Acer Aspire R 15 teszt

2016. szeptember 14.
42.9751
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
dfp profilja, adatai
dfp
A hordozható számítógépek már hosszú évek óta sokaknak jelentik magát "a számítógépet", hiszen egy egyszerű felhasználó valójában nem igazán használná ki egy asztali gép előnyeit, így sokan szavaznak a kompakt, hordozható megoldásokra. Persze mára már a különféle igényeknek megfelelően több kategória is kialakult a hordozható számítógépeken belül, így kedvünkre válogathatunk az erőművek, a 2 az 1-ben hibridek, az olcsóságok és a kompakt modellek közül attól függően, hogy mire és hogyan használjuk majd a kiválasztott gépet.


Viszonylag kevés olyan gyártó van, akinek szinte minden kategóriában akadnak delegáltjai, az Acer pedig határozottan az egyik legsokoldalúbb gyártó ezen a piacon. Ártól, tudástól és felhasználási módtól függően szinte mindenhol ott vannak és remekül teszik a dolgukat, amit a folyamatos innováció is megerősít, hiszen az eladások arra ösztönzik a vállalatot, hogy újítson és fejlesszen.

Nemrég egy hazai mértékekkel mérve igencsak drága gép járt nálunk, mely majdnem az Ultrabook kategóriába sorolható, ami azért számos fontos pontot meghatároz a későbbiekben. Ami miatt egyébként nem kaphatja meg az ultrabook jelzőt, az a képernyő mérete. Az Acer Aspire R 15 a lassan 20 éves múltra visszatekintő Aspire család egyik legkomolyabb tagja.

Ebbe a családba rengeteg modellt gyárt a vállalat, az Aspire R széria azonban a különlegesebb megoldásoknak van fenntartva, a magas ár kiegészülve a különleges gépeknek szánt családnévvel és az Ultrabook kategóriával pedig már sejteti, hogy nem egy mindennapi géppel van dolgunk, így már csak azért is érdemes továbbolvasni a beszámolónkat, hogy meglássátok, hogyan gyúrta össze ezt a hármast a világ egyik legtapasztaltabb laptopgyártója.


Külső

A laptopok alapvetően egy sémára készülnek, a küllemet illetően extrémebb formavilágot csak az igazán különleges gépek kapnak, így a külső kapcsán inkább a részletekről kell beszélnünk. A hordozható gépeknek manapság egyre fontosabb szempont az anyaghasználat, pláne az árban magasabb kategóriákban.

Az Aspire R 15 kapcsán a felhasznált anyagokra nem lehet panaszunk, hiszen minőségi alumíniumról van szó, mely a felsőrésznél és a gépet felnyitva is abszolút prémium érzetet kelt. Ennek megfelelően súlya is van a gépnek, méghozzá valamivel 2 és fél kilogramm alatti, így a kategóriájában nem éppen a legkönnyebb gép.

Az üzleti életben és otthon is megállja a helyét

Az üzleti életben és otthon is megállja a helyét


Az anyaghasználatnak nagyon örülhetünk, ezt el is várnánk a pénzünkért, néhány napig fő gépként használva azonban néhány idegesítő dologgal szembetalálkozhatunk. Néha egyszerűen nem éreztem elég masszívnak a gépet, bizonyos pontokon egyértelműen nem olyan erős, mint más részeken.

Az ilyen pontoknál megfogva a gépet érezhetjük, hogy a hátoldal kissé benyomható, ami illúzióromboló tud lenni, hiszen a gép többi pontja abszolút minőségi érzetet sugároz magából. A gép külsejével kapcsolatban meg kell említeni a két oldalon elhelyezett gombokat és csatlakozásokat. Az utóbbi mondatból néhány olvasónak bizonyára furcsának tűnhetnek a gombok, hiszen a legtöbb hordozható gépnél a két oldalon csak különféle csatlakozások kapnak helyet.

Az Acer Aspire R15 esetében azonban a készülék jobb oldalára került a bekapcsoló és a hangerőszabályzó gomb. Őket egészíti ki az SD és SDXC szabványokat támogató kártyaolvasó és egy darab USB 2.0 csatlakozó. A másik oldalon már nagyobb a kínálat, hiszen a töltésre szolgáló csatlakozó mellett egy HDMI és egy fejhallgató kimenet és három USB csatlakozó található.

A két USB 3.0 mellé egy USB Type-C is elfért, ami manapság ugyan már elvárt ebben a szegmensben, de sokan még mindig csak most ismerkednek a szabvánnyal, így esetleg csak később használnák ki.


