5+1 elmaradhatatlan összetevő a tökéletes otthoni mozizáshoz

2021. február 19.
65.0011
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Tavaly február-március környékén feje tetejére állt a világ, amikor beköszöntött a koronavírus, ennek nyomán pedig a jól megszokott dolgok hatalmasat változtak. A mozis világ óriási gyomrost kapott, a komplett filmipart térdre kényszerítette a vírus, és a filmszínházak, mint olyanok, be lettek zárva. Mondjuk friss megjelenések egyébként sem nagyon vannak, és ha vannak is, akkor azok a streaming szolgáltatókon debütálnak, de joggal merül fel a kérdés, hogy mi a teendő, amikor nem elérhetőek a mozik? Hogyan lehet pótolni az ottani élményt? Ehhez adunk most jó pár tippet, trükköt - lássuk is!


1. A streaming szolgáltatók a barátaid

Csodálatos korban élünk, hogy mára már nem csak a délutáni matiné és az esti Barátok közt merül fel, mint potenciális mozgókép, ha otthoni film / tévésorozat fogyasztásról van szó. Rengeteg streaming szolgáltató van jelen a piacon, melyek egytől egyig hemzsegnek a remek daraboktól, sőt mi több, sok esetben a legújabb premierek is ezekre robognak be, így akár még friss filmekre és sorozatokra is lecsaphatunk.

Rengeteg streaming szolgáltató vár minket a hatalmas kínálatával

Rengeteg streaming szolgáltató vár minket a hatalmas kínálatával


Talán a legismertebbeket nem kell mondanunk: egyértelmű etalon a Netflix, ha mennyiségről van szó, viszont itthon az Amazon Prime és az Apple TV+ is jelen van, amin szintúgy kiemelkedő alkotásokból szemezhetünk - mind filmes, mind sorozatos szempontból. Nem szeretnénk a cikk ezen szegmensét átvinni egyfajta ajánlgatásba, hiszen több tízezer karaktert meg lehetne azzal tölteni, hogy mely zsánerekben mely mozgóképek miért és kiknek ajánlhatóak, de vélhetően aki feltéved ezekre a platformokra, az gyorsan megtalálja a neki való tartalmat.

2. ...tévé felhangosít, háttérzaj leszáll!

Alapvetően ad egy különleges hangulatot a filmezés élményének az, amikor beülünk a moziterembe, ami még a vetítés előtt ki van világítva, majd amikor elkezdődik az a mozgókép, amire jegyet váltottunk, hirtelen elsötétedik minden. Ilyenkor azt érezhetjük, hogy ez több mint egy szimpla filmnézés: egy esemény részesei vagyunk, amit együtt élhetünk át azokkal, akik velünk együtt a teremben vannak.

Az ideális fényerő

Az ideális fényerő


Ugyanez pepitában otthon nemcsak, hogy szintén kivitelezhető, de javallott is. Igaz, nem fogja ugyanazt a hatást kelteni, mint az imént említett példa, de higgyétek el, jócskán hozzádob az élményhez. Húzzátok le azt a redőnyt, sötétítsetek be, lőjétek ki a zavaró tényezőket, a háttérzajokat is csitítsátok el, hogy a sötét szobában csak te és a film legyen jelen.

3. Min nézzem a filmet?

Ez is egy kardinális kérdés, akármennyire is feleslegesnek tűnik első körben ennek megvitatása. Olyan világban élünk, amelyben sokan mobiltelefonon, letöltve nézik meg az érdekelt filmeket. Valamilyen szinten megértjük, hogy van akinek ez elég, de valljuk be, aki ad a mozizás élményére, annak meg sem fordul a fejében, hogy egy miniatűr kijelzőn lesse meg az adott tartalmat. De akkor milyen alternatíváink vannak?

Ajánljuk a projektorokat!

Ajánljuk a projektorokat!


Nyilván a televízió, mint olyan, adja magát. Szinte minden háztartásban van egy, és persze a Full HD kijelzők a legoptimálisabbak ehhez, viszont most már a 4K-s tévék piacán is nyugodtan nézelődhetünk (például EZT ajánljuk jó szívvel). Viszont ha ki akarjuk maxolni a mozis életérzést, akkor lehet nem árt kivetítő, azaz projektor után nézni, ugyanis leginkább ezzel tudjuk előhozni azt az igazi filmszínházas élményt - például az Acer Nitro G550 kiváló választás lehet ebből a célból.

4. Nasi, üdítő, minden ami kell

Nyilván ha egészségügyileg nem fekszenek neked a különféle nasik és üdítők, a cukros és zsíros ételek, akkor ezt a részt nyugodtan ugord át, senkinek nem szeretnénk olyat ajánlani, amit kivet a gyomra. Ugyanakkor ha moziban is előszeretettel csámcsogtál valamin, akkor érdemes otthon is reprodukálni az élményt, és ilyenkor már előkerülhetnek azok a zacskó chipsek és egyebek a szekrényből, amiket betáraztunk magunknak.

