Acer Swift 5 teszt

2017. június 16.
46.1611
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
dfp profilja, adatai
dfp
A hordozható számítógépek piacán nagyon látványos fejlődést figyelhettünk meg az elmúlt években, melyek nem csak a hardveres erőben mutatkozott meg, hanem a kínálat átalakulásában és bizony a minőségi szint növekedésében is könnyen megfigyelhető. Korábban is voltak prémium gépek, de ma már nem kell nagyobb vagyont otthagynunk a boltban azért, hogy egy vékony, minőségi anyaghasználattal bíró és viszonylag jól felszerelt masinát kapjunk. Persze ez nem jelenti azt, hogy a 99 990 Ft-os ajánlatok is ebbe a kategóriába tartoznak, de bizony már közel sem kell fél milliót kipengetni egy korrekt gépért.


A fejlődés egyik iskolapéldájaként az Acer portfóliójának átalakulását és fejlődését érdemes megfigyelni, hiszen a gyártóra korábban jellemző volt az, hogy árban alá tud lőni a riválisoknak, de cserébe bizony a nem hardveres dolgokban is kompromisszumot kell kötnünk. A tajvani óriás azonban megfigyelte azt, hogy egyre többen vágynak olyan gépre, ami valamilyen szinten magabiztosságot, értéket ad már azzal is, ahogy kinéz és amilyen anyagból összeáll. Az ilyesfajta igényesség növekedése pedig óriási lehetőséget biztosított a vállalatnak ahhoz, hogy a saját filozófiáján kicsit csiszolva rengeteg új vásárlót érjen el.

Az Acer Swift széria pontosan ezeket az igényeket hivatott kiegészíteni, hiszen nagyon korrekt hardveres felhozatalt kínál jó építési minőséggel és sok esetben a piaci átlag alatti árazással. Nemrég a család középső tagja az Acer Swift 5 vendégeskedett nálunk és megpróbálta bebizonyítani, hogy ésszerű árak mellett is lehet erőt és magabiztosságot sugározni.

Összecsukott állapotban hűvös eleganciát sugall

Összecsukott állapotban hűvös eleganciát sugall


Azt kevesen tudják, hogy ez a modell és alapjában véve az egész Swift család nem egy teljesen új gondolaton alapszik, hiszen S5 néven például már volt egy "elődje", mely pont ezekre az értékekre próbált ráfeküdni, vagyis könnyű, elegáns és erős volt.

Külső

Egy számítógép esetében ugye a hardveres összetétel az, ami igazából meghatározza a gép tudását és a felhasználó lehetőségeit azzal kapcsolatban, hogy mire is tudja használni az adott gépet. Ezen a téren azonban nagyon hasonló a helyzet ahhoz, amit az okostelefonok piacán látunk, hiszen egy Intel Core i5-ös processzorral, 8GB memóriával és egy gyors SSD tárhellyel már a felhasználók többségét erő szempontjából abszolút ki lehet szolgálni.

Ez magával hozta azt, hogy a külső kiemelt szerepet kap és bizony a gyártóknak a középkategóriában is elő kell állniuk extrákkal, illetve felsőkategóriás lehetőségekkel.

Ujjlenyomat olvasó a touchpadbe építve

Ujjlenyomat olvasó a touchpadbe építve


A méreteket tekintve elsőre sokan egy 13 hüvelykes kompakt gépnek hihetik a laptopot, de a mérnöki lehetőségeknek és a mai trendeknek megfelelően egy 14 hüvelykes laptopról beszélhetünk. A széria védjegye a vékonyság és könnyedség, így nem túl meglepő, hogy az Acer Swift 5 14,5 milliméter vékony és 1,3 kilogrammot nyom. Erre még a női felhasználóknak sem lehet panaszuk, a férfiaknak pedig a néhány évvel korábbi erős gépek után fel sem fog tűnni, hogy a táskájukban van.

Az anyaghasználat terén megemlítendő, hogy az egész gép alumínium vázat kapott, így meglehetősen masszív. Ezzel pont azt a fontos fejlődést lépték meg, amelynek hála már a több százezer forintba kerülő gép nem recseg, nem ropog és igazi prémium érzetet kelt. Nálunk a fekete modell járt, mely kívül-belül fekete színezést kapott, a fedlapja pedig egy érdekes texturált felülettel rendelkezik.

Vékony a ház, mégsem kell lemondanunk például a kártyaolvasóról sem

Vékony a ház, mégsem kell lemondanunk például a kártyaolvasóról sem


A feketeséget csak az ezüst zsanérborítás töri meg, melybe belegravírozták a Swift feliratot. A másik színkombinációnál ez a borítás arany színű, miközben az egész gép kívül-belül fehér, tehát a női célközönség egy elegáns fehér gépet is választhat.

