Acer Spin 7 teszt

2017. január 22.
47.0561
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
dfp profilja, adatai
dfp
A hordozható számítógépek piacán manapság egymásra licitálnak a gyártók a vékonyság és könnyedség terén, egyre többen készítenek valóban elegáns, minőségi modelleket, amelyekhez szerencsére a hardvergyártók is asszisztálnak. Jó néhány éves technológiai fejlődés kellett ahhoz, hogy tesztalanyunk, az Acer Spin 7 megszülethessen, hiszen egy laptop esetében mindennek megvan az ára.


Ha a gyártók csökkenteni akarják a méretet vagy kisebb kijelző, vagy vékonyabb káva szükséges, ha pedig a minőségi külső a fontos, akkor nem lehet műanyagot alkalmazni. Az Acer Spin 7 a maga nemében egy különleges laptop, mely rengeteg kihívóval rendelkezik, ugyanakkor egy óriási előnye van, a mögötte álló tapasztalat.

Kezdjük rögtön a legszembetűnőbb ponttal, a külsővel. Igen nagy dicséret az Acer számára, hogy ebben némiképpen az Apple MacBook szériájára hasonlít a Spin 7, hiszen már-már unalmas, mégis szinte tökéletes és soha meg nem unható. Egy egyszerű fekete alumínium darab, mégis árad belőle az elegancia, a minőség és az odafigyelés. Jól tudta az Acer, hogy ebben a kategóriában hiba nem csúszhat az anyaghasználatba, a felhasználók pedig elégedettek lehetnek az eredménnyel. A fekete házat az ezüst zsanérok és a szintén ezüst acer felirat törik csak meg, a dizájnban tehát nem találhatunk kivetnivalót.

Óriási touchpad uralja a teret a billentyűzet alatt

Óriási touchpad uralja a teret a billentyűzet alatt


A gyártó egyik legújabb ultrabook modelljéről beszélünk, így az 1,2 kilós súly nem lehet olyan meglepő az adatlapon olvasva, de ha élőben fogjuk meg és használjuk, akkor bizony tátva maradhat a szánk, hogy ezt a minőséget és méretet ilyen kicsi súllyal meg tudták oldani. A méreteknél maradva A 13 hüvelykes laptopok formavilágával rendelkezik a gép, pedig egy 14 hüvelykes Acer CineCrystal IPS Full HD kijelző tárul elénk, ha felnyitjuk a gépet. Ez azt is jelenti, hogy a kijelző két oldalát csak a rendkívül vékony káva határolja, egyedül felül és alul maradt némi hely, előbbi például az 1,3 megapixeles webkamerának is helyet ad.

A külsőhöz tartozik még a gép talán egyik legnagyobb hiányossága, a billentyűzet háttérvilágításának hiánya. Egy ilyen kompakt, könnyű gépet bizony bármikor szívesen felkapunk, még este is dolgoznánk vele az ágyban, néha pedig nagyon jól jönne az a háttérvilágítás. Persze a gyönyörű kijelző valami fényt ad, de jó lett volna egy beépített funkció. A billentyűk egyébként rövid úton járnak és nagyon halkak, de ezt logikus is, hiszen nincs hely a mechanikus megoldások számára, ami azt illeti még szükség sincs rájuk egy ilyen terméknél. A néma csönd működés sem általános jelenség a laptopok piacán a Spin 7 hangját azonban nem fogjuk hallani. Ennek egyszerű az oka: nincs benne ventilátor, vagyis passzív hűtéses a gép.

Sokak számára elsőre furcsa lehet az extra széles touchpad, ami egy ötletes megoldás az Acer részéről, ha már ott van a hely, akkor jól tették, hogy kiszélesítették. A kattintása abszolút határozott és halk, nem kattog és nem billen, a gép minden pontja nagyon egyben van. Az érzékelés azonban nem tökéletes, akkora méretnél óhatatlanul előfordulhat, hogy a tenyerünk egy része is érinti a padot, illetve az is árulkodó jel, hogy a billentyűzeten egy extra gombot kapott a touchpad ki/be kapcsoló lehetőség, vagyis a mérnökök is jól tudták, hogy a forgatás közben vagy tablet módból visszaváltva gondok lehetnek.