Popcorn, kóla, Nachos, jöhet bármi

Popcorn, kóla, Nachos, jöhet bármi


Értelemszerűen a klasszikusoknál maradva első sorban olyanokat tudunk ajánlani, mint a pattogatott kukorica, a nachos és a chips, viszont itt már nem kell amiatt aggódnunk, hogy nem tudunk bevinni valamit a terembe. Persze bármikor meg lehet vacsorázni filmezés közben, de valljuk be, az ilyen nasik adják az igazi hangulatot. Másfelől pedig a kóla, a szóda és mindenféle üdítők is javallottak.

5. A hangrendszer kérdése, avagy dörrenjen, aminek dörrennie kell

A tökéletes audiovizuális élményhez nem elég az, hogy a tévéről szól a sima hangszóróból az adott látnivaló. Érdemes valamiféle hangrendszert rákötni, hogy teljes mértékben élvezni tudjuk a hallottakat, és bár alapjaiban véve itt ajánlani tudjuk a jó minőségű fejhallgatókat, azért mi szeretnénk letenni a voksunkat a komolyabb házimozi-rendszerek mellett, hiszen moziba sem fejhallgatóval ülünk be - márpedig ha az élmény reprodukálása a cél, akkor utóbbival érdemes számolni.

A térhatás elengedhetetlen a maximális élményért

A térhatás elengedhetetlen a maximális élményért


Megint csak nehéz konkrét készüléket ajánlani, hiszen igénytől, szobaelrendezéstől és megannyi mástól függ az, hogy milyen házimozira van szükségünk, de igazából már bőven elég, ha el tudjuk érni vele a térhatást. Ha körbe tudjuk pakolni magunkat hangszórókkal, amik kellő mértékű basszust képesek leadni, akkor nem lesz itt semmi gond - bizony, dörrenni fog, aminek dörrennie kell!

5+1. Élvezzük az otthoni mozi előnyeit!

Bár sokunknak borzasztóan hiányzik a moziélmény, de ahelyett, hogy vágyakozunk a filmszínházak ismételt kinyitása után, mi inkább azt javasolnánk, hogy éljük meg ezt az időszakot, és becsüljük meg az otthoni filmezés előnyeit. Tény, remek dolog másokkal együtt átélni a mozipremiereket egy teremben, ellenben sokszor hátránya is tud lenni, hogy másokkal egy létesítményben kell megnéznünk az általunk érdekelt műveket - elég csak a hangoskodó közönségre gondolni például.

Amíg nem nyitnak ki a mozik, addig aknázzuk ki az otthoni filmezésben rejlő lehetőségeket

Amíg nem nyitnak ki a mozik, addig aknázzuk ki az otthoni filmezésben rejlő lehetőségeket


Másfelől pedig van egy sokkalta intimebb hangulata az otthoni mozinak, úgyhogy ha eddig nem próbáltad ki ezt a metódust, akkor mindenképp kísérletezz vele. Külön öröm, ha társaságban vetíthetünk, ezáltal a barátainknak, családunknak egyfajta mozis központként tudunk szolgálni, ahová bármikor jöhetnek, ha éppen vágynak egy kis közös filmezésre. Rengeteg előnye van ennek a házi megoldásnak, szimplán teremtsünk meg azt a miliőt az iménti pontokkal, amit egy filmszínház is.

Ezeket a pontokat szedtük hát össze, mint az otthoni mozizás alapvető kellékei, aspektusai. Ha esetleg úgy érzitek, hogy van még olyan tényező, ami elférne ezen a listán, osszátok meg velünk mindenképp a kommentszekcióban, és mondjátok el, hogy ti hogyan szoktatok mozizni.
8 hozzászólás

Direktor

3 éve, 5 hónapja és 2 napja

Perfekt lista. mosolygó smiley

válasz erre

Vidoros

3 éve, 5 hónapja és 3 napja

muki írta:
De durca, én beragadtam a Netflixnél meg az HBO Gónál. röhögő smiley Amazon Primeban vannak egyáltalán szinkronos, vagy legalább feliratos filmek?
Van 7 napos trial, nézz rá! kacsintó smiley

válasz erre

petrovicsz

3 éve, 5 hónapja és 3 napja

Mindig így filmezek. Pontosan így. mosolygó smiley

válasz erre

Kisfaludy82

3 éve, 5 hónapja és 4 napja

Netflix kicsit leállt most a szinkronokkal, azt sajnálom...

válasz erre

muki

3 éve, 5 hónapja és 4 napja

De durca, én beragadtam a Netflixnél meg az HBO Gónál. röhögő smiley Amazon Primeban vannak egyáltalán szinkronos, vagy legalább feliratos filmek?

válasz erre

Levi87

3 éve, 5 hónapja és 4 napja

Apple tv+ nagyon jó arc, már másodszor hosszabbítja ingyen az előfizetésem. mosolygó smiley

válasz erre

Fikarc

3 éve, 5 hónapja és 4 napja

Egy ideje leszoktam a házimoziról. Annyira durván szól a tévém hogy hihetetlen. röhögő smiley Nyílván nem ugyanaz, nem érzem a gyomromban a basszust de tévéhez kiváló így is.

válasz erre

Porthos

3 éve, 5 hónapja és 4 napja

Nem is tudtam hogy van itthon Amazon Prime! meglepett smiley

válasz erre