A kijelző körüli káva meglehetősen kicsi, többek között ezért is kerülhetett beépítésre egy 14 hüvelykes Cinecrystal IPS panel, ami a nagyság mellett az esztétikában is fontos. Többek bánatára sajnos nem érintőképernyős, de ezt még a nagy testvér sem tudja. Ellenben a fényerő rendben van, az IPS panel előnyei szembetűnőek és a Full HD felbontás is teljesen megfelelő lesz még jó pár évig.

Belülről igazán formabontó megoldást nem kínál a gép, de ez nem is baj. A háttérvilágításos billentyűzet kétféle fényerőt kínál és az esti munkához is tökéletes. Akad azonban egy kis meglepetés a touchpad kapcsán, hiszen a bal felső részére egy ujjlenyomat-olvasó került, mely például lehetővé teszi, hogy egy egyszerű mozdulattal bejelentkezzünk és ne kelljen a jelszavunkat begépelni.

A FullHD kijelző ebben a méretkategóriában éppen elég

A FullHD kijelző ebben a méretkategóriában éppen elég


Ez egy nagyon kellemes és hasznos extra, amivel nem csak a riválisoktól tudja megkülönböztetni magát az Acer, hanem házon belül is egy érdekes helyzet állt elő. A drágább és "prémiumabb" Swift 7 ugyanis nem rendelkezik ujjlenyomat-olvasóval, tehát a széria középső tagja ilyen szempontból jobban felszerelt. Maga a billentyűzet igen rövid úton jár, könnyed és nem ragad be.

Gépelésre, levelezésre és munkára tökéletesen alkalmas. A touchpad szintén egy minőségi, szint a házba beleolvadó megoldás, nem kopog és nem kell erőlködni vele. Összességében tehát kívül-belül minőségi megoldással van dolgunk, mely a minőségre vágyó átlagfelhasználók mellett az üzleti szektorban is abszolút megállja a helyét.

Csatlakozások

A vékony és könnyű gépeknél egyre többször fordul elő, hogy kompromisszumot kell kötni a csatlakozások terén, mely bizony a felhasználók többségét korlátozza vagy extra költségekkel és idővel terheli. Ilyen szempontból a Swift 5 14,5 milliméteres mérete nem okoz hátrányt, hiszen teljes értékű csatlakozási skálát kapunk.

USB Type-C-it is kapunk, kár hogy tölteni nem tudunk vele

USB Type-C-it is kapunk, kár hogy tölteni nem tudunk vele


A készülék jobb oldalán az állapotjelző LED-ek mellett helyet kapott egy HDMI csatlakozó és két USB csatlakozás, melyek közül az egyik USB 3.0, a másik pedig USB Type-C, vagyis a jövő kiegészítői is tökéletesen használhatóak majd vele. A bal oldalon még egy USB 3.0 csatlakozó, egy nagyon hasznos SD kártyaolvasó és egy fejhallgató/hangszóró kombinált kimenet található.

A vezeték nélküli kommunikációban is nagyon erős a gép, hiszen a 2.4 és 5GHz-es működési frekvenciákat is támogatja a 802.11a/b/g/n/ac szabványokkal. A 2x2 MU-MIMO technológia mellett pedig a Bluetooth 4.0 csatlakozás említendő még meg, mellyel könnyen mozgathatjuk az adatainkat, illetve vezeték nélküli perifériákat, kiegészítőket is csatlakoztathatunk a géphez.

Hardver

A laptopok esetében mindig többféle hardveres felhozatalról beszélhetünk, de a Swift 5 kapcsán azért nem veszünk majd el a lehetőségekben. A 14 hüvelykes kijelző minden modellnél ugyanaz, a túloldalt pedig az Intel 7. generációs Core i5 vagy Core i7 modelljei dolgoznak a hozzájuk tartozó grafikus egység, 8GB RAM és egy SSD tárhely mellett.

Az i5-7200U sem mondható egy gyenge processzornak, de nálunk az egyik legjobban felszerelt modell járt, vagyis egy Intel Core i7-7500U dolgozott a gépben, mely kétmagos, de támogatja a Hyper-Threading technológiát, 2,70 és 3,50GHz közötti sebességre képes és 4MB Cache áll rendelkezésre.

Az akkumulátor bivaly erős, 13 órát is ki lehet belőle hozni

Az akkumulátor bivaly erős, 13 órát is ki lehet belőle hozni


A memória a mi modellünkben is 8GB LPDDR3-as egység volt, a tárhely szerepében pedig egy 256GB-os Intel PCIe SSD tündökölt, mely villámgyorssá tette az indulást és a rendszer használatát. Ennél már csak az 512GB-tal szerelt változat a jobb, vagyis óriási különbségek tényleg nincsenek a gépek között, elveszni sem nagyon tudunk, így kifejezetten egy felhasználóbarát kínálatról beszélhetünk.