Elékpesztően vékony az Acer Spin 7 - az ott sima dió mellette

Elékpesztően vékony az Acer Spin 7 - az ott sima dió mellette


A Spin 7 elnevezés is utal arra, hogy nem egy egyszerű ultrabookkal van dolgunk, ez pedig a felhasználási módoknál meg is látszik. Négyféle fő használati opcióval van dolgunk, hiszen hagyományos laptopként, a billentyűzetet a képernyő mögé hajtva egyszerű táblagépként, felhajtva asztali táblagépként és háromszöget bezárva pedig kitámasztott tabletként használhatjuk. Persze a kijelzőt és a billentyűzetet egy átmeneti pozícióra is beállíthatjuk, de ezt a négy, fő felhasználási opciót jelölte meg a gyártó.

Az elforgatások egyébként rendkívül simák, nem akadozik, nem recseg-ropog és pontosan ott áll meg, ahol szeretnénk. A táblagépként való felhasználás már egyértelmű utalás arra, hogy érintőképernyős géppel van dolgunk, amit a Windows 10 szoftveresen is megtámogat. Amint érzékeli, hogy táblagépes állásba került, a Windows 10 megkérdezi, hogy szeretnénk e tablet módra átváltani és máris egyszerűbb lesz használni a teljes értékű asztali rendszert.

Térjünk át a belsőre, ami némiképp a külső és a kategória áldozatául esett, sőt akár meg is tévesztheti a felhasználókat. Az adatlapon böngészve ugyanis mit vesz észre az, aki annyira nem ért a hardverekhez? Intel Core i7-es processzor, SSD tárhely és 8GB RAM. Ez így elég ütőképes konfigurációnak tűnik ilyen súllyal, mérettel, gyönyörű kijelzővel. A helyzet azonban nem ilyen rózsás, nem mondom, hogy az Acer be akarja csapni a felhasználókat, mert minden igaz az előző mondatban említettekből, csak sajnos a hardverpiac nem ilyen egyszerű.

A csatlakozók oldalra, a töltés visszajelzése viszont hátra került

A csatlakozók oldalra, a töltés visszajelzése viszont hátra került


Ez a felsőkategóriás Intel processzor ugyanis egy kétmagos Intel Core i7-7Y75, mely 1,3 és 3,6GHz közötti sebességre képes. Vagyis ez nem az az i7, amivel 4K-s videókat fogunk vágni, vagy a legújabb játékokat fogjuk high beállításokon futtatni. Persze azért a hozzá tartozó Intel HD Graphics 615-ös grafikus egység, a 256GB villámgyors SSD tárhely és a 8GB LPDDR3 memória egészen jó csapatot alkot. Temetni egyáltalán nem kell a gépet, akik ezen a piacon keresgélnek, nem igazán találnak erőműveket és munkaállomásokat.

Illetve a Spin 7 is nyugodtan nevezhető munkaállomásnak, azok számára, akik a böngészőkben, vagy egyszerűbb irodai szoftverekben dolgoznak. Azt azért fontos megemlíteni, hogy a benchmark tesztek alapján nem túl előkelő a Spin 7, hiszen ez az Intel processzor még a korábbi Core m5 és Core m7 megoldásoknál is gyengébb.

Persze egy kép megvágása, szerkesztése sem süti ki a hardvert, így könnyedebb grafikai munkák is beleférnek a dologba. Értelemszerűen videót vágni ne nagyon álljunk neki, csak ha tényleg nincs más a közelben. Ugyan ez igaz a játékra is, egyszerűen nem kapjuk meg azt az élményt, amiért megérné elindítani egy újabb címet, de ez a kategória nem is erre való. A munka mellett azonban sokan használják tartalomfogyasztásra a laptopokat, pláne ha egy ilyen könnyű gépről van szó. Filmezésre abszolút megfelelő a gép, maga a Full HD IPS panel is gyönyörű, de külső kijelzőt is csatolhatunk hozzá.

