Acer Aspire 5 (2021) teszt - a tisztes korrektség legfelsőbb szintje

2021. május 12.
84.1741
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Manapság már kétség sem férhet hozzá, hogy a piac szinte mindenféle igényt lefed hardverek terén. Ha munkára szeretnénk gépet vásárolni, akkor a gyártók szinte sorakoznak előttünk, hogy az ő terméküket vegyük meg, a hardcore réteg is megtalálja a számításait, és így tovább. Mégis van egy szegmens, ami ritkán van megcélozva, mégpedig az a réteg, akik főként munkára használják a masinájukat, ugyanakkor casual gamernek is vallják magukat.


Időről időre jönnek ki középkategóriás laptopok, viszont eléggé ritkán van rá példa, hogy ezek konkrétan a laptoppal dolgozók és a játékosok számára egyaránt készülnek, hanem igazából mindenféle célközönséget belőnek vele. Tudjátok, a tipikus "filmezésre, játékra, néhány szoftverre jó" típusú kütyüről van szó. Azonban az Acer Aspire 5 legfrissebb modelljével (A514-54G-58R8) pontosan ezt a feladatot hivatott ellátni. Nálunk járt a kérdéses modell, és jól le is teszteltük!

Lássuk szépen sorjában, hogy miféle specifikációkkal rendelkezik a nálunk járt legfrissebb, 2021-es variáns: egy Intel Core i5-1135G7 lapul meg a laptop mélyén, ami határozottan egy középkategóriás processzor, így már itt érezhetjük, hogy ez a laptop abszolút az átlagos közönség számára lett belőve.

Ha továbbmegyünk, akkor máris találkozunk a videokártyával is, amely esetében a GeForce MX350-re esett a választás. Mindezt megspékelték 2 GB-nyi VRAM-mal is, ami továbbra is alátámasztja, hogy ez nem is egy belépőkategóriás cucc, a hardcore felhasználókat pedig végképp nem akarják megszólítani.

Szerényen megbúvó Aspire jelzés a zsanérok mellett

Szerényen megbúvó Aspire jelzés a zsanérok mellett


RAM tekintetében 8 GB-nyi DDR4 memóriával számolhatunk, míg a háttértár egy igencsak szerény 256 GB-os SSD lett. A kijelző 14 colos FHD panel, mégpedig egy IPS minősítésű LED LCD megoldás. Végül, de nem utolsó sorban, egy 48Wh-s Li-ion aksi működik a gép szívében, ami közel 7-8 órát tud a gyakorlatban.

Többféle verzió mellett is letehetjük a voksunkat, így például kérhetünk 1 TB-nyi HDD-t az SSD mellé, illetve egyéb más tényezőkben is eltérnek a modellek, ilyenkor persze az árcédula is módosul. A teszt végén természetesen visszatérünk a konkrét árakkal, hogy keretbe tudjátok foglalni az olvasottakat.

Gyönyörű szép jégkék és ezüst változatokban gyűjthetjük be a hardvert. Mindkettő tökéletesen letisztult, így ha esetleg az irodába szeretnéd cipelni munkához, akkor is érdemes számolni ezzel a laptoppal, mivelhogy távolról sem tűnik ki az általános irodai közegből ilyen külcsínnel.

Nem csak munkára, de néhány játék futtatására is alkalmas a 2021-es Acer Aspire 5

Nem csak munkára, de néhány játék futtatására is alkalmas a 2021-es Acer Aspire 5


A komplett hardvert le lehetne írni azzal a jelzővel, hogy ez bizony a "tisztes korrektség legfelsőbb szintjét" képviseli. Minden téren hozza azt, amit a középkategóriától várunk, se kevesebbet, se többet. Mégis miért az Androgeek hasábjain olvashatjátok ezt a tesztet, ha alapvetően kiszolgálja a casual gamer réteg igényeit is? Mert minden tekintetben egy középkategóriás munkagépként fogunk rá emlékezni, ami történetesen a középkategóriás játékokat is korrektül elviszi.

A keményebben meghajtott multitasking, mint olyan, úgy ahogy kihozható. Megnyitottunk párhuzamosan több programot, például Photoshopot, videószerkesztő szoftvert, böngészőt, sőt még egy vállalható gépigényű játékot is bepöccintettünk mellé, és még egészen korrekt módon bírta a masina a gyűrődést, de azért csodát ne várjatok tőle: a 8 GB-nyi RAM nem arra lett kitalálva, hogy szimultán futtassunk mindenféle nagy memóriaigényű feladatot rajta.

A billentyűzet háttérvilágítása egy olyan tényező, amit külön üdvözöltünk, lévén akik éjszaka, vagy csak szimplán a sötétben előszeretettel használják a laptopjukat, azok így is látják majd, hogy éppen mit gépelnek. Főleg most, a home office időszakában lehet ez kiváló adalék, de azért ne tegyünk úgy, mintha általánosságban nem lenne ennek óriási haszna - bizony nagyon is fontos és minimum elvárható funkció!

A szellőztetés elég csendes, amíg meg nem nyitunk néhány programot...

A szellőztetés elég csendes, amíg meg nem nyitunk néhány programot...


A kijelzőre szintúgy illik a "korrektség magasfoka" kifejezés: minden elfér rajta, aminek el kell, szép vizuált prezentál, de összességében nem fogja lehozni a csillagokat az égről. A touchpad nem pont középen van, hanem egy kicsit balrább a középponttól, viszont méretben itt is egy átlagos megoldással találkozunk.

