalható, melyben a hardveres részleg, a szoftveres részleg és a felhasználói bázis egyaránt fontos szerepet tölt be.


Amikor a Google 2014-ben bemutatta az Android Wear rendszert, az egész piac még gyerekcipőben járt, az okosóra egyértelműen egy "geek kiegészítő" volt. A piac legnagyobbja egyértelműen a Pebble volt, de már a Samsung-tól is láttunk Tizen-alapú megoldást, illetve a Sony is ott volt a SmartWatch OS-szel. Egyik rendszer sem volt tökéletes és a mindenre kiterjedő funkciók is hiányoztak, de a hardveres piac sem tartott még ott, mint 2017 elején. Az amerikai óriás taktikája nem volt bonyolult, jóformán a mobilpiacról vették át az Android életútját. Elkészítik a szoftvert, támogatást nyújtanak hozzá, de a hardvert a partnerek teszik köré.

Android Wear 2.0 Ismertető - 2. kép

Nagyjából 3 évvel később, néhány napja bemutatkozott az Android Wear 2.0, melynek már teljesen más elvárásoknak kellett megfelelnie, hiszen még ha lassan is, de nagyot változott a piac, a Google reagálása pedig talán mindenki másnál lassabb volt. Időközben felbukkant az Apple, aki ritkán első, de sokadikként is tud olyan terméket letenni az asztalra, amit joggal nevezhetünk az első "jó" megoldásnak. Az Apple Watch nem volt kerek, nem volt a leggyorsabb, de más volt mint a többi óra a piacon és a zsebekben lapuló rengeteg iPhone, valamint az "Apple varázs" hamar óriási sikerré tette. Időközben a második generációt is megkaptuk, mely majdnem hogy röhögve nézett le a piac többi szereplőjére.

A Pebble jóformán kiszorult a modern okosórák megjelenésével, a Samsung pedig nem várt a Google-re és saját kezébe vette az ügyet. A Gear S széria Tizen rendszert futtató tagjai megmutatták, hogy egy szoftveróriás nélkül is lehet versenyképes terméket készíteni, olyat, amely még az Apple megoldása ellen is büszkén léphet ringbe. Ez már végképp intő jel volt arra, hogy nagyon hamar össze kell kapnia magát a Google-nek. A február eleji bemutatón David Singleton, az Androi Wear részleg vezetője kitért arra, hogy a 2016-os ünnepi szezonban 70 százalékkal nagyobb volt a kereslet az androidos okosórák iránt, mint egy évvel azt megelőzően, ami sok mindent elárult.

Itt nem arra kell gondolni, hogy ez mekkora siker, hiszen valós számok nélkül, annak tudatában, hogy az Apple uralja a piacot, ez nem siker. Ez pontosan azt jelzi, hogy nincs mit felmutatniuk és egyedül a hardvergyártók újdonságai vitték tovább a rendszert, hiszen a partnerek nem engedhették meg maguknak azt, hogy 1-2 évig ne jelenjen meg a nevük ezzel a feltörekvő piaccal kapcsolatban.

Singleton arra is kitért, hogy az Android Wear 2.0 az eddigi legnagyobb frissítés a rendszer életében, ami nem túl meglepő. Azért itt fontos megjegyezni, hogy az eddig kapható androidos okosórákon nem a 2014-es rendszer teljesített szolgálatot, a Google néha adott ki frissítést a rendszerhez, de mindezek ellenére elemi változtatásokra volt szükség. Az alábbiakban nem foglalkozunk már többet a múlttal, csak a jövőre koncentrálunk, mely egyre fényesebbnek tűnik az új rendszer megjelenésével.

Android Wear 2.0 Ismertető - 3. kép

A legfrissebb androidos okosóra operációs rendszer kapcsán Singleton megemlített egy nagyon fontos dolgot. Elárulta ugyanis, hogy a fejlesztési irányokat főként az alapján határozták meg, hogy megnézték, vajon mire és hogyan használják leginkább a tulajdonosok az okosórákat. A bemutató után kiderült, hogy ez nem egy jól hangzó marketing rizsa volt, valószínűleg tényleg ezen a vonalon indultak el és ahová érkeztek, az az ígéret földje. Többek között a jelentős mértékű pozitív változások okán született meg ez a cikk is, így a következő sorokban részletesen ismertetjük az új funkciókat, lehetőségeket és ezek jelentőségét.