Kijelző

A kijelző méretet tekintve egy hagyományos, 15,6 hüvelykes IPS panelt kapunk, melynek nem a Full HD felbontás a legnagyobb attrakciója. A kijelzőt ugyanis nem csak felnyitni tudjuk, hanem 360 fokban visszahajthatjuk a hátlapra. Ennek elsőre nem sok értelme lenne, de mivel a kijelző egyben egy nagy értinőképernyő is, azért többféle állásnál is kényelmesen használhatjuk a gépet.

A kijelző forgathatósága különleges, de nem igazán hasznos

A kijelző forgathatósága különleges, de nem igazán hasznos


A zsanérok nagyon masszívnak tűnnek és hangjukat se lehet hallani, így ezt nagyon jól megoldotta a gyártó. A kijelzőt elforgatva a Windows azonnal megkérdezi, hogy szeretnénk e táblagépes módban használni a rendszert és onnantól kezdve pedig az ujjainkra optimalizált felületet kapunk. Mindez nagyon jól hangzik, de őszintén szólva a felhasználók többsége nem sűrűn fogja kihasználni a forgathatóságot.

Mivel a kijelző nem szedhető le külön és nem használható egy önálló táblagépként, azért teljesen visszahajtva is maximum csak asztalon tudjuk kényelmesen használni, tabletként már kényelmetlen egy komplett laptop vastagságú megoldást magunkkal hordozni. Maga az érintőképernyő egyébként a már említett asztali mód és a mindennapi felhasználás során is praktikus, hiszen böngészés közben is simán odanyúlhatunk az egér helyett, ami például a multimédiás tartalmak fogyasztásakor sokkal egyszerűbb.

A kijelző fényere egyébként nagyon jó, a színek kellően élénkek, a tiszta betekintési szöget pedig mindkét oldalon nagyjából 45 fokra tehetjük. A tükröződés azonban rendkívül idegesítő, sokszor tényleg a pokolba kívánná az ember. Ideje lenne már az ilyen komoly gépeknél standard megoldani, hogy ne tükröződjön a kijelző, mert a multimédiás dolgok mellett magát a produktivitást is könnyen hátráltatni tudja.


Hardver

Mint a legtöbb laptopból, így az Aspire R 15-ből is többféle modellt készített az Acer. A nálunk járt eszköz esetében a processzor szerepét egy kétmagos Intel Core i5-6200U töltötte be a saját Intel HD 520-as egységével, melyet szerencsére egy 2GB-os NVIDIA GTX 940 MX és 8GB DDR4-es memória is megtámogatott. Készült i7-es változat is, abban azonban nincs dedikált grafikus gyorsító, ami azért sok esetben jobban jöhet, mint az i5-i7 közötti könnyen túlélhető különbség.

Kegyetlenül tükröződik a kijelző

Kegyetlenül tükröződik a kijelző


A Windows 10 gyors rövid idő alatti felállását természetesen egy SSD tárhelynek köszönhetjük, mely egy 512GB-os darab. Persze a GTX 940MX kiválasztásával messze nem estek túlzásba, hiszen nem túl erős kártyáról van a szó, de az tény, hogy az Intel megoldásánál sokkal jobb, akár játékra is használható bizonyos keretek között. Persze nem gamer laptopról van dolgunk, de ezzel a specifikációval már egészen sok játékot kipróbálhatunk, okosan állítgatva pedig a nevesebb címek is könnyen 30 fps fölé mehetnek.

A touchpad a készülék bal oldalához van közelebb, de könnyen kézre áll és minőségi darab. A kattintáshoz nem kell nagy erő, a felület pedig gyors és pontos. A háttérvilágításos billentyűzet szintén örömteli és sokat dob az esti használaton, a gombok pedig meglehetősen kényelmesek. Nem járnak be nagy utat, de könnyen ráérezhetünk az Aspire R 15 billentyűzetére, ráadásul a különféle kombinációkat is egyértelműen jelölik a kék ábrák.

Az üzemidő terén 9 órát adott meg hivatalos értéknek a gyártó, de persze ez a felhasználástól függően jóval kevesebb is lehet. A kijelző kellően fényes ahhoz, hogy akár a spórolás miatt is visszavegyünk a fényerőből, a viszonylag fejlett belső hardverek pedig szintén nem olyan energiaigényesek. Egy teljes napot valószínűleg végig lehet dolgozni a géppel, de igényesebb munkáknál már érdemes töltőről dolgozni.