Játékok terén is azért óvatosan: ez egészen biztosan nem fogja elfuttatni nekünk teljesen felcsutkázott grafikán a friss megjelenéseket. Pár évvel ezelőtti címeket is csak 720p-ben, csökkentett beállításokkal tudtunk futtatni akadásmentesen, viszont tény, ami tény, hogy úgy nagyjából 2019-ig bezárólag a legtöbb játék futtatható ilyen köntösben.

A GTA V, a Metro-játékok, sőt még a The Outer Worlds is megfordult a tesztünk során, és a tapasztalataink többségében nem volt gond a futtatással. Kicsit lejjebb csavartuk itt-ott a látványt, kötöttünk néhány vállalható kompromisszumot, de még így is korrektül teljesített a kicsike.

A csatlakozók számára nem lehet panasz, egy munkagéphez ennyi kell is

A csatlakozók számára nem lehet panasz, egy munkagéphez ennyi kell is


Bár külcsínben abszolút beleillik az irodai környezetbe a szóban forgó Aspire 5-ös modell, viszont olykor-olykor képes olyan szinten felhördülni a vas, hogy néhányan talán furcsa pillantást vetnek ránk. Az alapzaj, amit kibocsát magából, abszolút a "halk" kategóriába tartozik, de amint futtatni kezdünk rajta néhány erőforrás-igényesebb alkalmazást, bizony felbőgnek azok a bizonyos motorok.

Túlmelegedéssel nem kell számolnunk, szépen hűtve tartja magát a rendszer, bár azért az óvatosabb usereknek itt is ajánljuk, hogy ruházzanak be egy hűtőre, ha abszolút nem szeretnék, hogy túlhevülés áldozatául essen a frissen vásárolt hardver. Ez nem csak erre a modellre igaz, gyakorlatilag minden laptop mellé ajánlott, ami rendesen hajtva van.

Vizsgáljuk meg azt az árkategóriát, amiben focizik a modell: 289,900 forinttól kezdve, egészen 355,900 forintig bezárólag vásárolhatjuk meg a hardvert, ezzel pedig ismételten egy olyan tulajdonsága lesz erősítve a gépnek, amiről körülbelül az egész tesztben szó volt: korrekt.

A színválaszték nem túl nagy, de van mindkét nem számára megfelelő Acer Aspire 5

A színválaszték nem túl nagy, de van mindkét nem számára megfelelő Acer Aspire 5


Hihetetlen egyszerűen, de az új Aspire 5-ös kimaxolta minden téren a középkategóriás korrektség fogalmát. Nehéz bármit róla úgy kiemelni, hogy az effektíve egy különlegességnek tűnjön, és nehéz rajta bármit komolyabban kritizálni, merthogy nem igazán van nagyon rossz kvalitása a gépnek.

De akár nevezhetjük ezt a jelenséget úgy is, hogy az Acer megpróbálta ezzel azokat megcélozni, akik nem igazán akarnak körülményes vásárlásokba bonyolódni. Szimplán szeretnének a pénzükért egy korrekt középkategóriás masinériát, amivel nincs különösebb gond, szimplán munkához vagy némi játékhoz tökéletesen megfelel.

Nyilván rengeteg ilyen van még a piacon, de a kérdéses tesztalany talán az egyik legjobb ebben a műfajban. Ebből fakadóan azoknak ajánljuk, akik ebbe a potenciális vásárlói közegbe tartoznak. Akik nappal dolgoznak a gépen, de esténként azért belöknének a passziánsznál valamivel hardverigényesebb játékot is. Nem kell meglepetésekre számítani, sem pozitív, sem negatív értelemben, "csak" egy korrekt élményre.
 
  • Egyéb
    9
  • Ár/érték
    10
  • Dizájn
    7
  • Hardver
    7

Megvételre ajánlott

83%
7 hozzászólás

technomancer

3 éve, 2 hónapja és 6 napja

Semmi extra ahogy látom, csak vérfrissítés. Külalakon kicsit dolgozhatnának már.

válasz erre

Harder

3 éve, 2 hónapja és 7 napja

Kicsit vékonyíthatnának rajta, ez nagyon vastag cucc.

válasz erre

CharlieFirpo

3 éve, 2 hónapja és 7 napja

Kinézetre nekem ez a gép nem annyira jön be, viszont ha az árkategóriát nézem és mellette azt hogy mennyi gari van ezekre meg ilyenek, tényleg ár / érték bajnok. Látom a pontozásban is az lett. mosolygó smiley

válasz erre

Porthos

3 éve, 2 hónapja és 7 napja

Nagyon megbízható gyártó lett nálam. Folyamatosan frissíti a portfóliót és jó cuccokkal, reális áron. Ez a gép nem nekem készült, de tény hogy tök jól mutat! Bár ez a szín elég csajos.

válasz erre

Kisfaludy82

3 éve, 2 hónapja és 8 napja

Szokásos korrekt Acer gép. A célcsoportnak nagyszerá vérfrissítés.

válasz erre

TEchie

3 éve, 2 hónapja és 8 napja

Semmi extra de az árazás elég jó. Főleg ha tényleg lehet tolni vele egy kis játékot időnként.

válasz erre

Levi87

3 éve, 2 hónapja és 8 napja

Szokásosan korrekt Acernek tűnik. Kinézetre nekem ez a vonal jön be legkevésbé, viszont tény hogy nagyon jól behangolják vele a célközönségüket.

válasz erre