5+1 érdekesség, amit tudnod kell a Westworld-ről

2018. április 19.
49.3561
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
adriano profilja, adatai
adriano
Ki ne emlékezne a HBO 2016-ban indult nagy dobására, a Westworld című sorozatra? Amellett, hogy hosszú évek után ismét brillírozni láthattuk benne Anthony Hopkinst, rendkívül szórakoztató és nem utolsósorban elgondolkodtató néznivalót tisztelhettünk benne. Pont amikor már szinte kezdtük elfelejteni, hogy mekkora királyság is volt az első évad, érkezik a második, egészen pontosan április 23-án. Sejtjük, hogy hozzánk hasonlóan sokan várjátok már a folytatást, úgyhogy kedvcsinálónak jöjjön is egy 5+1 cikk!


1. Remake a jobbik fajtából

Biztosan sokan tudják, de talán ugyanennyi rajongónak újdonságként is hat, hogy ez a kiváló sorozat is a remake-ek, újragondolások népes táborát erősíti. Az eredeti egy 1973-as film volt Yul Brynner főszereplésével, viszont sokban eltért az HBO-féle megoldástól. Ott is öntudatra ébredtek és fellázadtak az androidok, és volt fekete ruhás férfi is, de a szerepek azóta felcserélődtek.

A sorozatban sokkal inkább a robotok lettek a pozitív szerepben feltüntetve, az emberek pedig kegyetlen, érzéketlen figurákká fokozódtak le. '73-ban az antihős fekete ruhás is android volt, őt alakította Yul Brynner. Ahogy Jonathan Nolan, a széria showrunnere mondta:

A Westworld az emberiség történetének következő fejezete, ahol többé már nem mi vagyunk a főhősök.


2. A cég

Westworld ugyebár nem más, mint egy kalandpark, ahol a fizetőképes honpolgárok kiélhetik bármilyen vágyálmukat, legyen az az egyszerű kalandvágytól kezdve a durva perverziókig minden, ami csak elképzelhető. Mint ilyen, természetesen szüksége van egy üzemeltetőre is, ez pedig nem más, mint a Delos Inc., azon belül is a Delos Destinations. Ha többet szeretnétek tudni róluk, keressétek fel a valóságban is elérhető honlapjukat, a delosdestinations.com-ot.

Élj korlátok nélkül - Üdvözöljük Westworld-ben!

Élj korlátok nélkül - Üdvözöljük Westworld-ben!


Az alapító James Delos, akivel a második évadban már találkozhatunk is. Hogy ő a sorozat jelenében életben van-e, vagy már csak egy ügyvezető (netán a fekete ruhás ember?) viszi a céget, az rengeteg rajongói találgatásra ad okot, kíváncsian várjuk a megfejtést.

És a végére egy igazi ínyencség: Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a vállalat és az alapító neve puszta véletlenségből Delos, mert jól hangzik, de ennél jóval csavarosabb a megoldás. Biztos hallottatok már Délosz szigetéről, nos, itt Kr.e. a 6. században kimondták, hogy illegális meghalni. Mi is jellemző Westworld világára? Mindent lehet, csak meghalni nem. Ügyes névválasztás!

3. Hány ilyen park is létezik?

Az első évadban többször is utaltak rá, hogy nem Westworld az egyetlen park, ahová ellátogathatunk. Emlékeztek, amikor Maeve megkapta azt a kis cetlit a lánya tartózkodási helyével? Az állt rajta, hogy "1-es park", amiből következtethetünk, hogy akad több is. Aztán ott voltak azok a bizonyos szamurájok?

Shogun World androidok

Shogun World androidok


A Delos már emlegetett honlapjára látogatva aztán több érdekes dolog is kiderül, például, hogy az 1-es számú park nem más, mint Westworld, azaz a kislány még mindig ott van. Ha engem kérdeztek, ez még elő fog kerülni az új évadban is.

A Shogun World, azaz a szamurájok világa a 2-es, és láthatjuk, hogy még további négy(!!!) park szerepel a kínálatban, amelyek persze egyenlőre nem elérhetőek a közönség számára. A '73-as filmben még középkori, valamint római kori helyszín volt, egy későbbi folytatásban pedig a jövő világa, Futureworld is felbukkant, szerintem nagyjából ezekre számíthatunk itt is.

Hogy a fennmaradó hatodik világ mi lehet, arról ötletünk sincs, de elvadult rajongói elméletek szerint az a dinoszauruszok világa. Ezt némiképp alátámasztja, hogy a régi filmet az a Michael Crichton írta, akinek másik híres munkája a Jurassic Park címet viseli. Nagy poén lenne, annyi szent.

4. Szeretnék egy napot Westworldben! Mennyibe kerülne?

Szerintem nincs olyan nézője a sorozatnak, aki ne gondolkodott volna el rajta, hogy milyen jó lenne legalább egyetlen napot eltölteni Westworldben. A rossz hír az, hogy ha netán nem tudnánk ellenállni Dolores szépségének, esetleg csajként mondjuk valamelyik snájdig cowboynak, vagy szeretnénk meginni egy sört Maeve bárjában (más időtöltés persze eszünkbe sem jut, hisz úriemberek vagyunk), akkor jó mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Nem olcsó fenntartani a droidokat

Nem olcsó fenntartani a droidokat


Oké, egy ilyen park üzemeltetése költséges bolt lehet a maga szétlőhető high-tech androidjaival, de azért nem semmi, hogy egyetlen nap kerek negyvenezer dollárt kóstál.