Nem nevezhető épp portaszítónak a borítás, de a hangzás sem kiemelkedő

Nem nevezhető épp portaszítónak a borítás, de a hangzás sem kiemelkedő


Csatlakozásokból azért nem vagyunk bőségesen ellátva, de ez is a formavilág és a méret kompromisszumai közé tartozik. Az Acer 2 USB Type-C csatlakozóval tudta le a dolgot, mely mellé mindössze egy fejhallgató kimenet került. Ezek a gép jobb oldalán kaptak helyet, bal oldalt csak a hangerőgombokat és a ki/be kapcsoló gombot találjuk. A Type-C ugyan már egy ideje piacon van, de még mindig nem számít elterjedtnek, így sokakat ez is eltántoríthat a vásárlástól. Őket az Acer azonnal megtartotta, hiszen a csomagban helyet kapott egy USB-C?HDMI és egy USB-C?USB-Type-A adapter. Ez nagyon figyelmes az Acer részéről, más gyártók is példát vehetnének.

Persze a legtöbben így is adapteres felhasználásra szorulunk, legyen szó munkáról vagy nagy képernyős médiafogyasztásról. Ezt némiképp a vezeték nélküli technológiával küszöbölhetjük ki, hiszen WiFi és Bluetooth is helyet kapott a gépben, aminek inkább csak az ellenkezője lett volna érdekes. A WiFi egyébként kétcsatornás, négyfunkciós (2.4 GHz és 5 GHz), illetve az elterjedőben lévő MU-MIMO technológia is támogatott.

A kártyaolvasó hiánya talán sokaknak fájó lehet, illetve a vezetékes internetcsatlakozási lehetőség sem jött volna rosszul üzleti szempontból, de ma már ott tartunk, hogy a dizájn egyszerűen lehetetlenné teszi az alkalmazásukat. A legjobb megoldása erre az lehet, ha a munkahelyi asztalon egy dokkolót alkalmazunk, amit csak ott használunk és akkor munkán kívül nem hátráltat, nem kell vele foglalkozni.

A formaterv és a kivitelezés gyönyörű

A formaterv és a kivitelezés gyönyörű


Egy ilyen kompakt, funkciójából, méretéből és súlyából adódóan valóban hordozható gép esetében az üzemidő is nagyon fontos kérdés. Az Acer 8 órás üzemidővel hívogatja magához a vásárlókat, de jól tudjuk, hogy ezeket az adatokat az autós gyári fogyasztási érték mellé tehetjük fel a polcra. Ezen még csak tovább ront az, hogy már maga ez a 8 óra is kevesebb, mint jó néhány rivális gép szuflája, vagyis ezen a téren jót nem igazán mondhatunk a gépről. Átlagosnak mondható használatnál, böngészés, újságírós munkák, egy kis YouTube és tabletes PDF olvasás mellett bizony egy teljes munkanapot sem bírt ki a gép, néhány tesztben pedig 20-30 százalékkal marad alul a riválisoktól.

Ez bizony nagyon nem jó pont, hiszen azt gondolnánk, hogy ezért kell kompromisszumot kötni a csatlakozókkal és a hardverrel, a gond csak az, hogy a formavilágból kifolyólag az akkumulátornak is kevesebb hely jut. No azért nem kell temetni a gépet, az üzemidőn sokat dobhat például a fényerő állítása, mely egy dedikált gombot is kapunk és esti használatkor a legkisebb érték és bőven megfelelő.

Ha éppen nem dolgozunk, nyugodtan csukjuk össze, villámgyorsan feláll majd, a képernyő hamar lekapcsol, tehát vannak azért óvintézkedések a gyors merülés ellen, ráadásul a töltő sem az az óriási darab, nem foglal sok extra súlyt a táskánkban vagy extra helyet az asztalnál.

Az Y processzor és a billentyűzet megvilágítás hiánya fájó pont

Az Y processzor és a billentyűzet megvilágítás hiánya fájó pont


Eddig tehát tényleg csak néhány negatívumot említhettünk meg a géppel kapcsolatban, a teszt végére pedig még egynek maradt hely, ami meg inkább realitás, mint negatívum, de tény, hogy vásárlást meghatározó és jelen esetben elutasító tényező. Ez nem lenne más, mint a 440 000 Ft körüli ár. Persze egy HP Spectre vagy egy Apple MacBook sem olcsóbb, tehát ez a kategória velejárója, a célközönség pedig nem az, aki az árat meglátva csak annyit mond, hogy drága. A prémium ultrabook-ok bizony drágák, viszont egyre jobbak és ezt az Acer Spin 7 is remekül példázza.

