Acer Aspire 5 teszt

2017. október 22.
48.9591
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
murzil profilja, adatai
murzil
Manapság igen nehéz helyzetben van a felhasználó, ha éppen laptop beszerzése előtt áll, hiszen amellett hogy eldöntjük mekkora összeget fordítunk rá, sok esetben nem túl világos a hordozható számítógépek árazása sem. Az Acer termékek rendszeres alanyai az Androgeek tesztlaborjának, többek között pont azért mert a fenti megállapítással szemben kiszámítható hogy mit kapunk a pénzünkért. Mostani alanyunk, az Acer Aspire 5 a középkategóriát célozza meg és átlagos irodai-otthoni felhasználásra készült, korrekt hardverekkel.
Advertisement



Külső

Kezdjük mindjárt azzal, ami a szemünk elé kerül a doboz kibontása után. Az Acer ezen modellje teljesen fekete műanyag, kivéve a felső részt ami enyhén szálcsiszolt alumíniumból készült. Az alsó részen két karbantartó nyílást találunk, amelyek hozzáférést biztosítanak a ramhoz és a 2,5 hüvelykes merevlemez meghajtóhoz. Az akkumulátor a mostani trendeknek megfelelően, házilag nem cserélhető.

A körülbelül 150 fokban egy kézzel is nyitható fedél felhajtásakor is stabilan áll a ház, bár néha ezen lehet némi bizonytalanságot érezni, de nem a zsanérok miatt, hanem van egy bizonyos lazaság a tartásban. A műanyag házon nem volt túl sok meglepetés a csatlakozók szempontjából, hacsak az nem hogy van belőle bőven.

Kategóriájához képest vékony házban kapunk masszív hardvert

Kategóriájához képest vékony házban kapunk masszív hardvert


A notebook három USB A-type portot (2x USB 2.0, 1x USB 3.1 Gen. 1), egy USB Type-C portot (USB 3.1 Gen. 1) és egy HDMI-video kimenetet tartalmaz. A csatolófelületek a két oldalon illetve hátul helyezkednek el, így az elülső részek mentesek a zavaró és gyakran nem szép megoldásoktól. Bal oldalon a Kensington zár, gigabites ethernet, az USB C, HDMI, USB 3.1A és az SD kártyaolvasó helyezkedik el, míg a jobb oldalra került a 3,5 mm-es audio jack és két darab USB 2.0A.


Billentyűzet, trackpad

A normál elrendezésű és méretű gombok mellett a számbillentyűk is helyet kaptak (bár ezek kisebb méretre lettek szabva), a fel és lefelé nyilak is lefeleződtek a tervezés során. Néhány ezer szó beírása után határozottan nem rosszak a tapasztalataim. A gombok válaszideje lehetne kicsivel jobb, de kényelmes rajta a gépelés így valószínűleg a legtöbb felhasználó a napi használatra alkalmasnak találja majd.

A szokásos Acer borítás, és a bemart Aspire felirat

A szokásos Acer borítás, és a bemart Aspire felirat


A háttérvilágítás sem maradt ki a szériából (legalábbis a nálunk járt tesztalanyból), pedig a billentyűzetvilágítás hiánya a középkategóriában nem ritka dolog. A nagyméretű trackpad a billentyűzet alatt kissé balra tolva helyezkedik el a szóközzel egy magasságban. A Synaptic által gyártott részegység teljesen jól használható és annak ellenére, hogy műanyagból készültek, a gombok is elég zajtalanok lettek.


Hardver és teljesítmény

Az Aspire 5 A515 az Intel Core U CPU-ra, DDR4 RAM-ra és a kettős tárhelyre épül, a nálunk járt modell Intel Core i5-7200U 2,5 GHz-en ketyegő kétmagos processzort, 8GB RAM-ot, 128 GB SSD-t és 1 TB HDD-t tartalmazott NVIDIA GeForce MX150 2 GB GDDR5 dedikált grafikus memóriával rendelkező videókártyával. A mindennapi használatra a Core i7 CPU nem igazán szükséges, böngészéshez, filmnézéshez, zenehallgatáshoz, szövegek szerkesztéséhez bőven elég az i5-ös verzió is.

Került bőven USB erre az oldalra is

Került bőven USB erre az oldalra is


Ráadásul ez az opció olcsóbb és tökéletesen illeszkedik ezekhez a tevékenységekhez. A platform 4 GB-os, alaplapra forrasztott memóriával rendelkezik, és egy tartalék DIMM aljzaton keresztül bővíthető, akár 16 GB-tal, így elérhetjük a 20 GB-ot is. A RAM-nyílás és a merevlemez könnyen hozzáférhető az alsó szerelőajtókon át, de ahhoz, hogy eljussunk a wi-fi chiphez, az akkumulátorhoz vagy az M.2 SSD-hez, le kell szerelni az egész hátlapot, amit jó pár csavar tart a helyén plusz a műanyag fülek.