Amit elsőként és jóformán a legtöbbször látunk egy okosórán, az a "számlap", ami jóval összetettebb, mint egy hagyományos karóra számlapja, de a korábbi verziók rengeteg lehetőséget hagytak lógva a levegőben. Számlapot eddig is bármikor cserélhettünk az okostelefonos alkalmazással vagy akár direktben az órán, de igazán elégedettek soha nem lehettünk. Ott volt nekünk Mickey egér, de gőzünk nem volt arról, hogy délután 3-kor hány lépésnél tartottunk, van e olvasatlan levelünk vagy üzenetünk. Ezek után gyorsan lecseréltük Mickey egeret egy sima digitális órára és láttunk alatta hasznos információkat, de valahogy mégsem mosolyodtak el a csinos fiatalok lányok a metrón. Nem menő fiatalok, hanem uncsi geek-ek voltunk, mindezt egy számlap miatt, pontosabban a Google miatt.

Az Android Wear 2.0-val szerencsére ez már a múlté. Egyszerre lehetünk szívtiprók és láthatjuk, az összes számunkra fontos információt. A számlapok ugyanis személyre szabhatóak. A támogatott számlapok ugyanis az órán futó alkalmazásokkal kombinálhatóak, tehát ha Mickey egér mellé az aktuális dátumot, alá a lépésszámot, fölé pedig az olvasatlan üzenetek számát szeretnénk kirakni, akkor azt néhány másodpercnyi tapicskolás után meg tudjuk oldani. Azon szerencsére nem változtattak, hogy ezekre a pontokra kattintva az adott alkalmazás nyílik meg, így azt is mondhatjuk, hogy a számlapunk akár egy gyorsindítóként is funkcionálhat.

Android Wear 2.0 Ismertető - 4. kép

Szerencsére ez utóbbi nem akkora megváltás, hiszen a fejlesztés során a rendszer használatának megkönnyítése is fontos cél volt. Erről Jeff Chang, az Android Wear termékmenedzsere is beszélt, elárulta, hogy a dolgok leegyszerűsítése fontos volt számukra. Megnézték, hogy egyes beállításokhoz, funkciókhoz hány kattintás és görgetés után jutunk el, majd pedig ahol soknak és hosszúnak érezték, oda terveztek egy rövidebb utat.

Ez valóban nagyon fontos egy olyan apró és kiegészítő eszköznél, mint az okosórák, hiszen a cél pont az, hogy ne kelljen elővenni a jóval kényelmesebben használható mobilunkat, hanem gyorsan elérjük az információkat a csuklónkról. Erre remek példa az aktív kijelzőn történő ujjlehúzás, melynek köszönhetően egyből elérjük a ne zavarj és repülőgép üzemmódokat, illetve a beállítások ikonját.

A korona megnyomása azonnal bevisz minket az applikációk közé, ahol az érintőképernyővel vagy a korona tekerésével gördülékenyen navigálhatunk. Elsőként a nemrég használt applikációkat látjuk, majd a kedvencek jönnek, melyeket az adott alkalmazás ikonjára az ujjunkat hosszan rányomva választhatunk ki, végül pedig abc sorrendben a többi telepített alkalmazás közül választhatunk. Az okosórák egyik legfontosabb feladata az értesítések megjelenítése és gyors elérése, melyen szintén sokat változtattak a fejlesztők.

Android Wear 2.0 Ismertető - 5. kép

Ahelyett, hogy a kirívó és sokszor a kontextusba egyáltalán nem illő fehér kártyák jönnének fel a kijelző aljáról, az alkalmazáshoz passzoló, szolidabb értesítésekkel van dolgunk. A Gmail üzenetek például piros hátterű notifikációval jelennek meg, a Hangouts pedig zölddel. Akkor jelennek meg, ha szemvonalba helyezzük az órát, majd néhány másodperc után visszaváltunk a beállított számlaphoz. Persze gyorsan és külön elérhetjük az összes aktuális értesítést, ehhez csak felfelé kell húzni az ujjunkat az aktív kijelzőn. Itt megjegyeznénk, hogy a képek alapján az egész felhasználói felület sötétebb lett, ami nem csak a szemekre van jó hatással, hanem vélhetően az akkumulátorokra és ezzel párhuzamos az üzemidőre is.