Azon túl hogy ez már egy olyan összeg, ahol indokolttá válik a "Mennyit engedsz a feléből tesó?" - kérdés, felmerülhet bennünk, hogy mégis mikor játszódik ez a történet. Néhány évtized múlva nyilván más megvilágításba kerül majd az ár, hisz tudjuk, hogy régen mennyibe került a kenyér, ésatöbbi. A másik talány, hogy ki is a fekete ruhás, kötődik-e a Deloshoz, hiszen gyakorlatilag minden nap ott tartózkodik. Lehet, hogy tényleg ő az ügyvezető, és ingyen jön-megy? A második évadban erre is fény derülhet.

5. Régi ismerősök

Sok név biztosan adja magát, de azért a rend kedvéért vegyük át, hogy a megismert és megszeretett, vagy épp megutált szereplők közül kik térnek vissza az új évadra. Evan Rachel Wood, azaz Dolores Abernathy természetesen itt lesz, méghozzá néhány kép tanúsága szerint egészen új környezetben (és ruhában!), valamint jön Maeve (Thandie Newton), Teddy (James Marsden) és Bernard (Jeffrey Wright) is.

Dolores ebben az évadban sem lesz 100-as

Dolores ebben az évadban sem lesz 100-as


Én magam nem feltétlenül szimpatizáltam vele, de azért kimondottan örülök a fekete ruhás Ed Harris felbukkanásának is, sőt, az utolsó infók szerint a fiatalkori verzióját, Jimmi Simpson-t sem fogjuk nélkülözni, tehát múltbéli részekből most sem lesz hiány.

Dr. Ford, azaz Anthony Hopkins esete érdekes: Nolan megerősítette ugyan, hogy tényleg meghalt az előző szezon fináléjában, de nem zárta ki, hogy még találkozunk vele. Flashbackek lesznek? Vagy talán egy robot Dr. Ford? Meglátjuk. Végül, emlékeztek Talulah Riley-ra, azaz Angelára, aki a vonatnál köszöntötte a vendégeket? Rá most sokkal fontosabb szerep fog hárulni, egy felettébb halálos antihős lesz belőle.

A készítők így fogalmaztak: "Eddig sok vendég Angelát látta meg először Westworldben, eztán sokan őt látják majd utoljára." A színésznőről egyébként egy érdekes bulvárinfó: Kétszer hozzáment Elon Muskhoz, minden geekek legnagyobbikához, és kétszer el is vált tőle. Csak mondom!

A fekete ruhást rengeteg titok övezi

A fekete ruhást rengeteg titok övezi


5+1. Nagymenők, akik kimaradtak

Végezetül álljon itt két nagy név, akik benne lehettek volna a buliban, de mégsem úgy alakult, ti pedig döntsétek el, hogy hiányoznak-e nekünk vagy sem. Először is egyik kedvencem, Quentin Tarantino, aki volt olyan botor, hogy visszautasította a pilot megrendezésének lehetőségét. Azt hiszem egyetértünk abban, hogy nagyon rendben volt az első rész, de azért egy jó Tarantinos Westworld-epizódot is elfogadnánk, hisz van itt minden, amit a mester kedvel: nem lineáris idősíkok, lövöldözés, és így tovább.

A másik legenda Clint Eastwood, akit sokáig nagyon szerettek volna fekete ruhában és kalapban látni, de végül mégis Ed Harris lett a befutó. Óriási poén lett volna az egykori westernhős visszatérése, de ő szerintem mégsem hiányzik egyikünknek sem. Egyrészt mondjuk ki, hogy Clint már nagyon idős ehhez, másrészt Harris lubickolt a szerepben, úgyhogy nagyonis jó ez így, ahogy van.

Új karakterekkel is megismerkedhetünk

Új karakterekkel is megismerkedhetünk


Ennyi lett volna a Westworld 5+1, remélem, hogy gazdagodtatok néhány új infóval, ahogy azt is, hogy sikerült egy kis hangulatot csinálni ennek a zseniális sorozatnak az újabb epizódjaihoz.

Nekem ahogy írtam a cikket, úgy nőtt az amúgy sem kis kedvem a dologhoz, úgyhogy biztosan ott leszek, amint nézhető lesz az első rész. Szerencsére már nem is olyan soká, hiszen április 23-án debütál az HBO-n és május 6-án jön az első szinkronos rész!
13 hozzászólás

inkognito

6 éve, 5 hónapja és 13 napja

Wow de jó kis szösszenet lett ez. Sok mindent nem tudtam még én sem, pedig megnéztem az első évadot és iszonyatosan tetszett. Már várom a mostanit.

válasz erre
12a(z) 2 -ből