Ebből fakadóan a valódi célközönség számára abszolút ajánlott gépről van szó, a prémium minőség és az üzleti életben való helytállás garantált, a 14 hüvelykes kijelző pedig bizony komoly előny ebben a mezőnyben. Tesztelőként ámulok azon, hogy ez ilyen formában, bőven másfél kiló alatt egy működőképes prémium gép és egyértelmű, hogy legkésőbb 2-3 generáció múlva minden kompromisszum el fog tűnni.

Az irány tehát remek, a gép is remek, de rétegtermék, mely céltudatos hozzáállást és nem irigykedős negativitást érdemel.
 

      %
      19 hozzászólás

      dfp

      7 éve, 7 hónapja és 10 napja

      ebegab92 írta:
      Bármiféle mérési eredmény publikálása nélkül kijelenteni, hogy ez a CPU gyengébb a Core m-es elődökhöz képest, azért elég meredek. A hardveres teljesítmény mérésének teljes hiánya van ebben a cikkben. Kijelzőről sem készültek képek több betekintési szögből. Színhűség sem lett megnézve. Az hogy IPS még nem jelent semmit. Ami még hiányzott a cikkből az a gép melegedlse üresjáratban-átlaghasználattal-teljes terhelés alatt.
      A gép különben tetszetős, csak az árcédula nem magyar piacra van szánva.
      Szia

      Ahogy marco is írta, igyekszünk "felhasználóbarát" írást közölni a gépekről, hiszen a legtöbbeket valóban nem érdekelnek a száraz tesztek, számok. Vannak oldalak, ahol több soron keresztül is ilyesmiket lehet olvasni, mi inkább a lazább hangvételt kedveljük, inkább egy baráti tanácsot írunk a gépekről. Úgy gondoltuk, ahogy aki közel fél milliót ad egy ilyen gépért, az pont egy laza, könnyű és minőségi üzleti gépet keres, egyáltalán nem érdekli a bővítés és az ilyesmi. Egy vaskosabb gamer laptopnál valóban felmerülhet, hogy még 8GB RAM-ot tegyünk bele, de manapság már ez sem jellemző a középkategóriától felfelé, hiszen a 8GB-ot sokan megadják alapból, gamereknél olykor 16-ot is, a fölé pedig nincs értelme menni, ahogy itt sincs egy m7-es proci és egy Intel grafikus gyorsító mellé bármit is bővítgetni, pláne ha már egyszer 450 ezret kiperkáltunk.

      De persze megjegyeztük az észrevételt, ha lesz olyan gép, ahol látjuk értelmét és lehetőségét belenyúlni vagy mérni, akkor legközelebb szánunk ezeknek egy bekezdést minimum mosolygó smiley

      válasz erre

      marco

      7 éve, 7 hónapja és 10 napja

      ebegab92 írta:
      Ezt megértem, nem is szükséges, hogy a 20 ezredik tesztprogrammal le legyen mérve. Viszont továbbra is azon az állásponton vagyok, hogy bizonyos szempontból hiányos a cikk.Ami még eszembe jutott: a RAM bővíthető-e? Milyen SSD van benne (nyilván milyen csatolófelülettel)? A Dolby logó ott fityeg a gépen, a hangminőségben ez hogy nyilvánul meg.
      Viszont akik most ugranának gépvásárlásilag egy nagyot (pl.Core2 Duo-1.generációs Core i alapokról), azok nem feltétlen tudnának meg sokat erről a gépről az ő és a jelenkor hardvereihez képest.
      Félreértés ne essék, a hozzászólásaim építő jelleggel íródtak, próbáltam laikus szemével olvasni, és az alapján felvetni a kérdéseimet.
      Persze, értem én és kösznjük is az észrevételeidet. Mindenképpen hasznosak!

      válasz erre

      technomancer

      7 éve, 7 hónapja és 10 napja

      Gyönyörű eszköz! meglepett smiley Kicsit az zavarna hogy nem matt, mert az ember azért ezt visszi magával mindenfelé, főleg hogy ilyen kicsi. Programozói munkára meg egyszerűen tökéletes szerintem!