Friss technológiák és minden igényt kielégítő csatlakozók

Friss technológiák és minden igényt kielégítő csatlakozók


A vékonyításnak áldozatul esett a közvetlen vezetékes internetcsatlakozási lehetőség is, de cserébe kapunk némi extrát vezeték nélküli fronton. A MU-MIMO szabvány támogatása lehetővé teszi, hogy a notebook minden irányba két adatfolyamot kezeljen, ehhez azonban a szabványt támogató routerre van szükségünk.

A WiFi jellel soha nem volt probléma, kellően erős és megbízható kapcsolatot biztosít. A 0,9 megapixeles webkamera kissé méltatlan egy ilyen géphez, általános felhasználásra megteszi, de azért egy-egy Skype meeting alkalmával jobb benyomást is kelthetnénk már egy ilyen géppel. A hangzásvilág terén az Acer büszke a TrueHarmony technológiájára, az igazság pedig az, hogy valóban jól szól a gép. Kellően hangos, de nem torzít és a basszus is megfelelő, a multimédiás vonalat ez is csak erősíteni tudja.


Összegzés

Fontos megemlíteni, hogy a tesztmodell nagyjából 360 000 Ft környékén szerezhető be, míg az olcsóbb változatok már 300 000 Ft környékén elérhetők. A dedikált grafikus kártya sokaknak lehet, hogy nem éri meg a 20 százalékos felárat, így ezt mindenképpen érdemes mérlegelni a vásárlás előtt.

Nem olcsó, de nem is viselkedik úgy

Nem olcsó, de nem is viselkedik úgy


Maga az Acer Aspire R15 egyébként egy remek gép, ami ugyan majdnem az Ultrabook-ok közé sorolható, de ha csak rohangálni kéne egy gép, akkor súlyát és méretét tekintve sokkal jobbakat is találunk. Ha azonban egy komplett, jó néhány évig kitartó csomagra vágyunk jó néhány extrával, akkor az Aspire R15 ezen változata kiváló választás lehet.

A fém burkolat, az erős Intel processzor és a dedikált NVIDIA GPU évekig biztonságot és kellő erőt biztosít majd, míg az érintőképernyő még a jövőben is csak egy komoly extra marad, arról nem is beszélve, hogy sokak bánatára még a Full HD IPS panelek sincsenek úgy elterjedve.

A specifikációnak és az extráknak köszönhetően még az értékállósága is jobb az eszköznek, így az Acer erős mindenesét bátran ajánlhatjuk.
 

      %
      7 hozzászólás

      Fikarc

      8 éve, 3 hónapja és 6 napja

      Szuper teszt! Nagyszerű gép lehet, de a nem matt kijelző szerintem megbocsájthatatlan ebben az árkategóriában. szomorú smiley Minden másban ideális lenne nekem.

      válasz erre

      Porthos

      8 éve, 3 hónapja és 6 napja

      De kár hogy ilyen nagy. szomorú smiley Kisebben nagyon kéne.

      válasz erre

      Harder

      8 éve, 3 hónapja és 7 napja

      Szuper teszt lett, laptop csere előtt állok, úgyhogy pont jókor is jött! mosolygó smiley

      A tükröződés miatt picit tartok tőle, viszont biztos hogy megnézem ezt is magamnak, mert amúgy nagyon tetszik minden másban.

      válasz erre

      inkognito

      8 éve, 3 hónapja és 7 napja

      Bár vannak hibái, főleg ez a hátul be lehet nyomni, ilyet utoljára egy régebbi asusnál éreztem, most ultrabookom van, de szívesen lecserélném erre. Egy picit kéne olcsóbbnak lennie. mosolygó smiley De így sem rossz. Egyre jobbak az acer gépek.

      válasz erre

      CharlieFirpo

      8 éve, 3 hónapja és 7 napja

      Ez a 360 fokos forgatás zseniális! Ezt imádom az Acer cuccokban!

      Kicsit nekem húzós a gép de nagyon tetszik, elviselném munkagépnek. Nagyon.

      válasz erre

      Kisfaludy82

      8 éve, 3 hónapja és 7 napja

      Korrekt kis masinának tűnik! A dedikált videókártya szerintem hatalmas előny, nekem például nagyon fontos.

      válasz erre

      Ronalddo

      8 éve, 3 hónapja és 7 napja

      Ha ez 13.3-as lenne, nagyon megérné.

      válasz erre