Hálózat

Az eszközben lévő 3168-as számú wi-fi chipet az Intel gyártja, és támogatja az összes szabványt: 802.11 a/b/g/n/ac. Ez a részegység néhány felhasználónak több mint elég lehet, hiszen akár a 433 Mbps-ig terjedő átviteli sebességet is támogat. A vezeték nélküliség mellett a Realtek RTL8168/8111 chip gigabites ethernet portja is elérhető és remekül teljesít.


Képernyő


Balra húzott, kényelmes trackpad és egy pici space

Balra húzott, kényelmes trackpad és egy pici space


Az Aspire 5 sorozatnál két lehetőség áll rendelkezésre, egy 1366 x 768 képpontos TN panel vagy egy 1920 x 1080 képpontos IPS panel. 2017-ben már mindenkit óva intenék a TN panelektől, szerencsére a tesztalanyunkban már az utóbbi IPS található. Ugyan az FHD IPS panelnál már van jobb lehetőség is, amit egy 15 hüvelykes laptopon találhatunk, de egy középkategóriás eszköznél, akár 250 nites fényerővel, nagy kontraszttal és jó látószöggel ez is remek opció.

A kék, a zöld és különösen a vörös színek jó néhány nagyságrenddel kevesebbet mutatnak, mint a drágább panelek, de kalibrált profil segítségével megkapjuk a mindennapi használatra való színadagunkat. A matt kijelzőnek hála világosabb szobában/irodában sem látjuk magunkat, így nyugodtan koncentrálhatunk a laptopon végzett folyamatokra.


Operációs rendszer

Az Acernél egyelőre szokatlanul ritkán van ilyen, de ez esetben előre telepített Linux-szal érkezett a masina. A Linpus Linux Lite kimondottan az ázsiai-kelet európai piacra szánt rendszer teljes unicode támogatással, hagyományos stílusú "PC mód"-dal azok számára, akik a Microsoft Windows-szerű felülethez szoktak.

Minden íróasztalon jól mutat az Acer Aspire 5

Minden íróasztalon jól mutat az Acer Aspire 5


Több, mint 1000 applikációval érkezik az Aspire 5, amelyek között megtalálhatóak kedvenc böngészőink, full irodai szoftver és sok más médiafogyasztásra alkalmas program is. Remekül együttműködött a vassal, minden Windowsos alkalmazásnak találtam helyettesítőjét, a sebességgel sehol nem volt problémám.

Sok esetben éri még mindig az a részben jogos kritika a Linuxot hogy kevés játék fut rajta, azonban a helyzet kezd megváltozni, többek között a Steamnek hála, valamint ne feledjük hogy a Wine (vagy több más) alkalmazás megfelelő futtatókörnyezetet jelent a játékoknak is.

Irodai szoftverek tekintetében pedig a Linux már messze nincs lemaradva a legnagyobb elterjedtségű Windowshoz képest, a telepített alkalmazások mellé számtalan egyéb ingyenes vagy épp fizetős emgoldás közül választhatunk és nem is fogunk csalódni. Ha valakit a Linux tart vissza egy ilyen géptől, bátran merjen váltani!


Mindennapi használatban

Ez az oldal kapta meg az igazi csatlakozó kánaánt!

Ez az oldal kapta meg az igazi csatlakozó kánaánt!


A laptopon lévő hardver nem igényel plusz hűtési megoldást, köszönhetően az Acer alapvető és hatékony megoldásának, amely egy hőcsöves rendszer, amely összeköti a CPU-t egy radiátorral, amelyet egy ventilátor hűt le. Ezt alig hallani egy csendes helyiségben, egyedül a mechanikus merevlemez az aktív zajforrás (abszolúlt nem zavaró módon), de azoknak, akik teljesen csendes gépet szeretnének, ajánlott kicserélni azt egy SSD-re. Nagyobb terheléskor a ventillátor gyorsabban forog és a zajszintek kissé megugranak, de még mindig nem a hangos és / vagy zavaró szintre.

Ami a hangsugárzókat illeti, ezen a laptopon egy két hangszórós sztereó megoldás van, amelyet az aljára helyeztek el és emiatt kissé pattogó hangot kapunk a visszaverődéstől, illetve ölben az elhelyezkedés miatt be tudjuk tompítani. Ezektől eltekintve, nem lehet rosszak nevezni. Az összhangzás rendben van, a mélyek kissé alulvezéreltek, de pontosan elegek például egy filmnézéshez.