      Na majd ha egy icipicit lejjebb megy az ára...

      válasz erre

      ebegab92

      7 éve, 7 hónapja és 10 napja

      marco írta:
      Soha nem fogunk ilyen teszteket készíteni, teli van száraz és unalmas, senkit (ezek szerint van kivétel! röhögő smiley) mérési eredményekkel a net. Nincs értelme mérni ezzel vagy azzal, nyilván teljesen egyértelmű hogy egy M processzor sokkal gyengébb a teljes értékű társánál. mosolygó smiley

      Mint mindig, a tesztjeink a felhasználóknak nyújtanak segítséget, nem az a cél hogy a hardverfétisben szenvedők érzelmeit kielégítsük. Arra tényleg van ezer más forrás.
      Ezt megértem, nem is szükséges, hogy a 20 ezredik tesztprogrammal le legyen mérve. Viszont továbbra is azon az állásponton vagyok, hogy bizonyos szempontból hiányos a cikk.Ami még eszembe jutott: a RAM bővíthető-e? Milyen SSD van benne (nyilván milyen csatolófelülettel)? A Dolby logó ott fityeg a gépen, a hangminőségben ez hogy nyilvánul meg.
      Viszont akik most ugranának gépvásárlásilag egy nagyot (pl.Core2 Duo-1.generációs Core i alapokról), azok nem feltétlen tudnának meg sokat erről a gépről az ő és a jelenkor hardvereihez képest.
      Félreértés ne essék, a hozzászólásaim építő jelleggel íródtak, próbáltam laikus szemével olvasni, és az alapján felvetni a kérdéseimet.

      válasz erre

      Harder

      7 éve, 7 hónapja és 10 napja

      ebegab92 írta:
      Bármiféle mérési eredmény publikálása nélkül kijelenteni, hogy ez a CPU gyengébb a Core m-es elődökhöz képest, azért elég meredek. A hardveres teljesítmény mérésének teljes hiánya van ebben a cikkben. Kijelzőről sem készültek képek több betekintési szögből. Színhűség sem lett megnézve. Az hogy IPS még nem jelent semmit. Ami még hiányzott a cikkből az a gép melegedlse üresjáratban-átlaghasználattal-teljes terhelés alatt.
      A gép különben tetszetős, csak az árcédula nem magyar piacra van szánva.
      Minek mérnének le egy tényt? röhögő smiley

      válasz erre

      marco

      7 éve, 7 hónapja és 10 napja

      ebegab92 írta:
      Bármiféle mérési eredmény publikálása nélkül kijelenteni, hogy ez a CPU gyengébb a Core m-es elődökhöz képest, azért elég meredek. A hardveres teljesítmény mérésének teljes hiánya van ebben a cikkben. Kijelzőről sem készültek képek több betekintési szögből. Színhűség sem lett megnézve. Az hogy IPS még nem jelent semmit. Ami még hiányzott a cikkből az a gép melegedlse üresjáratban-átlaghasználattal-teljes terhelés alatt.
      A gép különben tetszetős, csak az árcédula nem magyar piacra van szánva.
      Soha nem fogunk ilyen teszteket készíteni, teli van száraz és unalmas, senkit (ezek szerint van kivétel! röhögő smiley) mérési eredményekkel a net. Nincs értelme mérni ezzel vagy azzal, nyilván teljesen egyértelmű hogy egy M processzor sokkal gyengébb a teljes értékű társánál. mosolygó smiley

      Mint mindig, a tesztjeink a felhasználóknak nyújtanak segítséget, nem az a cél hogy a hardverfétisben szenvedők érzelmeit kielégítsük. Arra tényleg van ezer más forrás.

      válasz erre

      ebegab92

      7 éve, 7 hónapja és 10 napja

      Bármiféle mérési eredmény publikálása nélkül kijelenteni, hogy ez a CPU gyengébb a Core m-es elődökhöz képest, azért elég meredek. A hardveres teljesítmény mérésének teljes hiánya van ebben a cikkben. Kijelzőről sem készültek képek több betekintési szögből. Színhűség sem lett megnézve. Az hogy IPS még nem jelent semmit. Ami még hiányzott a cikkből az a gép melegedlse üresjáratban-átlaghasználattal-teljes terhelés alatt.
      A gép különben tetszetős, csak az árcédula nem magyar piacra van szánva.