Az értesítésekre többféleképpen is reagálhatunk, ha rájuk nyomunk, akkor ugyanis bejön a válasz szekció. Itt hangvezérléssel, emojik-kal vagy akár a virtuális billentyűzetet használva is válaszolhatunk. Utóbbi elég furcsán hangzik egy 1,2-1,4 hüvelykes kijelzővel kapcsolatban, de állítólag egészen jól használható, kézírás felismerést is kapunk és Swype vagy SwiftKey szerűen is használhatjuk. Az úgynevezett "Smart Reply" egy másik opció, ami a Google mesterséges intelligenciáján alapszik, tehát az üzenet tartalmával kapcsolatban tesz ajánlást és ahogy jobban "megismer" minket, úgy lesznek hasznosabbak, pontosabbak és jobbak a felajánlott válaszok.

Android Wear 2.0 Ismertető - 6. kép

Ha már az AI szóba került, akkor nagyon fontos megemlíteni, hogy az Android Wear 2.0 végre elhozta a Google Assistant digitális asszisztenst is. Az "Ok Google" parancsra vagy a koronát hosszan nyomva már lesi is a vágyainkat, kérdéseinket az asszisztens, így például otthon sem szükséges feltétlenül egy Google Home használata és a Pixel mobilunk sem kell hogy a zsebünkben legyen. Elég csak az órának mondani, hogy itt-ott kapcsolja le a világítást vagy rendeljen nekünk egy Uber-t (persze az itthon csak egy álomkép).

A felhasználók megfigyelésekor vélhetően rájöttek, hogy bizony az aktív életmódot folytatók számára is egyre hasznosabbak ezek a kiegészítők, így a már korábban is meglévő Fit appot jócskán átdolgozták. Folyamatos tájékoztatást ad, hogy hány lépésnél tartunk, mennyit bicikliztünk, mekkora a pulzusunk és a kalóriákkal hogyan állunk. Mindezek mellett a benti sportok kapcsán is sokat fejlődött az app, hiszen megadjuk neki, hogy futópadon vagy szobabiciklin vagyunk és máris rendkívül pontos méréseket végez a konditermi edzésünkkel kapcsolatban. A súlyzós edzés ismétlésszámait is jegyzi és ha kell, akkor az "edző" szerepét is felveszi.

Az LTE hálózati eléréssel rendelkező órák számára is érkeztek komoly frissítések. Az új rendszerrel bármikor elérhetjük a zenéinket letöltés nélkül. Persze alapjáraton a Google Play Music az erre szánt alkalmazás, de a Spotify kliensre sem kell állítólag sokat várni. Az NFC támogatással bíró modellek megkapták az Android Pay fizetési lehetőséget is, tehát egy jó futáshoz most már tényleg elég csak az óránkat magunkkal vinni és visszafelé még egy kiló kenyeret is vehetünk.

Android Wear 2.0 Ismertető - 7. kép

Mivel egy operációs rendszerről van szó, ezért a telepíthető applikációk nagyban hozzájárulnak a felhasználói élményhez és magához az adott termék használatához, hasznosságához. Szerencsére ezt a részt is újratervezték. Eddig csak az okostelefonunkon keresztül telepíthettünk alkalmazást az órára, de mostantól már közvetlenül a csuklónkról is megtehetjük ezt. Csak a támogatott applikációk jelennek meg az órán, így elveszni sem nagyon fogunk, illetve az iPhone felhasználók számára is hasznos, hogy olyan önállóan futó alkalmazásokat is használhatnak, melyekhez korábban akár szükség volt egy androidos mobilra.

A cikk végéhez közeledve megjegyeznénk, hogy több korábbi pletykával ellentétben a Google nem saját nevével fémjelzett okosórák kíséretében mutatta be az új rendszert, amit így utólag jó döntésnek tartunk. Az LG Watch Style és Watch Sport lett a legelső Android Wear 2.0-t futtató okóra páros, de az óriási lehetőséget abszolút elszalasztotta a dél-koreai gyártó. A Style rengeteg funkciónak van híján a szenzorok és chipek hiánya miatt, míg a Sport túl nagy, túl vastag és egyáltalán nem mutat újat a rendszeren kívül. Személyesen még nem tudtuk tesztelni az órákat, így ezeket mi is csak a képek, videók és specifikációk alapján mondjuk, de amint lesz rá lehetőségünk, szívesen beszámolunk nektek az LG újdonságairól.

Android Wear 2.0 Ismertető - 8. kép

Egyelőre tehát jobban járhat az, aki egy hamarosan frissülő korábbi modellt vásárol, hiszen sem a töltés, sem az üzemidő, sem pedig a hardveres erősség kapcsán nem hoznak újat az LG megoldásai. Talán túl sok energiát vitt el a G6-ra való készülés, mely nagyon fontos lesz a vállalat életében. Az üzemidő kapcsán továbbra is maximum 2-3 naponta kell majd tölteni az órákat, de ez nem a Google hibája, a hardveres oldalon van a gond. Idén várhatóan rengeteg új, Android Wear 2.0-t futtató okosóra kerül majd piacra, hiszen a gyártók is látják, hogy a Google most egy jó alapot adott a kezükbe és az LG újdonságai messze vannak a tökéletestől.