A Windows 10 villámgyorsan elindul, a programok nem hezitálnak, több ablakos böngészés, irodai szoftverek és még a képszerkesztés sem okoz gondot a gépnek. Persze videókat vágni vagy komolyabb grafikai munkákat nem ezzel az Acer modellel fogunk elvégezni, ahogy játszani sem igazán ajánlott, de a gyártó egyfelől ilyeneket nem is állít, másrészről pedig a kínálatukban van ezekre megfelelő modell, méghozzá hasonlóan jó ár/érték arányokat képviselve.

A 4670 mAh-s akkumulátor a gyártó szerint 13 óra üzemidőt biztosít, vagyis esténként töltve egy teljes munkanapot kibír töltés nélkül a gép. Ezt azért érdemes a gyártói ajánlás szintjén kezelni és ugye minden attól függ, hogy ténylegesen mennyit és mire használjuk napközben a gépet, így töltő nélkül ne induljunk el.

A borítás az utóbbi időkben megszokott Acer minőség

A borítás az utóbbi időkben megszokott Acer minőség


Sajnos nem USB-C töltője van a gépnek, így egy saját egységet kell a táskában tárolnunk, de nem egy nagy darabról van szó. A legtöbbeknél bizonyára kibír egy 8 órás műszakot közepes fényerővel, nem állandó használat mellett úgy, hogy az erőforrásigényes szoftvereket nem hagyjuk megnyitva egész nap.

Összegzés

Szerencsére nincs túl nehéz dolgunk az összegzéssel, mert a látottak és tapasztaltak alapján egy szuper kis gépről beszélhetünk, mely teljes mértékben igazodik az Acer "frissített" filozófiájához és tényleg "jó" áron kínál nagyon korrekt teljesítményt, mindenki számára vállalható anyaghasználatot és még némi extrát is kínál.

Az i5-ös modell befért 300 000 Ft alá, de az i7-es változatért azért közel 350 000 Ft-ot kell fizetnünk. Ezzel azért bőven akad közvetlen kihívója a gépnek, de a legfrissebb hardvert kapjuk meg villámgyors SSD-vel egy minőségi csomagban.
 
  • Extrák
    9
  • Egyéb
    8
  • Dizájn
    8
  • Hardver
    8

Megvételre ajánlott

83%
8 hozzászólás

zender

7 éve, 4 hónapja és 5 napja

Mennyire van megtömve bloatware-rel? Legutóbb egy Asus gép volt nálam és olyan szinten volt fullon pakolva ****abbnál ****abb (értsd: egyáltalán nem hasznos) alkalmazással, amik a processzort állandóan pörgették hogy a gép el sem tudott hallgatni, folyamatosan pörgött a venti.

Az Acer sem fukarkodott a gépein az előretelepített bloatware-ekkel, erről sikerült leszokniuk, vagy ez is teli van tömve?

válasz erre

Levi87

7 éve, 4 hónapja és 7 napja

Manapság egy i7-es ultrabook nagyon jó ajánlat 350 környékén, főleg egy márkától. Xiaomiban nem venném meg röhögő smiley de azért az Acer megbízható. Augusztus elején váltok gépet, akkor ezt is megnézem majd, remélem addig lejjebb is megy még picit az ára. kacsintó smiley

válasz erre

Porthos

7 éve, 4 hónapja és 9 napja

Ahogy olvastam a tesztet, végig nőtt bennem a várható ár és arra számítottam hogy a végén 400-500 között leszünk. Erre 350!!!! mosolygó smiley Nagyszerű ajánlatnak tűnik.

válasz erre

TEchie

7 éve, 4 hónapja és 11 napja

Gyönyörű kis masina nem is vitás! Hardveresen nincs mit hozzáfűzni, hozza amit kell, az ára viszont meglepett. Ez igen komoly ajánlat ennyiért!

válasz erre

techiii

7 éve, 4 hónapja és 12 napja

i7-es procival csak 350e? meglepett smiley Az nagyon jó ár érte.

válasz erre

CharlieFirpo

7 éve, 4 hónapja és 12 napja

Korrekt áron kihozott kis gép ez, kinézetre is bejön!

válasz erre

Fikarc

7 éve, 4 hónapja és 12 napja

Korrekten összerakott kis masina, az ára pedig verhetetlen! meglepett smiley

válasz erre

Harder

7 éve, 4 hónapja és 12 napja

Hát ez nagyon szép gép! meglepett smiley

válasz erre