      válasz erre

      Harder

      7 éve, 8 hónapja és 20 napja

      Waaahman írta:
      A gép maga remekül néz ki, ami persze a mai technológiai fejlettségnél már nem plussz, hanem elvárható dolog szerintem. Ettől függetlenül mivel (ha jól értem a cikkből) inkább csak "tartalomfogyasztásra" jó a gép, mint komolyabb dolgokra, éppen ezért (és kövezzetek meg érte) rettenetesen túlárazottnak tartom a gépet. Még ha üzletember szemmel nézem is, és micsoda presztizs lehet kivillantani egy tárgyaláson, vagy valami puccos kávézóban, akkor is. Nem vagyok Apple párti, de ennyiért már (üzletember szemmel) már inkább azt vennék. Szóval aki azt mondja, hogy ennyi pénzért ez remek vétel, az szerintem a) annyire el van eresztve anyagilag, hogy megveszi ezt is a gyűjteményébe, mert úgyse tudja már hova tenni a zsozsót, b) a monitor mögül csorgatja a nyálált egy ilyenre, amit majd megvesz ha lejárt a tv meg a kocsihitele, meg még sorolhatnám.
      Egyedül a procira panaszkodnak a tesztben, de sajnos idén szinte minden ultrabookba ezt teszik. Ez pedig nagyon nagy kár. Ettől függetlenül én nagyon meg akarom venni. mosolygó smiley

      válasz erre

      Waaahman

      7 éve, 8 hónapja és 20 napja

      A gép maga remekül néz ki, ami persze a mai technológiai fejlettségnél már nem plussz, hanem elvárható dolog szerintem. Ettől függetlenül mivel (ha jól értem a cikkből) inkább csak "tartalomfogyasztásra" jó a gép, mint komolyabb dolgokra, éppen ezért (és kövezzetek meg érte) rettenetesen túlárazottnak tartom a gépet. Még ha üzletember szemmel nézem is, és micsoda presztizs lehet kivillantani egy tárgyaláson, vagy valami puccos kávézóban, akkor is. Nem vagyok Apple párti, de ennyiért már (üzletember szemmel) már inkább azt vennék. Szóval aki azt mondja, hogy ennyi pénzért ez remek vétel, az szerintem a) annyire el van eresztve anyagilag, hogy megveszi ezt is a gyűjteményébe, mert úgyse tudja már hova tenni a zsozsót, b) a monitor mögül csorgatja a nyálált egy ilyenre, amit majd megvesz ha lejárt a tv meg a kocsihitele, meg még sorolhatnám.

      válasz erre

      marco

      7 éve, 9 hónapja és 10 napja

      Ha elvonatkoztatok a tesztelői szemléletemtől akkor a magam részéről azt kell mondjam, hogy kegyetlen jól néz ki a gép, a vékony káva például döbbenet. Iszonyat vékony és könnyű, a mindennapi használhatóságban baromi jó, ha mondjuk csak fejlesztésre használja az ember.

      A jelenlegi, Acer Aspire S5-öm és e között vacilláltam, végül a teljesítmény győzött a dizájn felett, de a mai napig fáj a szívem ezért a laptopért...

      válasz erre

      Harder

      7 éve, 9 hónapja és 11 napja

      Korrekt, egyenes teszt. Épp azért győzött meg arról, hogy ezt a gépet válasszam. Nézegettem még az új Dell XPS-t, az Asus Zenbook-ot és a MarcBook Air-t is. De nálam most ez jött ki nyertesnek.

      Remélem meg tudom élőben nézni valahol, mert már nagyon rá vagyok pörögve! röhögő smiley

      válasz erre

      Kisfaludy82

      7 éve, 9 hónapja és 11 napja

      Nagyszerű teszt lett, a laptop pedig nagyon tetszik. Nem sok minden lett feláldozva a hordozhatóság oltárán, a vékonysága meg egyszerűen lenyűgöző!

      Picit túlárazottnak tartom ár / érték arányban, de talán pár hónap múlva megérheti.

      válasz erre
      12a(z) 2 -ből