A rendszer maga tehát abszolút jól sikerült, rengeteg korábbi problémára, hibára és hiányosságra hozott megoldást. Alig várjuk, hogy elterjedjen, jó lenne ha, kicsit az árak is csökkennének a piacon és reméljük, hogy 2017-ben több okosóra tesztjét is olvashatjátok majd nálunk.
10 hozzászólás

66aaaa

7 éve, 5 hónapja és 10 napja

Az AW 1.5-ön a Google now értett magyarul...az AW 2.0 Google Asszisztense nem...
Így használghatatlanná vált a hangvezérléssel a válasz az SMS-re, emailre.
Remek.
Most várhatunk meging, amíg a gugli hajlandó lesz szupportálni végre a magyar nyelvet az asszisztensben szomorú smiley(

válasz erre

Fikarc

7 éve, 8 hónapja és 16 napja

Nagyon sokat javult, láthatóan kinőtte a gyerekbetegségeit. De eléggé elkésett vele a Google, mostanra az emberek nagy része nem is foglalkozik az okosórákkal. És ez annak köszönhető hogy nagyon gagyi volt eddig a rendszer...

válasz erre

VDemon

7 éve, 8 hónapja és 17 napja

Hmmmm egész vállalható lesz lassan ez a rendszer is. Kinőtte a ygerekbetegségeket úgy látom. Szuper cikk!

válasz erre

Harder

7 éve, 8 hónapja és 17 napja

Stevesuit írta:
A szomorú az hogy egy Nfc vel ,GPS-szel Wifi támogattással felszerelt Sony smartwatch 3 nem kapja meg a 2.0-t

A kérdésem az hogy MIÉÉÉÉÉÉRT?????????????????????

A SONY megbolondult, vagy tényleg kihagyja ezt a lehetőséget és a konkurenciának teret ad arra hogy egy frissíthető órát vásároljanak a felhasználók.

Egyszerűen nem értem. Ha valahogy rá lehet majd pakolni kérem valaki jelezze!
Sajnos a Sony a telefonjaival is ezt csinálja. szomorú smiley Nem megbízható cég.

válasz erre

Kisfaludy82

7 éve, 8 hónapja és 17 napja

Sokat fejlődött az elsőhöz képest. De a Samsung megoldása sokkal fejlettebnek tűnik....

válasz erre

Stevesuit

7 éve, 8 hónapja és 17 napja

A szomorú az hogy egy Nfc vel ,GPS-szel Wifi támogattással felszerelt Sony smartwatch 3 nem kapja meg a 2.0-t

A kérdésem az hogy MIÉÉÉÉÉÉRT?????????????????????

A SONY megbolondult, vagy tényleg kihagyja ezt a lehetőséget és a konkurenciának teret ad arra hogy egy frissíthető órát vásároljanak a felhasználók.

Egyszerűen nem értem. Ha valahogy rá lehet majd pakolni kérem valaki jelezze!

válasz erre

techiii

7 éve, 8 hónapja és 17 napja

Komoly kis cikk lett. meglepett smiley

válasz erre

Ronalddo

7 éve, 8 hónapja és 17 napja

Kiváló ismertető lett, sokat megtudtam belőle ami érdekel. Mindenképpen várom az éles tesztet majd! Remélem mihamarabb lesz! mosolygó smiley

válasz erre

Porthos

7 éve, 8 hónapja és 17 napja

Nekem felemás érzéseim vannak a rendszerrel kapcsolatban, látom hogy rengeteget fejlődött, de még mindig nem feltétlenül érzem szükségét egy ilyen órának. Ha lenne normális, használható, mondjuk 30 ezer forint körül akkor biztosan vennék egyet.

De amíg ilyen 130 ezres elborult árak vannak, nem vagyok hajlandó rá áldozni.

válasz erre

TEchie

7 éve, 8 hónapja és 17 napja

Nagyszerű összefoglaló anyag, köszönjük!

Én úgy gondolom, jelenleg a Samsung Tizen alapú rendszere nagyon fejlett, és ezen a Wear 2 sem tud változtatni sokat, egyelőre felzárkózott hozzá. Az Apple Watchot viszont rommá alázza, az tény. mosolygó smiley

válasz erre