Megpakolva minden földi jóval

Megpakolva minden földi jóval


Az 1280x720-as felbontásra képes webkamera a képernyő tetején helyezkedik el, és meglehetősen szabványos a belépő szintű, illetve középkategóriás laptopok számára. Alkalmi Skype hívásokra és társalgásokra készül, miközben a dual mikrofonok is tisztességes munkát végeznek a hangok vételére. A 4 cellás 3220 mAh Li-polimer akkumulátor mintegy 6-7 órás átlagos használatot biztosít 50%-60% fényerőn, a feltöltési idő pedig 1,5-2 óra.


Összegzés

A 381,60 mm x 263 mm x 21,60 mm méretű kb 2,2 kg súlyú eszköz minden bizonnyal kiváló társ lehet a mindennapokban. Ez egy hordozható, jól megépített és viszonylag jó megjelenésű, matt optikai IPS képernyőt, egy tisztességes billentyűzetet, mellette kiváló trackpadot, kellemesen elég csatlakozót tartalmazó eszköz annyi hátránnyal, hogy el kell fogadnunk a képernyő enyhe színtelenségét. A gyártó az Aspire 5 A515-tel végeredményben egy költséghatékony laptopot tett le az asztalra.

Vigyorog a pingvin mert tudja hogy szeretjük!

Vigyorog a pingvin mert tudja hogy szeretjük!


Ha egy jól működő, csendes laptopot szeretnénk, ebben a gépben mindent megkapunk, amire a hétköznapi használatban szükség lehet. Az árszegmenst is figyelmebe véve nem igazán tudunk felhozni negatívumokat, valószínűleg nagyon boldog kapcsolatunk lesz vele a mindennapokban. Az Acer Aspire 5-ös sorozata nagyjából 150.000 és 350.000 Ft között mozog, kiépítettségtől függően, rengeteg féle verzióban érhető el.

A nálunk járt példány körülbelül bruttó 230000 Ft-os árával az egyik legjobb ár / érték arányú, teljes méretű laptop, amelyet ma a piacon megtalálhatunk - köszönhetően a jól összerakott, vékony és viszonylag könnyű háznak, a jó minőségű billentyűzetnek, IPS-képernyőnek és a modern hardvereknek.
 
  • Extrák
    8
  • Ár/érték
    9
  • Dizájn
    8
  • Hardver
    9

Megvételre ajánlott

85%
9 hozzászólás

Mordorer

6 éve, 11 hónapja és 13 napja

Korrekt, lényegretörő teszt! Nálam az hogy végre szakítanak a Windowsszal és mernek Linux felé nyitni, óriási pirospont! Vannak Linuxox laptopok, de noname gyártóktól (egyedül talán a Dell még akinek Ubuntus gépei vannak), ezért az elég nagy visszatartó erő volt eddig.

Remélem, több és még komolyabb gépet is kiadnak majd Win mentesen!

válasz erre

techiii

6 éve, 11 hónapja és 13 napja

Egészen jó kis gép és külön jó, hogy Linux van rajta. Nagyon ritka.

válasz erre

VDemon

6 éve, 11 hónapja és 14 napja

Végre nyitnak a nagy nevek is a Linux felé! mosolygó smiley A napokban láttam az egyik műszakiban egy Acert szintén, azon Ubuntu futott. Ez nagy öröm! mosolygó smiley

válasz erre

Porthos

6 éve, 11 hónapja és 15 napja

Nagyon korrekt hardverekkel összerakott laptop! meglepett smiley És VÉGRE!!!!! Linux! mosolygó smiley

válasz erre

CharlieFirpo

6 éve, 11 hónapja és 15 napja

Egyre szebbek. Kicsit már csak vékonyítani kéne és kész is! mosolygó smiley

válasz erre

Fikarc

6 éve, 11 hónapja és 15 napja

Mostanában igen jól néznek ki az Acer laptopok, egyedül a borítást kéne megszoknom. Mondjuk azt látnám a legkevesebbet. röhögő smiley

válasz erre

Levi87

6 éve, 11 hónapja és 15 napja

Nem is értem azokat akik kiadnak még fullhd alatti felbontással laptopot. Ez viszont nagyon korrekt ajánlatnak tűnik.

válasz erre

Harder

6 éve, 11 hónapja és 15 napja

Lassan én már nem tudnék különbséget tenni az Acer gépek között kinézetre! mosolygó smiley Vagy szépen lecsúszott a középkategóriába a felsőkategóriás kinézet, vagy nem tudom mi van, de szép mindegyik.

válasz erre

Kisfaludy82

6 éve, 11 hónapja és 15 napja

Na végre, Linuxos gép! mosolygó smiley Oprendszerről miért nem lőttetek képet? szomorú smiley

válasz erre